|
Karında Atma Nabız Hissi: Nedenleri ve Normalliği
Karnında kalp atışına benzer bir atma hissi yaşıyorsan, bu durumun çeşitli nedenleri olabilir. Bu his, "göbeğin kalp gibi atması" olarak da bilinir.
Karında Atma Nedenleri
- Aort Atışı: Aort, vücudun en büyük atardamarıdır ve karın boşluğundan geçer. Aort atışı, karında atma hissine neden olabilir, özellikle de kişi sırt üstü yatarken.
- Karın Aort Anevrizması: Aort atışı, aortta bir zayıflık veya baloncuk olan karın aort anevrizmasının bir belirtisi olabilir. Bu durum, karında ağrı ve hassasiyet gibi başka semptomlara da neden olabilir.
- Gebelik: Gebelikte uterus büyüdükçe aort üzerinde baskı oluşabilir ve bu da karında atma hissine yol açabilir.
- Kilo Alma: Karın bölgesinde aşırı yağ birikimi, aort atışının daha belirgin hale gelmesine neden olabilir.
- Bazı İlaçlar: Beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri gibi bazı ilaçlar, karında atma hissine neden olabilir.
Karında Nabız Atması Normal mi?
Çoğu durumda, karında atma hissi ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım almalısın:
- Eşlik Eden Belirtiler: Karnında atma hissine, ağrı, hassasiyet veya diğer semptomlar eşlik ediyorsa.
- Şiddetli Atım: Atım çok güçlü veya rahatsız ediciyse.
- Ani Başlangıç: Daha önce karında atma hissi yaşamıyorsan ve aniden ortaya çıkarsa.
- Hamileysen: Gebelikte karında atma hissi yaygın olsa da, diğer semptomları gözlemlemek önemlidir.
"Karında kalp atışı hissediyorum" veya "karnımın sol tarafında kıpırtı var" gibi şikayetlerin varsa, doktoruna danışmalısın. Uygun testler ve muayenelerle altta yatan neden belirlenebilir ve gerekirse tedavi önerilebilir.