Arkadaşlar içeri doğru üfleyen fan'ın hava akımı yüksek, içerdeki havayı dışarı atacak fan'ın hava akımı düşük mü olmalı ?
Öyle bir kural yok o tarz bir sistem kurmak senin zevkine kalmış.
berkay_53
kullanıcısına yanıt
Dostum eminmisin. Çünkü technopat sitesinde bunun açıklamasını biraz yapmışlardı. Şimdi o link'i bulamıyorum ama...Yüksek rpm olup düşük hava akımı olan fanlar daha çok havayı çekip dışarı atmaya yarıyor. Yüksek rpm ve hava akışıda yüksek olanlar içeri doğru üflüyor diye okudum. Ben de bundan emin olmak için foruma konu açtım :) Üfleme konusunu anladım, ama bana bir de sağlam egsoz fan gerekiyor. Bu yüzden merak ediyorum neyin nasıl olduğunu, hem öğrenmişte oluruz. İyi bayramlar.
aynı oranda olmalıki içerdeki sıkaklık hep aynı degerde olsun
maldoror2
kullanıcısına yanıt
"Yüksek rpm olup düşük hava akımı olan fanlar daha çok havayı çekip dışarı atmaya yarıyor." iddiasının doğruluğu koşullara göre değişir. Kasa sacının delinmesi yöntemiyle oluşturulmuş fan ızgaralarının içine takılmış fanlar, önündeki bu sac ızgara nedeniyle havayı dışarı atmakta zorlanıyorlar. Hava akımının sac ızgarayı geçmesi için basınçlı gelmesi gerekir. Yüksek rpm olup düşük hava akımı olan fanlar bu koşullarda daha verimli olur. (Yüksek rpm, yüksek basınç oluşturmaya yardımcı olur.)
Bazı özel kasalarda yuvarlatılmış ince metalden, iç içe halkalar şeklinde fan ızgarası kullanılabiliyor (Genelde PSU'larda görmeye alıştığımız ızgara tipi). Bu tip ızgaralar, sac ızgaraya oranla hava akımını çok daha az engelliyorlar. Bu tip kasalarda ise CFM/RPM oranı yüksek olan fanlar daha verimli ve sessiz olur. Alternatif olarak kasa sacı üzerine delik açılarak oluşturulmuş ızgarayı keserek hava akımını rahatlatabilirsiniz. Tabii bunun da bazı riskleri olabilir, detaya girip uzatmayayım.
ehhalil
kullanıcısına yanıt
Anladım. Cevap için teşekkürler dostum. Ben şimdi sıvı soğutucu için Arctic F12 PWM Rev.2 120mm 1350 RPM 26dB alıyorum iki adet. Bunların görüntüsü düz, yani rgb yok. Fiyatı oldukça ucuz, ama 150 tl'lik tek fan olan marka fanlara 2 basar. Yabancı sitelerde bayağı araştırdım ve en performans ve fiyat konusunda iyi olan bu fanı buldum. Kasa içine üfleyecek fanlarıda corsair seçim yaptım SP120 modeli yeşil renk, 2 adet 130 tl. İşte egsoz ne yapacağım bilmiyorum.
Bence SP120 model fanları radyatöre takmanız daha doğru olur. (Radyatör için daha iyi fanlar da var ama siz SP120'den bahsettiğiniz için böyle söyledim.)
Performans/fiyat odaklı yaklaşırsanız, Arctic fanlar elbette öne çıkar (ucuz fiyatından ötürü) ancak salt performans odaklı yaklaşırsanız geride kalır. F12'leri sessizlik hedefiyle düşük devirde kullanacaksanız ön panel kasa fanı olarak önerebilirim. Arka ızgarayı keserseniz egzoz olarak da iş görür. Yüksek performans hedefiyle kullanacaksanız şahsen önermem.
içeri temiz hava veren fan daha fazla olmalı. doğrudan içerdeki havayı dışarı verirsen çok fena tozlanır.
2 öne, 1 yana ve 1 arkaya egzoz fan koymalısın.
start_system
kullanıcısına yanıt
Dostum benim kasa neden bu kadar tozlanıyor peki ? Mesela buradaki tanıdığım bilgisayarcının kasası tertemiz. Aynı dizayn'a sahibiz. Onda da bir tek egsoz ve işlemci fanı var, benimde aynısı. Ama benim kasa inan 1 ay içinde toz oluyor fena bir şekilde. Acaba kasa dar alanda ve yerde, duvara yakın olduğu için mi ? Bu kadar tozlanması inanılır gibi değil. Yani bilgisayarcının pc'si hemen dış kapının önünde duruyor, ve kapının hemen önüde bildiğin yol. Ben evin içindeyim. Nasıl oluyor bu iş :)
Evdeki halılar toz yuvasıdır. Halıları derinlemesine temizleyen bir süpürge ile sık sık temizlerseniz ortamdaki tozlanma oranı biraz düşer. Diğer yandan kasanızın içine hava girmesini sağlayan her açıklığı tül ile kapatarak kasanızı toza karşı filtreleyebilirsiniz. Filtreleseniz de toz illa ki girer ama iyi bir filtreleme ile kasadaki tozlanma oranı %90'ın üzerinde azalır.
ehhalil
kullanıcısına yanıt
Teşekkür ederim cevap için. Evet kasamın arka pci slot kısımlarının hepsi açık, ve ön tarafta DVD sürücü kısmıda açık. Hem bunları kapatayım, aynı zamanda pc kasasını masaya çıkarayım.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme