Şimdi Ara

Kaybolan çek defteri nedeniyle hesap kapatılamıyor, savcılığa başvuru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
9.934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Malum kullanılmayan hesaplardan hesap işletim ücreti alınacak diye ben de eski hesapları kapatmak için bugün bir banka şubesindeydim. Yapı-Kredi Bankasından 1998 yılında maas hesabı açılırken bir de 10 sayfalık çek defteri vermişlerdi. Bu defteri hiç kullanmadım. Çok uzun süredir bu hesabım aktif değil, ancak hesap kapatırken bugün çek defterini geri istediler ve ben çek defterini bulamıyorum.

Banka şubesinden çek defterini bulamamam durumunda savcılığa başvurmam gerektiğini söylediler. İnternetten araştırıyorum, bulduğum bilgiler boş çek sayfaları için iptal ya da tedbir için dava açılmasının anlamsız olduğu, imzalanmadığı sürece değerli kağıt özelliği olmadığı yönünde.

Böyle bir başvuru nasıl yapılır, hangi makama yapılır, bir dava mı açılacak yoksa sadece bir durum tespiti midir, anlayabilmiş değilim. Bankadaki görevli de yeterli bir açıklama yapmıyor malesef.

Bu konuda bilgisi olan var mıdır acaba?

• banka hesabı kapatmamak için yine kurnazlık yöntemi bulmuş.
  • hatipoglu kullanıcısına yanıt
    Benimde durumum aynı. Mesajı yazan arkadaşım, sonuç ne oldu, hesabı kapatabildinmi?
    Bu konuda bilgi verirsen çok sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aynı banka mı
    farklı banka mı

bunu hepimiz bilelim de yarın öbürgün maaş falan alırsak bize de çek defteri vermeye kalkmasınlar
    demekki ilerde sıkıntı olacak
  • Son durum şu şekildedir:

2014 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gidip durumu anlattım. Savcı ne gerek varmış böyle bir şeye dedi, ama yine de ifademi aldı ve işleme koydu. Yazılı ifadeyi gidip bankaya verdim, banka inceleyeceğini söyledi, ben de unuttum takip etmedim.

Benimle aynı durumda olup bu başlığa mesaj yazan arkadaşım sayesinde olayı tekrar hatırlayıp tekrar takip etmeye başladım. Savcılık takipsizlik kararı vermiş, kararda "bankanın çek kaybı nedeniyle hesabımı kapatmak istemediği, kaybedildiği iddia edilen çeki bulup kullanana rastlanmadığı, olayda bu aşamada suç ve suçlu olmadığı" yazmakta. Bankaya kararı götürdüğümde "burada hesabı kapatabilirsiniz" yazmıyor gerekçesi ile hesabı yine kapatmadılar maalesef. Sonra web üzerinden hem Yapı-Krediye, hem şikayetvar.com'a şikayet yazdım. Gelen cevap şu şekilde oldu:

quote:

Bankamıza daha önce iletmiş olduğunuz talebinize istinaden şubemizin verdiği yanıta ekleyebileceğimiz farklı bir bilgi bulunmamaktadır.

Hesap kapatma talebinizin işleme alınabilmesi için çek karnenizin Zayi nedeniyle iptaline yönelik mahkeme kararınızın olması gerekmektedir.

Ben de şu şekilde yazdım, yanıt bekliyorum:
    quote:

Kaybolan çek defteri nedeniyle hesabımın kapatılmaması ile ilgili yaptığım başvuruya sizden gelen yanıt "çek zayi nedeniyle iptal davası açmak" gerektigi bilgisidir. Google'dan yapacağınız basit bir aramayla göreceğiniz üzere böyle bir dava açamayacağım ve açsam bile reddedileceği Yargıtay kararlarıyla sabittir.
    Örnek:
    http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=61714
    http://www.kararara.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=14268

Karardan: "Keşide edilmemiş, çek vasfında olmayan tamamen boş çek yaprakları tedavüle konmuş sayılamayacağından zayi nedeniyle iptal davasına konu edilemez." Dolayısıyla bana önerdiğiniz şeyin hukuki bir dayanağı yoktur. Mevcut Yargıtay kararlarını tekrar gözden geçirerek sorunumu çözmenizi bir kez daha rica ediyorum. Varsa makul bir hukuki yol önerin, şu şekilde şu mahkemeye basvuracaksınız deyin. Aksi takdirde yasal yollara başvurmak zorunda kalacağım. Saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hatipoglu -- 4 Aralık 2015; 15:47:00 >

• BDDK aracılığı ile şikayet ettim, şikayetim ve gelen cevap aşağıda yer alıyor:

ŞİKAYET
    quote:

Eski maaş hesabıma bağlı kullanılmamış ancak kaybolmuş bir çek defteri olduğundan Samanpazarı şubesi vadesiz hesabımı talebime rağmen kapatmamış, çek defterini kaybettiğim için savcılığa başvurmam gerektiğini söylemiştir. Savcılık takipsizlik kararı vermiş olup ektedir. Şubeye kararı götürdüğümde "burada hesabı kapatabilirsiniz" yazmıyor gerekçesi ile hesabı yine kapatmamıştır. Bankaya web aracılığı ile şikayetimi ilettiğimde Banka benimle iletişime geçip "Hesap kapatma talebinizin işleme alınabilmesi için
    çek karnenizin Zayi nedeniyle iptaline yönelik mahkeme kararınızın olması gerekmektedir" demiştir. Oysa Google'dan yapacağınız basit bir aramayla bile göreceğiniz üzere böyle bir dava açamayacağım ve açsam bile reddedileceği Yargıtay kararlarıyla sabittir: "Keşide edilmemiş, çek vasfında olmayan tamamen boş çek yaprakları tedavüle konmuş sayılamayacağından zayi nedeniyle iptal davasına konu edilemez." ( T.C.YARGITAY 11. HD E.2005/5775 K. 2006/6299 T. 29.5.2006). Ayrıca bu davayı açmak için yetkili
    hamil olmak gerekmektedir, ben çekin hamili değilim. Dolayısıyla Yapı Kredi sonuç alınamayacağı birden çok Yargıtay kararıyla sabit bir yolu önererek beni oyalamakta, hesabımı kanunsuz olarak kapatmamaktadır.

YANIT
    quote:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu e-şikayet sitesi aracılığıyla 08.12.2015 tarihinde Bankamıza ulaşan başvurunuza istinaden bilgi vermek isteriz.
    Samanpazarı Şubemiz nezdinde açık statüde olan xxxxxxxx numaralı hesabınızın kapatılmasına yönelik talebinize istinaden yapılan incelemede, xxxxx seri numaralı açıkta bulunan 10 adet çekin Bankamıza teslim edilmemiş olması nedeniyle talebinize olumlu yanıt verilememiştir.
    Çek aslının teslim edilemediği durumlarda; çekin bulunamadığına dair mahkeme tarafından verilmiş çek iptal kararının Bankamıza iletilmesi gerekmektedir.
    İşlem görmemiş açık çeklerde zaman aşımı kavramı bulunmadığı için, çeklerin mutlaka ibraz edilmeleri, tüm yasal geçerlilik unsurlarını taşımaları ve keşideci imzasının keşide edilen hesap sahibi imzası ile uyumlu olması durumunda işlem görmeleri gerekmektedir. Çeklerin karşılıksız olarak yazılması durumunda muhatap banka çek garanti tutarını ödemekle yükümlü olacaktır. Bu durum 30 Haziran 2018 yılına kadar eski tip çeklerde uygulanacaktır. Bankanın çek garanti tutarını ödeme yükümlülüğü süresi, çekin karşılıksız olarak yazıldığı tarihten itibaren Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca 10 yıl olduğunu belirtmek isteriz.
    Samanpazarı Şubemize ibraz ettiğiniz T.C. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı karar yazısı incelendiğinde, suç duyurusunda bulunduğunuz ancak kovuşturmanın yürütülmesine yer almadığı yönünde karar verildiği görülmüştür. Bu kapsamda ilgili kararla çek iptali yapılamamaktadır.
    Çek iptali yapılamadığından yukarıdaki açıklamamızda belirttiğimiz üzere xxxxxxxx numaralı hesabınızın kapatılamasına yönelik talebinizin karşılanamadığı hususunu bilgilerinize sunarız.

Bu durumda 2 seçenek var. Ya mahkemeye verip zorla kapattıracağım ya da çek ödeme yükümlülük süresinin biteceği 2.5 yıl daha bekleyip öyle kapattıracağım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.