|
Kayıt Defteri ve Görev Yöneticisinin Yönetici Tarafından Devre Dışı Bırakılması
Giriş: Windows işletim sistemlerinde, kayıt defteri düzenleme ve görev yöneticisi gibi bazı özellikler güvenlik nedenleriyle yönetici tarafından devre dışı bırakılabilir. Bu durum, kullanıcıların sistem ayarlarını değiştirmesini veya önemli işlemleri gerçekleştirmesini engelleyebilir.
Kayıt Defteri Düzenleme Yöneticisinin Devre Dışı Bırakılması: Kayıt defteri düzenleme yöneticisi (regedit), Windows kayıt defterinde değişiklik yapmanıza izin veren bir araçtır. Bu özellik devre dışı bırakıldığında, "Kayıt Defteri Düzenleme Yöneticiniz tarafından Devre Dışı Bırakıldı" hata mesajıyla karşılaşırsınız.
Görev Yöneticisinin Devre Dışı Bırakılması: Görev yöneticisi, sisteminizde çalışan işlemleri ve programları yönetmenizi sağlar. Bu özellik devre dışı bırakıldığında, "Görev Yöneticiniz tarafından Devre Dışı Bırakıldı" hata mesajıyla karşılaşabilirsiniz.
Nedenleri: Kayıt defteri ve görev yöneticisinin devre dışı bırakılmasının nedenleri şunlar olabilir:
- Sistem yöneticilerinin bilgisayarları yetkisiz değişikliklerden koruması
- Kötü amaçlı yazılımın sistem ayarlarını değiştirmesini engellemesi
- Sistem kararlılığını sağlamak için belirli işlemlere kısıtlama getirilmesi
Çözümleri: Kayıt defteri ve görev yöneticisini tekrar etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisini Açın: Windows tuşuna basın ve "gpedit.msc" yazın, ardından Enter tuşuna basın.
- Yönetim Şablonları > Sistem > Microsoft Management Console > Kayıt Defteri Düzenleyicisini Engelle yolunu izleyin.
- Kayıt Defteri Düzenleyicisini Engelle ayarını "Devre Dışı Bırakılmış" olarak değiştirin.
- Görev Yöneticisini etkinleştirmek için: Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisinde Yönetim Şablonları > Sistem > Ctrl+Alt+Del Seçenekleri yolunu izleyin.
- Görev Yöneticisini Kaldır ayarını "Devre Dışı Bırakılmış" olarak değiştirin.
- Bilgisayarı yeniden başlatın: Değişikliklerin etkili olması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir.
Bu adımları uyguladıktan sonra kayıt defteri düzenleme yöneticisini ve görev yöneticisini tekrar kullanabilmeniz gerekir.