Şimdi Ara

Kelimenin isim mi fiil mi olduğunu anlamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
175.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu anlamak için gövdeye mi mastar eki getiriyorduk, yoksa köke mi? Başka bir yolu da var mı? Kafam şuan çok karışık, yardımlarınızı bekliyorum. Dergide ''vurdum'' sözcüğüne fiil demiş, ''yazmak'' sözcüğüne isim demiş.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Bir Kelimenin İsim mi Fiil mi Olduğu Nasıl Anlaşılır

Bir kelimeyi doğru bir şekilde kullanmak için isim mi fiil mi olduğunu anlamak önemlidir. İşte bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu belirlemenin yaygın yolları:

• {isim fiil}: Bir kelimenin hem isim hem de fiil olarak kullanılabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin, "üzgün" hem isim ("üzgün bir ifade") hem de fiil ("üzgün olmak") olabilir.

• {bir isim midir}: Bir kelimenin isim olup olmadığını anlamak için, cümle içinde olup olmadığına bak. Bir isim genellikle bir kişi, yer, şey veya kavramı adlandırır ve genellikle bir belirteç (the, a, my, vb.) ile birlikte kullanılır. Örneğin, "şapkalar" bir isimdir çünkü bir şeyi (şapka) adlandırır.

• {kelimenin isim mi fiil mi olduğunu nasıl anlarız}: Bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu anlamak için cümle içindeki işlevine bak. Bir fiil, bir eylem veya durumu ifade ederken, bir isim bir kişi, yer, şey veya kavramı ifade eder. Örneğin, cümlede "Çocuklar şapkalar taktı", "takmak" fiildir çünkü bir eylemi ifade ederken, "şapkalar" isimdir çünkü bir şeyi (şapka) ifade eder.

• {bir kelimenin isim olduğunu nasıl anlarız}: Bir kelimenin isim olup olmadığını anlamak için bir soru sorabilirsin. Kelime bir kişi, yer, şey veya kavramı adlandırıyorsa, büyük ihtimalle bir isimdir. Örneğin, "şapkalar" bir şeyleri (şapka) adlandırdığı için bir isimdir.

• {üzgün isim midir}: Evet, "üzgün" bir isim olabilir, çünkü bir kişinin veya şeyin durumunu ifade eder. Örneğin, "üzgün bir yüz" ifadesinde, "üzgün" bir isimdir çünkü bir kişinin yüzünün durumunu tanımlar.

• {şapkalar isim mi fiil mi}: "Şapkalar" bir isimdir, çünkü bir şeyi (şapka) ifade eder.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur. Çünkü yazmak(mak) saçma oluyor değil mi? Vurdum da dı zaman eki, m şahıs eki. Bunları çıkarıp vura mastar getireceksin. En kolay yolunu sormuşsun fiilin tanımı iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Vurdum deyince iş anlaşılıyor değil mi? Demek ki fiil.
  • Ben de konuyla bağlantılı birşey sormak istiyorum.Zaman denemesinde karşıma çıktı

Bu yüzden Venüs,Akşam yıldızı veya sabah yıldızı olarak da isimlendirilir

Şimdi bu cümle kurallı eylem cümlesi mi ?.İsimlendirilir kelimesinin kökü isim değil mi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: phantasy*
    Ben de konuyla bağlantılı birşey sormak istiyorum.Zaman denemesinde karşıma çıktı

Şimdi bu cümle kurallı eylem cümlesi mi ?.İsimlendirilir kelimesinin kökü isim değil mi ?

Kökü isim ama köküne inerken yapım eklerini atma isimlendiril(mek)
  • quote:

Orijinalden alıntı: phantasy*

Ben de konuyla bağlantılı birşey sormak istiyorum.Zaman denemesinde karşıma çıktı

Kurallı fiil cümlesidir. İsimlendiril(mek). İsimden türemiş fiildir. Yüklemin kökü isim diye isim olmak zorunda degil isimden fiil yapan yapım eklerinden birini alıp fiil gövdesine sahip olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SınavBilgini

Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur. Çünkü yazmak(mak) saçma oluyor değil mi? Vurdum da dı zaman eki, m şahıs eki. Bunları çıkarıp vura mastar getireceksin. En kolay yolunu sormuşsun fiilin tanımı iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Vurdum deyince iş anlaşılıyor değil mi? Demek ki fiil.

Son hali dediğin nedir? Tüm çekim eklerini atıp mı mastar getiriyoruz? Yani mastarı fiiln gövdesine mi getiriyoruz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nba_ -- 14 Mart 2011; 18:46:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: nba_

quote:

Orijinalden alıntı: SınavBilgini

Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur. Çünkü yazmak(mak) saçma oluyor değil mi? Vurdum da dı zaman eki, m şahıs eki. Bunları çıkarıp vura mastar getireceksin. En kolay yolunu sormuşsun fiilin tanımı iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Vurdum deyince iş anlaşılıyor değil mi? Demek ki fiil.

Son hali dediğin nedir? Tüm çekim eklerini atıp mı mastar getiriyoruz? Yani mastarı fiiln gövdesine mi getiriyoruz?

Sana soruda yüklemin kökünün türünü mü yoksa yüklemin türünü mü sorduguna dikkat ediceksin. ''evlendi'' kelimesi cümle icinde fiil oldugunu düsünelim. Kökünün türü sorulursa, kökü bulur -mek -mak getiririz. Mesela evlendi kelimesinin kökü evdir. Ev-mek olmadıgı icin isim kök deriz. Ama sana yüklemin türünü sorarsa sen köke sormazsın artık. evlen-(mek) isimden fiil yapan yapım eki aldıgı icin artık fiil diyeceksin isim diyemezsin.

Senin bahsettigin cümlede yazmak kelimeside kafanı karıstırmasın. İsim-fiiler hiç bir zaman fiil olamazlar. Artık fiil olma özelliklerini kaybetmislerdir. -ış -iş -ma -ma -mek -mak isim-fiil ekini alan kelimeler isim sayılırlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sınav öncesi size bi hayrım dokunsun beyler hiç bi kelimenin isim soylu mu fiil soylu mu olduğunu anlayabilmek adına o kelimeye olumsuzluk eklerinden ma me getiriyoruz geliyorsa fiildir gelmiyorsa isim soyludur. dikkat edin sız siz ekleriyle karıştırmayın en kolay yolu budur ...
    en çok karıştırıanlardan bazıları
    örnek
    --oraya vardın mı?
    --burada bir adam var.
    ilk cümlenin olumsuzunu ma me ekiyle sağlıyoruz ama ikincide böyle bi durum yok
  • götürmenin kökü git diye biliyorum.
    quote:

Orijinalden alıntı: mindfreak

senin dediğine göre götürmenin kökü de göt o zaman

• isimlendirilmek kelimesinin olumsuzu isimlendirilmemek dolayısıyla fiil soylu oluyor
  • quote:

Dalga mı geciyosun adam mı seciyosun? Kökün türemis hali ile kök hali birbiri ile anlam bakımından uygun olmalı. Mesela ''esinti'' kelimesinin kökü es'tir. Es-mekten esinti olur. Ama eser kelimesini inceleyelim bu zaten kök halindedir kökünü es-mekten eser alamayız. Götürmenin kökünü göt alan arkadas eger sen sınava falan gireceksen bence hiç o sabah erken kalkmaya falan calısma uykunu bölme bosu bosuna.
  • quote:

• Adam dalga geçmiş ama
  • K.chali nickli ustam çok güzel anlamış.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.