İnternette böyle bişey gördüm Ödenen kiranın %20 si bankada kesilip ev sahibine %80 i gidecekmiş. Ev sahibi aynı kirayı alması için %25 zam yapması lazım. Yani kirası 20 olan ev 25 bine çıkacak. 5 devlet alacak, 20 ev sahibine. Ben geçen sene ev tuttum. 2 asgari ücrete yakındı evi tuttuğumda. %25 ten dolayı ev sahipleri ilk seneden zamlı veriyordu. Neyse 1 sene geçti, ben %25 zam yaptım. Ev sahibi delirdi, herşey %100 artmış sen nasıl %25 yaparsın diyor. Ya dedim sen geçen sene zaten ederinin çok üstinde kiraladın. 2022 de burada evler x paramış sen 2023 te 3x e kiraladın bana dedim. emlak sitelerinden grafiğe bak dedim 2022-2023 arası. ben anlamam o işlerden %100 yapacaksın ya da çık dedi. Çıkmam dedim. Emlakcısını aramış. Evi tuttuğum, 2 saatlik iş için cebine bir kira koyduğum karı beni aradı ev sahibin evi satacak vs vs başladı. Yok dedim çıkmam. Gitmiş çalıştığım yeri aramış emlakcı. Ev sahibiyle kavga ediyor evimizden çıksın demiş. Bu arada mahallede kiralar %55 artmış son bir senede. %100 aşırı yani. Neyse bütün bunlarla uğraşırken bir de vergi gelirse bu ev sahibi ve emlakçı benim başıma iyicene musallat olur. Sadece benim değil milyonlarca kiracı ev sahibi kavgaları iyicene artar. Adam zaten kazancının yarısını kiraya veriyor İstanbulda, üstüne zam koyarsan bu adam ne yiyip içecek. O kişi ben oluyorum yani aç kalacak olan kişi. Ve ben gibi milyonlarcası… < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kiralara %20 vergi
-
-
Bu tabi kiracılara yansıyacak. Zaten o yüzden vergilere zam ve ek vergi getirmek sorunları çözmez, aksine arttırır.
-
Öyle şey olmaz, kira geliri beyan esas alınarak gerçek yada götürü usul üzerinden ödenir.
Söze konu mesken değil iş yeri olsun, esas olan beyanı ortadan kaldırırsak
Devlet iş yerini kiraya veren mal sahibine her ay düzenli stopajdan doğan parayı yatırması gerekir.
Özetle devlet esas olan beyanı ve usulu kaldırırsa kar değil zarar eder.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu olacak iş değil. Muhtemelen çok daha başka bir senaryo söz konusu. Sansasyonel bir haber.
-
Böyle bir düzenlemenin olacağını sanmıyorum.
İşyerlerindeki STOPAJI bile devlet kiracılara çıkartıyor. Böyle de saçma bir sistemimiz var yıllardır.
-
Asıl sürprizi ağustosta motorlu araçlara yeni vergiler bindirerek yapacaklar.
Geçen seneki çifte vergileri mumla arayacağız...
-
İsmi lazım deel'e paramı yedirmemek, onun yolduğu kazlardan biri olmamak için tomofobili sattım ve bir daha da satın almadım, motosiklet bilem almadım...Gafam rahat, yattığı yerden bile habire mesarif yazan ve kene gibi sürekli cüzdana yapışıp kan, şey yok kan deel, para emen bir tomofobil sahabı olmamanın verdiği rahatlık tarif edilemez...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 23 Haziran 2024; 9:43:21 > -
Kiralardan zaten yüzde 20 vergi alınıyorki. Totodan sallama haber olduğu çok belli
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ev sahibi olup kiraya vermek akillara zarar şuan
Gecen bi dolap ustasina dolap sordum adam metre karesine 12k istiyor atiyorum evine bir tane kiler yaptirsan en kötü 50k para isteyecek
Mutfak yaptirsan 200k banyo yaptirsan en az 150k
Evini kiraya bir veriyon kira gelir mi gelmez mi artık Allah bilir zam desen zam yaptirmaz yuzde 25 falan derler ustune vergisi var ustune ev surekli eskiyor Türkiye'de 30 yasin üstünde evler ayakta zor duruyor
Evim olsa asla kiraya vermezdim satar savurur kendim yerim kiraciya tepindirene kadar gecen sene amcam geldi almanyadan kiracısı 3000e oturup bir de caz cuz yapiyordu suan evin kirasi en az 20 bin olmaliydi :D yav dedim deli misin satıp bi yazlik alsana yok diyor :D sivasta ve almanyada takilmak adam için yeterli kimisi de böyle işte:D kiraci resmen çoluk cocugunun rizkini yiyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu iş kağıtta yazıldığı gibi olmaz. Kiracı ile ev sahibi anlaşır o kirayı düşük gösterir o zaman devlet ne alacak ? Vergi alacağız diye ortalığı inleteceğinize, insanlar vergi vermeye teşvik edilmelidir. Havadan sudan vergi alınan ülkede kimse seve seve vergi almaz, zaten vergi seve seve verilmez. O zaman ne yapmak lazım. Adam vergi vermemek için kirayı düşük gösterir veya vergiyi az alır. Ne yapacak devlet; gidip de sen kirayı az alıyormuşsun mu diyecek.
-
%20 stopaj vergisi geliyor kiralara. Yani ev sahibi 10k ya kiraladı bankasına 10k yatıyor bunun 2k sı devlete vergi gidecek eline 8k kalıyor ev sahibinin yani. Ben bu şekilde anladım haberlerde de bu şekil bahsedildi. Öyle elden nakit kira alan ev sahipleri de yanacak artık. Çoğu öğrenci üniversite yakınlarındaki dairelere bu şekilde kira ödüyor ev sahibi elden nakit alıyormuş çoğu. Niye 1 kuruş vergi ödemesin diye nakit çalışıyorlar. Devlet umarım hepsinin tepesine çöker.
-
Haberlere şöyle biraz baktım, adeta v.u.k yeniden tasarlanıyor.
Şimdilik haberlerden anladığım.
Kişi yıllık beyan ve usulü değişiyor, yani söze konu dairenin vergisini önce ödeyip sonra varsa masrafı o zaman beyanname veriyor ve vergi iadesi talep ediyor.
V.u.k ise tam tersi önce beyan, esasa dayalı vergi şeklinde.
Gözden kaçırmadıysam istisna tutarı, ortadan kalkıyor olabilir.
Örneğin 24 yılı ödemeleri 23 yılı istinas tutarı üzerinden hesap edilip alınıyordu.
Şimdi baktım onunda çözümünü bulmuşlar, 2024 istisna tutarı 33.000 tl ay ise 2.750 tl
Yani yukarıdaki tutar üzerinde kira alan, ev sahibi aylık kesintiye uğrayacak
Not: ev sahibi kira 10 bin diretecek 8 bini kabul etmeyecektir.
Bu durum kiracıya 2 bin tl fark değil 2500 tl olarak yansıyacaktır. 12500 toplam 2500 aylık kesinti 10000 kira.
Kiracılara Allah sabır versin
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 23 Haziran 2024; 15:51:30 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kiradan zaten vergi alınıyordu , Şu anki fark devletin peşin %20 yi peşin alıp , toplam gelirinize göre +/- yı sonradan hesaplayacak olması .
Şu anki sistem
Bir önceki yılda aldığınız kira gelirinizin vergisini içinde bulunduğunuz yılın mart ayında beyan edip , mart ve temmuz da 2 taksit hainde ödüyorsunuz .
2023 yılı için 21.000 istisna tutarı ve %15 ten %40 a kadar değişen vergi oranları vardı.
-
Reis veto etti bunu süper kahramanım benim
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
İşte Reis'in söylettirmek istediği cümle de tam olarak bu. Yıllardır bu taktik hiç şaşmadı, hep işe yaradı.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Kiracılığın "A.S."
-
Çıkarttılar bunu torba yasa taslağından
ekonomimServet vergisi ve kira stopajı torba yasa taslağından çıktıhttps://www.ekonomim.com/ekonomi/servet-vergisi-ve-kira-stopaji-torba-yasa-taslagindan-cikti-haberi-750405
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BJK -- 24 Haziran 2024; 19:12:2 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X