|
Kırılması imkansız kuantum iletişimi gerçeğe yaklaşıyor
-
-
Tek ölüme çare yok, belki bir beyni kavanoza koyup yaşatırsa o ayrı meselede. Kırılması imkansız hiçbir şey yoktur. Öyle seneler öncesinde ne haber duyduk kırılamaz denilenler öyle kırıldı ki :)
-
Yazılım değil bu fizik yasası. Kuantum fiziğine göre dışarıdan gözlemci olunca elektronlar arasındaki tüm iletişim çöküyor. Bildiğim kadarıyla bunun sebebi henüz anlaşılmış değil ama nimetlerinden faydalanmamak olmaz.
Merak ediyorsanız "çift yarık deneyi" diye aratın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Gözlemlemek için parçacıkla etkileşime geçmek gerekiyor. İnsan, eşya, hayvan gibi büyük cisimleri ışık yoluyla gözlemliyoruz ancak ışığın gözlemlediğimiz cismin momentumuna bir etkisi olmuyor. Kuantum parçacıklarda ise gözlemlemek için kullandığın ekipmanların kuantum parçacıklara yaptığı etki çok büyük oluyor bu sebeple parçacığın momentumunu etkiliyorsun. Momentumları etkilediğin zaman da sistemi bozmuş oluyorsun.
-
foton cisme momentum uygular.
Atom altı parçacıkların kütlesi mi var ki etkilensinler? Zaten bu deneyde her türlü ölçüm denenmiş. Olay basit bir sapmadan ibaret değil.
-
Sana bana ve diğer büyük cisimleri uyguladığı momentumun pek bir etkisi yok. Diğer etkilere kıyasla önemsiz derecede az.
-
Mesele observer effect ve heisenberg belirsizlik ilkesi. Bir ölçüm yaptığında parçacığın momentumuna etki edip onu belli bir duruma sokuyorsun, böylece wave function belirli bir duruma çökmüş oluyor. Ölçtüğün parçacık değişmiş oluyor kısaca. Kuantum şifrelemede iletişime herhangi bir dış etki olduğu zaman kuantum sistem bozulduğu için şifreleme çözülemiyor ve iletişim kuran 2 taraf sistemin bozulması sebebiyle bozuk mesaj aldığı için sistemi birisinin etkilediğini anlıyor.
-
Aslında kısmen kugu haklı. Zira aslında günümüzde şifre kırmaların çoğu öyle 2. dünya savaşındaki gibi enigmalar, ya da sonra ilk algoritmalardaki gibi Caesar, Route, Vigenere gibi şifreleme tekniklerini kırmak gibi olmuyor. Aslında çok daha içeriden oluyor. Bu quantum haberleşmeyi de Çin uydularıyla yaptı denedi. Tamam havada kapılabilecek bir bilgi yok. Yani teknoloji ile yakalayıp kıramazsınız. Ama dediğim gibi son zamanlardaki aslında çoğu şifre kırmalar zaten içeriden oluyor. Misal İsrail mossad ın İran'ın nükleer tesisine sızma hikayesini bir izleyin. Ya da kırılmaz denen Apple'ların ya da nice güvenlik firmalarının kırılmaları. Genelde zaten ya ajanlar çalışan olarak oralara giriyor, senelerce çalışıyor, yükseliyor ya da içeride zaten çalışan adamlar rüşvetle falan satın alınıyor. Yine son günlerden, Ukrayna'lı komutanın yeni gelen F16 lardan sonra paylaştığı fotoğrafta sadece ucu görünen 2 bina sayesinde Rusya konumu deşifre ederek F16 ların yerini bulup bombaladı. Bu quantum haberleşmede de önemli olan hangi zamanlamalarda spinlerin durdurulacağı bilgisi. Buna karar veren mekanizmaya ulaşmaları gerekiyor. Zira bu bilginin quantum haberleşme dışında bir şekilde normal yöntemlerle zaten alıcı tarafına iletilmesi gerekiyor. Zira maalesef yine aslında teknik olarak quantum haberleşmede dahi, entangeled fotonlar zaman mekandan bağımsız simültane bir şekilde spinleri alsalar dahi, alıcı taraf, gönderen tarafın hangi zamanlamalarda spinleri döndürdüğünü bilemediği için yine ışık hızına bağımlı olarak o bilgiyi alması gerekiyor. Bir şekilde zaman dışında 4. boyut ya da solucan delikleri, uzay bükülmesi çözülemediği sürece ışık hızından hızlı bilgi transferi mümkün görünmüyor. Ha uzayın büyüklüğü ve matematiksel yapısı göz önüne alındığında yüksek ihtimalle bu mümkün olacaktır ama şimdilik quantum entenglament ile sadece havada yakalanacak bilgi olmuyor. Ama sonuçta bilgi yine ışık hızında transfere muhtaç şimdilik. Ama dediğim gibi uzayın yapısı ve matematikselliği göz önüne alındığında bir şekilde başlarda sadece bilgi transfer edebilecek kadar küçük solucan delikleriyle bu çözülecektir. Yoksa uzay ölçeğinde daha kapı komşumuz olan Mars'ta bile terraform da yapsak, milyonlarca insan yaşasa bile, bir telefonla alo dendiğinde, o "alo"nun dünyaya ulaşması, o anki Mars'ın Dünya'ya olan uzaklığına bağlı minimum 3dk ile maksimum 23dk arasında zaman alacaktır. Birde bunun karşılığını duymak için bir o kadar beklemek gerekir. Ki bu en yakın gezegenlerden biri. En yakın yıldız sistemine ulaşsak nasıl olacak 4 yıl bir Alo'nun ulaşması. Ki orası da uzay ölçeğinde aşırı yakın.
-
o deneyi görmüştüm kamera koyulunca kendisi izleyen birisi varmış gibi hareket ediyor kaldırınca daha farklı.
-
Millet Kuantum hızına geçse bile biz 16 MB devam mecburen.
-
bu konuda anlatilan seyin senin dediginle alakasi yok, cift yarik deneyiyle ne alakasi var. youtubeda baris ozcan izleyip geip burda bakin ben bunu biliyorum demek icin yorum yapmissin. tamam kral en bilgili en zeki sensin
elektronlar gözlemci olup olmadığına göre hareket etmiyor orda .Sorun bizde gözlem yapanda gözlemlenen ile sonuç örtüşmüyor.belki ilerde kuantalanmışları görmemize yarayan cihaz gelistirilirse bunu gözlemleyebiliriz.zaten bu deney bence insanlar hayal aleminde gezsin diye yanlış anlatılıyor.Ortada sihir gibim bişi yok yani.Sebebide gayet belli kuantum dünyasında temel fizik (deneyimledigimiz fizik) kuralları işlemiyor.Bunda isin içine ihtimaller türevler integraller difaransiyel denklemler giriyor.gözlemlediğimiz cihazlarında bu yetkileri yok.gözlemci derken insan gözünden bahsetmiyoruz heralde. Bu arada konuyla ne alakası var :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolferto -- 22 Eylül 2024; 12:39:32 >
ben sana sadece söylemin yanlış dedim ve ayrıca fotonun kütlesi önemsenmeyecek kadar az olabilir ama momentumu sadece kütle etkilemiyor ve uğraşılan alan veri iletimi biz değiliz.
Yanlış bir söylemim yok, yanlış anlaşılmaya müsait olmaması için ekstra açıklama yaptım. Ayrıca fotonun kütlesi önemsenmeyecek kadar az diye bir ifadem olmadı, fotonun kütlesi hiç yok. Tekrar söylüyorum; fotonun momentumu makro evrende önemsizdir, kuantum evrende önemlidir. Ve hiçbir yerde uğraşılan alan biziz demedim, o sadece kuantum evreninin neden gözlemci etkisine maruz kaldığını açıklamak için yaptığım bir kıyaslamaydı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Yazılım değil bu fizik yasası. Kuantum fiziğine göre dışarıdan gözlemci olunca elektronlar arasındaki tüm iletişim çöküyor. Bildiğim kadarıyla bunun sebebi henüz anlaşılmış değil ama nimetlerinden faydalanmamak olmaz. Merak ediyorsanız "çift yarık deneyi" diye aratın. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X