< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Kışın el freni çekilir mi ? (2. sayfa)
-
-
Aracınız yeni fren telinin içinden geçtiği kanala bağlantı yapan plastik körüklerde patlak yoksa ki sanmam yoktur hiçbirşey olmaz. Benim araç 10 yaşın üstünde sağ körük patlaktı su almış 1 kere yapıştı. Çift olarak değiştirttim. Kırıkkaleden bildiriyorum güvenle çekebilirsin. Balata diske donar yapışır diye düşünme büyük ihtimal kurudur, değilse bile ilk harekette kırılır buz, bişeycik olmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Her vitesin dişli aralığı farklıdır. Genelde 1. vitesin diş aralığı daha küçüktür. Kaçırmaya gelince rampa aşağı yukarı farketmez 1. vites en mantıklısıdır. Tabi arabanızın 1. vitesteki maksimum hızı, geri vitesin maksimum hızından büyükse her zaman geriye takabilirsiniz.
Rampada frene basıp durup, stop edip, el freni çekip, 1. Vitese takıp sonra el frenini bırakın 1 diş kayar durur. Aynısını geri ile yapın daha geç duruyorsa siz rampada yön farketmez 1. viteste bırakın.
Teşekkür ederim hocam sağolun .
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Teşekkür ederim hocam sağolun .
Şu da var ki el freni sadece arka frenleri tutar. Vites ise araç önden çekişli ise ön tekerleri tutar. Artık fizik dersindeki eğimli yüzeylerde sürtünmeli cismin hareketi konuları başlıyor =)
Eğim az veya yoksa sadece el freni
Çok eğimlide her ikisini
Korkmuşsam ve kaldırım varsa arabayı kaldırıma sıfırlar, tekeri kaldırıma değecek şekilde çevirir yine vites ve el frenini
Buraya da araba konur mu dediğim yer varsa, az yürürüm arabayı başka yere koyarım. Başkalarının park etmiş olması beni cesaretlendirmez aksine onlar kaydırır bana vurur diye gider başka yere koyarım
Benim aracın el freni telinde bahsettiğim körük
-
Araba çalışacak mıyı bilmem ama kapılar açılcakmı kısmı basit.
Fitilleri kışa girerken "fitil bakım spreyi" ile yağlayarak güzel sonuç elde edilir. Silikon spreyi pek önermiyorum iş yapar ama fitil bakım spreyi kadar iş görmez
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Geçen sene neredeyse şanzıman yağı donacaktı vitese zor geçiyordu araba, ama el freninde hiç sıkıntı yaşamadım
-15 -20 derecelerde el freni çektim donduguna şahit olmadım.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Kayseri'deyim. 1999 model mondeoyu 2009-2019 arası 10 yıl kullandım. Sabah -22 derecede marşa bastığımı bilirim. El frenini sürekli çektim. Hiç sorun olmadı. Ancak bazı araçlarda çabuk donabiliyor. Tasarımdan kaynaklı olabilir.
-
Düzdeyken sadece 1.vitese takın yeter. Güçlü 3-4 kişi iteklerse gider ama öyle araba çalan kalmadı.
1 mi geri mi diye düşünmeyin. Yukarda arkadaş açıklamış ama hemen hemen aynı olur, kafa yormaya gerek yok.
Düzdeyse sadece 1.vites.
Eğimliyse de hem vites, hem el freni. Donsa da bişey olmaz. Eğime göre (az eğimde daha az, çok eğimde daha çok) çekin gitsin.
Arkadaşlar konu dışı olacak ama diyelim ki el frenini çektik ya çekmedik aracı vitese takıp park ettik diyelim.. Araç park halinde gelip biri vurursa şanzıman hasar alır mı ?
Benim de eskiden aklımı kurcalayan bir soruydu. 😀 Anladığıma göre anlatayım: Debriyaj ve boş vites; motor ile tekerin bağlantısının kesilmesi demek. Yani bostayken az bir egimde ya da az bir kuvvetle araba hareket edebilir çünkü teker boşta. Fakat vitesteyken tekerler şanzıman yoluyla motora bağlı. Tekerin dönmesi için motorun dönmesi lazım ya da aşırı bir eğim olması lazım ki dişli tekeri tutamasin. Biri iterek motoru döndüremeyecegi gibi dislinin direncini de kiramaz. Bu yüzden tekerler hareket etmez.quote:
Orijinalden alıntı: Empirewashere
Bu konu değil ama benim de bir sorum var mesela araba yokuş aşşağı duruyorsa geri vitese takıyoruz . Araba ileri giderse tutsun diye .
Peki düz zeminde ne oluyor ? Oldu da el freni çalışmadı vitesi de 1 e taktık . Biri arabayı iterse araba gidiyor mu ? Ben o işi tam anlamadım .
Fakat ciddi eğimlerde vitese güvenmeyin. Tutamiyor. El frenini çekin. Hatta el frenini çok soguk olmadigi sürece hep çekin. Arabanın yükünü sürekli şanzımana bindirmek bence doğru değil. El frenini çektikten sonra ayak frenini saldiktan sonra arabayı vitese almak normal şartlarda en doğrusu.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Son 3 yildir zaman zaman -20yi goren havalarda bile el frenim cekik olur bugune kadar bi sikinti yasamadim. Arac Ford Fiesta 2012
Hasar alır tabi, ama el freninin dayanamadığı ve yükün şanzımana bineceği kadar büyük bir çarpmada şanzıman dişlisi ufak bir masraf olarak gözükecektir ki muhtemelen perte çıkar araç böyle bir kazada.
Anladım hocam çok teşekkür ederim . El frenini hep çekiyorum zaten . Onsuz pek içim rahat olmaz .
Bir kere şöyle bir olay yaşadım ordan fobi kaldı . El frenini azıcık çekmişim . Çok ince yokuş olan bir yermiş . Arabadan indim . Bir baktım araba gidiyor . Elim ayağıma dolandı . O yüzden hep dikkat ederim . Fakat ardından ya bu el freni tutmayabiliyormuş falan diye öğrendim . Vitese takmak lazımmış vs diye . Bir arkadaş üstte anlattı o meseleyi doğrusunu öğrendim de yokuş aşşağıysa geriye yukarıysa ileriye takıyordum o da tamam . Fakat düz zeminde aklım karıştı . İleri takıyorum ama araba ileri düz duvara gircek gibi geliyor idi :D
Herkes çok güzel açıkladı . Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum .
YER: ANKARA
Sabah garajdan çıkarken lastikler yerde iz yapmış. El freni donmuş lastikleri kitlemiş. Kaya kaya zor çıktım. Bu saatten sonra çekmem el frenini. Ankarada donmuyor diyen arkadaşlar nerede yaşıyor bilmiyorum. 20 senedir her kış el freni donuyor. Düz yere parkediyorsanız viteste bırakın.
-
Burada ankara da cekmeye gerek yok diyenler nerdr yasiyor acaba? Sabah aracimin sag elfreni halati donmus 2km yol yurudum oyle acildi. Sabah -7 dereceydi.
Yer Ankara
2013 den 2020 kışına kadar fiat marea sahibiydik 2006 model teneke ve bakımsız bir araçtı. Hangi kış olursa olsun el freni çekili bıraktım hiçbir sıkıntı çıkarmadı. Kış mevsimiydi bide ha
Bu arada sadece 2 kere başıma geldi 7 sene boyunca. birinde sağ arkayı bırakmadı el freni, öbüründede ilk bi nazlandı ikincisinde açıldı.
Siz böyle el freni kitleniyorsa kışın, pompala yapar gibi indir çek indir çek indir çek yapsanız o çözülür ki ?
Araca göre de değişiyor. Peugeot 106 ve eski polo -10 u görünce donuyordu. Citroen c4 -16 da bile donmadı. Ama c4 de elektrikli park freni var. Fark eder mi bilmem.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X