Şimdi Ara

KİTAPLARDA Kİ 'KDV' ORANI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
1.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sadece şunu diyebilirim size sıradan bir insanın istediği kitabı almak gibi bir lüksünün olmadığı bir ülkedeyiz malesef.

ülkenin okuma potansiyelini yükseltmek için ufak bir adım olan kdv oranını kaldırmak inanın bir çok gelişimin öncüsü olacaktır. siz bunu yapın biz devamında daha isteyeceğiz onuda bilin.

teşvik adı altında ne olduğu belirsiz dünya klasikleri seti yerine hasan ali yücel setlerini verin mesela. gereksiz bandrol ücretlerini yayın evlerinde almayın bunlarda fiyatlara yansısın. yayınevlerine kitap basmaları için basılan kitap başı bir program uygulayın.

Daha derine inersek sınıf öğretmenlerinin her öğrencinin potansiyelini hesaplayıp onlara uygun kitapları tek tek tavsiye edebileceği özel dersler uygulayın. bunlar gibi binlerce örnek sayabilirim.

Öncelikli olarak dediğim gibi kdv oranlarının kaldırılması olacaktır. Okuyan bir toplum olmak istiyorsak bunu gelir elde edilen bir ticari yuva olarak gören zihniyeti bir rektefiyeye sokmalıyız sanırım.

Daha sonra bu işi kitapçılıktan çok fahiş fiyatlarla satış yapan yayınevi ticarethanelerini kontrol altına almalıyız. Devlet sayfa sayısı olarak azami fiyat belirlemeli mesela bunun dışına kimse çıkamamalı. Burada akıllara şu soru gelebilir. eğer böyle bir taban tavan fiyat politikası izlenirse kalite düşebilir. Hayır arkadaşlar serbest piyasada tutunmak için bunu düşüremezler aksine fiyat eşit olduğu için kar marjlarını azalatıp daha iyisini yapmaya çalışacaklar. bu şekilde küçük işletmelerin de dev piyasada yer bulma şansı olabileceğini düşünüyorum.

Benim ki bir başlangıç yazısı idi varsa fikirleriniz buyrun paylaşalım...

• Genel olarak kitaba verdiğiniz paranın:
    %20'si yazara
    %40'ı yayınevine
    %40'ı kitabı aldığınız kitapçıya gidiyor.
    En çok emek veren en az, en az emek veren en çok parayı alıyor. Yayınevi ve kitapçılar kârını biraz azaltsın da fiyatlar olması gereken seviyeye insin.
    Bu ülkede kitap yazmak da kitap okumak da lüks şu şartlarda.
  • hocam yazara %20 gidiyor ise cidden sevinirim ama bildiğim kadar ile (yazar arkadas varsa uyarsın) %6-%8 gibi bir rakam veriyorlar.

büyük yazarlar sanırım insiyatif olarak senin bahsettiğin rakamları alabilirler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: umur.ozcan

hocam yazara %20 gidiyor ise cidden sevinirim ama bildiğim kadar ile (yazar arkadas varsa uyarsın) %6-%8 gibi bir rakam veriyorlar.

büyük yazarlar sanırım insiyatif olarak senin bahsettiğin rakamları alabilirler.

Öyle hocam işte bir rivayete göre sadece Orhan Pamuk %20 üstü alıyormuş. Yüzde 6-8 de hakaret resmen 100.000 satsa kitabın 10 lira olsa 60-80bin lira oluyor ki 100.000 Türkiye için çok çok üst düzey bir satış olur.
    Acaba büyük yazarlara kontrat öneriyorlar mı Amerikadaki gibi, hani bundan sonraki 3 kitabın bende al sana 500.000 lira + kitaplardan pay gibi.
  • bildiğim kadarıyla kontratları var. yılda 1 kitap,2 kitap yazacaksın gibi şart koşuyorlar. donem donem yazaların para etmez eserleri bu zorlama yuzunden yazdıklarını düşünüyorum.

bir tanıdığım vardı **** yayınevine taslağını göndermiş gelen cevaba ise hepimiz şaşırmıştık. büyük yayınevleri yılın her ayı için belli bir basım periyodu izliyorlar. bu ay su yazar bu ay bu yazar basılacak diye. bu yüzden küçük çaptaki hiçbir yazarın şansı kalmıyordu.

dediğin gibi yazar telifi mutlaka ödemeleri gerek diye düşünüyorum. ne hale geldik futbolcu transfer eder gibi bonservisle yazar transfer edilen bir ülkedeyiz.

not: keske 10 liradan satılsa o kitaplar :)
  • Kitap fiyatları daha makul olsa güzel olurdu evet ama abartılı bir durumda yok yani dünya genelinde fiyat bu tarzda zaten. Amerika'da da 10-15 $ civarı ortalama. Yani istenildiğinde okunuyor yinede tek sorun para değil. Öte yandan okullarda teşvik edici dersler olmasada hocalar kendilerince birşey yapmaya çalışıyor fakat okumayı istemeyen birine bunun etkisi olmuyor işte gelip burada özet arıyor falan 100 sayfalık kitabı okumak yerine. Bir de klasikleri basılması aslında hoş birşey çünkü 7-8 liraya edinebiliyoruz kitabı. En ucuza alınan kitaplar klasikler.

Herşeye rağmen tabiki ucuz olsa çok çok daha güzel olur ama okumamanın tek nedeni fiyatları pahalılığı değil. Malum sahaflarda ucuza bulunabiliyor kitaplar bir de ücretsiz kütüphaneden okunabiliyor. Belki aradığın her kitabı bulamayabilirsin ama her şehirde güzel kitaplar bulunabiliyor.
  • Ricky.McFloyd kullanıcısına yanıt
    teker teker cevap vermek isterim.

kitap fiyatlarının makul olduğunu söylemen cidden şaşırttı beni. senden ricam umberto eco'nun can yayınlarından külliyatını almak için vereceğin parayı hesaplaman olacak. daha sonra tekrar konusalım. Birde fantastik kurgu sevenler için taht oyunları serisini hesaplarmısın.

Dersler konusunda koca sınıfı tek bir kitap adı verip hadi bunun özeitni yazın demekse yapılmamasını tercih ederim. Belki okuyacak insanın yanlış tercih yüzünden kitap okumasından soğumasına sebep olabilir. yerine belli derslerde kişiye özel tercihlerin yaptırıldığı ve özet yerine diyalog şeklinde tartışıldığı derslerin olması daha sağlıklı gibi. sonuçta türk edebeyiatının kökünü kökenini yazarını tanımayan bir insanın fiilini çatısını öğrenmesinde hiç bir anlam göremiyorum.

Evet 1800 sayfalık bir kitabın katledilerek 80 sayfaya indirip bize 7-8 liraya satıyorlar baştan aşağı yazara emeğe saygısızlık. bir ilkokul öğrencisine savaş ve barışın 80 sayfalık özetinin okutulması yerine pıtırcık öyküleri okutulsa daha sağlıklı olmaz mı? zaten okuma alışkanılığı kazandırılmış bir birey mutlak olarak o savaş ve barışı vakti gelince okuyacaktır.

en son kütüphane maceramda 4 kitap ismi sorup yok cevabı aldıktan sonra. "gardaş git raflara bak işte" cümlesinin ardından yöneldiğim raflarda bolca yemek tarifi kitabı incelememe neden olmuşlardı.

sahhaf bir zorunluluk değil bence tercih olmalı. insan kitap pahalı diye sahhafa gitmemeli, eski kitabı sevdği için sahhafa gitmeli.

Mutlak olarak her şehirde güzel kitaplar bulunur. ama neden ben ucuz olsun diye taban patlatayım orada kaybedeciğim vaktide okuyarak değerlendirsem. Bu imkanı da otoritenin sahibi devlet sunsa acaba kaç adım daha ileriye götürebiliriz geliş ülke olmayı? SAYGILARIMLA...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

teker teker cevap vermek isterim.

kitap fiyatlarının makul olduğunu söylemen cidden şaşırttı beni. senden ricam umberto eco'nun can yayınlarından külliyatını almak için vereceğin parayı hesaplaman olacak. daha sonra tekrar konusalım. Birde fantastik kurgu sevenler için taht oyunları serisini hesaplarmısın.

Dersler konusunda koca sınıfı tek bir kitap adı verip hadi bunun özeitni yazın demekse yapılmamasını tercih ederim. Belki okuyacak insanın yanlış tercih yüzünden kitap okumasından soğumasına sebep olabilir. yerine belli derslerde kişiye özel tercihlerin yaptırıldığı ve özet yerine diyalog şeklinde tartışıldığı derslerin olması daha sağlıklı gibi. sonuçta türk edebeyiatının kökünü kökenini yazarını tanımayan bir insanın fiilini çatısını öğrenmesinde hiç bir anlam göremiyorum.

Evet 1800 sayfalık bir kitabın katledilerek 80 sayfaya indirip bize 7-8 liraya satıyorlar baştan aşağı yazara emeğe saygısızlık. bir ilkokul öğrencisine savaş ve barışın 80 sayfalık özetinin okutulması yerine pıtırcık öyküleri okutulsa daha sağlıklı olmaz mı? zaten okuma alışkanılığı kazandırılmış bir birey mutlak olarak o savaş ve barışı vakti gelince okuyacaktır.

en son kütüphane maceramda 4 kitap ismi sorup yok cevabı aldıktan sonra. "gardaş git raflara bak işte" cümlesinin ardından yöneldiğim raflarda bolca yemek tarifi kitabı incelememe neden olmuşlardı.

sahhaf bir zorunluluk değil bence tercih olmalı. insan kitap pahalı diye sahhafa gitmemeli, eski kitabı sevdği için sahhafa gitmeli.

Mutlak olarak her şehirde güzel kitaplar bulunur. ama neden ben ucuz olsun diye taban patlatayım orada kaybedeciğim vaktide okuyarak değerlendirsem. Bu imkanı da otoritenin sahibi devlet sunsa acaba kaç adım daha ileriye götürebiliriz geliş ülke olmayı? SAYGILARIMLA...

Fiyatların makul olduğunu söylemedim zaten hatta 2 kere daha ucuz olsaydı iyi olurdu diye belirttim fakat yani bizim ülkemizde sadece kitaplar abartılı bir fiyatta değil. Demek istediğim buydu. Eğer kitap okuma üzerine bir ders olsaydı gene aynı şey olurdu yani hoca herkese tek tek bir kitap vermez genel olarak bu hafta bu kitabı işleyeceğiz diye bir kitap verirdi. Ki gördüğüm Amerikan filmlerinde tam olarak böyle işleniyor bu. İlkokul çocuğuna da 700 sayfalık bir Savaş ve Barış okutulamaz malum. onun yerine zaten hayatı boyunca muhtemelen okumayacak birçok insana en azndan bir fikir edinmesi sağlanmış oluyor. Ayrıca ben okumayı o kısaltılmış kitaplarda sevdim. Moby Dick'i okudum ilkokulda 120 sayfalık falan. Aklımın daha başında olduğu bir dönemse orjinalini alıp okudum. Zaten her yayın kısa kısa çıkarıp bırakmıyorki kitaplar. Oda yayınları, Cem yayınları, Kumsaati, Karınca, Bordo-Siyah gibi birçok yayın evi normalinide çıkartıyor. Ki özellikle Oda ve Cem yayınlarının klasikleri çok başarılır. Tabi keşke hepsi İş Bankası kalitesinde olsa fakat değil. YKY ve Can yayınlarında aşırı bir fiyat yüksekliği var onuda söylemeden edemicem şimdi. Yani tamam çoğu kitap 10-20 arasında değişebilir ama 30 40 liralık kitaplar genelde bu yayınevlerinin oluyor.
    Tabi her yerin kütüphaneside gelişmiş değil bu konuda haklısınız fakat iyi kötü en azından klasikler açısından kütüphanelerde bulunabilir istenilen. Tabi büyük şehirdekilerde güncel romanlarda bulunuyor ama normal ve ya küçük bir şehirde aradığını bulmak güç. Sahaf konusuna gelince sahaflar sadece eski püskü 40 50 yıllık kitapların satıldığı yerler değildir. Hem güncel romanları hemde iyi basım birçok klasiği oralardan çok daha ucuz fiyata bulabilirsiniz. Tabiki herkes sahaflara koşsun demiyorum fakat durumu olmayanlar için güzel bir alternatif. Yani bir insan çok pahalı diye kitap okumamazlık etmektense sahaflardan gidip bulabilir. ki sahaflarda 4 5 ay önce basılmış kitaplar bile bulunuyor. Tabi gene iyi bir şehir ve ya büyük bir sahafsa. Ufak şehirlerde böyle olmayabilir. Gerçi ben Adıyaman'da bile hemen hemen her aradığım kitabı bulabiliyorum sahaflarda.
    Özet olarak hocam evet tabiki fiyatlar yüksek. Tabiki daha ucuz olması çok daha güzel olur. Fakat bu okumama nedeni değil insanların. Çoğu okumayan arkadaşım kitaba boş şeyler ve ya zaman kaybı diye bakıyor. Yani 3-5 liradan satılsa bile almayacaklar. Birde yüksek olmasına rağmen heryerde fiyatlar bu seviyelerde ve okumak isteyen yine okuyor. Demek istediğim bunlardı :)

evirip çevirip bir taraflarından bakılırsa eğitim konusu hariç hem fikir gibiyiz. :)

ama eğitim konusunda ki kabullenmişlik hiç iyi değil. o derste olsa hoca bir kitap vericek ondan gidilicek. amerikan filmlerinde boyle oluyor. kardeşim burası amerika değil, yaşadığımız da film değil. sana köy enstitüleirini bir araştırmanı tavsiye ederim. orada bu konu hakkında geniş bir eğilim mevcut. bahsettiğim daha doğrusu hayal ettiğim kitap dersleri bir nebze olsun orada yapılmış.

o zaman ne yapıyoruz öğrenciden önce öğretmenin bu konuda eğitilmesini talep ediyoruz. (sakın kimse öğretmenlere hakaret algılamasın, eşimde bir öğretmen) onlara bu işin nası yapılacağına dair ek bölüm ler açtırıyoruz. ve öğrenciden önce eğitimcinin eğitilmesini amaçlıyoruz.

çok zor olmasa gerek eğiitim psikolojisi formasyon almış bir öğretmenin öğrenciyle 1 günlük dialogda onunla ilgili bir çok seyi çözmesi. ona görede öğrenciye bir liste hazırlayıp bu tasnifte hareket etmesi. (okumayan gene okumaz, çok ayrı ama okuyacak 1 kişi dahi kazansak kötü mü olur.)

sahaflara değinmeden geçemeyeceğim sahafın kelime anlamını ve geçmişten bu gune sahafların amacını bir araştır hocam. sahafın işi güncel romanları ucuza bulup satmak değil. buna sebep olan bahsettiğim kötü yürütülen yayınevi ve fiyat politikasıdır diye düşünüyorum. ayrıca sizinile geniş tartışma şansı verdiğiniz için teşekkür ederim.

• quote:

evirip çevirip bir taraflarından bakılırsa eğitim konusu hariç hem fikir gibiyiz. :)

ama eğitim konusunda ki kabullenmişlik hiç iyi değil. o derste olsa hoca bir kitap vericek ondan gidilicek. amerikan filmlerinde boyle oluyor. kardeşim burası amerika değil, yaşadığımız da film değil. sana köy enstitüleirini bir araştırmanı tavsiye ederim. orada bu konu hakkında geniş bir eğilim mevcut. bahsettiğim daha doğrusu hayal ettiğim kitap dersleri bir nebze olsun orada yapılmış.

o zaman ne yapıyoruz öğrenciden önce öğretmenin bu konuda eğitilmesini talep ediyoruz. (sakın kimse öğretmenlere hakaret algılamasın, eşimde bir öğretmen) onlara bu işin nası yapılacağına dair ek bölüm ler açtırıyoruz. ve öğrenciden önce eğitimcinin eğitilmesini amaçlıyoruz.

çok zor olmasa gerek eğiitim psikolojisi formasyon almış bir öğretmenin öğrenciyle 1 günlük dialogda onunla ilgili bir çok seyi çözmesi. ona görede öğrenciye bir liste hazırlayıp bu tasnifte hareket etmesi. (okumayan gene okumaz, çok ayrı ama okuyacak 1 kişi dahi kazansak kötü mü olur.)

sahaflara değinmeden geçemeyeceğim sahafın kelime anlamını ve geçmişten bu gune sahafların amacını bir araştır hocam. sahafın işi güncel romanları ucuza bulup satmak değil. buna sebep olan bahsettiğim kötü yürütülen yayınevi ve fiyat politikasıdır diye düşünüyorum. ayrıca sizinile geniş tartışma şansı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Evet öğretmenler konusunda çok haklısınız. Zaten bizde okutan öğretmen kendi kişisel tercihiyle okutuyor müfredatta mevcut değil. Eh bu eleştirileri ciddiye alan bir mercide olsa çok güzel olur tabi bir faydası olursa :) Sahaf konusunda hakkınız var kesinlikle, ama kelime anlamından ziyade kullanılış biçimini öne sürdüm yani çoğu insan sahafları bilmiyor. Sahaf diyince eski kitaplar akıllarına geliyor sadece. Fakat orada istenilen kitaplar da bulunabiliyor demek istediğim buydu. Ben teşekkür ederim ayrıca :)

kimse ciddiye almasa bile en azından biz birbirmize yardımcı oluyoruz. Hiç konuşulmamasından iyidir. Bir şekilde birilerinin okumasına vesile olur ve domino taşı gibi etki yaratabilirsek ufakta olsa gündem oluşturabiliriz.

o değildi bildiğin kafamda ütopya kurdum. kimse bizi iplemez hocam ama gene de bunları konuşup paylaşmakta fayda var :)
  • quote:

kimse ciddiye almasa bile en azından biz birbirmize yardımcı oluyoruz. Hiç konuşulmamasından iyidir. Bir şekilde birilerinin okumasına vesile olur ve domino taşı gibi etki yaratabilirsek ufakta olsa gündem oluşturabiliriz.

o değildi bildiğin kafamda ütopya kurdum. kimse bizi iplemez hocam ama gene de bunları konuşup paylaşmakta fayda var :)

Hakkınız var. :) Hiç konuşulmamasından iyidir. En azından farkındalık yaratılmış olur birazda olsa.
  • umur.ozcan U kullanıcısına yanıt
    Kdv'nin basılı mecralar için kaldırılması ancak kanuni değişiklikle mümkün olabilir şu an. Yani kdv alınan tek yazılı kaynak kitaplar değil, dergilerden, gazetelerden bile alınıyor. Yani bunları ufak ufak değilde, tabloya geniş olarak bakıp görmek lazım, ortaya ne kadar büyük bir rakam çıkıyor.

Kültür bakanlığı bandrol işlemleri için belli bir ücret talep ediyor sanıyorum, çünkü parayla basım yapan yayınevleri bandrol ücretlerinden bahsediyor hep. Yani burada da kanuni bir değişiklik yapılması gerekiyor.

Nereye ne yazabiliriz bilemiyorum tabi ama Bimer var sanıyorum ki, oraya belki danışabiliriz.
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    bilmem moderatorler ciddiye alırsa zaten hali hazırda var olan imza kampanyalarına destek olarak bizde bir imza kampanyası başlatabiliriz. yada belli bir kitle oluşturup bimeri mail yağmuruna tutabiliriz ve bunu haftalık periytotlar halinde yaparsak belki dikkat çekebiliriz.
  • umur.ozcan U kullanıcısına yanıt
    Sizin arkadaşa ne demişlerdi bu arada?
  • Taslağını ve yazım biçimini çok beğendiklerini kitabın tam masraf dahilinde reklam kampnayası ve pazarlama oranının %30 luk kısmının yazar ait olacağını. kitabın tüm haklarının yayın evine ait olup. ödenecek ücret biçiminin kitap ile olacağı. Yani adam kazanacağı parayı kendi kitabı olarak geri alacak. bu kitapları satıp para kazancak :)
  • Tanınmış yazarlar, bu oranları aralarında hallederlerdir, zira yayınevine gidecek olan miktar çok fazla.
  • quote:

Taslağını ve yazım biçimini çok beğendiklerini kitabın tam masraf dahilinde reklam kampnayası ve pazarlama oranının %30 luk kısmının yazar ait olacağını. kitabın tüm haklarının yayın evine ait olup. ödenecek ücret biçiminin kitap ile olacağı. Yani adam kazanacağı parayı kendi kitabı olarak geri alacak. bu kitapları satıp para kazancak :)

Hangi yayınevi bu üstte sansürlü de?
  • quote:

bilmem moderatorler ciddiye alırsa zaten hali hazırda var olan imza kampanyalarına destek olarak bizde bir imza kampanyası başlatabiliriz. yada belli bir kitle oluşturup bimeri mail yağmuruna tutabiliriz ve bunu haftalık periytotlar halinde yaparsak belki dikkat çekebiliriz.

arkadasin dedigi dogru soz konusu kdv nin kaldirilmasi islemi ancak mecliste yeni bir yasama islemiyle mevcut olabilir ancak kdv oraninin indirilmesi bakanlar kurulunun yetkisinde ki bu konuda da vatandasin toplayacagi imzalarin onemi oldugunu sanmiyorum.

ama yayinevlerine karsi bir imza kampanyasi baslatilmasi daha mantikli olabilir malum tuketiciler olarak bir baski olusturulabilinir ama bu da bir tuketici orgutu dahilinde olabilir kanimca. kisacasi maalesef cok zor ben de en azindan ogrenci ve aylik butcesi belli bir miktarin altinda olanlardan kdv alinmamasinin sosyal devlet mantigina uygun oldugunu dusunuyorum.kaldi ki herkesten ayni kdvyi almak da sacma sonucta bir sabanci da kitap alirken %8 kdv oduyor bir ogrenci olarak ben de % 8 oduyorum ama zaten bu durum bkdv nin anayasa'nin mali guce gore vergi alinmasi ilkesine aykiri sekilde uygulanmasindan kaynaklaniyor ve bu da yillardir elestirilen bir durum bu bile tenezzul edilip yasakoyucu tarafindan duzeltilmiyorsa kalkip da kitaptaki kdv yi kaldiracak bir yasama islemi yapacaklarini hic sanmiyorum malesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biravucgokyuzu -- 28 Nisan 2014; 19:40:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kitap kdv oranları için Fb'de grup etkinlik falan oluşturup yeterli sayıya ulaşınca imza kampanyası yapsak? En azından gündeme getiremez miyiz?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.