Şimdi Ara

Kitaplarınızın ve kütüphanenizin temizliğini ve bakımını nasıl yapıyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.156
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kitaplarımızın uzun ömürlü olması ve kütüphamizde daha uzun süre yer alması için şüphesiz kitapların ve rafların bakımı, temizliği çok önemli. Kitapların sadece okumak için değil, aynı zamanda yaşamak için de alındığına ve var olduğuna inanan biri olarak, sizlerin bu konu hakkındaki eylemleriniz nelerdir ve ne sıklıktadır?

Mesela kitapları ve rafları ıslak bezle mi yoksa ıslak mendille mi silersiniz?

Kitaplarınızı havalandırma sıklığınız nedir ve küflenmesini önlemek için yaptığınız şeyler var mı?

Kolilerde mi muhafaza edersiniz yoksa raf olmazsa olmaz mı?

Ayrıca, fazla nem ve ıslaklık kitap kapaklarının renginin atmasını sağlar mı?

Fazla güneş ışığında kalan veya havalandırılan kitapların yaprakları çabuk sararır veya küflenir mi? gibi soruları da konuşup tartışalım.

• Size en büyük önerim; lavanta.

Taze lavantaları birkaç adet olarak her rafa koyun. Kuruyup kokusunu kaybettikçe yenileyin. Bunu yaptığınız takdirde hiç bir zararlı kitaplara gelemeyecektir. Hangi tür böcek olursa olsun lavantadan nefret eder. Bazıları manyak gibi naftalin koyuyorlar yazık ediyorlar. Lavanta kafidir.

Bir de nemden koruyun. Nemli bir yerde yaşıyorsanız pek yapacak bir şey yok ama sıcaklığın oda sıcaklığında olması ve nem olmaması gerekiyor.
  • Ben genelde ıslak mendille alıyorum,bir de odam kuzeyde güneş görmediği için kitaplarımın rengi pek atmıyor.
  • Faydalı bir başlık olmuş.

Kitaplığımda çok kitap yok. Önceden okuduğum kitapları dağıtttığım için kitap sayım 100'ü geçmez. Yıllık ortalama 25 kitap okurum.

Kitaplarım eski olmadığı için deforme söz konusu değil.

Kitaplığımı camsil ve kuru bir bez ile temizliyorum. Sahaftan aldığım 1960-70 basımı birkaç kitabı da streçledim :)
  • zegerezen kullanıcısına yanıt
    Benim odam maalesef çok küçük olduğundan kitaplık koyacak yerim yok, bu yüzden kitaplarımı İnternet'en aldığımdan koliler içinde saklıyorum, kitaplarıma hergün doya doya bakamıyorum yani

160 tane kitabım var en geç altı ayda bir, ıslak mendille silip kurulama beziyle kurtuluyorum. Benim de kitapların yeni ama kürk mantolu Madonna ve tutunamayanlar Sagarmatha başlamıştı
  • Nemlendirilmiş bezle silmen gerekiyor.
    Eğer kitaplar son 20 yıl içinde basılan kitaplar ise boşuna uğraşmayın küflenme olmaz.
    Kağıt kaliteleri değiştiği için küflenmeye karşı daha uzun süreliler.
    Raf en iyisidir.
    Fazla nemin en büyük zararı renkten ziyade cilt kalitesini etkiler.
    Güneş ışığı aldığında tam tersine daha iyi olur.Ama böyle bir zorunluluk yoktur.
    Artık o eski kalitede kağıtlar kalmadı.Bir kitabı isteseniz de küflenmesine çok zor sebep olursunuz.
    Hatta ıslanmayan,su geçirmeyen defter ve kitaplar çıkıyor.
  • the little prince kullanıcısına yanıt
    Kitaplık yerine duvara monte raf yapma şansın varsa internetten modellere bakabilirsin. Odanın durumumu bilmiyorum ama küçük odalar için çok güzel raf seçenekleri var. Kendin bile yapabilirsin.
  • zegerezen kullanıcısına yanıt
    Sağ ol hocam düşündüğün için, var bir tane duvara monte etmelik üç raflı kitaplımız, bakacağım duruma göre artık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Size en büyük önerim; lavanta.

Taze lavantaları birkaç adet olarak her rafa koyun. Kuruyup kokusunu kaybettikçe yenileyin. Bunu yaptığınız takdirde hiç bir zararlı kitaplara gelemeyecektir. Hangi tür böcek olursa olsun lavantadan nefret eder. Bazıları manyak gibi naftalin koyuyorlar yazık ediyorlar. Lavanta kafidir.

Bir de nemden koruyun. Nemli bir yerde yaşıyorsanız pek yapacak bir şey yok ama sıcaklığın oda sıcaklığında olması ve nem olmaması gerekiyor.
  • genellille hafif nemli bez işimi görüyor kitapları hiç havalandırmadım raflardan indirip temizlerken havalanırsa havalanıyor
  • 250-300 kitabım var ama şu an için kolilerde duruyor...babamgilin evde...kendim başka yerde öğretmenim...

ev alınca geniş olması için dua ediyorum Allah'a,bir odasını kütüphane yapmak istiyorum...

inşaallah zamanla bu da olacak....
  • quote:

Orijinalden alıntı: tutkulu420

250-300 kitabım var ama şu an için kolilerde duruyor...babamgilin evde...kendim başka yerde öğretmenim...

ev alınca geniş olması için dua ediyorum Allah'a,bir odasını kütüphane yapmak istiyorum...

inşaallah zamanla bu da olacak....

Benim de kitaplar memlekette. Şu anda hayatı resmen mobil yaşayanlardanım. Doğru düzgün bir yere kalıcı olarak yerleşince boydan boya bir kütüphane yaptıracağım inş.
  • Bir leğene çamaşır suyunu doldurup bütün kitaplarımı içine atıp yaklaşık 15 dakika bekleyip sonra da hepsini tek tek silerim. Kitaplığıma da amonyak sürerim.

Yeni aldığım her bir kitabı önce ıslak mendille siler sonra da bir peçeteyle kuruturum. Kitaplığımı da canım ne zaman isterse o zaman temizlerim. Yani bir düzen yok temizlik konusunda ama daima temiz kalırlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim karton kutularım var tek tek hepsini oraya koyarım.
  • almıyorum çoğu tozlu duruyo raflarda .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.