Şimdi Ara

Klasikleri anlamamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
1
Favori
2.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 17 yaşıma gelmişim hala anlamıyorum delireceğim. Okudukça anlar mıyım acaba? Küçükken çok kitap okumuştum sonra lanet pc ile tanıştım. 3 yıl boyunca elime kitap almadım. Lanet olasıca pc de odaklanmamı düşürdü. Şu sıralar George Orwell okudum. Az çok anladım. Sonra başladım Dostoyevski'ye. İyi güzel gidiyorum derken isimleri karıştırmaya başladım. Raskalnikov kim rodya kim? Rodya neden hiç tanıtılmadı bam diye girdi? Bunu düşüne düşüne okumaya devam ettim. 150 sayfa falan okuyunca jeton düştü. Takma adıymış. Herkesin de takma adı var. Abi ben hangisini biliyim? Hepsi allak bullak bitse de kurtulsam moduna girdim biraz. Bitirdim. Biraz soru işareti bıraktı ama bitti. Sonra dedim ben bu adamı anlamak istiyorum başka bir kitabını alayım. Aldım Yeraltındaki Notları yine anlamıyorum. Klasikler mi çok zor benim beyin mi boş anlamadım. Yüzüklerin efendisi çok ekşınlıydı o beni etkisi altına aldı herhalde. Valla bir daha okurum bunun üstüne ya neyse...
    Hangi klasik daha kolaydır? Tecrübeli abilerim/ablalarım yanıtlarsa sevinirim. Yanıt gelene kadar yeraltından notları okuyacam. Büyük ihtimal bitirmiş olurum ya bakalım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Emeklemeden yürümeye çalışmayın. Sadece kitap okurken değil, her alanda edineceğiniz bir düstur olsun bu. Normal öykülerle yol almanız yaşınız için hem kelime dağarcığı adına daha doğru bir pratik olur hem de imgeleme biçiminiz daha geniş bir yelpazeye sahip olur. Çünkü kimseden Umberto Eco gibi 12 yaşında ileri yaş ortalamasında okuma beklenmez.

Klasikler aynı zamanda yan okumalar gerektirir. 1984 okurken ufak da olsa siyasi birikim, felsefik birkaç adım gerekmektedir. Monte Cristo okurken Avrupa'nın o günkü durumunu bilmek ya da Suç ve Ceza okuduğunuzda Petersburg'un sosyolojik, siyasi hali hakkında önceden birkaç şey okumak, okuduğunuz şeye anlam kazandırma bakımından kuşkusuz çok daha faydalıdır. Bunları okumadan, okumaya başlamayın demiyorum tabii ki. Fakat anlamama gibi bir şikayetiniz varsa bu yolları izleyin. Zira bu yazılar bir kurgu olmanın ötesinde diğer öykülerden farklı olarak tahlil yapma, analiz etme, dönem hakkında bilgi edinme gibi çok unsurun birleşmesinden meydana gelmektedir.

Erken yaşlarda okuma alışkanlığını kazanıp adım adım daha hızlı şekilde doğru bir yol izleyin. Zira hiç kitap okumamış birine Ulysses tavsiye etmek onu okumaktan soğutacaktır.
  • Dostoyevski okumaya çok ortalarından başlamışsın. Dostoyevski benim düşüncem sırasıyla okunmalı.
    İnsancıklar
    Yer Altından Notlar
    Ölü Bir Evden Hatıralar
    .
    .
    Suç ve Ceza
    .
    .
    diye gider..

Rus klasiklerini özellikle, İletişim Yayınlarından okursan her eser için önemli kişilerin önsözü ve dönemin önemli olaylarını da anlatması eserin içine daha kolay girmeni sağlar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben de ilk klasikleri 16 yaşımda okumuştum. O yaşlar için biraz ağır kalıyor. Tam tadını alamıyoruz. Aslında bana göre çok da erken okumamak lazım. O güzelliği atladığımızı düşünüyorum. Aslında Türk Klasikleri ile başlayıp dünya klasiklerine geçiş yapmak daha mantıklı gibi. Tabi bu benim kişisel görüşüm. Martin Eden diğerlerine göre biraz daha hafiftir. Onu deneyebilirsin. Dünya ve Türk klasiklerini okuduktan sonra, diğer kitaplar çerez gibi kalıyor ve tatmin etmiyor.
  • Kitap okumaya sana göre çok ağır gelecek kitaplarla başlamışsın. En büyük sıkıntı burada. Kendi ilgini çeken daha popüler kitapları okuyarak başlamanı öneririm. Ben de senin yaşlarında Suç ve Ceza'yı okumaya kalktım yarıda bırakmıştım. Ayrıca kitap okurken karakterleri, önemli mekanları vb. bir not kağıdına yazabilirsin eğer olay örgüsünde kayboluyorsan.
  • Emeklemeden yürümeye çalışmayın. Sadece kitap okurken değil, her alanda edineceğiniz bir düstur olsun bu. Normal öykülerle yol almanız yaşınız için hem kelime dağarcığı adına daha doğru bir pratik olur hem de imgeleme biçiminiz daha geniş bir yelpazeye sahip olur. Çünkü kimseden Umberto Eco gibi 12 yaşında ileri yaş ortalamasında okuma beklenmez.

Klasikler aynı zamanda yan okumalar gerektirir. 1984 okurken ufak da olsa siyasi birikim, felsefik birkaç adım gerekmektedir. Monte Cristo okurken Avrupa'nın o günkü durumunu bilmek ya da Suç ve Ceza okuduğunuzda Petersburg'un sosyolojik, siyasi hali hakkında önceden birkaç şey okumak, okuduğunuz şeye anlam kazandırma bakımından kuşkusuz çok daha faydalıdır. Bunları okumadan, okumaya başlamayın demiyorum tabii ki. Fakat anlamama gibi bir şikayetiniz varsa bu yolları izleyin. Zira bu yazılar bir kurgu olmanın ötesinde diğer öykülerden farklı olarak tahlil yapma, analiz etme, dönem hakkında bilgi edinme gibi çok unsurun birleşmesinden meydana gelmektedir.

Erken yaşlarda okuma alışkanlığını kazanıp adım adım daha hızlı şekilde doğru bir yol izleyin. Zira hiç kitap okumamış birine Ulysses tavsiye etmek onu okumaktan soğutacaktır.

• Rus edebiyatını bir kenara bırak ve İngiliz-Amerikan yazarları oku. yukarıda martin eden i öneren arkadaş haklı. Jack London un kitaplarını okuyabilirsin

• Tavsiyeleriniz ve zaman ayırdığınız için çok teşekkürler
    Jack London okumaya karar verdim. Bende Martin Eden ve Beyaz Diş var (iş bankası kültür yayınları). Hangisiyle başlasam uygun olur?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bende Klasik okumada zorlaniyorum, Suc ve Ceza'yi 73'sayfada birakmistim.. ama iki kitap vardi onlarda zorluk cekmedim... Fareler ve insanlar , Ay Isigi Sokagi... Ay isigi sokagi kitabinda iki hikayeyi okuyabildim tabii, digerlerini okuyamadim... ayrica söylemeden gecemeyecegim, Pc yüzünden Zihinsel Sifasini kaybetmis kisi, tekrar dogaya cikmali ve önce dogada okuyarak okumaya baslamali...yoksa o dengeyi saglayamazsiniz, ben cok kitap okudum ama dogaya cikmadigim zaman kitaplarinda bir yere kadar faydasi oluyordu..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NewDirilis -- 21 Haziran 2019; 0:39:7 >
  • PoM07 kullanıcısına yanıt
    RUS romanlarında bir karakterin en az iki-üç adı olur hocam, takma adı, lakabı, ailesinin adı vb. Zamanla kavramaya başlarsınız acele etmeyin.
  • Bilimkurguda en zor okunan eserler Rusların yazmış olduklarıdır. Tavsiyem once klasikleri okurken öykülerden başlamanız. Çehov olabilir mesela. Yavaş yavaş romanlarını da okumaya alışırsınız.

• Monte kristo kontu ve büyük umutlar çok akıcı ve güzel klasiklerdir ayrıca Tolstoyun insan neyle ya?ar I da güzeldir

• Sen direk ağır klasiklerden başlamışsın, önce daha hafif ve anlaşılır klasiklerden başla. Birkaç öneri verebilirim:

Simyacı
    Fareler ve İnsanlar
    Hayvan Çiftliği
    Robinson Crusoe
    Şeker Portakalı
    Beyaz Diş
    Vahşetin Çağrısı

Bunlar dışında Stefan Zweig'ın İş bankası kültür yayınlarından modern klasikler serisindeki kitaplarını da okuyabilirsin başlangıç için. Sadece Stefan Zweig değil bu serideki herhangi bir kitap da olur.
  • Teşekkürler herkese
    Beyaz Diş'e başladım. Şu an gayet akıcı ilerliyorum. Diğer önerilerinizi de not aldım.
  • Suç ve Ceza çok kolay gelmişti ama Yeraltından Notlar'ı okuyamadım açıkçası. Neden bilmiyorum ama sürüklenemedim. Başladığım kitabı bitirmeden bırakamam ama Yeraltından Notlar ve Kendine Ait Bir Oda... İkisi de beni bıraktı. Umarım devam edebilirim.
  • Rus edebiyatı ve Fransız edebiyatı, karakter bolluğu ve isim curcunası demektir yani resmen karnaval gibidir. Ayrıca bu eserler ziyadesiyle tarihi olaylara ve kişilere referans sunar. Azıcık, dünya tarihi ve ülkelerin arasındaki ilişkiler ve dönemsel yaşam normları, kültürel alışkanlıkları hususunda biraz altyapıya sahip olmayı gerektiriyor. Bunları bilmek tabi ki şart değil ama genellikle tuğla dediğimiz -yazarların başyapıtı olmuş, kendilerini bir yerlere taşımış- eserleri gerçekten sıkılmadan okuyabilmek ve doya doya sindirebilmek emin olun çok daha güzel oluyor. 30 yaşıma kadar neredeyse adam gibi ağır roman okuduğumu söyleyemem, çoğunlukla popüler kitaplardan gittim ve yakın tarih eserleri okudum. Son 5 sene içerisinde ise; ne kadar okkalı eser varsa, tabir-i caizse tespih gibi sıradan geçirdim ve çokta rahat okudum. Ayrıca herşeyden öte altın bir kural var bence kitap okumak için ve bunun yaşla ya da fazla kitap okumakla falan gram alakası yok, bunlar teferruat. Kafa rahat olacak bir kere, aklımızda bir takım problemler olmayacak işte o zaman 1000 sayfalık 1500 sayfalık eserleri bile okumak işten değil. Uzun oldu affola ama okumanın yaşı yok ister 7, ister 77. Hepimize iyi okumalar

• Okuduğunu çok iyi anlayabilme yetisi gerekiyor. Bu da idmanla okuyarak olur.

• Mevlana oku
  • Direkt olarak Konfüçyüs, Sun TZU ya da Nietzsche falan okusun, sonra beyin koşarak uzaklaşsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rick dangerous -- 2 Temmuz 2019; 15:9:9 >
  • Kitap okurken kavramlara değerler atayın ve bu değerleri canlandırıp ifade ederek okuyun(geometri sorusu çözermişcesine) mesela böylece varlık ve zamanı okuyabilir oldum

Yanlış anlamak hiç anlamamaktan iyidir

Önyargının uygunsuzluğu şüphesiz ki düşünmeyi bilenler için bir saçmalıktan ibaret

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 6 Temmuz 2019; 17:15:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rick dangerous

Direkt olarak Konfüçyüs, Sun TZU ya da Nietzsche falan okusun, sonra beyin koşarak uzaklaşsın
    Bilinmeyen öğretileri okuma fırsatın oldu mu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.