Şimdi Ara

__Kodak Z Serisi Kullanıcıları__ (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
509
Cevap
0
Favori
16.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • evet hocam soft box çok işe yarar birşey.
    birde lightroom kullanan varmı aranızda?kullanıyorsanız nereden indirdiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hllywz

sorunun cevabı olarak; pozlama telafisi p,a,s modlarında(bu modları yukarda açıkladım) makine ışığı normal düzeyde ayarlamaya çalışır,mesela kouyu bulduk, kadrafjı falan ayarladık ama fotoğraf biraz daha karanlık yada aydınlık çıksın istiyouz. işte burada devreye pozlama telafisi giriyor. eğer karanlık çıkmasnı istiyorsak pozlama telafisini (-) değerlere getiriyoruz. artık ne kadar karanlık isterseniz -0.3, -0.7, -1 gibi değerlere getirebilirsiniz. yok fotoğraf biraz daha aydınlık olsun diyosanız da (+) değerlere getireceksiniz. aynı şekilde +0.3, +0.7 falan vs. örn. p modunda diyaframı ve enstantaneyi ayarladı makine, siz biraz karanlık olsun bu fotoğraf dediniz. ISOYU DÜŞÜRÜRSENİZ makine otomatik olarak enstantaneyi düşürür,diyaframı açar, fotoğraf yine aynı aydınlık şeklini alır. ama siz pozlama telafisini değiştirirseniz makine hiçbir ayarı değiştirmez fotoğrafınız sizin istediğiniz gibi biraz karanlık çekilir.
    gelelim fotoğraf oluşurken kullanılan, ışığı ayarlamamızı sağlayan ayarlara, bunlar enstantane,diyafra ve ıso,

PERDE /ÖRTÜCÜ/ OBTURATÖR / ENSTANTANE

Film düzlemi üzerine düşecek “ışığın süresini“ yani "poz süresini"  denetleyerek  filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış olan obtüratör hızı(enstantane) süresince açık kalır.
    Standart enstantane değerleri:

1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000

Bu değerler 1 saniyeden başlayarak  saniyenin 1/2 si; 1/4 ü; 1/8 i gibi sürelerde obtüratörün açılıp kapanmasını ifade eder; yani birim olarak 1/sn. (hertz) cinsindedir.

Enstantane değerleri boyunca sağa doğru gidildikçe her stop (fotoğrafçılıkta enstantane, diyafram açıklıkları ve film hızları değerleri için kullanılan adlandırma) değeri bir öncekinin yarısı kadardır.Bu diziye ek olarak B(Bulb) eklenebilir. Makina bu konumdayken deklanşöre basıldığı sürece obtüratör açık kalacak ve film düzlemi üzerine ışık düşecektir.(alıntı)
    arakadaşlar enstantane makinenin fotoğrafı çekme hızıdır kısaca. 1/60 demek; saniyenin 60'da birinde çekmiş demektir. 1/2000; saniyenin 2000'nde birinde çekmiş fotoğrafı demek. mantık şudur. eğer çok hızlı ve sürekli yer değiştiren bir nesneyi çekmek için enstantaneyi 1/1000 ve üstüne çıkarmalıyız. 1/1250 vb gibi. tabi bu hızlarda makine fotğrafı o kadar hızlı çeker ki ışığın tam olarak girmesine izin vermeden fotoğrafı çeker. bu yüzden yüksek enstantane çekerken ışığı iyi ayarlayın. diyaframı acıp, ıso'yu yükseltin. gece çekimlerinde enstantaneyi mümkün olduğunca düşürün. 1/5, 1/ 10, yada 1" gibi.

DİYAFRAM

Öncelikle görüntünün film düzlemi üzerinde tespit edilmesi için gerekli "ışık miktarını" ve "alan derinliğini" ayarlamaya yarayan sistemdir.Objektif üzerinde merceklerin arasında yer alır. Kısılıp açılarak film düzlemi üzerine gelen ışığın miktarını ayarlar. Diyafram göz bebeği gibi çalışır. Yani fazla ışıklı ortamda göz bebeklerimizin  kısılması, az ışığın yetersiz olduğu zamanlarda göz bebeklerimizin açılması gibi. Diyafram objektiflerin üzerinde bulunan diyafram halkası(diyafram bileziği) vasıtası ile ayarlanır ve diyafram açıklıkları değerleri ile “f” gösterilirler.
    Standart diyafram açıklıkları değerleri:

f:1.2 - f1.4 - f1.8 - f2 - f2.8 - f4 - f5.6 - f8 - f11 - f16 - f22 - f32

Diyafram açıklıkları değerleri boyunca sağa doğru gidildikçe diyafram açıklığı alan olarak her seferinde yarıya düşer. f:4 diyafram açıklığı f:5.6 diyafram açıklığının geçirdiği ışığın yarısını geçirir. En büyük f sayısı en küçük açıklığı, en küçük f sayısı en büyük diyafram açıklığını gösterir. (alıntı)

nihayetinde makina elime ulaştı ancak anladımki bu makina bana çok beden büyük :)
    harika bişey fakat terimleryabancı olduğundan anlamakta zorlanıyorum çok deneme yanılma yaptım ama manuel ayarlarda zorlanıyorum otomatik mod çok güzel çekiyo:))
    ay resmi çekeyim dedimbeceremedim :) hareketli nesne çekeyim deddimbeceremedim:))
    ayaraları nerede kullanacağımı bilemiyorum...
    yukarıdaki anlatımlarınız çok güzel defalarca okudum anlık uygulayabiliyorum fakat unutuyorum:)
    akşam ev ortamında otomatik modda flaşssız gayet netresim çekiyo..aynı resimleri manueldenayarlayarak çekebiliyorumfakat sabah kalktığımda dşarınn resmini çekeyim dedim haliyle çok parladı:)
    ama şunu kavradım ki ''çok hızlı hareket eden nesneler için öbtürütör ayarına bakıcaz :) ''
    bunu ayarlarkende ışık başabela oluyor özellikle akşam ev çekimlerinde..flaşssız çok zorgibi :)
    kısaca bana hangi resmi nasıl çekmem konusunda fikir verirseniz sevinirim :)
    mesela dönme dolap yada kondol gibi lünaparktaki hareketli nesneleri çekerken otomatik mod yeterliolmazmı neyapmamagerekir..
    yada yolda yanımdan geçen bir motorsiklet diyelim:)) sanırım bununiçin p modunda cisimi makineile hareket ettirmemizgerekiyor ama pmodunda hangiayarları neye göreyapmamız lazım::D cismin hızına göremi ?
    birde megapiksel ayarını neye görebelirlemeliyim 12 megapikseldebenimkisi bunun artısı eksisi neolur..
    daha yolun başındayim mazur görün:D

• ay resmi çekerken tripod
    hızlı şeyleri çekerken koşan adamın olduğu kısım kullanılmalıdır.
    pan etkisi yaratmak istiyorsanız hllywx nasıl olduğunu anlatmıştı.
    megapixel önemli değil.baskı alacaksanız (billboard ya da tabela gibi büyük yerlerde kuyllanmak için.)megapixel sizin için önemlidir.ama almayacaksınız çok da mühim değildir(ustalar hemen kızmasın yanlışım varsa bende bilgim kadrını söylüyorum.).
    birde sakın ben kullanamıyorum bu makine bana fazla gibi şeyler düşünmeyin.sonuçta dslr-like bir makine.amacı size ayarları öğretmek.sizde öğreniyorsunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: XacerX

ay resmi çekerken tripod
    hızlı şeyleri çekerken koşan adamın olduğu kısım kullanılmalıdır.
    pan etkisi yaratmak istiyorsanız hllywx nasıl olduğunu anlatmıştı.
    megapixel önemli değil.baskı alacaksanız (billboard ya da tabela gibi büyük yerlerde kuyllanmak için.)megapixel sizin için önemlidir.ama almayacaksınız çok da mühim değildir(ustalar hemen kızmasın yanlışım varsa bende bilgim kadrını söylüyorum.).
    birde sakın ben kullanamıyorum bu makine bana fazla gibi şeyler düşünmeyin.sonuçta dslr-like bir makine.amacı size ayarları öğretmek.sizde öğreniyorsunuz

sonunda biyanıt geldi,bende dedim herhalde millet benle uğraşmamak için yanıt bile yazmıyor:)
    hareketlişeyler için koşan adamı seçtik diyelimde makinenin kendi ayarları her açıp kapadığımda sıfırlanıyormu?çünkü benhepsinde ayarları kurcaladım:) ayarı kalmamıştır:)
    birde bu şarjlı pillerin uzun ömürlü olması için nekadar şarjda tutmam gerekli..
    yanıt için teşekkürler..bu arada bugün teknosadan çanta aldım 29.90 a çanta iyiama sanki makina içinde zarar görecek gibigeliyor ekran kısmı altta kalıyor sığması için..
    tiripotta bakınıyorum..(her işi çözdümde bir o kaldıya) :)
    ilk fırsatta resim eklemeye çalşacağım da korkuyorum ''olum git burdan'' diceksiniz diye :)

• hiçbirimiz profesyonel değiliz resim eklersen kötüleyeceğimizi sanma sadece bizim fark ettiğimiz bir eksiğin olursa bir dahakine daha iyisini çek diye söyleriz o kadar
    makinenin spor modunda-koşan adam- bir ayar yapmazsın bu yüzden karıştırmış lma şansın da yok
    çanta ne aldınız ?link verebilirseniz sevinirim.dslr çantası mı yoksa büyük bir kompakt makine çantası mı aldınız ?
  • bunlarda benden olsun..500 resim çekmişim elde kalan bunlar:P
    sanırım en iyi florasan ve avizeleri çekebileceğim :)
    uzun pozlama deneyim dedim ampul öyle çıktı ,hoşuma gitti,uzun pozlama olmadı tabikide:P
    birde karanlıkta zippoyu koydum onuda uzun pozlama denedim 16 ya kadar getirdim ama yine olmadı bende hayalet çekeyim dedim oldu :D
    http://desmond.imageshack.us/Himg220/scaled.php?server=220&filename=1001465pk.jpg&res=landing

http://img811.imageshack.us/img811/3145/1001541w.jpg

http://e1207.hizliresim.com/z/3/96h5z.jpg

http://e1207.hizliresim.com/z/3/96ht8.jpg

http://d1207.hizliresim.com/z/3/96hyk.jpg bunda hızı artırdım iyide oldu gibi.. :P

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zulkarneyn___ -- 3 Temmuz 2012; 12:15:51 >

• resimler çok güzel
    ama ben olsam zippo da pozlamayı çok kısa tutardım.böyle olunca her tarafa ışık dağılmış değişik olmuş
    birde sonuncusunda photoshopla herhangi bir işlem yapıldı mı?
  • arkadaşlar bende bu makineden almayı kafaya koydum gibi sanki :D.. bsi cmos sensörü ve 840 mm lensi ile diğer markalara fark atarcasına ucuz geldi.. fakat hiçbir yerde bulamadım.. kodak battıktan sonra satışını durdurdu mu yoksa bitti mi anlamadım :D.. 2. el almak istemiyorum.. bulabileceğim bir site vs var mı bildiğiniz ???
  • teknosa da kaldı diye biliyorum.internet sitelerine bir bakın.bulunan mağazaları gösteriyor.eğer onu bulamazsanız z5010 alabilirsiniz.onu da ben kullanıyorum.özellikleri biraz daha düşük ama yine de güzel bir makine
  • teknosada haberdar et yazıyor sadece.. galiiba stokta yok.. esasında z5010 da hoşuma gitmişti ama zoom mesafesi yeterli gelmez onun :D.. zoomun köküne vuracam onun için arıyorum bu makineyi.. sanırım 2. ele kaldık..
  • nereye zoom yapacaksınız?buradan uzaktaki akrabalarımı göreyim falan mı diyorsunuz z990 daha eski bir modeldi fiyatta böyle olunca kapış kapış gitti.şuan sıfır bulmanız çok zor.eğer zoom çoooook önemliyse fujifilmin vb. markaların vardır öyle modelleri.

• XacerX@

Gerçekten enfes kareler. Ayrıca çokta canlı galiba ben daha özelliklerini çözemediğimden böyle kareler yakalayamıyorum.

Yada photoshopta oynama var bilemicem ama çok canlı.
  • XacerX@

Gerçekten enfes kareler. Ayrıca çokta canlı galiba ben daha özelliklerini çözemediğimden böyle kareler yakalayamıyorum.

Yada photoshopta oynama var bilemicem ama çok canlı.
  • galiba photoshop lu fotoğraflar.ama abartı değil çok gerçek duruyor .böyle fotoğrafların darısı başımıza
  • quote:

resimler çok güzel
    ama ben olsam zippo da pozlamayı çok kısa tutardım.böyle olunca her tarafa ışık dağılmış değişik olmuş
    birde sonuncusunda photoshopla herhangi bir işlem yapıldı mı?

şu pozlama olayında bişi daha sorucam uzun pozlamadan maksat ayarlardaki 1/20000 lik yeri en kısa ya getiriyoruz 16.0 gibi .sonra tuşa basınca makina zaten karanlık ekranda çekmeye çalışıyo galiba hiç müdahale etmiyomuyuz yoksa uzun pozlamadan maksat deklanşöre uzunca süre basmak mı:) bunu anlayamadım:))

zippo resiminde benimde arka tarafta fonum oluşmuş farkettiniz mi bilmiyorum ben tuşa bastım yada basık tutarken hatırlamıyorum :) zipponun arkasına geçip sağa sola sallanmıştım:)

ışığın dağınık çıktığı konusunda haklısınız ama ben farklı düşünerek yaptım yani bu gece arabaların farları gibi ışık yansır sanmıştım:P malesef yangın yeri gibi oldu:)

sonuncusunda fotoshop varmı demissinizde fotosohop henüz benım bilgisayarıma girmedi:)) girsede birde onu çözmek için uğraşamam herhalde:)
    ama fotoğrafta gerçekten bir gerçeklik oluşmuş:)) yağmur yağarken çatıdan akan sulardı:))

birde aklımdayken sorayım mesela adamın birisi oturdu karşıma tesbih sallıyor ben o anı nasıl çekmeliyim :)
    bi kaç deneme yaptım ama dalgalı çıktılar 1/1000 lere falan getirdim an ı yakalasın diye o zamanda çok karanlık yaptı:D

sonra ardarda 5 ve 10 çekim var onlarla denedim yine aynı..
    biyerde okumuştum mesela futbolcu şut çekerken yada basketçi basket atarken bu şekilde seri olan çekim yapılırsa istenilen resim seçilebiliyormuş..ama benımkıler net çekmedi:D

bugun bi kaç pan denemem oldu biraz olur gibi oldu ama araçla mesafem çok yakın olduğu için hoşuma gitmedi kaldırımın hemen yanındaydım:)

ileride muhakkak yarış motorlarını panlamaya çalışacağım:) kardeşimide kobay olarak kullanıcam:)
    birde uzun pozlama için acayip niyetliyim:)

• quote:

nereye zoom yapacaksınız?buradan uzaktaki akrabalarımı göreyim falan mı diyorsunuz z990 daha eski bir modeldi fiyatta böyle olunca kapış kapış gitti.şuan sıfır bulmanız çok zor.eğer zoom çoooook önemliyse fujifilmin vb. markaların vardır öyle modelleri.

:D evet akrabaları görecem msn vs kesmedi.. şaka bir yana gerçekten zoom kullanacağım.. teleskop niyetine de kullanabilmek için bu makineyi seçtim.. fujinin makineler de var haklısınız da fujilere karşı çok olumsuz yorum aldım.. gerçi kodak da çok övülen bir marka değil ama gerçekten bu makinenin hem fiyatı uygun hemde kalitesine pek olumsuz yorum yapan görmedim.. fuji alacağıma sony tercih ederim o kadar verecek olduktan sonra.. 400 tl ye falan bulursam 2. el alıyım diyorum artık!

• kodak bilinen bir markadır ama son zamanlarda unutuluyordu-battığı için-.ayrıca önemli olan kullanıcı yorumlarıdır.fujifilmin s29.. gibi modellerinin kullanıcı sayfalarına bakarsanız beğenilmediğini görürsünüz.paylaştığım fotoğrafları da gördünüz.kullanmayı bilen için muhteşem bir makine.çok daha pahalı modelleri aratmıyor.
    bimekstede var ama pahalı 650 civarı.yüksek bir fiyat. 2. el alırsanız ucuz da olur.tabi ben satmazdım öyle makineyi o ayrı

hocam uzun pozlamada deklanşöre uzun basmazsınız.16' ya ayarlayınca 1 saniye basınca uzun pozlama olur.birde photoshop varmı diye sormamın nedeni gerçek değil diye düşünmem değildi.dalların kenarları pixel pixel görünüyordu uzaktan,yakınlaştırınca normal görünüyordu garip bir şekilde.bunun için bir ayar mı yaptınız merak ettim

bu da 100. mesajımmmm

• soft box iyi seçim. çok işe yarıyo flaşla portre çekimlerinde...
    bu arada yeni fotoğraflardan...
     __Kodak Z Serisi Kullanıcıları__
    arkadaşlar sorularınıza cevap vermeye çalışacağım en yakın zamanda... bi yandan kpss bi yandan zorunlu yaz stajı beni baya yoruyo... pek giremiyorum foruma...
    flickr daki fotolar gerçektende şahane...
    zulkarneyn hiç çekinmene gerek yok... fotoğraf yükle ki hatan varsa söyleyelim... hem deneyim olur hemde kendini daha çabuk geliştirirsin sorularına yarın cevap vermeye çalışırım..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hllywz -- 3 Temmuz 2012; 23:36:41 >

• çok güzel bir fotoğraf çekmişsiniz hocam.kolay gelsin kpss iyi geçer umarım
    siz softbox kullanıyormusunuz?
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.