Şimdi Ara

Kölelik ve Cariyelik (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
213
Cevap
0
Favori
5.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tanrı değerlendirmesinde ana yanlışlık insanı tanımamaktan geçmekte

insan = irade demek

iradesi olanın öğrenmesi de çabasına bağlanmış. işte bu çabanın karşılığının olması için de hayat kanunlarla tanzim edilmiş. tanrının koyduğu her kuralın sebep-sonuç ilişkisi içinde birbirine bağlanması sonucunda herşey de olduğu gibi kölelikte de ben yaptım oldu mantığı işlememiştir. tanrının her kuralının hayatta karşılığı olduğu için bilim bu kadar ilerleyebilmiştir.

Allah rab isminin tecellisiyle insanı terbiye ola ola köleliğin kalkmasını istemiştir.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    quote:

Yahu alt seviye bir lord veya baron olmaktansa büyük bir lorda her şeyini satıp serf olmayı tercih etmiş adamlar var bu dünyada.

Bu ne ya? Sırf neden sorusunu sormamak için postmodern üzerinden girilen pollyannacılık. Köleliğe kötü deyip zamanın farkına varamayan adamla aynı tarz yorum yapıyorsun. Bir de sonunda bireyin tercihine kalır bu deseydin tam olurdu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

Yahu alt seviye bir lord veya baron olmaktansa büyük bir lorda her şeyini satıp serf olmayı tercih etmiş adamlar var bu dünyada. Kapıkulu olur da hayatı kurtulur, belki hiç göremeyeceği makamlara ve imkanlara erişir diye çocuklarını devşirme olarak almaları için rüşvet ödeyen aileler var. Kölelik tabii ki kavram olarak kötü bir şey, ama pratikte, yaşadığımız dünyada yer ve zamana bağlı olarak hayatının en azından belli bir standartta da olsa garanti altına alınması demek. Ayrıca mevcut düzenin adında kölelik yok sadece. Yine yer ve zamana bağlı olmakla birlikte, bazı açılardan köleliği tercih etmek çok daha mantıklı bir yaşam.

Alıntıları Göster
    İyi de çocuğu devşirme olmasın diye adını kilise defterinden sildirip, müslüman gözükmeye çalışanlar da var. Ben amatör okumalar yapıyorum, sen profesyonel; bunu bilmiyor olamazsın.

Köle olmaya çalışanlar da var demişsiniz. Benim bir tanıdığım Amerika’da mistress arıyordu. Dökmediği dolar kalmadı o mistresslere. Zengindi ama tercihiydi bu.

Köle olmayı tercih edenin köle olmasıyla birilerinin köle edilmesi, hayatı boyunca ailesini bir daha asla görememesi, köle ve cariyenin bebeğinin mal hükmünde doğması aynı şeyler değil. Mistress arayan adamın sapkın tercihiyle zorunlu köle doğmuş bebeğin durumu bir değil.

Görgü kuralı bile dikte eden bir yaratıcının bebeklerin köle doğmasına sessiz kalmasını da artık siz yorumlayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 24 Kasım 2018; 1:27:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-58CC9589B

quote:

Yahu alt seviye bir lord veya baron olmaktansa büyük bir lorda her şeyini satıp serf olmayı tercih etmiş adamlar var bu dünyada.

Bu ne ya? Sırf neden sorusunu sormamak için postmodern üzerinden girilen pollyannacılık. Köleliğe kötü deyip zamanın farkına varamayan adamla aynı tarz yorum yapıyorsun. Bir de sonunda bireyin tercihine kalır bu deseydin tam olurdu.
    Keşke cümlelerini yarım bırakmak yerine tam bir Türkçe cümle yazsaydın da ne demek istediğini anlayabilseydik.

Kimseyle aynı tarz yorum yapmıyorum. Bilgim doğrultusunda fikrimi beyan ediyorum. Ayrıca söylediğim şey de "pollyannacılık" falan değildir. Bu şekilde birçok örnek mevcut, özellikle Ortaçağda. Çünkü bir lord veya baron da olsan köylüne ve serfine bakmak zorundasın, onları korumak zorundasın, sana karşı yapılan akınlara karşı kendini korumak zorundasın, malını mülkünü ve özellikle bol bol kıtlık yaşanan bir dünyada gıdanı korumak zorundasın, lorduna karşı angaryanı yapmak zorundasın, diplomasi ile uğraşmak zorundasın. O nedenle de mevki sahibi bazıları bütün bunlarla uğraşmak yerine her şeylerini bırakmayı ve büyük bir lorda serf olmayı tercih ediyorlar. Çünkü o şekilde alacağın şey belli, yapacağın şey belli. En azından iyi veya kötü standardın belli. Adam bunu tercih ediyor. Başka yerlerde de buna benzer örnekler var. Devşirme olarak alınıp kapıkulu olabilmesi için ailesinin rüşvet verdiği çocuklar gibi.

Biraz tarih. Biraz okuma...

• Buradaki bazı insanlar gelişmiş ülkelerdeki çalışan haklarından ve imkanlarından tamamen bihaberler.

Hayatın kötü diye “lan köle olsam biri bana baksa daha iyi he” diyorsun ya. İşte gelişmiş ülkelerdeki çalışanlar onu asla demiyor.

Basit çalışanlar bile iki üç maaşıyla arabasını alıp güzel güzel yaşıyor.

Bi de senin ruhun köle diye kimse bebeğinin köle doğmasına razı olmak zorunda değil. Din baskısıyla milleti efendi peşinde koşturtuyorsunuz. İnsanların, bebeğinizin, çocuğunuzun parayla alınıp satılmasından bahsediyoruz.

Hay sizin razı oldupunuz şeye tüküreyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 24 Kasım 2018; 10:58:13 >
  • E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Nazmi bey çocuğunuz mal hükmünde para ile ticareti yapılabilir hukukta doğsun da

Annesinin kucağında onlara gözyaşları içinde bakarken kulaklarına “köleliği kötü bir şey sanmak” diye fısıldayın.

Yahu çok mu gençsiniz dünyadan haberiniz mi yok

Yakılan ağıtları acıları mı bilmiyorsunuz

• quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Nazmi bey çocuğunuz mal hükmünde para ile ticareti yapılabilir hukukta doğsun da

Annesinin kucağında onlara gözyaşları içinde bakarken kulaklarına “köleliği kötü bir şey sanmak” diye fısıldayın.

Nerde kölelik var orada sen kardeş

Köleliğin tek çeşit olmadığını hatırlatırım

Ve bunu yaparken de zilyon kere tekrarlanmış sözde kapitalizm eleştirisinden ziyade literatüre göre konuşuyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 24 Kasım 2018; 1:37:48 >
  • quote:

İyi de çocuğu devşirme olmasın diye adını kilise defterinden sildirip, müslüman gözükmeye çalışanlar da var. Ben amatör okumalar yapıyorum, sen profesyonel; bunu bilmiyor olamazsın.

Köle olmaya çalışanlar da var demişsiniz. Benim bir tanıdığım Amerika’da mistress arıyordu. Dökmediği dolar kalmadı o mistresslere. Zengindi ama tercihiydi bu.

Köle olmayı tercih edenin köle olmasıyla birilerinin köle edilmesi, hayatı boyunca ailesini bir daha asla görememesi, köle ve cariyenin bebeğinin mal hükmünde doğması aynı şeyler değil. Mistress arayan adamın sapkın tercihiyle zorunlu köle doğmuş bebeğin durumu bir değil.

Görgü kuralı bile dikte eden bir yaratıcının bebeklerin köle doğmasına sessiz kalmasını da artık siz yorumlayın.

Alıntıları Göster
    Yahu her şey yerine ve zamanına göre değerlendirilir. Kaldı ki ben kölelik iyi bir şeydir gibi bir laf da etmedim. Fakat kölelik, yine yerine ve zamanına göre zannedilen kadar korkunç bir şey değildir. Üstelik batı ve doğu kölelik sistemleri birbirlerinden çok farklıdır. Ayrıca buradaki mesele tercih değil. Adam sonunun ne olacağından emin değil, çocuğunu yaşatıp yaşatamayacağı belli değil, iyi kötü bir yaşam standardı için köle olmayı yeğliyor. Hatta duruma göre hiçbir zaman ulaşamayacağı imkanlara ulaşabilmek için bunu yeğliyor. Özel bir durumu yoksa kimse köleliği canı istiyor diye tercih etmez. Verdiğim örnekler de bununla alakalı değildi zaten. Ayrıca bugünün şartlarıyla değerlendiremezsin. Yine ayrıca isminin ve bazı detaylarının değişmesi de köleliğin kalktığı anlamına gelmez.

• quote:

Offf. Adam daha köleliğin farklı pratiklerini bilmiyor gelmiş tatava yapıyor. Adamların aklına kölelik deyince bir tek Güneyli pamuk köleleri geliyor.

Ya sabır.

@Kraven

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Nazmi beyfendi sizin benim ne bilip ne bilmediğimi bilmediğinizi biliyorum.

Ağıtı okuduysanız bunun güneyli ya da kuzeyli kölelerle alakalı olmadığını da anlardınız.

Köle oğla yakılan ağıt güneyli köle mi iyi düşünün sonra bir daha konuşuruz. Kraven’i çağırdığınız da iyi olmuş, size Mısır’da köle edilen çocuğu için yakılan ağıtın hala söylendiğini öğretir belki. Farklı pratiklermiş. Bebeğinize ve annesine fısıldama konusunda istediğiniz pratikten başlayınız efendim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 24 Kasım 2018; 1:54:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

Offf. Adam daha köleliğin farklı pratiklerini bilmiyor gelmiş tatava yapıyor. Adamların aklına kölelik deyince bir tek Güneyli pamuk köleleri geliyor.

Ya sabır.

@Kraven

Alıntıları Göster
    Öyle yazınca kabahatli biz oluyoruz işte.

"Köleliğin ikinci kaynağı bir köleden doğmuş olmaktır. Bu ise birinci kaynağın tabii bir sonucudur. İslâm hukukunda köle esas itibariyle annenin statüsüne tâbidir. Hür bir baba ile köle bir anneden doğan çocuk köledir ve bu kölenin mülkiyeti annenin efendisine aittir. Bunun istisnası efendi ile onun câriyesinden doğan çocuk olup bu çocuk hürdür. Köle baba ile hür anneden doğan çocuk genel kurala uygun olarak hürdür. İslâm hukukunda köleliğin bu iki kaynak dışında başka bir kaynağı yoktur."

Şimdi bu köle ve cariyenin farkı nedir diye sorsan cevap bile gelmez, hukuki statüsü nedir zerre haberleri yoktur, pratikteki durumları nelerdir bilinmez, ama kölelik şöyle böyle. %90'ı köylü toplumda şanslı olanlar dışında sürünmek yerine köleliği bir çıkış yolu olarak görüyor ciddi bir kesim. Doğuda en azından anne ayrı çocuğu ayrı satılmıyor; nitekim onu bile yeğ gören, daha iyi bulan insanlar var. 21. yüzyılda yaşamadı bu insanlar. Bunu anlatamıyoruz bir türlü. 21. yüzyıl insanının da bunu anlaması mümkün değil sanırım.

• Zodion Z kullanıcısına yanıt
    İstediğiniz çeşitten başlayınız zodyon bey. Çalıştığınız yerden başlayabilirsiniz.

Ben hepsine başlarım.

• quote:

İstediğiniz çeşitten başlayınız zodyon bey. Çalıştığınız yerden başlayabilirsiniz.

Ben hepsine başlarım.
    Bana lirik diyene bakın hele entelektüel bir tartışmada bile geçmişe sövebiliyor.Şu ben hissettim oldu adlı postmodern hastalığına kapılmanızı tavsiye etmem

Ben sadece kölelik eşittir çocuğun satılması demek olmadığını anlatmaya çalışıyorum

Malum günümüzde üst yapıları anlamak büyük önem arz ediyor

Yoksa bana ne kölelikten anarşistleri bile beğenmeyecek kadar ''anarşist'' bir kimseyim ben nihayetinde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 24 Kasım 2018; 2:6:48 >
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Ben kölelik acılarını okuduğumda, ağıtları okuyup dinlediğimde o acıları taşıyorum zodyon bey. Geçmişi de taşıyorum. Ha Siz liriksiniz.

Pollyanna iyimser anlamında kullanıldı. Bu ne ya? demem de tarih bilgilerini anlamamdan dolayı değil, yorumlanmasına şaşırmamın göstergesiydi. Zahmet edip tekrar yazmışsın, teşekkürler. Lakin, konudan sapıp eskiden bu durum böyleydi ve mutluydu herkese getirmişsin. Eleştirilen durum farklı. Kölelik yoruma bırakılırsa hep var zaten. Şimdi bugün mesaiye kalmak isteyen ve istemeyen iki işçi düşün. Firma her türlü bu işçilerin mesaiye kalmasını zorunlu tutacak (etik vs dinlemeden). Sen çıkıp mesaiye kalmak isteyen işçi üzerinden yorum yaparsan firmanın yaptığını da normal gösterirsin.(firma ne kadar bunu kural olarak belirtse de) Mesaiye kalmak istemeyen için bu dönemde sonuç işten atılmak iken eskiden nasıldı? İki kılıç kavgası daha mı masum? Yoksa işten atılmak mı? Cevap benim için yok. Cevap veren bir kanun, kitap veya kişi varsa da gördüğün üzere karşı çıkıyorum.

Neden sorusunu soramama durumu, köleliğe kötü diyenlere göre zıt kutuplara itiyor. Böylelikle sadece "kabul ediyorum" demiş oluyorsunuz. Bu yüzden "aynı tarz" oluyorsunuz. Kalıba sokma çabam yok yani. Foruma gösteriş amaçlı şeyleri de herkese yapmamanı öneririm.

• İlk mesajım çok daha iyi anlatıyor aslında derdimi. Uzun yazdıkça sapmalar oluyor

• quote:

Pollyanna iyimser anlamında kullanıldı. Bu ne ya? demem de tarih bilgilerini anlamamdan dolayı değil, yorumlanmasına şaşırmamın göstergesiydi. Zahmet edip tekrar yazmışsın, teşekkürler. Lakin, konudan sapıp eskiden bu durum böyleydi ve mutluydu herkese getirmişsin. Eleştirilen durum farklı. Kölelik yoruma bırakılırsa hep var zaten. Şimdi bugün mesaiye kalmak isteyen ve istemeyen iki işçi düşün. Firma her türlü bu işçilerin mesaiye kalmasını zorunlu tutacak (etik vs dinlemeden). Sen çıkıp mesaiye kalmak isteyen işçi üzerinden yorum yaparsan firmanın yaptığını da normal gösterirsin.(firma ne kadar bunu kural olarak belirtse de) Mesaiye kalmak istemeyen için bu dönemde sonuç işten atılmak iken eskiden nasıldı? İki kılıç kavgası daha mı masum? Yoksa işten atılmak mı? Cevap benim için yok. Cevap veren bir kanun, kitap veya kişi varsa da gördüğün üzere karşı çıkıyorum.

Neden sorusunu soramama durumu, köleliğe kötü diyenlere göre zıt kutuplara itiyor. Böylelikle sadece "kabul ediyorum" demiş oluyorsunuz. Bu yüzden "aynı tarz" oluyorsunuz. Kalıba sokma çabam yok yani. Foruma gösteriş amaçlı şeyleri de herkese yapmamanı öneririm.
    Gösteriş mi ? Yazdığım şeyi herkes mutluydu şeklinde anlayan bir zihniyete ben ne gösteriş yapacağım ? Onu bırak, herkes mutluydu yazdığımı zanneden biri üzerinden mi gösteriş yapacağım ? Ayrıca benim yazdığım şey ile tamamen alakasız ve hiçbir şekilde anlamadığını gösteren bir şeyi örnek diye önüme koyup karşılaştırma yapmaya kalkarken...

Bu arada senin bir şeye canın istemiyor diye karşı çıkıp çıkmaman hiçbir şeyi değiştirmiyor. Hukuk ortada, resmiyet ortada, pratikte var olan uygulamalar ve örnekler ortada, tarihi kayıtlar ortada. Dolayısıyla senin can-ı azizinin isteyip istememesi veya hoşuna gidip gitmemesi ne bu durumu ne de kimseyi bağlar. Anca kendini avutur, daha doğrusu kandırırsın. Ayrıca ortada kutup falan da yok. Ben durum ne ise onu söylüyorum. Kendine bir kutup ve kulp bulmaya çalışan taraf sensin. Hele de ortada kölelik iyi bir şeydir diyen yokken.

Yazdığın şeyleri anlamamak için bir neden yok. Çünkü bilgi olarak değil, neden sonuca göre nitelendirilmiş durumlar zaten. Firma örneği verdim diye sanırım köleliği karıştırdığımı zannettin. Tekrar oku diyeceğim de bu hiddet ile ne önemi var? Benim zaten bir önemim yok, senin veya kimsenin yorumunun da önemi yok. Sakin olmasını öğren. Gösterilerini de tekrarlıcak değilim.

"Herkes mutluydu" cümlesini de çektiğin iyi oldu. Bir de sonunda bireyin tercihine kalır bu deseydin tam olurdu. Demiştim ama türkçe yetersizliğinden anlaşılmamıştı. Şimdi anlaşıldı. Daha yanıt vermeyeceğimi de bilmeni isterim. Kimse kanmasın zaten amaç.

• quote:

Yazdığın şeyleri anlamamak için bir neden yok. Çünkü bilgi olarak değil, neden sonuca göre nitelendirilmiş durumlar zaten. Firma örneği verdim diye sanırım köleliği karıştırdığımı zannettin. Tekrar oku diyeceğim de bu hiddet ile ne önemi var? Benim zaten bir önemim yok, senin veya kimsenin yorumunun da önemi yok. Sakin olmasını öğren. Gösterilerini de tekrarlıcak değilim.

"Herkes mutluydu" cümlesini de çektiğin iyi oldu. Bir de sonunda bireyin tercihine kalır bu deseydin tam olurdu. Demiştim ama türkçe yetersizliğinden anlaşılmamıştı. Şimdi anlaşıldı. Daha yanıt vermeyeceğimi de bilmeni isterim. Kimse kanmasın zaten amaç.
    Yazdığım şeyleri anlayabilmen ve bilgi değil diyebilmen için; Avrupa, Asya, İslam coğrafyası, bir nebze Amerika, Afrika'da köleliği, özellikle Ortaçağ ve sonrası dönemin tarihini iyi kötü biliyor ve anlamış olman gerekiyor. Öyle beylik laflarla, şöyleydi veya böyleydi denmesine karşılık kendi kafandakileri ortaya dökerek bir argüman sunduğunu zannetmekle, argüman sunmak yerine ise karşındakinin üzerine oynamaya çalışmakla olmuyor yani. Üstelik yazdığım şeyi anlamamıştın; bahsettiğim şey ile verdiğin örneğin alakasızlığından bahsettim diye "köleliği karıştırdığımı zannettin" diyerek halen daha anlamadığını göstermeye devam ediyorsun.

Bu arada çekilmesini istemiyorsan ona göre yazacaksın. Çünkü benim çektiğim şey, yazdığının ta kendisi. "eskiden bu durum böyleydi ve mutluydu herkese getirmişsin" Cümlesini kuran sensin. Bunu olduğu gibi alıyorum ve tam olarak senin yazdığın şekilde kullanıyorum çünkü ibretlik. Zira benim yazdığım yazının hiçbir yerinde aman da insanlar kölelikten memnundu, insanlar köle olmak için yarışıyordu, oh kölelik ne kadar da güzel bir şey gibi bir ifade mevcut değil. Dolayısıyla "mutluydu herkese getirmişsin" şeklinde bir yorum yapabiliyor olman bile yazdığımın tek bir cümlesini bile zerre kadar anlayamadığını yahut daha kötüsü işine geldiği gibi kullanmaya çalıştığını gösteriyor. Bunu açıklamak zorunda olmam bile durumun ne kadar vahim ve abes olduğunu anlatmaya yeter aslında.

Bir de cevap verip vermemen beni zerre alakadar etmez. Çünkü burası umuma açık bir mecra. Kendini dev aynasında görüp karşındakini gösteri yapmakla itham eden birinin şu cümleyi kurması kadar samimiyetsiz, mide bulandırıcı, pis bir ironi de olamaz herhalde. Cevap vermek istemeyen, muhatap olmak istemeyen adam zaten muhatap olmaz. Bunu okuyacak olan herkesin gözüne sokma ihtiyacı hissetmez ve dediğini de yapar. O yüzden sözünün eri ol ve cevap verme madem. Ha ayrıca Allah'a şükür kimseyi kandırmakla uğraşmayacak kadar işim gücüm var ama, herkesin iyi kötü bir aklı var, bazıları pancar motoru gibi olsa da kafaları çalışıyor. Yani internette bir forum köşelerinde okudukları şeylere kanmasınlar; akıllarını kullanıp kafalarını çalıştırabilirler ve çalıştırsınlar da. Yani sana düşmüyor o vazife. Anlaşılan o dev aynası birkaç boy büyük gelmiş.

• mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    İnsan terbiye ola ola kölelik kalksın istemiştir sonucunuzu çok beğendim buna eklemeler yapmak isterim

İnsan terbiye ola ola kadının şahitliğini erkeğe her vakada eşit kılmalı

İnsan terbiye ola ola bir erkek bir kız kardeş durumunda eşit miras olması gerektiğini anlamalı

İnsan terbiye ola ola avret yerlerini çok da şey yapmamak gerektiğini anlamalı

İnsan terbiye ola ola hükümleri kaldırıp durmalı

Tebrikler.

Ve ayrıca belli ki
    Bu Lincoln filan çok acele etmiş ben pek de terbiye göremiyorum zira. Sümer kralları ise yani en az bi üçbin yıl acele etmiş köleliği kaldırmaya çalışırken. Valla şu kölelik disiplini bilmemne deyip burun kıvıranlara derim ki inşallah Bebekleriniz gönülce ve vicdanen, ve tabi ki hukuken hür doğar ve yaşar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 24 Kasım 2018; 4:53:47 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.