Şimdi Ara

Kölelik ve Cariyelik (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
213
Cevap
0
Favori
5.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    feodalitenin ortaya koydugu bi skinti degil cunku clan kulturu hala cok yaygin ve clan kulturu oldugundan zaten akraba evliligi var benim generasyonuma kadar full akraba evlilik benim generasyonumdaki bazi kuzenlerim bile akraba evliligi yapti...

simdi eski yunanistan felsefesi bugunun modern felsefesiyle uyusmuyor tabi klasik felsefese gerekli ama modern felsefeye gecince klasik felsefese anlamini yitiriyor
    biri siyah beyaz diyegi butun renkler

clan kulturu bi zamanlar tum dunyada vardi sonra degisti yani bi zamanlar herkes asagi yukari boyleydi...

2bin yil onceye gidecek olursak hz isa kotuluklerin babasi olarak greedy ( tam turkce karsiligini ortaya koyamiyorum) gosteriyor ve bu greedy dedimiz olayda materyalism in ortaya cikardigi bisey temelinde materyalism var
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Bebekler köle doğuyordu diyorum. Yalan mı. Yahu cariye ananın bebeği mal hükmünde alınıp satılabilir doğdu işte.
    Tamam zorlaştırmak için yaptı deyin anladık ama yoktu moktu demeyin. Sosyolojik filan gibi laflar da etmeyin. Kız çocuklarının gömülmesi sosyolojik değil mi. İçki de sosyolojik.
    Zinaya ceza var, İçki içilmesine ceza var, insanı parayla alıp satana ceza yok, bebek kölemdir diyen Arap paşama ceza yok. Ondan sonra kölelikle savaşıldı. Bıragallasen. İmparator Augustus 30 yaş sınırı koyabilecek kadar sosyolojik kudretli, Sümer kuralları köleliği yasaklayan kanun çıkaracak kadar sosyolojik kuvvetli, Lincoln savaş açacak kadar sosyolojik kudretli, ama Arap paşalarıma haksız rekabet olmasın, toplumsal düzenleri bozulurdu kölelik olmasa diye orada evreni yaratan kudret süre tanıyıp zamana bırakıyor. Kim kudretli kim kudretsiz şaşırıyor insan.
    Cariye doğurunca özgür olur dolayısıyla çocuğu da özgür olur diyorum
    Dediklerin köleliği kaldırmış gibi yazıyorsun Augustus sınır getirdi de kalktı mı hayır sümer kralları yazılı kanun yapmakta ustaydı ama uygulamaya gelince başarısızdı...ki ondan sonra da kölelik devam etti...İslam sürece yayarak kaldırmayı hedefledi kaldırdı da şu anda kölelik var mı yok
    bitti işte

• modern kölelik öğrenciliktir
    alllah öğrencilere sabır versin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • kim destekliyormuş ?
    üstelik cariyelik diye bir şey mi kaldı ?
    kölelik ise ismi değiştirilip her zaman uygulanan bir şey ama bunu da kim destekliyor ?
  • ilonsahiden kullanıcısına yanıt
    Köle ve cariyenin çocuğu asr ı saadette köle doğdu hikayeyi bırakın. Bebek mal hükmünde doğdu ve malım diyen adamın ceza aldığı tek vaka yok. Görgü kuralları daha önemliydi herhalde.

Tabi kaldırmak da yine Lincoln'e İngiltere kraliçesine nasip oldu. Anti köleci akımların doğuşu maalesef yine gayri müslim yine gayri müslim. Ben size bir yığın anti-slaverist yazarım hiçbiri de övünebileceğiniz kimseler değil. Ben insanlık adına onlarla övünürüm ama.

Kalkmasına en çok direnen de yine Araplar oldu, Afrikalılar oldu, kendi hemşehrilerini bile satan kansızlar oldu. Biraz öğrenin. Dinin temsilcilerinden bunun önderliğini yapan olmadı.
    Ha bu arada Augustus'u hiç olmazsa bebekler köle doğmasını engelledi diye yazdım.

Sümer kralları kanun yaptı ve uygulamaya çalıştı. Yasakladı yahu adamlar köle ticaretini. Kanun var.
    Halbuki şeriatta ne var içkiye sopa, zinaya değnek, insan alıp satana sıfır ceza. Dünyada bu işi kaldıranlar ve bu uğurda savaşanlar gayrimüslimler oldular maalesef kere maalesef
    Ayrıca şu anda kölelik var mı yok demişsiniz ya-var canım kardeşim var, kölelik var haberiniz yok. Azalmasını borçlu olduğumuz kişiler de anti köleciler. İnsan alıp satılmasına göz yumanlar değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 25 Kasım 2018; 16:43:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cemsinan

Köle ve cariyenin çocuğu asr ı saadette köle doğdu hikayeyi bırakın. Bebek mal hükmünde doğdu ve malım diyen adamın ceza aldığı tek vaka yok. Görgü kuralları daha önemliydi herhalde.

Tabi kaldırmak da yine Lincoln'e İngiltere kraliçesine nasip oldu. Anti köleci akımların doğuşu maalesef yine gayri müslim yine gayri müslim. Ben size bir yığın anti-slaverist yazarım hiçbiri de övünebileceğiniz kimseler değil. Ben insanlık adına onlarla övünürüm ama.

Kalkmasına en çok direnen de yine Araplar oldu, Afrikalılar oldu, kendi hemşehrilerini bile satan kansızlar oldu. Biraz öğrenin. Dinin temsilcilerinden bunun önderliğini yapan olmadı.
    Ha bu arada Augustus'u hiç olmazsa bebekler köle doğmasını engelledi diye yazdım.

Sümer kralları kanun yaptı ve uygulamaya çalıştı. Yasakladı yahu adamlar köle ticaretini. Kanun var.
    Halbuki şeriatta ne var içkiye sopa, zinaya değnek, insan alıp satana sıfır ceza. Dünyada bu işi kaldıranlar ve bu uğurda savaşanlar gayrimüslimler oldular maalesef kere maalesef
    Ayrıca şu anda kölelik var mı yok demişsiniz ya-var canım kardeşim var, kölelik var haberiniz yok. Azalmasını borçlu olduğumuz kişiler de anti köleciler. İnsan alıp satılmasına göz yumanlar değil.
    Kölelerin azad edilmesini teşvik eden onlarca örnek yazdım keşke okusaydın....
    Sonuçta kaldıranlar ATEİST değil TEİSTLER di bunu kabul etiğine göre sorun yok

• ilonsahiden kullanıcısına yanıt
    Valla Lincoln ve İngiltere kraliçesiyle veya Augustus veya Sümer kralları teistse teist. Ben onların teistliğiyle değil insanların parayla alınıp satılmamasına göz yummamasıyla ilgileniyorum. İnsanlık adına duyarım, hristiyanlığı adına değil. Anti köleciler arasında olan ateistlerle de teistlerle de gurur duyarım. Köle pazarlarını kaldıran Osmanlı hakanıyla da gurur duyarım. (Keşke öncüsü biz olsaydık-neyse geç olsun da güç olmasın) Göz yumanla duymam. Tabi tam bir rezillik halini almış. Allahtan haksız rekabet filan dememiş.

Sümer kralı otomatikman teist tabi. Hoş batıl deyip deyip asla sizin inanışı benimsemeyenlere sarılmak da moda oldu. Geçenlerde de deist bir zata övgüler yağıyordu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 25 Kasım 2018; 16:51:27 >
  • bazı konular vardır anında kaldırılabilir ,bazı konular vardır yavaş yavaş kaldırılır
    neden direk yasaklanmadı demek için ilah olmak gerekir
    ki daha yakın zamana kadar Abd. de kölelik vardı

ha sözde kalktı ama sanki şimdi değişik yöntemlerle devam ettirilmek istenmiyor mu ?
    cariyelikten söz eden bile kalmadığı halde nesini konuşuyorsunuz ,tartışıyorsunuz ?

her durumda veya işte bir öncelik vardır ,misal homoseksüelliğin tavan yaptığı bir dönemde kaç kadınla evlenileceği söylenmesinin anlamı olur mu ?

siz dünyayı sanki bir günde kurulmuş gibi ve sanki insanlar ve her şey standartmış gibi anlayıp ,anlatıyorsunuz

dini kitaplarda köleliği yada cariyeliği öven bir tane dahi ayet var mı ?
    desteklenmesi yada meşrulaştırılması için "yapın ,iyidir" gibi bir söz gerekmez mi ?

sayısız şekilde kadının alınıp ,satıldığı bir dönemden aniden tek eşliliğe geçiş nasıl olacak
    kölelik sistemi ekonomi dahil her alana girmişken pat diye nasıl bitirilecek ?
    o kadar köle azat edildiğinde yiyeceğini ,yakacağını ,barınağını vs. kim sağlayacak ?
    açlıktan ölsünler ama kölelik kalksın mı diyeceksiniz ?

bilgisayar başına otur ve her şeyi kafadan salla ,oh ne ala
    o zaman siz niye dünyadaki savaşları bitirmiyorsunuz ,neden yoksulluğu bitirmiyorsunuz ?
    masa başında bilgisayardan her şeyin en iyisini biliyorsunuz ,süper sorun çözücüsünüz madem hadi buyurun tüm kötülükleri yok edin o zaman

hadi google kopyala yapıştırıcıları sizi büyük görev bekliyor :)

dünyada bir yığın sorun varken bizimkilerin tek derdi kölelik ,cariyelik ,peygamberin evlilikleri vs.
    dünya adına bir tane olsun çözdüğünüz kötü olayı söyleyin hadi

• insanlardaki türleşme merakı adam öldürecek cinsten. sana ne nesillerden sana ne dünyanın gelişmişliğinden. 70 yıl sonra toprak olucan zaten.

............................

ben kimim? beni tanımla? bu imkanı sana hiç bir zaman vermeyebilir miyim? yanımda olsan bana yakın olsan bile?

ben baba ve anne denen iki bireyin doğumuyum. ben daha doğmadım. yaratılmış bir şey varsa anne ve babamın haşrinden başka bir şey değil. ne zaman ki ben de türerim o zaman ben doğarım.

..............................

beni bir köle doğuracak veya bir cariye diyelim. yani ben bir köleden ya da cariyeden doğacam diyelim. faraza rızaya dayalı olsa bu ne demek olurdu?

yani köleliği ve cariyeliği kaldırdım demek olurdu demi yani? kadın beni doğuruyor ben köle mi olacam ya da kız olarak doğsam cariye mi edecem kızımı(yani beni). zati kölelik kalkmıyor mu böylece yavv.

.........................

bir adet beyin fotosu daha atın. bu sefer ki fazla kullanılmamış olsun ama. olmuyo böyle.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Ya başkan sen şimdi yukarıda bişeyler zırvalıyorsun belli de, anlaşılmamak adına yazdığın ve seni popüler yaptığının farkında olduğun bu tarzın ile herkese aynı çalımı atamazsın.

Realite de insanlar konuşakonuşa anlaşır. Seninle böyle anlaşma şansı yok. Farklı frekanstan yazınca yada birsürü anlam karmaşası katınca göğün 7. Katından bize seslenmiş olmuyorsun.

Bişey anlatmak istediysen zahmet olmazsa ise açık de, yok bişey dermiş gibi yapıp amacın laf çakmaksa onuda dürüstçe yap.

Yancılarında gelir şimdi Hadi reis böyle onu kimse anlamaz o aşmış vs gibi laflar etmesin bozarım adamı.

Forumun amacı fikir sormak fikir beyan etmek, kimseye bişey dikta etmek yada kimseye baskın gelmek değil. Ayırca blokla diye bir tuş koymuş patron, hazımsorunu olanlar kullanıversin bi zahmet. Hemde ücretsiz bu özellik.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • C.CEMİL kullanıcısına yanıt
    Bakın bu sizden alıntı

cariyelikten söz eden bile kalmadığı halde nesini konuşuyorsunuz ,tartışıyorsunuz ?

Benım ise sorduğum şu;

Kuran geldiği dönemde geldiği bölgede cariyelik ve kölelik tavan yapmış durumda. Geldiğinde neden bu iki husus hakkında ciddi bir emir yok diye soruyorum.

Neticede sizin dediğiniz gibi şuan cariyelik yok denecek kadar az belkide evet ama kuran bugün gelmedi ki. Yada giderek azalan cariyelik olgusunu kuranda ki cariyeliği bitirin emri bitirmedi.

Yani yanlış yerden ele almayın konuyu.

Ben günümüzden yada Roma'dan yada ABD den bahsetmıyorum. İlgim yok. Merak ettıgım kuran indiğinde içkiyi haram etti, adam öldürmenin cezasını kısas olarak tayın ettı. Domuzu haram etti. Neden köleliği yada cariyeliği yasaklamadı?

Fıkır beyan etmek isteyenlere kulaklarım ardına dek açık. Ateist değilim. Hatta müslümanım. Ama kafamda dinim ile alakalı çok soru var. Bu soruda biri mesela.

Başka bir arkadaş konuda neden kuranda namaz ile alakalı detay yokta peygamberin hanımları ile alakalı yada evine gitme vakitleri ile alakalı Detaylar var diye sordu ve buda benım aklıma takılan başka bir konu oldu

• mesajlarımı takip ettiğin teşekkür ederim.

...........................

bir kişi cariye ya da kölesinden çocuk yaparsa artık o kişinin köle ve cariye sıfatı otomatikmen kalkmış olur diye düşünüyorum.

............................

cariye veya köle nedir diye soracak olursanız kadın veya erkek değiller.cariye ne olabilir köle kime denir şeklinde başlık açılırsa o zaman bunların kim ya da ne olabileceğini açıklamaya çalışırız.
  • C.CEMİL kullanıcısına yanıt
    Valla açıkçası kısaca o kölelere ne olurdu kısmını cevaplayayım. Amerika iç savaşından sonra doğal olarak bu konu ortaya çıkıyor. Okuyabilirsiniz, ben zamanında çok okudum, köleler edindikleri beceriler sayesinde ayakta kalmayı başarıyorlar. Müthiş bir dayanışma görülüyor. Tabi o dönemde abolitionistler de çok. (Abraham Lincoln zaten onların adayı idi) Onlar da dayanışmaya katılıyor.

Burada hiç kul haklarına da girmeyelim. Abolitionistler dediğim kişiler gerek İngiltere gerekse Amerika’da canlarıyla varlıklarıyla köle ticaretine ve ticaret harici köleliğe savaş açıyor, kadın aktivistler bu konularda afişler hazırlıyor, şiirler yazıyor.

Bu konuda en yatacak yeri olmayanlar uzak ara birinci İngiliz hükümetleri, araplar ve gelenekçileri, ve hemşehrilerini satan afrikalı kral ve tüccarlardır.

En takdir edilecek kişiler de canlarını dişlerine takan abolitionistler hasi antiköleciler diyelim ve onların da fikir önderleridir.

1850’li yıllardan itibaren çok sayıda deklarasyon yayınlandı, devletlere mektuplar gönderildi, yüzlerce uluslararası anlaşma yapıldı. Müslüman dünya peki bunun neresinde?

Çoğunlukla köleliğin kalkmasına direnç gösteren tarafında. Peki bu çabalar ve antikölecilik daha önce başlayamaz mıydı? İslamın temsilcisi dediğimiz Osmanlı’da onca bilgin, alim, halife şeyhülislam göremedi herhalde ki aynen devam ettirildi köle alıp satma, üstüne şeriattaki kölelik hukuku temelli yeniçerilik de geldi.

Düşünün artık ve tekrar ediyorum o anti kölecilerin kul hakkını hiç yemeyin.

• tamam işte zaten bende söylüyorum tavan yaptığını
    ha tavan yapan her şey anında bitirilebilir denebilir mi ?

içki ile ilgili ayette çok sonraları gelen bir ayet ,çünkü çok daha önemli konular olmalı (bu yaratıcının taktiri ,biz o zamanlarda yaşamadığımız için bilemeyiz)

aksine kitapta namaz ile ilgili çok fazla sayıda ayet vardır ama tahminim siz rekat sayılarını soruyorsunuz
    kısaca şöyle söyleyeyim ,olmayan bir şey kitapta geçmez de ondan

peygamberin eşleriyle ilgili ayetler olması çok doğal ,çünkü o dönemde yaşananlardan örnek onlar
    diğer türlü başka insanlara nasıl anlatacaktı peygamber ?
    bana gizlice söylendi deseydi tuhaf olmaz mıydı ?
    çünkü başkalarının bilmesi gereken durumlar olduğundan vahiy gelmiş ve peygamberde mecburen bu ayetleri bildirmiştir

art niyetli olsa ve gerçek peygamber olmasa bunlara ayet demez ,gizlice söylendi deyip kandırma yoluna giderdi

sadece eşleri hakkında ayetler yok ,kendisi hakkında yanlış yaptığı bildirilen ayetlerde var
    bir insanın kendi elinde olsa ,hiç kendinin yanlış yaptığını bildiren şeyleri ayet olarak getirip söyler mi ?

dinler tarihini kutsal kitaptan okursanız göreceksiniz ,her peygamber dönemi çok farklı ve o zaman ne öncelikli ise onlar ön plana çıkmıştır
    misal Hz. Musa'nın birisini öldürdüğü anlatılır ,Hz. Yunus'un isyanı anlatılır

şimdi bir peygamber gelmiş olsa zamana göre bazı değişik ayetler gelecektir (gerçi dini iyi bilen birisi için çok farklı şeyler gelmeyecektir)
    misal peygamber bir hata yapsa mutlaka onunla ilgili bir ayet gelecektir

tabi yüzlerce yıl sonra ,ya niye peygamberin bu hareketinden örnek verilmiş ,bunun yerine şundan bahsedemez miydi ,diyenler çıkacaktır

bu konuları çok kısa anlatmak maalesef çok zor

• cemsinan kullanıcısına yanıt
    ben kimse hakkında savunma yapamam ,birisi hem müslümanım deyip hemde gereğini yapmıyorsa ,ne diyebilirim ?
    ancak Amerikalı zenciler daha yakın zamana kadar 2. sınıf insan muamelesi gördü (adına köle denmese ne fark edecek) ve hala zencilere karşı kötü hisler beslendiği biliniyor (bazı guruplar tarafından)

kısaca kötünün ,zalimin inançlısı yada inançsızı olmaz ,kötü kötüdür

bazı müslümanlar sadece kölelikte değil ,çoğu konuda dini tam uygulamaktan özenle kaçıyorlar
    misal benim gördüğüm kadarıyla en çok kul hakkını umursamıyorlar
    kul hakkına riayet etmeden müslüman olunur mu ,olunursa ne kadar olunur ?

din insanı temele koyar ,önce insan ol der ve insan olmanın şartlarını sıralar (tabi milletin zannettiği gibi bir surede değil ,kitabın tamamına yayarak)
  • Kitabı incelerken mühlet verilen kavramıyla da düşünmek lazım.

İblis ve(dikkaaat) soyunu dost edinmeyin deniyor. İblis soy sahibi olabiliyor.

Cariye köle gibi kavramları bu çerçevede mühlet verilmiş soya tanınan imkan olarak da düşünebiliriz.

Hatta insan denen şeyin adem oğlu İsrail oğlu gibi değerlendirmeler dışında iblisin oğlu şeklinde de düşünmemiz olanak vara benzer.

Esasen insan bir ateşin sonucuna benzer. Ya da en azından bir miktar ısı barındırarak iblise de gönderme yapar.

Kul hakkı kavramı pek kabule karin olmayacak gibi gözüküyor.

Eğer ben türeme sen aynı zamanda yaratılmış olmam diyebilirsem adem ve iblis hikayesi halen taptaze olurdu diyebilirim.

Kitabın izin müessesesi mühlet verilenler birlikte değerlendirirken değişik sonuçlar çıkabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dopamine.

Bakın bu sizden alıntı

Benım ise sorduğum şu;

Kuran geldiği dönemde geldiği bölgede cariyelik ve kölelik tavan yapmış durumda. Geldiğinde neden bu iki husus hakkında ciddi bir emir yok diye soruyorum.

Neticede sizin dediğiniz gibi şuan cariyelik yok denecek kadar az belkide evet ama kuran bugün gelmedi ki. Yada giderek azalan cariyelik olgusunu kuranda ki cariyeliği bitirin emri bitirmedi.

Yani yanlış yerden ele almayın konuyu.

Ben günümüzden yada Roma'dan yada ABD den bahsetmıyorum. İlgim yok. Merak ettıgım kuran indiğinde içkiyi haram etti, adam öldürmenin cezasını kısas olarak tayın ettı. Domuzu haram etti. Neden köleliği yada cariyeliği yasaklamadı?

Fıkır beyan etmek isteyenlere kulaklarım ardına dek açık. Ateist değilim. Hatta müslümanım. Ama kafamda dinim ile alakalı çok soru var. Bu soruda biri mesela.

Başka bir arkadaş konuda neden kuranda namaz ile alakalı detay yokta peygamberin hanımları ile alakalı yada evine gitme vakitleri ile alakalı Detaylar var diye sordu ve buda benım aklıma takılan başka bir konu oldu
    Fiiliyatta zaten köleleri insan sayan tek gurup müslümanlar o yüzden Mekke'de tepki topladılar....Hal böyleyken ve müslümanlar da ezilirken bunu kaldırın denmez.... Ayrıca içki vb olaylar da karşısında nesne var burda ikiside insan haliyle hemen değişmesi insan üstü olurdu.... Diğer konular ı başka başlıkta sorarsan Yardımcı olanlar olur

• Nasıl müslüman kardeşlerin havanda iyi su dövüyor değilmi

• quote:

Orijinalden alıntı: WILDBOYS

Nasıl müslüman kardeşlerin havanda iyi su dövüyor değilmi
    barı sen yapma hocam az mantıklı fıkır alınacak bırıne benzıyorsun.

benı sağa sola çekıştirmenın yada lastık top gıbı karsı tarafa laf atmanın anlamı yokkı. farkındaysan aydınlanmak ıstıyorum yanı benım bılmedıgım bıseymı var bu konuda dıye. tatmın olmak ıstıyorum.

inanacaksam boş boşuna değil dolu dolu olsun ıstıyorum. yok ınandıgımın bomboş bısey olduguna kanaat getıreceksem de haybe olsun ıstemıyorum, bılmıyorum ne denlı açık konuşuyorum.

okuyup bılgı alabılecek tarafsız sıte sayfa yok nette, herkes kendı penceresınden anlatıyor. burada belkı cıkar hıcbır beklentı olmadan duzgun 1-2 bısey ıfade eder bırısı dıye umudum. ılla profesor olmaya gerek yok akıl akıldan ustundur. her bılgı mantık suzgecınden gecer ve yogurulur. bırının edecegı 2 laf bıle önemlı bence.

kaldı kı tekrar yazıyorum webbıe nickli arkadasın bır postu var konuya.

neden allah namaz gıbı önemlı bısey hakkında detay vermezken kuranda peygamberı zıyarte saatlerı hakkında onca detay vermıs dedı. bende sordum burda bunu ama tatmınkar bır acıklama yok. herkes top cevırmıs, peygambere atmıs olayı vs.

anlatabılıyormuyum derdımı.

• Paşam seni çok iyi anlıyorum eğer ortaya konuşan kişiliğe sahipsen,ki öylesin sana tavsiyem bu işleri kurcalama,tatlı su müslümanlığına devam et,kurcalarsan geleceğin nokta ,ateistlik.

Dersen tavsiye edermisin ,ederim.insanca yaşamayı hak ediyorsun

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.