Şimdi Ara

Kolonda Düzenlemeler...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
8.365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Arkadaşlar resimlerdeki sistemi biraz olsun adam ettim ama bazı noktalarda size danışmadan uğraşmak istemedim. Sistemin üzerindeki 8ohm 20 wattlık felaket iki wooferı çıkarttım ve elimdeki 4 ohm luk bots PA5GA40A3 (5"4 ohm) 50 watt wooferları taktım. (http://www.bots.com.tr/v2/urunDetay.asp?ID=60 buradaki bilgiler tutmadığından direkt link veremiyorum.) Seste iyi yönde ciddi bir değişiklik oldu ancak empedanslar uymadığından, yine bots'un PA-8G65A3 ( 8ohm) 120 watt wooferını aldım. Kabinin yuvasını genişletip montajı yaptım. Ancak m.setinin bass ayarı tek bir düğmeyle ayarlandığından düğme basılıyken ses boğuluyor, basılı değilken bass hissedilmiyor. Ayrıca bass sesler odanın duvarlarına yaklaştığımda çok fazla gelirken odanın ortalarına ilerlediğimde aniden zayıflıyor.

Bu sıkıntıları çözmek için kabinde yapmak istediğim birkaç değişiklik var. Sizlere de sormak istedim.

1. Wooferın olduğu bölümü içeriden bir tablayla tiz hoparlöründen ayırsam nasıl olur?

2. Basınç dengeleme deliği 4 cm. Genişletsem sesteki boğulma azalır mı?

3. Bir mid hoparlörü eklersem fark ne ölçüde olur?

4. Hazır el atmışken tiz hoparlörü de değiştirmek istiyorum. 5 ytl lik tiz hoparlörleri işe yaramaz gibi geliyor. Ne önerirsiniz?

5. Kabinin üst tarafına da iç izelasyon yapsam fark olur mu?

Teşekkür ederim. (Resimleri nasıl görünür yapacağım??)

http://img478.imageshack.us/img478/7030/dsc019464tj.jpg
    http://img473.imageshack.us/img473/6237/dsc019481ib.jpg
    http://img473.imageshack.us/img473/9312/btn3fx.jpg

Kolonda Düzenlemeler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 911GTR3 -- 21 Kasım 2005, 17:39:55 >

• İlk olarak o BOTS hoperlörü kaç liraya aldığını da sorayım.

Sonra da birkaç düşüncemi belirteyim:

Kabinin içine öyle gelişigüzel parçalar konmaz. Çünkü kabinin de bir akustiği vardır, gerçi her ne kadar Arçelik bunu düşünmemiş de olsa. Parçadan vazgeç derim.
    +Mid+Tiz işini görebilir. Ancak pasif bir crossover koyman şartıyla. Tizi değiştirme. Ordaki tiz yeni alacağından daha kalitelidir. Mid al ama. Alttaki hoperlörden hem mid hem de tiz çıkması gerektiğinden ses boğuluyor. Ancak bir pasif crossoverle sesi tiz mid ve bass'a bölüp ilgili hoperlörlere iletirsen seste boğulma azalır diye düşünüyorum. Tabi müzik setinin amplisi sesi boğup çıkarıyorsa yapılabilecek birşey yok equalizer harici..
    Deliğin çapı tamamen bass seslerle alakalı. Büyütürsen bass alamayabilirsin.
    Kabin içi izalasyonun bassa etkisi olur daha dolgun çıkar. (camyünü ya da elyaf ile).

Saygılar

• Bots wooferların büyüklerini 2*20 ytl ye aldım. Kaliteli değiller biliyorum. Siz ne önerirsiniz konu açılmışken.

1. İçeriden tabla eklememin iki sebebi var:
    a) tiz hoparlörünün arkası açık, kabine bakıyor. Dolayısıyla bass hoparlörünün basıncına maruz kalıyor ve kasa ile arsından 'puff' şeklinde rüzgar sesi çıkmasına sebep oluyor. Bunu önlerim...
    b) Wooferın olduğu bölümü küçültüp, basınç yolunu genişletip içeriye doğru uzanan parçadan takmak istiyorum. Sesteki boğukluk sadece basslarda olduğundan genişletmem işe yarıyabilir diye düşündüm. Bu çıkış yerinden de sesi açtıkça 'puff' şeklinde hava sesi geliyor ve müziği mahvediyor. (şu an 4 cmlik bir geçiş var kabinde. Ancak en küçük basınç borusu 6cm çapında bulabildim.)

2. Mid ekleyim de hangisini ekleyim? Satanlara güvenmiyorum. Sorduğum sorulara aptal aptal bakarak geçiştirme cevaplar veriyorlar. Önerecekleri mid hoparlörü nasıl çıkar Allah bilir.

3. "Ancak bir pasif crossoverle sesi tiz mid ve bass'a bölüp ilgili hoperlörlere iletirsen seste boğulma azalır diye düşünüyorum."
    Dediğiniz doğru olabilir. Ama 'crossover' nedir? Bir ayrıntı tiz hoparlöründe bir parça var kablo önce ona giriyor. Ama bass hoparlöründe yoktu.

Kolonda Düzenlemeler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 911GTR3 -- 21 Kasım 2005, 17:44:21 >

• Puff diye tabir edilen ses, "Port Noise" olarak adlandırılır. Bass seslerde geniş hoperlörün havayı oynatması esnasında hava o delikten geçer. Ancak delik küçükse o ses meydana gelir. Büyükse bass derinliği kalmaz. O delik arçeliğin hoperlörüne göre ayarlanmıştır herhalde. Bots'un XMAX tabir edilen maksimum excursion oranı daha büyükse (hop. konisinin maksimum hareket edebileceği aralık demektir) daha fazla hava geçmeye başlayacaktır ve port kifayetsiz kalacaktır. Sizdeki durum böyle herhalde. Bu durumda portu büyütmeniz yararınıza olur.
    Araya ekleyebileceğiniz parçaya hala sıcak bakmıyorum. Belki daha iyi olur sonuç, ancak benim bu konuda bilgim yok. Sizi yanlış yönlendirmek istemem.

Mid için marka tavsiye edemem ancak bir fark vardır onu belirteyim. Bilgisayar hoperlörlerinde kullanılan fullrange ses verebilecek birşey kullanmayın, o hoperlörler yine bas ağırlıklıdır. Bence Botsdan bir mid alınabilir. Ayrıca bas hoperlörü de "dandik" değil. Ondan daha kötüleri de mevcut ve sesi de kalitesiz değildir Botsun. Dinlemişliğim var. Hifi değil tabiki ancak yeterli.

Crossover: Ses frekansını mid tiz ve bas için bölen elektronik devredir. Aktif ve pasif çeşitleri bulunur. Aktif olan line seviyesindeki ses için kullanılır. Ampli öncesi için yani. Ancak size gereken model, pasif crossover. Ampli çıkışındaki sesi mid tiz ve bas hoperlörün verebileceği ses frekanslarına ayrıştırır.
    Tizdeki parçanın sebebi de, küçücük tize bass ses verildi mi yanar. O parçayı mini crossover olarak düşünebilirsiniz. Büyük hoperlöre tizin gitmesini, tize de basın gitmesini önler.
    Resimleri göstermek için şu şekilde editleyin:

[link=http://img478.imageshack.us/my.php?image=dsc019464tj.jpg][image]https://store.donanimhaber.com/89/9f/05/899f05975fbc5e64e1ababaf12924a17.jpg[/image][/link]
    [link=http://img473.imageshack.us/my.php?image=dsc019481ib.jpg][image]http://img473.imageshack.us/img473/6237/dsc019481ib.th.jpg[/image][/link]
    [link=http://img473.imageshack.us/my.php?image=btn3fx.jpg][image]http://img473.imageshack.us/img473/9312/btn3fx.th.jpg[/image][/link]

• resimlerin linkini [simage][/simage] arasına yapıştırın...görünmüyorlar..
  • Resimlerin boyutları büyük upload etmişim. Link verdim sayfa bozulmasın diye.

Doğukan bey bilgiler için teşekkürler. Crossoverı takarken tiz deki parçayı çıkarmama gerek var mı? Bu parçayı alırken neye dikkat etmeliyim?
  • Bir sorum daha olacak. M.setinin phono girişine harici bir cihaz bağladığımda (pc/diskman) sesini çok kısıp msetinden ses açmak zorunda kalıyorum. Harici cihazın sesini açtığımda sürekli patlama oluyor, kesemiyorum. Bu girişten bir dvd-çalar yada cd-çalar çıkışını sete bağlamak için araya bir parça koyarak uygun seviyeye getirebilir miyim? İmkanı var mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Pikap ve topraklanma
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • İmkanı var. Phono input demek çok çok yüksek hassasiyetli bir giriş anlamına gelir. Line seviyesinden daha da hassastır yani. Bu yüzden seste patlama oluyor. Çözümü olduğunu biliyorum ancak nasıl olduğunu tam olarak bilmiyorum.
    Crossoveri takarken tizdeki parça bir crossoverse çıkarma gereği var. Bir kapasitör ise durmalı.

Saygılar
  • Teşekkür ederim Doğukan bey.

Hoparlörü söküp götürürüm artık mağazadakiler bilir. Phono girişini line seviyesine getirmek için de sanırım bir önerileri olur.

İyi akşamlar.
  • Geçen gün yine bots mağazasına gittim. Crossover sordum 3 yollu tanesine 13 ytl gibi bir fiyat verdiler. Bir mid hoparlörüne ise 10 ytl. Mid hoparlörü tek tip vardı ve yaklaşık 12 cm civarındaydı. Ancak benim kafama takılan bir ayrıntı var. Orjinalinde 20 watt tiz ve 20 watt woofer bulunan bir kabine, 20 wattlık tiz hoparlör haricinde 120 wattlık woofer (ki 120 watt değil aslında) ve diyelim 50 wattlık mid hoparlörü bağladım. Toplamda (120 wattlık woofer gerçekte 30 watt olsa...) 20+30+50=100 watt yapıyor. (doğru bir hesaplama mı?) Bu gücün amfi tarafından karşılanması imkansız. ( mutlaka çalışacaktır ama ciddi bir fark var. Müzik setinin ve tv nin amfisini yakmayım. Tv nin 35 wattlık ön hoparlör çıkışına bağlamayı düşünüyorum) Bu dengeyi nasıl sağlayacağım. Bir kolonun toplam gücünün 35 watt civarında olduğundan nasıl emin olabilirim.
  • araya direnç yada direnç görevi görecek birşey koyarsan dengelenir ve problem olmaz
  • Nasıl direnç koyacağım? Nereye?

Sorumu yanlış anlamış olabilir misiniz? Merak ettiğim kabinden 20 w tiz+ 20 w bass = 40w hoparlör çıktı.

Ben aynı amfiye 20 w tiz + 50 w mid + 120w(30w sayalım) bass = 100w lık kabim bağlayacağım. Öncelikle bu hesaplama doğru mu?

Farklı bir hesaplama şekli varsa, bu nasıl yapılıyor?

Eğer doğru bir hesaplama ise amfi bu gücü karşılayamayacak ve ben sesi sürekli açmak zorunda kalacağım. Sürekli yüksek ses seviyesinde kullanacağım amfi de bu yüke uzun süre dayanamayacaktır. M.seti neyse de, ben bu kolonları tv nin harici ön hoparlör çıkışına bağlamak istiyorum. Çıkışların her biri 34 w olarak belirtilmiş.

İkinci bir nokta ise, m.setinin phono girişten bir dvd-çalar yada cd-çalar çıkışını sete bağlamak için araya bir parça koyarak uygun seviyeye getirebilir miyim diye araştırırken bots mağazasından cevap alamadım birçok yerde olduğu gibi. Biri direnç koyabileceğimi söyledi. Ama nekadarlık bir direç koymam gerektiğini ' 1 kohm yada 10 kohm koyabilirsin' gibi desteksiz bir cevapla açıkladı.

Sizlerin bu konuda bir fikri var mı? Bana Ankara, İstanbul gibi şehirlerdeki arkadaşlarım yardımcı olabilir mi?

Aklıma gelen başka bir yol ise amfi kartına line -in girişi için bir aparat ekleyebilir miyim? İsterseniz kartın resmini gönderebilirim. Az çok el becerim de var. Fikriniz nedir?

• yorumlarınız için herkeze tşkler arkadaşlar.
  • Dostum selam,
    senin hoparlöründe çok iş var. nereden başlasak.

sadece şunu ekleyeyim ''phono'' pikaplar içindir. walkman, tv, cdçalar için değildir ve bu tip cihazları ''line in'' girmek zorundasın. Pikapların ses sinyalleri çok zayiftır.bunlar ayrıca ön kuvvvetlindirilmeye ihtiyacı var ve bu kuvvetlendirme fono katında meydana gelir. illa bağlayacağım, zayıflatacağım diyorsanız basit bir potans yada pasif kontrol(pre) amfi alırsın.

Esas soru hoparlörler için tiz-mid ve bas nasıl bağlıyorsun? öncelikle bu konuyu bilmelisin. crossover şart. bağlantılara dikkat etmezsen faz kaymaları, empedans, hoparlör üniteleri arası watt uyuşmazlığı görürsün.

esas dikkat bu işi mseti ile yapma. olmaz. İstiyorsan yardım edeceğiz. 5liralık bots dome tizler var.siyah ipek olanları tercih edebilirsin. bulursan piyasa da yan sananayi sony ve technics-in kullandığı- mid ler var.

hoş şu anda bunları bazı şeyleri görmezden gelerek yazıyoruz. bu arada kabin içini daraltma. tiz ve mid in arkasını kapat.

araya direnç koyma. neye göre koyuyorsun merak ettim. toplam ve minumum empedansa bakacağız ki bağlantı şekilllerinde -seri-paralel- güç ve empedansı bulacağız.

kolay gele.

• Arkadaşlar şöyle birşey geldi aklıma ve hemen işe koyuldum:

Bu müziksetinin cdçaları ve kasetçaları sağlam sayılmaz. Ben de zaten sistemi DVD ye bağlamak istiyordum. Koca msetini salona koyacağıma amfi kartını çıkartıp radyo-stereo amfi olarak dvd ye bağlayım dedim. Kaset çalar ve cd çaları iptal ederim. Ama phono girişi olduğundan, line in için cdçaların ses çıkışının amfiye giriş kablosunu iptal edip, amfiye direkt line in giriş sağlamayı düşündüm. Yaptım oldu. :) Ayrıntılar resimlerde, resimler aşşağıda. :)

Kolonda Düzenlemeler...

Kolonda Düzenlemeler...

Kolonda Düzenlemeler...

Ancak bir sorun var. Hanig cihaza bağlarsam bağlayım, bass sesler yüksek geliyorsa msetine, hoparlörlerin hepsinden çat çat şeklinde ses geliyor. Bunun sebebini bulamadım. Lehimleri kontrol ettim vs. ama bulamadım. Sizce neden bu çat sesleri geliyor.

Line-in olayını hallettim sayılır. Gelelim kolonlara.

Kolonlardaki şuan tiz ve bass hoaparlörleri paralel bağlı. Üzerinden çıkan hoparlörlerin bağlantı şekli de paraleldi.

Bu iş neden msetinde olmaz dediniz anlamadım. Yani, ne sakıncası olabilir?

Bu arada tiz hoparlörüne baktım da arkası kapalıymış. Ancak sesteki bozukluk da tiz hoparlörünün kabine tam oturmayıp aradan hava kaçırmasıymış. O sorunu da sıcak silikonla aralıkları kapatarak çözdüm.

Geriye cdçalar girişinden yaptığım line-in bağlantısında neden 'çat çat' seslerinin geldiği...
    Watt hesaplamasını nasıl yapcağım...
    Ve mid ile croossover için parayı nereden bulacağım...:)

Yardımlarınız için teşekkürler.

• : ))))))))))))
  • Komik olan nedir acaba?
  • hayır; çalışmanı takdir ettim.
    çat sesleri için şase ve ekranlamayı iyi yap.

forumun mudavimleri nerede?
  • Şimdiii.. Büyük bir bölüm halledilmiş. Burada bir nokta var parmak basılması gereken:
    Misal elinizde 10W'lık bir hoperlörünüz var. 1W'lık da ampliniz var diyelim. Bunları birbirine bağladığınızda "bileşenlerden hiç biri yanmayacak ya da bozulmayacaktır". Ampli ve hoperlörlerin omajı tuttuğu sürece sorun yoktur ""arada ciddi uçurumlar yok ise!!"" (50W ampliye 1kW güç kaldırabilen konser subwooferi gibi abartı şeyler --aslında yine de yanmamalı ancak bazı elektronik korumalar amplide olmayınca yanma olabilir. bkz. maliyetten tasarruf)

Ampli kartınızda bir STK 4151 Mark II gördüm. Bu entegre 30+30W verebiliyor. Anladığım kadarıyla 4~8ohm arası da stabil. Yeni hoperlör bağlarken dikkat etmeniz gereken tek nokta omaj dediğim gibi. Hoperlörlerin tamamının kaç ohm olacağını hesaplamalısınız, bu hesap oldukça kolaydır. Eğer ki seri bağlarsanız hoperlörleri, ohm'ları toplarsınız. Yani 2 tane 4ohm hoperlörü serilerseniz olur size 8ohm.
    Paralel bağlama daha enteresandır, bu durumda 2 tane 4ohm hoperlörü parallellerseniz, olur size 2 ohm. Bu 2ohm'u da müzik setine bağlarsanız, son seste ampliyi yakarsınız. Amman dikkat! 30W olan ampli, 2ohm yükte 60W vermeye çalışacaktır. Veremeyip yanacaktır, harici bir koruma yoksa (yok gibi gördüm ben ?!).
    Tweeterların empedansı bu yüzden büyük değerlerdedir. Tweeterler paralel bağlanır çünkü.
    Pat-çat sesi için müziksetinde herhangi bir ses efekti, equalizer gibi birşey varsa onu iptal edin. Ekranlı kablo kullanın.

Yalnız phono ile CD-çaların girişini nasıl birleştirdiniz pek anlayamadım. CD ünitesinden ampli kartına hiç "ses" gitmez, sadece sinyaller gider. O sinyaller DAC ile (ki açılımı Digital-Analog Converter'dir) ses'e dönüştürülür. Siz DAC'ın çıkışından mı verdiniz sesi?

Saygılar

• Sanırım dediğiniz gibi, DAC'ın çıkışından verdim.:) Yani 3. resimdeki kart, cdçaların yanında, el kadar bir kart ve ok ile gösterdiğim kablo, görünen karttan R-G-L-P/C-Data verilerini amfiye yani 1. ve 2. (yakın çekim) resimdeki yine ok ile gösterdiğim yerden bağlanıyor. Ben de bu amfi girişinden kabloyu çıkarttım ve kablonun R_G_L sırasını takiben amfiye girişlerini tespit edip, kabloyu, arkadaki phono girişine lehimledim. Phono girişine bağladım ama... Kablolar aracılığıyla ses, cdçalarınmış gibi amfiye giriyor. Yani setin cdçalar düğmesine bastığımda, cdçaların sesini alıyormuş gibi hoparlöre iletiyor. Eğer phono düğmesine basarsam ses line seviyesinde olduğundan bu sefer patlama oluyor haliyle. Çünkü DVD gibi bağlantılar phono girişinden yapılıyor. Msetinin cdçalarını çalıştırır gibi yaptığımda DVD nin sesi geliyor. Umarım anlatabilmişimdir. Resimleri ekleyeceğim.

Çat-çat seslerinin sebebi acaba bu phono girişini kullanarak ses aldığım için mi yapıyor diyorum? Phono'ya bir kaçak mı var, ses yüksek gelince çat-çat şeklinde bozuluyor? Sistemde bass ve classic ayarlarını kullanıyorum. Ancak ikisini kapattığımda da aynı çat lamalar oluyor. Ekranlı kablo bu durumda kesin çözüm olur mu acaba?

2 tane 4 ohm hoparlörü paralel bağlayınca neden 2 ohm a düşüyor? Yine 4 ohm kalmaz mı? Yani dirençler toplanıp, hoparlör sayısına bölünmez mi?
    Msetinin orjinal bağlantısında bass ve tiz paralel bağlı ve her ikisi de 8 ohm du. Zaten çıkışı da 8 ohm. Şuan da 8+8 olarak paralel bağlı. Araya mid bağlarsam bağlantı nasıl yapılmalı? Yine paralel mi?
    Ayrıca sistemde sağ-sol arka hoparlör çıkışı var. Üzerinde 16 ohm yazıyor. Bu çıkışların gücünü bilmiyorum. Ancak bunların gücünü bir şekilde ön hoparlörlere aktarabilir miyim?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.