Şimdi Ara

Kombinasyon problemim var. Matematik sevenler el atsın.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elimde bir var, 8 li bir gruptan 2 elemanlı 4 grup oluşturmam ve tüm alternatifleri yazmam gerekiyor. Grupların sıralamasının veya grup içi sıralamanın önemi yok. 8 kişiden 2'şerli 4 takım yapmak gibi düşünebiliriz. Kaç farklı gruplama olabileceğini iki şekilde hesaplıyarak 105 buluyorum, sizce doğru mu?

1. Bu yöntemde önce 1. gruba, sonra 2, 3 ve 4. gruplara 2'şer eleman seçiyorum. İlk seçim 8'in 2'li kombinasyonuu: C(8,2), İkincisi, 6 alternatif kalacağı için C(6,2) sonra da aynı mantıkla C(4,2) ve C(2,2) diye gidiyor. Yani 28*15*6*1 işlemiyle 2520 farklı seçim yapılabilir. Tabi bu seçimlerde tekrarlar olacaktır. Mesela AB, CD, EF, GH ile CD, AB, EF, GH aslında aynı gruplama olacağı için her sonucun kaç kere tekrarlandığını bulmamız gerek. Her seçim 4 farklı sıralamada çıkabileceği ve 4'lü bir sıralamanın 4! ihtimali olacağı için tekrarları yok saymak adına 2540/4! işlemi ile sonucu 105 buluyorum.

2. Bu yöntemde ise önce ilk aşamada her bir gruba 1'er, 2. aşamada yine 1'er eleman seçiyorum. İlk seçim C(8,4)=70 ihtimalden oluşuyor. İkinci seçim kimin yanına kim gidecek sorusu ile yine 4! olmalı. 4!=24 olduğu için 70*24=1680. Tekrarlama bu sefer şu şekilde diye bir varasayımım var. Her grup 2 şekilde oluşablir. Önce A sonra B ile AB veya tersi ile BA. Her 4 grup için aynı 2 ihtimal bulunduğundan 2^4 (2 üzeri 4)=16 tekrarlama vardır. 1680/16=105

Yöntemler doğru mu emin olamadım Aslında bana daha çok ihtimal olması lazım gibi geliyor ama yapabildiğim bu kadar. Yorumlarınızı bekliyorum. Herkese iyi akşamlar...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Paragraf için taktik var mı
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.