arkadaslar bu konu hakkında bilgisi olan arkadaslardan bir yardım istiyorum kompanzasyon sistemlerinde genel olarak arıza nelerden cıkar sistemin kurulumu gunluk işleyişi nasıl olur bir yere gittik ve kompanzasyon sistemi arızalı ise arıza tespiti için ilk atmamız gereken adımlar nelerdir? birde bir sisteme jenaratör baglı okey bizden bu jenaratörü denememizi isteseler işlem sıramız ne olmalı (yuklu veya yuksuz deneme) elektrikler kesildiginde jenaratör devreye otomatik girmiyorsa manuel sokmak için direk calıştırmak yeterli oluyormu yani sebeke elektrigini jenaratör otomatik devre dısımı bırakır calıstıgı zaman(manuel biz calıstırdık ise). bu konularda bilgi tecrube sahibi arkadaslardan yardım istiyorum çizimli anlatım yada resimli nebileyim yardım işte.şimdiden tesekkurler herkese.
İki ayrı soru var: Kompanzasyon sisteminde çok çeşitli arızalar olabilir? Öncelikle mevcut İşletme reaktif mi? kapasitif mi? cezada ona bakılacak. 1.reaktif cezada ise: -Reaktif röle çalışıyor mu? -Çalışmıyor ise enerji girişi kontrol edilir(röle sigortaları) -Röle kademeleri manuel olarak devreye tam olarak (tümünü) alabiliyor mu? -Almıyor ise (Kontaktörleri çalıştırmıyor ise)çıkış kontaklarından 220V veriyormu? -Veriyor ise kontaktör bobinleri sağlam mı? -Alıyor ise ve tüm kondansatörler devrede olduğu halde röle Alarm veriyor ve cosfi değeri istenen (en az 0,95) değere ulaşamıyor ise kondansatörler yetersizdir. -Röle kontaktörleri devreye alıyordur, fakat kontaklar arızalıdır ve akım geçirmiyordur.Kontaktör kontakları kontrol edilir. kontaktörlerden arızalı olanlar değiştirilir. -Cosfi ve varsa C/K ayarları kontrol edilir . C/K oranı bir miktar düşürülür. -Akım trafo polarite uçlarının doğru olup olmadığı kontrol edilir. -Röle de özelliklerinde varsa Ceza sınır değeri düşürülür(Endüktif) -kontaklama zamanı düşürülür ,bırakma zamanı yükseltilir(Kondansatörleri almada acele etsin,bırakmada biraz beklesin) ......................... kapasitif ceza da: -Aşırı kompanzasyon söz konusudur. -C/K veya kapasitif ceza sınır değerleri kontrol edilir. -C/K bir miktar yükseltilir -Kondansatör devreye alma zamanı gecişktirilir.Bırakma zamanı kısaltılır. -Kontaktörlerden birinin veya birkaçının kontakları yapışmış olabilir. -Devredeki tüm endüktif yükler çıkarıldığında röle tüm kademeleri devreden çıkarmalıdır.Aksi halde ya röle arızalıdır yada akım trafo uçları ters bağlanmıştır.. .............................................. Temel kontroller bunlar tabii sonuca ulaşılamaz ise başka kontrollerde yapılır.Fakat çok uzun sürecek...
ek olarak birde kondansatörlerden geçen akımı ölçmek gerekir belkı kondansatörlerin bitmiş olabilir mesala şuan bende kapasitif yüksek çıktı arızalı hiçbir seyım yok fakat aaydınaltma sektöründeyım 160 lambadan 22 çalışmıyor buda etkılıyor kompanızasyonda sabıt oalrak bağlı olan trıfaze veya monofaze bağlı kondan satarün vardır bunların mıktarlarını yukseltıp düşürmeyı dene birde r-s-t- fazlarındakı gerılımlerı dengelemeye calış. şuan ben sabıt 20 kwar dı 10 kvara dusurdum enduktıf 14 kapasıtıf 11 sınır 20/15 oldugu ıcın sıkıntım yok hesaplamayı bılmen gerekır kısaca yazayım
180/580/880 değerlerini sayaçtan bır yada ıkı gun aralıklı al ılk aldıgın endex degerı ıle son degerı cıkar sonra formul sudur
enduktıf ıcın
enduktıf cıkan fark x 100 / aktif farkı = cıkan sonuc 20 altı olursa sıkıntı yok
kapasitif için
kapasitif farkı x100 / aktif farkı = çıkan sonuc %15 altı olursa cezada değilsin üstünde çıkarsa arkadasın dedgıı gıbı kontrol et kullandıgın reaktıf güç kontrol rölen de önemli biz yenı taktırdık entes rg3 röle aldık kabloların yerrını yanlıs bağladıgın aman bıle senı uyarıyor 3 e taktıysdan 5 e tak dıyor cok sağlam bı röle otomatık kendısı cekmesı gerekenı ayarlıyor taqvsıye ederım hesaplamayı da elden yapamassan surdanhttp://s3.dosya.tc/server3/2jdt4y/eylul_duzce.xls.html ındır degerler ıcınde gırılı sıl kendı degerlerını yaz , yanlız ılk 3 degeı gırdıkten sonra dogru sekılde hesaplar