Şimdi Ara

Konum vergisi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi: Kimler ödeyecek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
120
Cevap
2
Favori
7.244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konum vergisi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi: Kimler ödeyecek?
    Geçtiğimiz hafta basında “Konum vergisi” başlığıyla duyurulan düzenleme bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konum vergisi kimleri kapsıyor? Kimlerin ödemesi gerekiyor? Detaylar belli oldu.

Konum paylaşan esnaf vergi ödeyecek mi?

“Konum vergisi” kamuoyunda sanılanın aksine konum paylaşımı yapan esnafı kapsamıyor. Harita ve konum bilgilerini ticari bir gelir modeline dönüştüren, coğrafi verileri üreterek gelir elde eden şirketleri kapsıyor. Özetle söz konusu düzenleme; herhangi bir platformda konum paylaşan bireylere ve şirketlere herhangi bir vergi, lisans vs. ödeme yükümlülüğü getirmiyor.

Google Maps, Yandex Maps, Apple Maps, Başarsoft gibi navigasyon platformlarını, araç takip yazılımlarını, uydu görüntüsü yazılımlarını vb. kapsayacak. Bu şirketlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına “İzin bedeli” adı altında lisans ödemesi yapması gerekecek.

Ayrıca Bkz.Türkiye’nin güneş enerjisinde yıl sonu hedefi 20 GW

Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri ticari faaliyet amacıyla toplayan, üreten, paylaşan veya satan işletmelerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin belgesi alması zorunlu hale geldi. İzin belgesi 1 yıldan 5 yıla kadar geçerlilik süresiyle alınabilecek.

İzin bedeli ne kadar?

İzin bedeli, şirketlerin yıllık net satış tutarına göre belirlenecek. Yabancı şirketlerden bin 250 kat daha fazla ücret alınacak. İzin katsayısı bedeli 1.750 TL olarak belirlendi. Bu tutarın yıllık net satış tutarındaki kat sayı ve süre kat sayısı ile çarpımına göre belirlenmesine karar verildi.

Konum vergisi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi: Kimler ödeyecek?

Yerli şirketler için izin belgesi ücreti yıllık 1.750 TL’den başlayarak 1 milyon 750 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Ödenmemesi durumunda ise 10 kata kadar, yani 17.500 TL’den 17 milyon 500 bin TL’ye kadar ceza ödemek zorunda kalacak.

Yabancı şirketlerin ödemesi gereken lisans bedelinde ise izin kat sayısı bedelinin 1.250 katı kadar ücret alınacak. Yabancı şirketlerin ödemesi gereken lisans bedeli 100 milyon TL’nin üzerine çıkabilecek.

Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/12/20241212-1.htm

• Şöyle düşünsen nasıl olurdu, sen ben herkes kazancından belli bir miktar vergi veriyor ama birileri vermiyor, o vermeyenlerden vergi alınması hoşuna gitmezmiydi. Konu tamamen bu ve sen buna karşı çıkıyorsun, çünkü konunun ne olduğunu anlayamamışsın, sana bunu örneklerle anlatmak da istemiyorum çünkü siyasi körlük yüzünden doğru olan şeyleri bile yanlış görüyorsunuz.
    Kazanca dayalı vergi zaten var. Burada bahsedilen, bunun üstüne getirilen özel bir vergi türü. Bu kadar açık bir konuyu hâlâ yanlış anlaman inanılmaz. Daha ne kadar anlatmak gerekiyor?

Ekleme1: Şu örneği bir kez daha buraya yazıyorum, belki bu sefer olur: Dönercisin, kârından vergini ödüyorsun. Ama şimdi bir de "Eti döndürdüğün için ayrıca 'Döner Vergisi' öde" diyorlar. Dava bu... Bu kadar bitti gitti. Daha da anlamıyorsan, gerçekten üzücü bir tabloyla karşı karşıyayız.

Ekleme2: İki gündür yanlış anlamakta ısrar ediyorsun, üstüne bir de gülerek savunmaya geçiyorsun. Yazılanları okumuyorsun, hatanı kabul etmiyorsun, sonra da kendini haklı sanıyorsun. "Evet, orayı karıştırdım" demek bu kadar mı zor? Bu neyin inadı? Böyle yaparak ancak kendi saygınlığını zedeliyorsun. 50 yaşında olduğunu söylemişsin de, kreşten 5 yaşında çocuk getirirsem abi artık yeter anladım diye çıldırır.
  • Mehmet bey son bir vergi kaldı…

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Vallahi ben kendi adıma iyi kötü kayığımı yüzdürüyorum çok şükür. Sandıkta demokratik hakkını bu gibi vergileri koyanları, seçenleri halkımız önüne şapkasına alıp düşünsün değerlendirmesini ona göre yapsın yakında stopaj vergisi de geliyor ürünlerin fiyatları % 15 ile % 25 civarı artacak şimdiden herkese yeni vergiler hayırlı olsun diyorum

• Yaratıcı. Beğendim. Aferin. Oy veren arkadaşlar mutmain olmamış olabilirler. Bakalım haftaya ne vergisi çıkaracaklar.

• Hani yalanlamışlardı bunu ulan üçkağıtcılarrr

• setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    Yolda yürüme vergisi 😃

• kulak arkası vergisi ne zaman gelir

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 3-4 ay önce makarasını yaptığımız vergilerin tek tek resmi gazetede yayımlanmaya başlaması şoku...

• "Konum" vergisi.

Telefonlardan konum paylaşırsak, buna da vergi olur mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DİKKATLİ OKUYUN. İzin bedeli ile devlet hiçbir emek olmadan vergi alacak.kendi uydu görüntüsü olsa eyvallah ama Google kendi yapıp bide devletin hiç bir emeği olmadan vergi alacak. kuzy koreyde geçtik

• Dünya lideri vergisi çıkması gerekiyor. Hangi ülkenin reisi cumhur başkomutan kumandan gibi lideri var ? Almanya kıskanıyo ameriga kıskanıyo bu kıskançlıklar boşa gitmesin

• Şahsım devleti....

• Rammercan R kullanıcısına yanıt
    Yalanlanan şeyi bile anlamayacak kapasitedesin ama yorum yapmaya gelince bayağı atiksin, önce haberin içeriğini oku ve anlamaya çalış! Bilmediğin konularda yorum yapma.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • xbatmanx X kullanıcısına yanıt
    Bu işten para kazanandan vergi alacak devlet, devlet kazanç olan her şeyden vergi alır, vergi alınmasını bile yadırgamanızı yadırgıyorum.

• gnsnc G kullanıcısına yanıt
    Para kazanıyorsan neden olmasın.

• setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    Şöyle düşünsen nasıl olurdu, sen ben herkes kazancından belli bir miktar vergi veriyor ama birileri vermiyor, o vermeyenlerden vergi alınması hoşuna gitmezmiydi. Konu tamamen bu ve sen buna karşı çıkıyorsun, çünkü konunun ne olduğunu anlayamamışsın, sana bunu örneklerle anlatmak da istemiyorum çünkü siyasi körlük yüzünden doğru olan şeyleri bile yanlış görüyorsunuz.

• xbatmanx X kullanıcısına yanıt
    google kendi kafasına göre senin evinin konumunu paylaşıyor fotoğrafını paylaşıyor belki bir sokakta yürürken seninde resmini paylaştı bile ama sanane ki kendi sunucusunda yapıyor.

• Devlet birseyi kendi yalanliyorsa bilinki kesin dogrudur. Hoş, doğru dedikleri de yalan cikiyor 😁

• izahati olmayan şeyin mizahı olur, çektiği cefa kâr kalır vatandaşın yanına.. sefasını vekil tayin ettiklerin sürer...

• Vur Joker vur, halkımız sadomazoşizmi seviyor, ne o öyle evrensel hukuk ilkeleri, etik vs... Sineğin yağını çıkarma bunun yanında daha makul görünüyor, olum araziyi yaratan Allah, imkanınız olsa Allah'a bile tebligat göndereceksiniz :) 3-5 birşeyler tırtıklayabilirmiyiz diye...

Mallara yönelik not: diyorlar ki neymiş efendim son kullanıcıya birşey yok; ÖTV'nin nasıl geldiğini bilmeyen mallar bunu da alkışlar, gelirken geçici diye konulan verginin süresi süresiz olarak uzatıldı ve kapsamı genişletildi, gazoza bile en son getirmişlerdi diye hatırlıyorum...

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.