Şimdi Ara

Kredi Kartı ve Bankamatik Kartlara Ödediğimiz Ücretleri Geçmişe Dönük Nasıl İade Alırız? [SS'li] (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6.155
Cevap
184
Favori
563.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben burada şahsınızla polemiğe girmek istemem, hatta ne ticari bankaları ne de müşterileri tutuyor da değilim. Ancak şu var ki, TTK' nunu veya Resmi Gazetede yayınlanmış bir tebliği kimin nasıl yorumladığı önemli değildir. Hakan Tokbaş' ta kendine göre yorumlar, Mehmet Ağa' da kendine göre yorumlar. Ancak sonuçta o kanun vardır ve iş böyle işler. "Kanuni dayanağı olmayan" demişsiniz, oysa ben size açıkça hangi kanun ve hangi tebliğ olduğunu yazdım. Sanırım önceki mesajımı dikkatlice okumadınız. Ortada kanunsuz bir durum yoktur. Ha bu kanun iki gün sonra değişir onu o zaman konuşuruz. Fakat bazı özel durumlar ve koşullar altında iade edilmiş bir hizmet bedelini bu şekilde afişe etmenizi doğru bulmadığım için müdahale ettim. Çünkü bu yakaşımınız bankalara "doladırıcı" imajı yüklemektedir. Ortada verilmiş bir hizmet var ise, bu hizmetin bedeli sözleme ile imza altına alınmış ise, kanun da buna müsade ediyor ise (ki etmese inanın mümkünü yoktur), bankada bunun bedelini belirlemiş ise kimse çıkıpta "banka benim paramı aldı versin geri" demesin artık boş laf bunlar. Her Türk vatandaşı kendi ödevini bilmeli, kimsenin "ben kanunu bilmiyordum" deme lüksü yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi litmus -- 30 Aralık 2009; 0:58:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: litmus

Sayın gunesse,
    Ben burada şahsınızla polemiğe girmek istemem, hatta ne ticari bankaları ne de müşterileri tutuyor da değilim. Ancak şu var ki, TTK' nunu veya Resmi Gazetede yayınlanmış bir tebliği kimin nasıl yorumladığı önemli değildir. Hakan Tokbaş' ta kendine göre yorumlar, Mehmet Ağa' da kendine göre yorumlar. Ancak sonuçta o kanun vardır ve iş böyle işler. "Kanuni dayanağı olmayan" demişsiniz, oysa ben size açıkça hangi kanun ve hangi tebliğ olduğunu yazdım. Sanırım önceki mesajımı dikkatlice okumadınız. Ortada kanunsuz bir durum yoktur. Ha bu kanun iki gün sonra değişir onu o zaman konuşuruz. Fakat bazı özel durumlar ve koşullar altında iade edilmiş bir hizmet bedelini bu şekilde afişe etmenizi doğru bulmadığım için müdahale ettim. Çünkü bu yakaşımınız bankalara "doladırıcı" imajı yüklemektedir. Ortada verilmiş bir hizmet var ise, bu hizmetin bedeli sözleme ile imza altına alınmış ise, kanun da buna müsade ediyor ise (ki etmese inanın mümkünü yoktur), bankada bunun bedelini belirlemiş ise kimse çıkıpta "banka benim paramı aldı versin geri" demesin artık boş laf bunlar. Her Türk vatandaşı kendi ödevini bilmeli, kimsenin "ben kanunu bilmiyordum" deme lüksü yoktur.

litmus, sizde yazılan mesajı tam okumuyorsunuz heralde. mesajda şunu gözden kaçırdınız heralde.

quote:

Orijinalden alıntı: gunesser

“Tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine karşı verilen mücadelenin son örneğinde, bir tüketicimizden kesilen 21 TL yıllık işlem ücreti hakkında önce Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından ücretin tüketiciye iadesi kararlaştırılmış; daha sonra yargı merciinin kararına rağmen parayı iade etmemekte direnen banka icraya verilmiştir. Ankara 32. İcra Dairesi;ne 2009/16340 Esas numarası ile açılan icra dosyasındaki 21 TL esas alacak, 2,75 TL faizi, 160 TL vekalet ücreti ve harçları ile birlikte toplam 210 TL olarak belirlenen dosya alacağı İcra Müdürlüğü tarafından bankadan tahsil edilmiştir.
    Bütün tüketiciler, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri;ne başvurmalıdır. Bankalar ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından bir an evvel vazgeçmelidi

bir diğeri bankalar dolandırıcı yerine koyuyorsunuz giib bi şey demişsiniz.. benim fikrim malesef öyleler(öyleleştiler), bu fikre varmamda kendi fikirlerimi paylaşırım isterseniz sohbet olsun diye.

• teşekkür ederim red_wine, "öyleleştiler" konusunda buyrun tabiki paylaşabilirsiniz görüşlerinizi ancak ben bu konuda fikir beyan edecek durumda değilim malesef. İkinci olarak neyi anlamadığımı anlayamadım. Ankara 32.İcra' nın kararını mı?
  • syn.gunesser siz odunpazarı bölgesine gitmişsiniz ben tepebaşı bölgesinde oturuyorum bu hakem heyeti başvurusu için bağlı bulundugun belediye binasındamı oluyor bilginizi paylaşırsanız sevinirim ayrıca açtığınız konu için teşekkürler..
  • litmus bankaları bu kadar hararetle koruduğunuza göre banka çalışanısınız heralde.
    şunu da söylemeden geçemeyeceğim;
    paramı bankaya yatırıyorsam seçtiğim bankaya ben lütuf ediyorum demektir,banka bana bişey lütfetmiyor!bunun karşılığında açgözlülüklerinden benim rızamı almadan kestikleri para içinde en hafifinden söylenecek laf dolandırıcı olduklarıdır.
  • Merhaba,,
    İlk önce belirteyim,, Bizlerde hayır kurumu yada vakıf değiliz,,Kimse kolay şartlar altın da para kazanmıyor,,
    Burada Arkadaşlara bilgi verirken,,yanlış bilgi vermekten herzaman kaçındım,,Ben kimseye yüzde yüz hakkınızı da alırsınız demedim,,
    Zaten kaybedilmiş paranızı evde oturarak Kimsenin iade etmeyeceği de aşikardır,,Benim bahsettiğim yöntemlerle,,Bunların geri alma ihtimallerinin olması şansını gösterdim,,
    Sonuç alırlar yada alamazlar,,Kimseyide kolundan zorla tutup tük.hak.hey.götürmüyorum(Birkaç arkadaşımı götürdüm ve paralarını iadelerini aldılar onlarda tşk etti)
    Kaos yaratmıyorum,,giden gider,,
    Gelelim sizin sorularınaza,,
    Kesinlikle,,sizin bahsetmiş olduğunuz özel bir durumum yok,,Hatta telefon ettim nedir bu dedim,,Bunu almak zorundayız dediler,,tşk edip kapattım,,

quote:

Ortada verilmiş bir hizmet var ise, bu hizmetin bedeli sözleme ile imza altına alınmış ise, kanun da buna müsade ediyor ise (ki etmese inanın mümkünü yoktur)

peki aşağıdaki verdiğim linki inceleyin,,( demek ki mümkünü oluyormuş)
    mevduat sahibi hesabını açtırırken,,sadece nufus cüzdanı ve ikamet bilgilerini vermiş
    Sözleşme imzalamamış ,,hesap işletim ücretini yansıtmışlar,, Bu şimdi nedir ? yanlışlıkmı sizce ?
    Yok efendim bankaların görünen yerlerine asmışlar,,İnternet şubelerinde İlan edilmiş
    Ya kardeşim ben sözleşme imzalamamışım senle sen ne hakla alırsın,,
    Kimbilir bu şekilde olan binlerce kişi var
    http://www.tuketiciler.org/files/hesap-isletim-ucreti.jpg

quote:

Yani anlayacağınız siz ticari bir bankadan herhangi bir hizmet bedelini iade aldıysanız şüpheniz olmasın ki bu ancak ve ancak ya özel bir durum nedeniyle veya o bankanın rızası ile mümküdür

Banka rızası demişsiniz,,Banka rıza etmemiş iadeye ne olmuş sonuçta

quote:

�Tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine karşı verilen mücadelenin son örneğinde, bir tüketicimizden kesilen 21 TL yıllık işlem ücreti hakkında önce Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından ücretin tüketiciye iadesi kararlaştırılmış; daha sonra yargı merciinin kararına rağmen parayı iade etmemekte direnen banka icraya verilmiştir. Ankara 32. İcra Dairesi;ne 2009/16340 Esas numarası ile açılan icra dosyasındaki 21 TL esas alacak, 2,75 TL faizi, 160 TL vekalet ücreti ve harçları ile birlikte toplam 210 TL olarak belirlenen dosya alacağı İcra Müdürlüğü tarafından bankadan tahsil edilmiştir.
    Bütün tüketiciler, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri;ne başvurmalıdır. Bankalar ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından bir an evvel vazgeçmelidi

Ayrıca burayıda bir okuyalım,,
    quote:

Orijinalden alıntı:tuketiciler.org
    5464 24. madde: "Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkartan kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez" denilmektedir. 24. maddenin gerekçesinde ise

“Hukuki ilişkinin, güçlü olan lehine düzenlenmesinin engellenmesini ve objektif esaslara bağlanması amacıyla taraflar arasındaki hukuki ilişkiyi niteleyen sözleşmelerde bulunması gereken hususlar belirlenmiştir. Kart hamillerinin mesnetsiz uygulamalarla karşılaşmamaları amacıyla sözleşmede var olmadığı veya yasal bir uygulamaya dayanmadığı sürece, yaptıkları işlemlerden dolayı kendilerinden faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemeyeceği ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacağı yönünde düzenleme yapılmıştır” denilmektedir.

Bankacılara göre; sözleşmelerde üyelik ücreti ve hesap işletim ücreti kavramlarının geçmesi kendilerine Merkez Bankasının belirttiği şekilde üyelik ücretlerini ve hesap işletim ücretlerini keyfi belirleme yetkisi veriyor!

Oysa sözleşmelerde her ne kadar üyelik ücreti ve hesap işletim ücreti kavramları yer alsa da bu kavramların bedelleri tayin edilmemiştir. Sözleşmelerin yüzde doksan dokuzunda bu bedeller boş bırakılmıştır. O halde bankaların sözleşmede belirtilmeyen bir bedeli tüketicilerden tahsil edebilmeleri mümkün değildir. 24. maddede yer alan “ sözleşmede yer almayan faiz ve ya başka adlar altında ödeme talep edilemez…” maddesi bankacıları değil tüketicileri haklı çıkarmaktadır.

Buna mukabil sözleşmelerde her ne kadar yüzde doksan dokuz oranında bu bedeller boş bırakılmıştır desekte, küçük oranlı da olsa bazı sözleşmelerde bedel belirtilmiştir. Sözleşmelerinde bedel belirtilen tüketiciler bu bedelleri ödemek zorunda mıdır? 4077 sayılı tüketici yasasının 6. maddesi sözleşmedeki haksız şartları düzenlemektedir. Bu maddeye göre;

"satıcı veya sağlayıcının tüketici ile müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.

Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.

Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir” denilmektedir.

Bu madde sözleşmelerinde üyelik ücreti veya hesap işletim ücreti miktarı belirtilen tüketicilere sözleşmede haksız şartlar oluşması nedeniyle, sözleşmelerin matbu olması ve tüketicilerin içeriğine müdahale edememiş olmaları nedenleriyle itiraz etme hakkı vermektedir.

Bazı bankaların sözleşmelerinde kart limitinin yüzde 10’una kadar üyelik ücreti alınabileceği belirtilmektedir. 1.000 YTL limitli bir kartın yıllık üyelik ücretinin 100 YTL olması normal bir durum olmadığı gibi, güçlü lehine bir düzenlemedir. Yasa güçlü karşısında tüketiciyi korumaktadır. Ve bu madde doğrudan sözleşmedeki haksız şarttır.

Bankaların yasal bir dayanak olmamasına rağmen hesap işletim ücretlerini hesaplardan kestikleri de görülmektedir. Yine 24. maddeye göre hiçbir surette kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacağına göre bankalar bir başka suç daha işlemektedirler.

Umarım herşeyi anlatabilmişimdir
    Bu arada hangi banka?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gunesser -- 30 Aralık 2009; 14:20:30 >

• Biraz önce Tüketici hakem Heyetine gittim. Yapı Kredi Bankasının World kredi kartı yıllık ücretlerine itiraz etmek için. 2000 yılından beri kullanıyormuşum ve toplam kesinti 250 TL civarında. Buradaki heyet sadece 1 yıllık ücret için işlem yapılabileceğini söyledi. Her ildeki heyet farklı davranıyormuş.
  • ya arkadaşlar gunesser arkadaşımız başından geçen olayı detaylı biçimde anlatıp
    nasıl yapıldığını da detaylı biçimde izah etmiş.
    ben yapmadım (çünkü bankalara öğrenci olduğuma dair dilekçe ve öğrenci belgelerimi vermiştim zamanında)
    yalnız şu dikkatimi çekti ki
    daha harekete geçmeden veya sağdan soldan duyduklarımızla
    veya da tük. hak. hey. farklı ilçelerdeki farklı tutumlarıyla
    gunesser i itham etmek, tenkit etmek
    yok şöyleydi yok böyleydi demek biraz haksızlık.
    en azından üslubumuza biraz dikkat etmemiz gerekir.
    yok "sen şöyle misin?" yok "kesin böyledir" gibi sözler
    söylenirken her ne kadar iyi niyetli olunsa da
    konuyu açan arkadaşı rencide edebilir.
    demem o ki buradan tekrar gunesser'e sonsuz teşekkürler.
    parasını alıp banane forumdan diyebilirdi,

herkese iyi forumlar

• Mesela Bakırkoy - İstanbul bölgesi 11 sayfalık kararla bu olayı bitirmiştir. Hiçbir şekilde alamıyorsunuz paranızı... Hakim sağolsun

Bu olay Agustos 2009 da böyleydi , eğer karar bir iki ay içinde değiştiyse bilemem....
  • merhaba, bilen birisine konuyla alakalı bir şey danışmak istiyorum, yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
    yapıkredi bankasından bankmatik kartım var ve önümüzdeki dönemde hesap işletim ücreti alınmasını istemiyorum, çünkü hesabı aktif olarak kullanmıyorum. hesabımdaki tüm parayı çekersem (2,89 tl mevcut şu anda) bunu mümkün kılabilir miyim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: çakırbey

ya arkadaşlar gunesser arkadaşımız başından geçen olayı detaylı biçimde anlatıp
    ben yapmadım (çünkü bankalara öğrenci olduğuma dair dilekçe ve öğrenci belgelerimi vermiştim zamanında)

herkese iyi forumlar

bankacılar aramıza sızmış olmasın...

• quote:

Orijinalden alıntı: bbaday

syn.gunesser siz odunpazarı bölgesine gitmişsiniz ben tepebaşı bölgesinde oturuyorum bu hakem heyeti başvurusu için bağlı bulundugun belediye binasındamı oluyor bilginizi paylaşırsanız sevinirim ayrıca açtığınız konu için teşekkürler..

İkiside aynı binada,,Odunpazarında çevik kuvveti sol tarafına alıp,,ilk Sağa doğru kıvrılan yola dönüp devam edin(Birkaç tane kahvehane var),,Yolun sonundaki Bina
    Kime sorsanız gösterir..
  • Arkadaşlar bende 2,5 ay kadar önce ikamet ettiğim ilçemde bulunan hakem heyetine kredi kartı aidatımla ilgili dilekçe vermiştim ve bugün yazı gelmiş. BONUS BANA 40 LİRA GERİ ÖDÜYOR yaşasın. Soyguncu bankalardan hakkımızı alalım hep birlikte
  • quote:

Orijinalden alıntı: çakırbey

ya arkadaşlar gunesser arkadaşımız başından geçen olayı detaylı biçimde anlatıp

herkese iyi forumlar

Duygularıma tercüman olmuşun,,tşkler

• arkadaşlar.hararetli tartışmalar arasında benim soru kaybolmuş gitmiş.izmir bornova tüketici hakem heyetini aradım.kredi kartlarıyla ilgilendiklerini ama, hesap işletim ücretleri için ticaret mahkemesine başvurmam gerektiğini söylediler.bu ne demek şimdi? her hakem heyeti kendi insiyatifini mi kullanıyor?açık söyleyeyim.mahkeme işi olursa ben uğraşamam.vaktim yok.kimse uğraşamaz.hesap işletim ücretlerinin takiplerini bu heyete nasıl yaptırabiliriz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: inch

arkadaşlar.hararetli tartışmalar arasında benim soru kaybolmuş gitmiş.izmir bornova tüketici hakem heyetini aradım.kredi kartlarıyla ilgilendiklerini ama, hesap işletim ücretleri için ticaret mahkemesine başvurmam gerektiğini söylediler.bu ne demek şimdi? her hakem heyeti kendi insiyatifini mi kullanıyor?açık söyleyeyim.mahkeme işi olursa ben uğraşamam.vaktim yok.kimse uğraşamaz.hesap işletim ücretlerinin takiplerini bu heyete nasıl yaptırabiliriz?

Merhaba,,
    Bence bir boş zamanında gidip yüzyüze konuş,,Telefonla bu işler olmaz,,Tüketiciler.org sitesinde bu işi sizin yaptığınızı yazıyor de,,
    Gak guk derse,,Başka bir tanıdığının bulunduğu adrese bağlı tük.hak.hey. gidip birde orada şansını dene,,
  • quote:

Merhaba,,
    Bence bir boş zamanında gidip yüzyüze konuş,,Telefonla bu işler olmaz,,Tüketiciler.org sitesinde bu işi sizin yaptığınızı yazıyor de,,
    Gak guk derse,,Başka bir tanıdığının bulunduğu adrese bağlı tük.hak.hey. gidip birde orada şansını dene,,

başka bir tanıdığının bulunduğu adrese bağlı tük.hak.hey. gidin demişiniz arkadaş böyle bir ihtimal var mı ki? yani ikametimiz dışındaki ilçe kaymakamlıklarına gidip başvurma gibi bir hakkımız var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: BuMé®@NG

quote:

Merhaba,,

başka bir tanıdığının bulunduğu adrese bağlı tük.hak.hey. gidin demişiniz arkadaş böyle bir ihtimal var mı ki? yani ikametimiz dışındaki ilçe kaymakamlıklarına gidip başvurma gibi bir hakkımız var mı?

Ben ilk başvuruya arkadaşımla gittiğimde,,İkimizinde bağlı bulunduğu kaymakamlıklar farklıyıdı,,Sonuçta ikametgah istemiyorlar,,
    Arkadaşım Başvuru yaparken Onla beraber bende yaptım,,adres kısmına gelince bir yakın tanıdığımın adresini vermiştim

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: BuMé®@NG

quote:

Merhaba,,

Ben ilk başvuruya arkadaşımla gittiğimde,,İkimizinde bağlı bulunduğu kaymakamlıklar farklıyıdı,,Sonuçta ikametgah istemiyorlar,,
    Arkadaşım Başvuru yaparken Onla beraber bende yaptım,,adres kısmına gelince bir yakın tanıdığımın adresini vermiştim

o zaman bu iyi oldu.. çünkü kaymakamlıklardaki heyetler kafalarına göre takılıyorlar madem öyle bizde bu konuda tüketicinin yanında olan bi heyete gidip başvuru yapalım hoş olmaz mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BuMé®@NG -- 30 Aralık 2009; 22:20:50 >

• Merhaba arkadaslar, garanti bankasi benden kestigi aidatin iptali icin telefonuma olumlu cvp vermedi, bende hirs yaptim gittim hakem heyetine. Ordaki bey cok ilgiliydi herseyi anlatti ve 2005 yilindan itibaren olanlarida alabilirsin dedi, onlarin ekstralari varsa onlarida eklemen gerek dedi. Bendede 2007ye kadar olanlar vardi ve ekledim. Bu ay alinan para 35 lira, 3 yillik toplam miktar 95 lira :)
    Hirsimi alamadim vadesiz hesabimdan kesilen hesap isletim ucretlerinin 2 tane dekontunu buldum onlar icinde ayrica dilekce verdim. 35 lirada ordan gelir insallah :)
    2 sorum var arkadaslar birincisi Ankara yenimahalle kaymakamligina basvuran oldumu hic? yenimahallede 3 ay sonra sonuca ulasiliyor diye birsye duydum, baska yerlerde daha kisa suruyor diye soyluyorlardi dogrumu degilmi merak ediyorum.
    2. sorum ise iade edilen para yasal faizi ilemi geliyor yoksa cekildigi kadarmi?
    insallah alabilirim parayi.. cunku bugun gittigimde bir bayan vardi ve cok ama cok ilgisizdi nerdeyse mudurlerine gidip sikayet edecektim. Eger alamazsam kesin o kadinin is bilmezligi yuzunden olur.

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.