Arkadaşlar iş bankasındaki ipotek karşılığı tüketici kredisini, başka bankadan kredi çekerek kapatmak istedim Tam kapatacakken %2 ceza var dediler.Benim kredim mortgate değil.Yinede sözleşmeyede koymuşlar %2 ceza olur diye. Müdürle görüştük ve size hem ticari kredi hemde tüketici kredisi sözleşmesi imzalatmışlar dedi.Yarın bakalım dedi.Bu konuda neler yapabilirim.Ben memurum ve ticaretle ilgim hiç yok.Ayrıca benden neden ceza istiyorlar.2 sene önceki sözleşmeme niçin %2 ceza yazmışlar.Neler yapabilirim Ayrıca 210 tl ipotek kaldırma parası istediler. Bu yasal mı . Yok mu şu bankalara dur diyacak birileri.Nerde bddk.
İpotek masrafı yasaldır onu ödemek zorundasınız,ancak tek krediye nasıl hem ticari hem tüketici kredisi sözleşmesi imzalatılmış anlamadım.Siz ne tür kredi çektiyseniz ona uygun sözleşme imzalattırılması gerekirdi.Bence bu yaptıkları suçtur.Ancak şu da var ki bankalar yaş tahtaya basmaz.Bir avukata gidip durumunuzu anlatmanız en iyisi.Kolay gelsin.
Tüketici kredilerinde, erken ödemelerde herhangi bir ceza yok. Bakın, milenyum bank'ın sitesinden şöyle bir alıntı yaptım:
quote:
4822 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerince tüm tüketici kredileri erken ödenebilir ve/veya kısmi erken ödeme yapılabilir.
4822 sayılı yasayı bir araştırın derim.
quote:
Orijinalden alıntı: teacher22
YARDIIIIM
Arkadaşlar iş bankasındaki ipotek karşılığı tüketici kredisini, başka bankadan kredi çekerek kapatmak istedim Tam kapatacakken %2 ceza var dediler.Benim kredim mortgate değil.Yinede sözleşmeyede koymuşlar %2 ceza olur diye. Müdürle görüştük ve size hem ticari kredi hemde tüketici kredisi sözleşmesi imzalatmışlar dedi.Yarın bakalım dedi.Bu konuda neler yapabilirim.Ben memurum ve ticaretle ilgim hiç yok.Ayrıca benden neden ceza istiyorlar.2 sene önceki sözleşmeme niçin %2 ceza yazmışlar.Neler yapabilirim Ayrıca 210 tl ipotek kaldırma parası istediler. Bu yasal mı . Yok mu şu bankalara dur diyacak birileri.Nerde bddk.
Sabahı bekleyeceğim. Banka müdürü ben araştırayım dedi.sabah haber verecek.Gerçekten ilginç durum.İnternette çok araştırdım ama bir şey bulamadım.Sağolun dh deki arkadaşlar yardımcı oluyor. Yalnız bddk nın şikayet kısmına şikayet edebiliyormuşum.Duruma göre dilekçe yazacağım.Ama sonucunu örnek olması açısından buraya yazacağım.
yk' den 72 ay vadeli, % 1,55 faiz oranıyla, 996 tl taksitli, 43.000 tl kredi çekmiştim 30 taksitini ödemiştim, kalan 42 taksit için faiz oranını % 0,99 çektirdik, taksitler 893 tl oldu tabi bu arada masrafsız olmaz dediler 1.150 tl masraf çıkardılar, onun içinde 12 ay taksitle, % 0,95 faizle tüketici kredi kullandırtılar, taksitler 103 tl sonuş olarak yeniden yapılandırma olayından 3.000 tl kar etmiş oldum
bu arada takıldığım konu %2 ler - %2,5 lar krediyi erken kapatma cezası değil, kredi erken kapatma komisyonudur . sonuçta bankalar hayrına para vermiyor bence kafanıza fazla takmayın, bankanın kucağına düştüyseniz zaten durunuz vahimdir, ha 1 eksik ha 1 fazla
yüzde 2 yi ödedim. kardan zarar ettik.ipotekten de kurtulduk. Ancak 20 senedir çalıştığım iş bankası ile ipleri koparacağım.Her ay 1300 tl civarı kart parası ödüyordum.Hepsini de iptal ettireceğim.Ayrıca hesabıda kapatacağım.Tek tepkim bu olabilirdi ve oldu.
Fakat neden böyle oldu? Tüketici kredisi dediniz, mortgage değil ki bu. Neyi ipotek ettiğinizin önemi yok. Bu bir arsa da olabilirdi, bir kefil de gösterebilirdiniz krediniz için. Tüketici kredileri için bunu almaları yasal değil benim bildiğim. Bence, tüketici heyetlerine filan başvurun.
quote:
yüzde 2 yi ödedim. kardan zarar ettik.ipotekten de kurtulduk. Ancak 20 senedir çalıştığım iş bankası ile ipleri koparacağım.Her ay 1300 tl civarı kart parası ödüyordum.Hepsini de iptal ettireceğim.Ayrıca hesabıda kapatacağım.Tek tepkim bu olabilirdi ve oldu.
valla arkadaşım sözleşmede de var %2 hikayesi. Neymiş ipotekli krediler kısmen mortgate kapsamındaymış. A vukat bir arkadaşla görüştüm. Oda hakem heyeti dedi. Ancak miktar 600 Tl den fazla.Hakem heyet.i 600 TL'ye kadar olanlara bakarmış. Daha önce bir kamera denemem olmuştu 3 sene sürdü. onun için tekrar o tola girmek istemiyorum. Çünkü sözleşmede var %2. Devlet maalesef vatandaşını eziyor. Her şey halkın aleyhine.
quote:
gecmis olsun arkadasım verebilecegin en iyi tekpiyi vermissin sende benim gibi
Sözleşmeler, yasaları ihlal edemez. Yasa ne diyorsa o'dur. Sözleşmeye yazılsa bile geçersiz olur. Bırakmayın paranızı bence. Hakem heyeti olmuyorsa, bir üst merciisini araştırın.
quote:
valla arkadaşım sözleşmede de var %2 hikayesi. Neymiş ipotekli krediler kısmen mortgate kapsamındaymış. A vukat bir arkadaşla görüştüm. Oda hakem heyeti dedi. Ancak miktar 600 Tl den fazla.Hakem heyet.i 600 TL'ye kadar olanlara bakarmış. Daha önce bir kamera denemem olmuştu 3 sene sürdü. onun için tekrar o tola girmek istemiyorum. Çünkü sözleşmede var %2. Devlet maalesef vatandaşını eziyor. Her şey halkın aleyhine.
merhaba.mayıs ayında bank asyadan mortgace kredisi aldık ,faiz oranları düştüğünden yeniden yapılandırma istedik fakat böyle bir işlem yapılamayacağını söylediler yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba arkadaşlar. Yine aynı şubeden refinansman yapınca prosedür nasıl işliyor acaba? 78 ay kalan vademi 60 aya düşürüyorum. Faiz oranı da 1,38' den 0,95' e inecek. Bu durumda tekrar tapuya gitmem gerekecek mi acaba? Sonuçta aynı şube olduğu için fek yazısı da isterler mi acaba?
Aynı banka ise sadece sözleşme yeniden yapılıyor.Şu ana kadar ödemelerde de bir problem yoksa kefili de istemiyorlar eğer zamanında imza atmışsa.Aile olarak eş geliri de göstermişseniz onun imzası yetiyor.Ayrıca 0,95 olayı şu an itibariyle bankanın verdiği oransa büyük ihtimalle size bu oranı vermezler.Mesela bende banka dışardan gelene 0,95 ile verirken eski müşteriye 1,0 dan veriyor.
quote:
Orijinalden alıntı: nazo21
Aynı banka ise sadece sözleşme yeniden yapılıyor.Şu ana kadar ödemelerde de bir problem yoksa kefili de istemiyorlar eğer zamanında imza atmışsa.Aile olarak eş geliri de göstermişseniz onun imzası yetiyor.Ayrıca 0,95 olayı şu an itibariyle bankanın verdiği oransa büyük ihtimalle size bu oranı vermezler.Mesela bende banka dışardan gelene 0,95 ile verirken eski müşteriye 1,0 dan veriyor.
Cevap için teşekkürler. Tapuda ilk çektiğim kredi tutarı (anapara) kadar ipotek tesis edilmiş durumda. Refinansmanla birlikte bu tutar azalacak. Bu durumu tapuda belirtmemiz gerekmez mi? Yapı Kredi bankasından refinansman yapanlar bilgi verirse sevinirim.
quote:
Orijinalden alıntı: taflan61
quote:
Orijinalden alıntı: nazo21
Cevap için teşekkürler. Tapuda ilk çektiğim kredi tutarı (anapara) kadar ipotek tesis edilmiş durumda. Refinansmanla birlikte bu tutar azalacak. Bu durumu tapuda belirtmemiz gerekmez mi? Yapı Kredi bankasından refinansman yapanlar bilgi verirse sevinirim.
aynı banka refinansman yapınca tapu ile herhangibir işlemin olmuyor. ben HSBC den yapmıştım sadece bankada işin oluyor. Ama krediyi yeniden yapılandırma işi bankadan bankaya değişiyor.
mmemory maalesef DDM (Deutcshe Dogan Mortgage Finasman A.S.) de de ayni bankadan refinansman yapsan bile yiine tapuda isin oluyor. ben su anda bunu yasamaktayim..
ayrica arkadaslar ilk defa konut kredisi kullanacaklar KESINLILE AMA KESINLIKLE DDM (Deutcshe Dogan Mortgage Finasman A.S.) DEN UZAK DURUNUZ. CUNKU REFINANSMAN YAPMIYORLAR. ileride faizler duserse cok zarara ugrarsiniz ayni benim gibi..
bir hayir demek icin beni 1 hafta oyaladilar. simdi refinansman icin kendime banka ariyorum...ayin 28 ine kadar yani taksit gunumden once halletmem lazim yoksa diger taksiti de odemek zorunda kalicam.
ben 3 ayda bir odemeli diye bu bankayi tercih etmistim simdi refinansman yapmak icin secenegim cok kisitli. Allah yardimcimiz olsun hepimizin....
Arkadaşlar x bir bankadan kredi kullandıysanız ilk başta o ilk x bankanın tapunuz üstünde ipoteği olur. Siz gidip y bankasından refinansman yapar da x bankasındaki borcunuzu kapatırsanız, bu defa tapudaki x bankasına ait olan ipoteği kaldırmanız için FEK YAZISI denen bir yazıyı x bankasından alıp, tapuya vermeniz gerekmektedir, aksi halde tapudaki x bankasının ipoteği kalkmaz.
İşte sırf bu FEK YAZISI yüzünden bankaların farklı masrafları var, mesela ING benden 350 TL istedi o yüzden veremedim hala fek yazımı alamadım.
Buna dikkat edin bilmiyorsanız.
peki bu FEK yazisini x bankasindan alip y bankasina vermeden y bankasi krediyi onaylamiyor mu?
Tabii,
Y bankası, tapuda, 2. derecede (ama 1. dereceye geçme şartlı) ikinci ipoteği koyuyor. Yani siz eğer X bankasından FEK yazısını almadıysanız şu an benim gibi, tapunuzda 2 ayrı bankanın ipoteği var demektir Bu Fek yazısını alıp, tapuya verdiğinizde, 1. dereceden ipoteği olan X bankasının ipoteği kalkıyor ve yerine yani 1. sıraya Y bankası geçiyor.
Zaten bu tarzda ipoteği olan tapulu evlerin satışlarında sonradan alan kişilerin karşılaştığı bir sorundur genelde, adam evi alır ama aldıktan sonra bir bakar ki tapuda ipotek vardır (tabii almadan önce araştırmamışsa )
quote:
Orijinalden alıntı: eozen81
Tabii,
Y bankası, tapuda, 2. derecede (ama 1. dereceye geçme şartlı) ikinci ipoteği koyuyor. Yani siz eğer X bankasından FEK yazısını almadıysanız şu an benim gibi, tapunuzda 2 ayrı bankanın ipoteği var demektir Bu Fek yazısını alıp, tapuya verdiğinizde, 1. dereceden ipoteği olan X bankasının ipoteği kalkıyor ve yerine yani 1. sıraya Y bankası geçiyor.
Zaten bu tarzda ipoteği olan tapulu evlerin satışlarında sonradan alan kişilerin karşılaştığı bir sorundur genelde, adam evi alır ama aldıktan sonra bir bakar ki tapuda ipotek vardır (tabii almadan önce araştırmamışsa )
o çok sorun değil. mahkemeler çözüyor o işi aslında. aldın evi baktın ipotek çözülmemiş hala duruyor ama borç ödenmiş. mahkeme bankaya ihtarname çekiyor gelin ipoteği kaldırın diye. sattığım dairemde buna benzer bir durum vardı ama Allah tan mahkemeye gitmeden çözüldü iş.