Şimdi Ara

Kripto paralar haram mı?: Kritik fetva (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
327
Cevap
0
Favori
15.258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Genco?. Anlaşılan Bi çoluk çocuğa daha rastladık. Biraz oku sonra yorum yap alıntıla. Teknoloji hangisi ürün hangisi bunları Bi araştır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • J.McNulty kullanıcısına yanıt

Kaç yaşına gelmişsin okuduğunu anlayamıyorsun demek 

o zaman durumun daha vahim be genco  

Bilgisayar veya telefon kullanıldığı halde bu kadar nasıl kopuk olunabiliyor ibretlik bir örnek olduğun için tebrik ediyorum seni  

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • senneanlarsindumbelek kullanıcısına yanıt

@senneanlarsindumbelek Faiz paradan para kazanmak demek. Yani ortada bir mal ya da üretim yok. ASELSAN dediğin kurum üretim yapıyor. Ne alaka? Ayrıca diyelim senin patronun faizden gelir elde ediyor. Sana ödediği maaşta sen faize bulaşmış olmuyorsun, emeğinin karşılığını aldığın için.

Ben de spot coin alıyorum. Ama kaldıraçlı işlemlerde faiz var, boşuna helal diyerek kendini avutmasın kimse. Spot piyasada da volatilite çok yüksek olduğu ve manipülasyon olabildiği düşüncesiyle bazıları caiz değil diyor. Bazıları sakınca görmüyor. Faiz yemek için alakasız örneklerle kendini avutabilirsin de başkasını niye teşvik ediyorsun? Fetva makamında mısın sen? Helal haram işlerine çok takılmayın demiş bi de :)

• McCarty kullanıcısına yanıt
    Kağıt paralar sürekli yenisi basılarak çoğaltılıyor. Bu yüzden de enflasyonu ekstra tetikliyor. Altının rezervi kağıt paraya göre çok yavaş çoğalıyor.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • J.McNulty kullanıcısına yanıt
    https://www.docdroid.net/KT0oynz/bitcoin-helal-mi-by-hamza-broni-tufeyl-z-liborg-pdf

Hocam yukarıda islami noktada Bitcoin ile ilgili çalışma yapmış bir arkadaşımızın makalesi var. Okumanızı tavsiye ederim. Biraz uzun ama oldukça açıklayıcı bir yazı. İyi günler dilerim

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Th3M4NIMAL kullanıcısına yanıt

Bu nedenle bana yaptığınız itham için teşekkürler(ciddiyim), sadece müslüman olduğunuzu düşünerek uyardım. Bir daha derseniz ahiret namına sevinirim, az günahım yok birazını da size yüklersem bana en büyük iyiliklerden birini yapmış olacaksınız, kimse bu kadar cömert olamaz. Faizi savunduğuma dair en ufak bir söylemim yok hatta zina ve alkolden örnek verdim, azı/çoğu da haram şeklinde, bir daha okuyun, iki kez daha düşünün derim cümlelerim üzerinde. Kardeş katli adına akıl var mantık var nasıl dinimi suçlayabilirim(hem müslümanım hem müslümanlığı suçluyorum, akıl var mantık var), biraz izan lütfen. Din adına kötü birşeyler yapanları suçlarım, yoksa AKP de, FETÖ de, İŞİD de namaz kılıyor ve müslüman olduklarını düşünüyorlar, hepsinin her dediği doğru mu diyorsunuz o zaman(bunları eleştirdiğimiz zaman dini suçlamış mı olacağız). Tespit yaptığınıza göre siz hüküm/fetva makamımısınız yoksa bilirkişi mi... Eğer münafıksam umud olur ki Allah rahmetiyle hidayete erdirir İnşAllah yok eğer müslümansam umarım itham ettiğiniz şey üzerine son nefesinizi verirsiniz yoksa kafanıza göre(papalık gibi) kim kafir kim münafık tespiti yapmaya devam edeceksiniz görünüyor.

• Numenorian Man kullanıcısına yanıt

Ödf ya bütün Mitracılar da

odinciler de aynı laflarla boza pişirdiler

din dediğin şey tanrı ya da temsilcileriyle görüştüğü iddiasında olan bir zatın iddialarıdır

Mitra ile görüştüm diyen bir Mitra rahibine inanıyor musun

Ben de inanmıyorum.

İster miydin Mitra ile konultum diyen kişi sana sürekli “bu düzen kendiliğinden olamaz, yakında öleceğiz göreceksin gününü” diye tepende boza pişirsin

• bolanka B kullanıcısına yanıt

Carpitma Din guncelleniyor demedim.Din her daim guncel dedim.Son hak din İslam her zaman icin geçerli dedim.

• Do Bemol Kerim kullanıcısına yanıt

Carpitmada ustunuze yok.Afamin okuma yazmasi yok.Dini bilgisi yok.

Din de fetva diye birsey var.Bu helal mi haram mi diye soruyor.Bunu bile gidip sacmasapan yerlere cekiyorsunuz.

• Senin dusunup dusunmemenin ne onemi var?

Sen faiz de de bana gpre sorun yok diyebilirsin, ickide de yok diyebilirsin.

Obur tarafta da böyle soylersin.

Olay oynaylik mi sadece? Senin adin Kerim gittin kafana göre Kerimcoin cikardin.Karsiligi var mi?Yok.

Benim ona deger bicmemle onun karsiligi olmuyor.

Bana göre her yol mübah dersin öbür tarafta ...

• cemsinan kullanıcısına yanıt

Ya sana ne? :D Sana ne neye inanıp inanmadığımdan. Seni zerre ilgilendirmiyor. Burada coinler hakkında bir fetva var. İnananlar bunun helalliği haramlığı hakkında tartışabilir. Burada hiç ateist yokken konu islami bir konudayken siz kitapsızlar buraya damladınız. Çünkü ilgi ihtiyacınızı böyle gideriyorsunuz. Normal şartlarda siz insanlara bulaşmadıkça kimsenin sizin ateistliğinizle alakalı bir düşüncesi yok çünkü ignore ediliyorsunuz. Milletin umrunda değilsiniz. Bu da sizi çıldırtıyor gelip burada yok şu yalan yok bu uydurma.

Bu konularda size ise söz hakkı düşmez. Burnunuzu sokmayın insanların inançlarına. İstersem makarna dinine taparım istersem değiştirir hristiyan olur ortada jesus christ diye gezerim. Seni ne kadar ilgilendirir söyleyeyim, şimdi ne kadar ilgilendiriyorsa o kadar yani kocaman bir hiç. Ben kendime siz Allahsızları imana getirmek gibi bir görev biçmezken siz gereksiz kitapsızlık propagandasını kendinize görev biçmişsiniz. Zaten bi halta inanmıyorsun, o zaman milletle işin ne?

Türkiyedeki ateistlerin %90'ı ilgi ihtiyacını inananlardan gideren bastırılmış duygularını bu insanlar üzerinden açığa çıkaran aciz insanlar. Sen de bunlardan birisin. Ben ateizm konularına sizin gibi damlamıyorum. İşinize burnumu da sokmuyorum. Sana da aynısını tavsiye ediyorum. Yorumların yapıcı değil insanları kışkırtmak ve ikide bir insanların düşüncelerini yalanlamaya yönelik. Beni rahatsız etme hakkın olmadığı halde bunu kendine hak görüp devam edeceğin için de sana tertemiz bir blok çekiyorum. Guantanamoya sürüldün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Numenorian Man -- 31 Ekim 2021; 13:44:57 >

• Sonic.Storm kullanıcısına yanıt

Emeğinin karşılığını alıyorsun öyle mi? Emeğin ne olduğunu veya ona biçilen değeri devlet belirliyor ve onun biçtiği bu değer de caiz öyle mi?Peki devlet veya patronun sana aylık 100 bin lira verse, yine emeğinin karşılığı diye bu caiz mi olacak? Hadi biraz daha bakış açısını değiştireyim, devlet veya kurumlar her sene maaşlara zam yapar değil mi,peki senin emeğinde bir değişme oluyor mu?Aynı işi yapıyorsun ama devlet sana daha fazla para vermeye başladı değil mi.Peki neden, enflasyon var şu var bu var.Ee o zaman enflasyon oranının üzerinde aldığın her para haksız para onlar da haram?

Kardeşim Aselsan üretim yapmıyor diyen mi var? Ee iş Bankası da kasa kiralıyor, iştiraklar kuruyor vs.Ama bu işbankasinin faiz geliri elde etmediği anlamına gelmiyor.Aselsani örnek verdim,şunu demek istiyorum, aldığın her hisse senediyle aslında o şirkete ortak olmuş oluyorsun, peki bu şirketin tüm gelirleri İslami açıdan helal mi, hiç faizden gelir elde etmiyor mu?Mesela bir savunma sanayi şirketine mal sattı 250 bin lira değerinde.O şirket 10 yıl sonra yine 250 bin lira odeyecekse sorun yok, senin hissen değer kazansa da caiz.Ama şirket borcu global ekonomiye uygun olarak 500 bin olarak odeyecekse, kusura bakma bu da haram, senin hissen de haram o zaman.

Kimseye fetva verdiğim de yok, ben fetva makamı değilim, kimseye faizi teşvik ettigim de yok kardeşim, sadece bitcoine veya diğer kripto paralara sırf faiz olduğu için haram bakan zihniyetin aslında gram altın veya borsa ile bitcoin piyasasının çok da farklı bir mantıkla çalışmadığını izah etmeye çalıştım, işine bak.

• Bu fetva Müslümanlar için ..

• senneanlarsindumbelek kullanıcısına yanıt

Mevcut ekonomik düzende zaten helal haram iç içe geçmiş. Ona diyecek bişey yok. Hatta sadece ekonomi de değil. "Ama şurda şu var burda bu varken, şu şunu yapıyorken faize direk bulaşmasan ne yazar" mantığında yazmışsın. Üstüne helali haramı takmayın demişsin. Ben de böyle bi fetva verilemeyeceğini anlatıyorum.

Önüne koyulan etin domuz eti olduğundan şüphe duyarsan yemezsin. Bir de domuz eti olduğunu bildiğin halde özellikle onu alıp yemek var. Dinde x günah işledin, diğerlerini işlemesen ne olur diye bi mantık yok. Açık açık ifade edilen faiz faizdir. Diğer ekonomi çarkına doğrudan müdahale edemezsin ama faize direk bulaşmak senin iradende olur. İslam'ın emrettiği şeyler ekonomide adaletsizliği, hak yenilmesini önlemek için. Birileri yapıyor diye sendeki sorumluluk kalkmıyor. Dediğim gibi ben de spot alıp satıyorum. Ama kaldıraç dediğin işlem başkasının sırtından kazanmak demek. Helali haramı takmayın dediğin için yazdım o mesajı da. Tabi herkes istediğini yapmakta özgürdür. İsteyen faiz yer, isteyen çalıp çırpar. Ama öyle ya da böyle yol bi yerde bitiyor. Hiçbiri kimsenin yanına kar kalmıyor.

• Nevfel kullanıcısına yanıt
    Yalan söylemeye utanmıyorsun değil mi? Abd'de çok daha katı yasalar var çocuklarla ilgili. Bilmeden kaba organından uydurmak böyle bir şey işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kırılanhayaller -- 1 Kasım 2021; 21:52:26 >
  • Sucuklu patates kullanıcısına yanıt

• Nevfel kullanıcısına yanıt

Bu kafayla yazması ayrı saçmalık, bu kadar beğenilmesi ayrı. Yalancıyı dh ta öpmüyorlar. Öpülsün ve ilk sıra buna verilsin!

• Herkes bir taraflarından fetva uyduruyor...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.