Şimdi Ara

KURBAN PAZARLARI FİYATLARI (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
0
Favori
12.823
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: xD 3d 5d

quote:

Orijinalden alıntı: yirthan

Hep söyleniyor o yediğiniz hamburgerler deki etler tarladan toplanıyor.. değil mi..

İnsanız sonuçta ete, meyveye, sebzeye ihtiyacımız var fakat en azından acı çekmeden kurban edebiliriz hayvanları. Gerikafalı olan, ipini koparıp eline bıçak alan canice hayvanları öldüren gerizekalılar var sözüm onlara zevk mi alıyorlar ki?

Acı vermeden kafa kesmek , vay anasını

• İstanbul Güneşli'den 750 TL'ye aldık bir tanıdığımız bu işe yeni girmiş kurbanlığı daha görmedik bile

Cemaat yurtları hakkında tereddütleri olan insanlara isterseniz zamanında bir cemaat yurdunda kalmış ve kurbanda yurdun görevlisi olarak çalışmış biri olarak izah edeyim durumu, öncelikle şu anda herhangi bir cemaatle bir ilişkim olmadığını belirteyim.Pek dindar da sayılmam ve konu hakkında gayet tarafsız olabilecek bir kişi olduğumu düşünüyorum.Ben yurdun kurban satışı çadırında çalışmıştım görevim kurbanlığı çadırdan numarasına göre bulup alıp kesim yerine götürmekti.

Cemaat yurdunda kurbanlık satışı yurda gelir sağlanması amacıyla yapılır.Oraya kurban almaya giden kişiler de genelde cemaatten olur ve kurbanlıklar üzerinden kar yapılacağının farkında olarak oraya gider.Yurdun kurbanlıklarını cemaatin anadolu'daki yurtlarından biri özel olarak seçer ve gönderir.Kesinlikle hastalıklı kurban satışı olmaz hatta yurdun çadırına gelipte orada hastalanan kurban kenara ayrılır ve satılmaz.

Kurbanı kesen kişiler daha önceden bu konuda tecrübe sahibidir.Kurbandan önce yurdun kendi aldığı küçükbaş hayvanları kasapla birlikte keserek bir kaç hafta önceden öğrenirler işi.Kimisi de önceki senelerde de bu işi yapmıştır ve tecrübelidir.

Yurda bağışlanan deriler bildiğim kadarıyla deri imalatı yapan büyük şirketlere satılıyor.Sakatatları da ismini çoğu kişinin bildiği bir kokoreççiye satılıyor.Etleri de buzluğa atılıyor.Fazla gelen etler de eti olmayan diğer yurtlara gönderiliyor.Yani onların zaten çok eti oluyor benim etlerimi almaya ihtiyaçları yok ki diye bir durum yok.Cemaat olduğundan dolayı ete ihtiyacı olan illaki bir yer vardır.

Gelelim cemaatteki kurbanlık fiyatlarına,fiyatlar piyasaya göre biraz pahalı olur.Pazarlıkla indirim yapılması da pek mümkün değildir.Neticede kurbanlıklar muhattap olduğunuz kişinin kendi hayvanları değil,cemaatin hayvanlarıdır o yüzden pazarlık payı pek yoktur.Ancak kesim ücreti üzerinden pazarlık yapabilirsiniz ki kesimi yapan insanların çoğu orada gönüllü olarak çalışıyorlar yani para o insanlara değil yurda gidiyor.

Kesim konusunda da hiç endişeniz olmasın temiz kesim yapılır bilen tecrübeli adam kesimi yapar.Etiniz kimseninkiyle karışmaz gayet düzenli ve temiz bir ortamda kurbanınız gözünüzün önünde kesilir ve daha sonra size teslim edilir.

Dediğim gibi amaç zaten yurda gelir sağlamak olduğundan yardım etmek istemeyen kişi gitmez zaten, giden insan da yardım etmek amacıyla gitmiştir ve kaç para olduğuna pek aldırmaz.Kimi insanlar gelir kurbanlığından 2-3 kilo et alır gider gerisini yurda ve çevresindeki insanlara verir.Kimisi gelir kurban kesim parasını verir ne var ne yok alır gider.Kimse de karışmaz sonuçta zorla güzellik olmaz.Siz bu insanlara aBunlar da eğrisiyle doğrusuyla benim gözlemlerim Allah şimdiden keseceğiniz kurbanları kabul eylesin kurban bayramınız mübarek olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Takumi

İstanbul Güneşli'den 750 TL'ye aldık bir tanıdığımız bu işe yeni girmiş kurbanlığı daha görmedik bile

Sakatatları da ismini çoğu kişinin bildiği bir kokoreççiye satılıyor.

bağışlanan kurban etinin satılması ne kadar doğrudur?
    Caiz midir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratozd

quote:

İstanbul Güneşli'den 750 TL'ye aldık bir tanıdığımız bu işe yeni girmiş kurbanlığı daha görmedik bile

Caiz midir?

ne yapsınlar kardeş çöpe mi atsınlar sen kurbanın derisini bağışlıyorsun onu ne yapıyorlar sence?
  • quote:

Orijinalden alıntı: merkay7

quote:

Orijinalden alıntı: anteros24

quote:

Orijinalden alıntı: selamivural

quote:

Kars'ın hayvanı ikitelli den 4 kişi 3650 TL ye dana alındı.

2 yıl önce Cemaat dershanesinde 8 ay kadar öğretmenlik yaptım, Etsiz yemeğin olmadığı gün yoktu. Hem de öyle böyle et olmazdı tabaklarda.

Gerçekten evine et girmeyen aileler var.

Siyaset yapmıyorum, Cemaati kötülemiyorum, kötüleseydim girip öğretmenlik yapmazdım. Ama bu bir gerçek.
    Her türlü imkanlar en üst seviyede var. Olmayanlara bağış yapmak en makbul olanıdır.

Cemaat kesimlerini çok iyi bilirim.
    Ama benim kafama mantığıma yatmıyor.
    Hayvanlar kesiliyor etler karışıyor. Kilo hesabı alıyorsunuz. Gözümle gördüm.
    Ayrıca ucuza da gelmiyor.
    O zaman kasaptan kilo ile almaktan ne farkı var.

Ayrıca Eğer bağış yapılacaksa insan kendisi yapmalı.
    Başta peşin peşin sakatatını, etin bir kısmını derisini alırız deyip kesme şartı koymak benim aklıma yatmıyor.
    Biz her sene Allah'a şükür kendimiz keseriz, parçalarız, sakatatını etini paylaştırırız, gerçekten ihtiyacı olanları, kesmeyenleri evine et girmeyenleri tespit eder, payımızı dağıtırız.

Siyasete karışmamış cami ya da THK ya da derisini bağışlarız.

+1

Keşke herkes sizin gibi bilinçli olsada bayramda fakir, fukara, öksüz, muhtaç, garibanlar, kısaca ihtiyaç sahipleri bulunup kendi elinle sevindirilebilse.

Kimileri her gün et yiyerek cennete gideceğini zannediyor. Onlara her gün bayram!
    Görmüyorlar ki fakir fukara hiç bir gün eti boşver karnını doyuramıyor!

İngilizlerin bir sözü var böylelerine ama ben bunlara kısaca Smarties diyeyim.

Soylenıcek cok soz varda dokunan yandığı ıcın susmak en guzelı gıbı gelıyor bana

Herkes herşeyin bedelini ölünce ödiycek bence

Aynı fikirdeyim gidin fakiri yoksulu bulun etinizi onlarla paylaşın

Hiç unutmam bir gün üniversitede öğrenci olduğum yıllarda sene 2001-2002 anketörlük yapıyordum bir eve girdim 4 kısılık bır aile evin reisi adam yatakta yatıyor cok kotu hasta adam yatagın basında genc kızı otekı basında 4-5 yaslarında erkek cocugu ve eşi ben sorular soruyorum ama aıle cok zor durumda ya utanarak soruyorum anket sorularını onlarda acılarını analtıyorlar umtularını sorulara karsılık

sıze soruyorum mantıgınız cemaate vermeyımı yoksa o aıleler gıbı muhtac olanamı vermenızı soyluyor

SAMIMIYETLE SOYLUYORUMKI LUTFEN ETLERINIZI YOKSULLARLA MUHTACLARLA PAYLASIN INANIN SIEZE KALICAK KISMI HEM DAHA BEREKETLI HEMDE DAHA LEZZETLI GELICEKTIR

konuşsam tesiri yok.. sussam gönül razı değil

Konu kurabn fiyatları mı mantık ve vicdan muhasebesimi?

Burdur Koç aldım 625TL yaklaşık 20-22 kilo arası et gelir...

Konu kurban, elbette vicdanla alakasi var. Ayrica cemaatlerin ticarethane gibi calistigini bu nedenle yardimlarin bizzat kisinin kendisi tarafindan yapilmasi gerektigini dusunuyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: xD 3d 5d

hayvanlar katlediliyor nasıl bayramsa bu

evde lokantada sağda solda yediğin etleri ağaçtanmı topluyorlar sanıyosun
  • Kurbanı kesmeden önce bi hatıra fotorafı çektirin lazım olur
  • carrefourdan aldım bu sene,gorelim nasıl oluıyormuş,dana hısse 670 tl.
  • quote:

quote:

quote:

Caiz midir?

ne yapsınlar kardeş çöpe mi atsınlar sen kurbanın derisini bağışlıyorsun onu ne yapıyorlar sence?

Kardeş!!!

Hayvan derisi yenmiyor değil mi?
    NAsıl değerlendirilecek?
    Satılmasında bir mahsuru yok.
    Ancak sakatatı bir fakirin sofrasını doldurabilir, Bu nedenle bunun satılması hiç te uygun değildir.
    O zaman bağışlanan etleri de kasaplara satsınlar olur mu?
    Lütfen mantıklı düşünün.

Herkes işine geldiği gibi dinimizi yönlendiriyor.
    bence ticarete çevirecek en son yer cemaat olmalı. Ama malesef...

• quote:

quote:

quote:

quote:

Caiz midir?

Kardeş!!!

Hayvan derisi yenmiyor değil mi?
    NAsıl değerlendirilecek?
    Satılmasında bir mahsuru yok.
    Ancak sakatatı bir fakirin sofrasını doldurabilir, Bu nedenle bunun satılması hiç te uygun değildir.
    O zaman bağışlanan etleri de kasaplara satsınlar olur mu?
    Lütfen mantıklı düşünün.

Herkes işine geldiği gibi dinimizi yönlendiriyor.
    bence ticarete çevirecek en son yer cemaat olmalı. Ama malesef...

Dostum insanlar zaten o yurtta yaşayan fakir öğrencilerin, durumu olmayan öğrencilerin giderleri karşılansın okusunlar diye o etleri o sakatatları bağışlıyorlar oraya o sakatatı bağışlayan adam bunlar ne olacak diye sorduğunda söyleniyor bunlar toplanıp satılacak daha sonra bu yurdun doğalgaz elektrik vs vs giderleri karşılanacak diye anlatılıyor.

Herhalde sen zannediyorsun ki orada çalışanlar o derileri,sakatatları etleri topluyor satıyor sonra parayı da cebine indiriyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Arama_Botu

Ben de geçen sene bir cemaatin yurdunda kesim yaptırdım. 6 ortakla bir hayvana girdik. Bize kesim günü, yaklaşık kesim saati, kesim sıra numarası ve hayvanın numarası verildi. Belirtilen saatte kesim yerinde idik. Yaklaşık 45 dak. filan bekledikten sonra hayvanın numarası ve ortaklardan birinin adı okundu. Sonra tek tek vekalet verip vermediğimiz soruldu. Hemen akabinde hayanın tek ayağını bağladılar ve ipin ucunu da portatif bir vinçe taktılar. vinç hayvanı bağlanan ayağından yavaş yavaş yukarı kadırdı, hayvan tamamen havaya kalktıktaa sonra hayvanın kafası ve boynu yere değene kadar yavaş yavaş indirdi. Sonra gayet usta bir kasap sadece 2 bıçak darbesi ile hayvanın kafasını kesti ve yaklaşık 3-4 dak. hayvanın canının çıkması beklendi. Sonra kafa tamamen kesilerek raylı sistem vince takıldı ve otomatik makine tarafından 1-2 dak. gibi bir sürede hayvanın derisi yüzüldü. Raylı vincin üstüne hayvan ilerleyerek bir sonraki aşamaya geldi. Ordada yine işinin ehli gayet usta bir kasap tarafından hani ağaç kesilen motorlu testere olur ya ona benzer bir testere ile hayvanı 4'e böldü, alınması gerekli bağırsak vs. ayırdı. Sonra hayvan hemen üst kattaki parçalama bölme bölümüne götürülmek üzere rayın üstünde ilerlemeye devam etti. Biz de her bir aşamada hayvanla beraber rayın yanındaki koridordan hayvana baka baka ilerledik. Rayın sonunda da asansrz koymuşlar. Hayvan üst kattaki parçalama bölme bölümü için hayvan asansöre bindirildi, biz de üst kata çıkarak hayvanı orada teslim aldık ve kendi aramızdaki bölme ve taksimat işlemini yaptık. Yurda et filan vermedik. Sadece hayvanın derisi ve bağırsakları alındı.

Bazı arkadaşlar et bağışı alıyorlar, hangi hayvanın sizin olduğu belli değil vs. yazmışlar. Hangi yur,t hangi cemaat bilemem ama benim kestiğim yurtta aynen yukarıda anlattığım gibi oldu. Kimse de et bağışlamak ister misiniz diye sormadı. Bir taraftan da büyük bir tencere içinde et pişiriyorlar ve isteyene orada yemek için ekmek arası veriyorlardı.

Geçen sene bu şekilde kestik gayet rahat oldu, bu sene de aynı yerde kesiyorum.

ankara piyango tepede mi bu dediğin yer. birebir uyuyor da. geçen sene biz de orda kestik. tamam anlattıkların iyi de kesilen hayvanın eti hiç güzel değildi. tüm ortaklarda aynı fikir vardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Death Time -- 25 Ekim 2012; 1:04:45 >

• İstanbul arnavutköyden aldık bizde bu sabah. 480 kg geldi tarttık, 5000 e aldık.Kg olarak 10.4 falan yapıyor. Burdaki mseajları görünce darıca vs den alanları istanbul fiyatları pahalı geldi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arama_Botu

Ben de geçen sene bir cemaatin yurdunda kesim yaptırdım. 6 ortakla bir hayvana girdik. Bize kesim günü, yaklaşık kesim saati, kesim sıra numarası ve hayvanın numarası verildi. Belirtilen saatte kesim yerinde idik. Yaklaşık 45 dak. filan bekledikten sonra hayvanın numarası ve ortaklardan birinin adı okundu. Sonra tek tek vekalet verip vermediğimiz soruldu. Hemen akabinde hayanın tek ayağını bağladılar ve ipin ucunu da portatif bir vinçe taktılar. vinç hayvanı bağlanan ayağından yavaş yavaş yukarı kadırdı, hayvan tamamen havaya kalktıktaa sonra hayvanın kafası ve boynu yere değene kadar yavaş yavaş indirdi. Sonra gayet usta bir kasap sadece 2 bıçak darbesi ile hayvanın kafasını kesti ve yaklaşık 3-4 dak. hayvanın canının çıkması beklendi. Sonra kafa tamamen kesilerek raylı sistem vince takıldı ve otomatik makine tarafından 1-2 dak. gibi bir sürede hayvanın derisi yüzüldü. Raylı vincin üstüne hayvan ilerleyerek bir sonraki aşamaya geldi. Ordada yine işinin ehli gayet usta bir kasap tarafından hani ağaç kesilen motorlu testere olur ya ona benzer bir testere ile hayvanı 4'e böldü, alınması gerekli bağırsak vs. ayırdı. Sonra hayvan hemen üst kattaki parçalama bölme bölümüne götürülmek üzere rayın üstünde ilerlemeye devam etti. Biz de her bir aşamada hayvanla beraber rayın yanındaki koridordan hayvana baka baka ilerledik. Rayın sonunda da asansrz koymuşlar. Hayvan üst kattaki parçalama bölme bölümü için hayvan asansöre bindirildi, biz de üst kata çıkarak hayvanı orada teslim aldık ve kendi aramızdaki bölme ve taksimat işlemini yaptık. Yurda et filan vermedik. Sadece hayvanın derisi ve bağırsakları alındı.

Bazı arkadaşlar et bağışı alıyorlar, hangi hayvanın sizin olduğu belli değil vs. yazmışlar. Hangi yur,t hangi cemaat bilemem ama benim kestiğim yurtta aynen yukarıda anlattığım gibi oldu. Kimse de et bağışlamak ister misiniz diye sormadı. Bir taraftan da büyük bir tencere içinde et pişiriyorlar ve isteyene orada yemek için ekmek arası veriyorlardı.

Geçen sene bu şekilde kestik gayet rahat oldu, bu sene de aynı yerde kesiyorum.

hocam tuzla belediyesinin önündeki yurdu anlattın resmen bende birazdan oraya gideceğim.

• Ben bu tür işlerde cemaat kesimi gibi şeylere karşıyım.Kurban bir ibadet kurbanı alırım kesim parasını verir herşeyini alırım kendim dağıtırım.Bir parçası orada kalsın burada kalsın saçma.Aslında bu işlerde para geçmesini de sevmiyorum ya neyse.Neler neler var ortak dana kesim etlerini dağıtmayıp kıyma çektirip bütün yıl yiyenler var.Çevremde bu işleri düzgün yapan birine denk gelmedim.
    Memlekette çok aç insan çok gariban var.Zenginiz şöyleyiz böyleyiz diyen arkadaşlar gariban semtlerde biraz dursun.50 kuruş 1 lira dilenen fiziksel özürlü, perişan görünümlü kaç insanla karşılaşacaklar.Birkaç kişi veya grup zenginleşiyor diye toptan gelişmiyoruz.
  • Vekalet usulüyle kurban ibadeti

Mezheb farklılıklarına göre vacib veya birinci dereceden sünnet olan 'bayrama ait kurban' ibadetinden başka nafile, adak, yeni doğuma şükran (akika), bazı hac şekillerindeki gereklilik, ceza için yapılan kurban ibadetleri de vardır.

Peygamberimiz (s.a.) in uygulamasına bakılınca en makbul olanı yükümlünün kurbanı kendinin kesmesidir. Ancak günümüz şartları hem yükümlülerin kendilerinin kesmesine hem de istedikleri yerde kesmelerine imkan vermiyor. Bu yüzden kurban ibadeti genellikle kesene vekalet vermek suretiyle yapılıyor. Bazen bu vekalet zincirleme de oluyor; mesela yükümlü bir vakfa veya derneğe parasını vererek kurban alıp kesmeleri için vekalet veriyor, dernek/vakıf temsilcisi, kurbanın kesileceği yerdeki temsilciye, o da kesen kasaba vekalet veriyor, kurban böyle kesiliyor. Dinimizde güçlük olmadığını, şekil ve maksat yerine geldikten sonra yapılanın meşru olduğunu biliyoruz. Eğer her yükümlünün kurbanı kendinin alıp kesmesi şart olsaydı bugün büyük güçlük çıkar ve bu ibadeti yapmak çok kimse için mümkün olmazdı.

Bir vakfa veya derneğe kurbanı alıp kesmesi için vekalet ve bedeli verildiğinde vakfın/derneğin belli bir paraya herkes için ayrı ayrı kurban satın alması, böylece sahipleri önceden belirlenmiş kurbanları kasaba vekaleti aktararak kestirmesi de mümkün değildir. Caiz olan bir uygulama örneği verelim: Kuruluşlar kurbanlık hayvanları, kuruluş adına ?kendi paralarıyla veya borçlanarak? toptan satın alırlar. Yükümlüler vekalet ve bedeli vermiş olduklarından bunların yazılı olduğu liste ele alınır, hayvanlar sürüden teker teker ayrılıp isimler teker teker okunur, işte bu sırada kuruluş hayvanı yükümlüye satar, artık onun olan kurbanı kesmesi için kasaba vekalet verir (teamül, niyet ve sözleşme gereği bu işlem saniyeler içinde gerçekleşir ve kurban kesilir. Yine vekalet sözleşmesinin içeriği gereğince ya kesilen hayvanın tamamı kuruluşa bağışlanır ve kuruluş artık malı olan bu kurbanları istediği gibi harcar, ya belli bir yerin yoksullarına dağıtmaları sağlanır, ya bir kısmı şöyle bir kısmı böyle işlem görür...

'Kurban eti satılamaz' deniyor. Bundan maksat, 'kurban yükümlüsü, kurbanın herhangi bir parçasını satamaz' demektir. Kurban kesilip de eti, derisi, sakatatı... uygun yere verilince o yer (hakiki veya hükmi şahıs) artık kendi malı olan kurbanı ister yer, ister satar, ister saklar, ister başkasına bağışlar...

'Kurban yükümlünün kendi ülkesinin muhtaçlarına dağıtılmalıdır, harice değil' deniyor. Bu ifade de mutlak manada doğru/uygun değildir. Ümmet bir bütündür, müminler kardeştir, kardeşlerin hangisi daha muhtaç ise onun tercih edilmesi gerekir. Yükümlünün yoksul yakınları, komşuları kendi imkanlarıyla veya başka yardımlarla yılda yüz kere et yiyor, uzakta (mesela Afrika'da) olan bir yoksul ise yılda bir kere, o da kurban bayramında Türkiye'den giden kurban sayesinde et yiyorsa elbette hariçteki tercih edilecektir.

Sözün özü:

Dileyen kendi kessin, dileyen yakın çevresine dağıtsın, ama meşru ve caiz olmak şartıyla başka şekillerde veren ve dağıtanlara da sataşılmasın.

Hayreddin KARAMAN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volksdeutsche -- 25 Ekim 2012; 10:27:34 >

• quote:

quote:

quote:

Caiz midir?

eger satılıyorsa bundan herkesin pay alması gerekir. bir kişi aliyorsa onda sıkıntı var.

birde bagış yapiyoruz vs diyenler var , Arkadaşlar kurban olayını uzaktan halletmee çalışmayin.
    yani mantık şu olmasın "Ben parayı gönderdim xxx kişi veya kurum benım adıma kesecek" yanlış.
    Gidin görün hayvanı. et almıyorsanız bile bunu yapın...

Birde başta pazarlık yapan kişi veya kurumlardan da uzak durun. mesela kasap geliyor diyor , kurbanı keserim AMA kafası benım veya derisi benım. gibi
    Veya önceki sayfada cemaat şart koyup derisi sakatat bizim olur diyorsa böyle yerlerden de uzak durun...

Böyle kişiler kurbanı FIRSATCILIGA çevirmekten başka bişey bildigi yok.
    Kurban dediginiz olay A'sından Z'sine kadar her parçası ortaklara ayrılır.

mesela 2 hafta önce aldınız kurbanı bunun sütünü filan aldınız bunu 1 kişi içemez/yiyemez. HAK geçiyor çünki.
    yani herşeyi paylaştırılır...

Allah herkesin kestigi kurbanı kabul eylesin...

• Yemesine çok güzel yerimde kesilirken bakarbileceğimi sanmıyorum. Her ne kadar bu bayramı es geçsekte.
  • Arkadaslar hepinizin bayrami mubarek olsun. Bugun kurbanimizi kestik, yarin da bir kac arkadas uygun bir hayvan bulursak adak ve akikalarimizi kesmeyi dusunuyoruz. Anadolu yakasi icin uygun fiyatli tavsiye edebileceginiz bir yer var mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: mask345

Arkadaslar hepinizin bayrami mubarek olsun. Bugun kurbanimizi kestik, yarin da bir kac arkadas uygun bir hayvan bulursak adak ve akikalarimizi kesmeyi dusunuyoruz. Anadolu yakasi icin uygun fiyatli tavsiye edebileceginiz bir yer var mi?

Cekmekoy'de benim aldigim yerde 5-6 tane kalmis cok uygun fiyata vereceklermis. Dilersen pm'den telefon numarasini verebilirim.

• Bayramın ikinci gùnüne kaldım. Ben pm alabilirim.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.