Şimdi Ara

Kurtuluş savaşı/ war of independance kelimesi rahatsızlık vermiyor mu?...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
338
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kurtuluş/Bağımsızlık savaşı kelimesinin İngilize karşılığı genellikle war of Independance olarak geçer.

Bu kelime de genel olarak imperial güçlerin sömürgelerinin kurtuluşu olarak kullanılır. Bizimki ise İmparatorluk sonrası devamı niteliğinde bir başka devletin kurulması ve bu arada savaşın devam etmesi.

Okullarda da sanki Osmanlı imperial güç değilmiş gibi Türklerin imperial güçlere karşı savaşı diye anlatılır.

Sanki kendi tarihimizi, kendimizi küçültüyoruz gibime geliyor.

Türkiye de yaşarken belki bu kelimeler dikkati çekmiyor olabilir ama benim gibi yurtdışında yaşanlar için önemli hale geliyor. Bizim kastettiğimiz Turkish day of independance, kelime anlamı olarak yabancıların anladığından daha farklı.

Bu açıdan Kurtuluş Savaşı kelimesi bence kelime anlamı olarak doğru olsa da geniş anlamda tam olarak gerçekleri yansıtmıyor..

• Kurtuluş Savaşı bence karşılıyor. War of Independence tam karşılığı değil Kurtuluş Savaşı'nın. War of Salvation, kurtuluş savaşı demek, literal çevirirsek.

Bence yazdıklarınız mantıklı.
    Yalnız, her ne kadar resmi bir sömürgesi olmasak da emperyal güçlerin, Osmanlı'nın son 200 yılının Avrupa hakimiyeti altında geçtiğini biliyoruz ki, 1800'lerde bu durum çok fena bir hal almıştır.
    Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ise, resmi olarak sömürge haline geçecektik zaten. Sevr zaten neredeyse bütün topraklarımızı veriyordu yabancılara. Yani işin içinde biraz sömürgeleşmişlik de var.
  • Kurtulus savasinin literaturdeki adi "Turkish War of Independence" dir.
    Eski dildeki adi olan "Istiklal Harbi" ayni anlama geliyor.
    Oz Turkce'ye direk cevrilisi "Bagimsizlik Savasi" dir.

Belki de yukarida bahsedilen durumdan dolayi Bagimsizlik kelimesi yerine Kurtulus kelimesi tercih edilmis olabilir. Bagimsizligimizi hic bir zaman yitirmedik anlaminda...
  • Bağımsızlık ile kurtuluş aynı şey değil. Bir imparatorluğa bağlı devletler bağımsızlık savaşı verir. Topraklarını yitirmemek için verilen savaş kurtuluş savaşıdır. Almanlar "Türkischer Befreiungskrieg" diyorlar. Türk Kurtuluş savaşı, Yunanlılar için "Küçük Asya Felaketi". Herkes baktığı pencereden tanımlıyor.
  • Almanya ve Fransa için durum nedir, onlarda 2. Dünya savaşında işgal altındaydılar. Kurtuluş veya bağımsızlık günleri var mı ben Google da bulamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: asukrumercan

Almanya ve Fransa için durum nedir, onlarda 2. Dünya savaşında işgal altındaydılar. Kurtuluş veya bağımsızlık günleri var mı ben Google da bulamadım.

Gerek Almanya gerekse Fransa için bağımsızlık savaşı vermediler ya da Fransa için düşünürsek başarılı olamadılar. Almanlar Napolyon işgaline karşı verdikleri savaşları(1806,1813-1815) kurtuluş savaşı olarak tanımlıyorlar.
    http://www.befreiungskriege.de/geschichte.htm
  • İstiklal Harbi bizim o zamanki savaşımızın adıydı.
    Marşımızda bile İstiklal Marşı der.

Bence Kurtuluş kelimesi savaşın kıymetinden eksiltiyor.
    Neydik ki neden kurtulalım ? Belki İşgalci Güçlerle aynı zamanda Osmanlı'dan Kurtuluşu ifade ediyordur.
    Tabi bu komplocu bir teori. Sanmıyorum öyle bir şey olduğunu. Ama İstiklal Harbi kullanılmalı gerekli diye düşünüyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kurtuluş Savaşı işgalci haydut "Avrupa" ve gizli(!) yardakçısı "Amerika"dan kurtuluşumuzu ifade eder...

İnsanlığın da baş belası olan bu Batılı düşmanlarımızın zoruna gider ama yine de adı "Kurtuluş Savaşı"dır...

Şimdiyse AB, İMF, DB, CİA, Taliban, 2012, küresel şirketler, özelleştirtmeler, ılımlı islam, medya, terör, fulbright, uyuşturucu ...
    gibi aklınıza gelebilecek her türlü "savaş araçlarıyla" hücum etmektedirler.

Batı ile yapılacak yeni bir Kurtuluş Savaşı kaçınılmazdır!

Savaş olmadıkça ne Batı bu milletin yakasını bırakır, ne de bu millet aklını başına alır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Millet -- 18 Mart 2012; 23:32:20 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.