Kütahya'da yaşadığım acemilik dönemimi oraya gidecek arkadaşlara yardımcı olmak için iyi ve kötü yönleri ile anlatacağım. Anlatacaklarım bölükten bölüğe değişiyor. Ben bizzat yaşadıklarımı anlatıyorum. Götürülmesi Gerekenler
Bence sadece tıraş takımı, diş fırçası götürün. Başka Bir şey götürmenize gerek yok. Sivildeki eşyaları almıyorlar. Atlet, eşofman gibi giysileri götürmeyin Devlet her şeyi veriyor. Başka Bir şey götürüp yük etmeyin. Diş fırçası vermişlerdi ama 20 gün sonra :) o yüzden siz götürün. Sağlam bir tıraş takımı alın.
İLK GÜNLER
Nizamiyeden girdikten sonra kayıtlar başlıyor. Durmadan bir yere kayıt olursunuz. Daha sonra gruplar halinde içeriye alıyorlar. Ben 2 saat kadar bekledim. Daha sonra yine kayıt işlemleri, kamuflaj dağıtımı, 2 adet iğne olduktan filan sonra bölüklere yerleştirme yapıyorlar. Mesleğiniz neyse söyleyin. Lise, yüksekokul filan mezunu iseniz ve dövme, faça yoksa büyük ihtimal erbaş taburuna düşersiniz ve 120 gün acemi eğitimi alır ve çavuş olursunuz. Meslek ya da ehliyet varsa mutlaka söyleyin. Daha sonra bölüğünüz belli olur. Bölüğe gittiğinizde bir karmaşa olur çavuşlar künye patlat derler, kimsin sen derler hemen ad soyad memleketi en yüksek sesiniz ile bağırın. :) bölükte de kayıt işlemleri vardır. Bölükteki kayıtlarım 2 gün kadar sürdü. Koğuşlara dağıtıldınız ve artık askerlik başlıyor. Sabah 5:30da koğuş kalk içtima alınır. Yemeğe gidilir. Sonra eğitim sahasının yolu tutulur. Eğitimler çok kolay değil çok zorda değil. Yapabilene kolaydır. Temel askerlik eğitimi veriliyor. Kışın Kütahya çok soğuktur ama bir söz vardır duvarlarda "Barışta hiçbir husus eğitimden önemli değildir" diye eğitimden kaçış yok. Eğitim yapılacak bu yüzden sıcak, soğuk bahane değil. Sıcağı da çok kötüdür. Yani kısacası Kütahya'nın havası hiç iyi değil. Bir günde kar, yağmur yağar öğleden sonra güneş açar akşam ayaz olur. Çok karışık bir havası vardır. Akşam olunca tıraş olursunuz. ve saat: 22:00'da söndür ışıkları yat denir.
EĞİTİM
Eğer Çavuş Ya da muhafız değilseniz temel askerlik eğitimi alırsınız. Her şey başınızdaki komutanlara bağlı aslında eğitimde sizi çok zorlamayabilir ama zorlayabilir de. Eğitimler 40 dakika sürer 20 dakika istirat verilir. Bazen gece eğitimleri olur. Gece yön bulma, mesafe hesaplama taktikleri anlatılır. Bir zaman sonra silah alınır silahlı eğitimler başlar. Bölükten bölüğe silahın modeli değişiyor. M1 Ya da G3 piyade tüfekleri verilir. Silahı bir alırken birde geri verirken sevinirsiniz bu söz çok doğru :) silahı yere düşürmeyin. O sizin karınız ona sahip çıkın . Yere düşerse şınav pozisyona hemen geç derler :) Dayak yasak olduğu için bol bol ceza alırsınız. Çök kalk, istikamet alırsınız, şınav çekersiniz, sürünürsünüz, ördek yürüyüşü, Çin oturuşu filan gibi cezalardan birini alırsınız.
YEMEK
Merak edilen diğer önemli bir konuda yemekler olsa gerek. Yemekler özel şirket tarafından yapılıyor. Genel olarak yemekler iyidir. Bazen lezzetsiz yemeklerde çıkabilir ama mutlaka yemekleri yemeye çalışın. Boşuna gidip kantinde para harcamayın. Yemek seçmeyin ne gelirse yiyin. Siz askersiniz her şeye alışmanız gerekiyor. Yemek yiyip kuvvet almanız lazım yoksa eğitimlerde zorluk çekersiniz. Benden söylemesi :)
BANYO
Haftada 2 kez banyo olur. Bizim bölüğün içinde banyo yoktu bu yüzden er hamamına giderdik. Başka bölüklerin içinde banyo vardı. Onlarda sistem nasıldı tam bilmiyorum
HOŞUNUZA GİDECEK VE GİTMEYECEK DURUMLAR
Hoşunuza gidecek ilk şey Askerlik Arkadaşlığıdır. Hayat düzene giriyor. Herşeyi zamanında yapıyorsun. Akşam eğitimden geldikden yatağa uzanmanın tadı başkadır :) Heryerde bir sıra vardır bu nedenle sabır etmeyi öğrenirsiniz. Zorluklarla mücadele etmeye çalışırsınız. Bunlar insana sivil hayattada yarayacak şeylerdir. Haftasonları istirahat vardır.
Sıra beklemek eziyettir.. Ben 1 saatten fazla yemekhanenin önünde sıranın gelmesini beklediğim bilirim. Heryer uygun adımda gidersiniz. Sol sol sol saaa sol :) Sürekli içtima olur. Komutanlar ne derse yapın. Fazla takılmamak gerekir aslında. Bir şey dediğinde yaparsan sorun yok. Birde çetlis diye tabir edilen er bilgi kılavuzu vardır. Gidince görürsünüz 40-50 sayfalık bir kitapcık. Askerlik ile ilgili bilgiler var bunları ezberlemenizi isterler. Her an yanınızda olmalı. Komutan çıkarın çetlisleri çalışmaya başlayın diyebilir. Yemin töreni provaları olacaktır. Bu provalar sizi yorabilir.
NÖBET
Acemi ikende nöbet tutarsınız. Akşam 6'dan Sabah 6'ya kadar nöbet vardır. 2 kişi 1 saat olmak üzere bölüğün etrafında devriye nöbeti tutarsınız. Kimi 5 kere Kimine 1 kere nöbet denk gelmiştir artık şansınıza. Birde eğitim sahasında tüfekler çatılır onların başında nöber tutuluyor. Silahları hızlı çatın yoksa nöbete kalırsınız. Bazende çavuşlar seçiyor, çok göze batmayın sizi seçebilir.
DAĞITIM
Geldik en önemli konuya Usta Birlikleri
Genel olarak dağıtımların yapıldığı yerler; Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Muğla, Diyarbakır, Afyon, Amasya, Tekirdağ, Adana, Muş, Çanakkale, ayrıca nadiren Kütahyada da kalabilirsiniz bir ihtimal Kıbrısa çıkma olasılığıda var. ALLAH herkese kolaylık versin. Hayırlı tezkereler diliyorum.