Herkesin yedek subay olma konusunda farklı fikirleri olduğunu görüyorum seçimin tamamen şansa bağlı olduğunu yada diploma notunun çok önemli olduğunu düşünen, yaşın büyük sana çıkma ihtimali yüksek diyen kişiler var yani her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Ben de bu konudaki araştırmalarımı, fikirlerimi sizinle paylaşmak ve düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Yedek subay olmak istediğim için biraz bu konuda araştırma yaptım. İzlediğim videolar okuduğum kanun, yönetmelik, raporlar ve forumlarda ki tecrübe edenlerin yorumlarından anladığım kadarıyla yedek subay, yedek astsubay ve erlerin toplamı her yıl ve her celp dönemi sayılar farklılık gösteriyor. Milli Savunma Bakanlığı Faaliyet Raporu’nda TSK’nın personel yapısındaki sayısal verilere göre 2021 yılında yükümlü sayısı verilmiş. 2021 yılında sınıflandırılan yükümlü sayısı 174.916 olarak verilmiş. Ben de bu veriyi baz alarak yorum yapacağım. Yani ortalama her celp dönemi 44 bin kişi askere gidiyor. 2022 yılı için bu sayının daha da düşeceğini tahmin ediyorum çünkü bedelli askerlik hizmeti kapsamında; 2021 yılında toplam 112.592 vatandaş bu hizmete başvurmuş. Taleplerin (genel görüş) Ağustos > Mayıs > Şubat > Kasım şeklinde yedek subay çıkma ihtimalini yüksekten düşüğe doğru sıralayabiliriz. Başvurduğum ağustos celp döneminde ortalama 35 bin başvuru olduğunu düşünüyorum. Bu verilere göre ağustos celbi için ortalama olarak 3-4 bin civarı yedek astsubay 2-3 bin civarı yedek subay alımı yapılacağını tahmin ediyorum. Bu sayıların içinde kimin lise kimin önlisans - lisans mezunu oluduğunu bilmiyoruz. 35 bin yükümlü içerisinden önlisans ve lisans mezunu olanları, bu mezunlar arasından yedek subay-astsubay olmak istiyorum seçeneğini işaretleyenleri ve bu seçeneği işaretleyip yedek subay-astsubay olmaya uygun bulunanları düşündüğümüzde her 6-7 kişiden birinin seçileceği ortaya çıkıyor. Yükümlü Personel Toplamı: Yedek Subay + Yedek Astsubay + Erbaş + Er (Yıllar itibarıyla silahaltına alınan toplam personel mevcududur.)Yedek subay seçilebilmenin farklı kriterler içerdiğini ama en önemlisinin yedek subay olmayı isteyenler arasından TSK' nın ihtiyacı olduğu bölümler olduğu ve bu yüzden mezun olunan bölümün en önemli kriter olduğunu düşünüyorum. Yedek subay adayları belirlenirken; yükümlülerin istekleri de dikkate alınarak meslek bilgisi, tahsil, akademisyenlik ve sağlık durumları ile yaş, yabancı dil notu, lisans bitirme notu, fiziksel özellik, günün gelişen şartları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek diğer kriterler nota tahvil edilir. Seçim, bu not üzerinden yapılır yazıyor TSK' nın sitesinde. Yedek subay seçiminde Meslekçi yada Takım komutanı olunuyor. Diyelim ki bir meslek grubundan birimler 50 kişi istedi mezun olduğumuz bölüm gereği Meslekçi sınıfı için o 50 kişinin içine puanımıza göre girdiğimizde meslekçi yedek subay oluyoruz. Giremediğimiz zaman diğer bölüm mezunlarıyla birlikte herkesin arasından takım komutanlığı için tekrar sıralama yapılıyor ve seçilince yedek subay olunuyor. Her birliğin hangi meslekten kaç kişiye ihtiyacı olduğunu bildirdiğini bu mesleklerin tıp, hukuk ve mühendislik gibi bölümlerin fazlaca olduğunu öncelikli olarak bu bölümlerden alındığını, mühendislerin kendi içerisinde ağırlıklı olarak sırasıyla eem, makina, inşaat, bilgisayar, malzeme, harita, gıda, ziraat, çevre ve kimya diye sıralandığını ( bu sıralamayı yedek subay eğitim birliğindeki kişilerin sayılarını oranıyla ortalama olarak yazdım ) .Bu bölümlerden mezun olup meslekçi seçilmeyenlerin ve bu bölümlerin dışındaki mesleklerin takım komutanı olarak seçildiğini düşünüyorum. Tabiki TSK'nın ihtiyacı doğrultusunda diğer bölümlerinde meslekçi olarak seçilebileceğini örneğin maliye mezununada ihtiyacı vardır TSK nın iş güvenliği uzmanına da tarihçiye de ihtiyacı vardır istatistikçiye yada besyocuya ama sayıca daha az. Bu meslek mezununlarının İİBF, Fen Edebiyat, GSF yada teknik olmayan MYO mezunlarının takım komutanı olarak seçildiğini düşünüyorum. Aynı bölüm mezunu daha düşük diploma notuna sahip birine çıkıp daha yüksek diploma notu sahibine çıkmayabiliyor. Bu konuda farklı kriterlerin devreye girdiğini düşünüyorum. Kişinin adli sicil geçmişi, olumsuz güvenlik soruşturması, hastalık geçmişi (kullandığı ilaçlar), fiziki yetersizlik (anıtkabirde nöbet tutabilmek için 1.80 boy isteniyor vb.), mesleki tecrübe ve yeterlilik belgeleri gibi bir sürü bilmediğimiz kriter olabilir.
Mesleki tecrübe kısmına ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kendi tecrübemden anladığım kadarıyla üniversiteden mezun olduğunuz bölüm koduyla SGK da kaydınız var ve tecrübeniz gözüküyorsa (stajlar hariç) meslekçi subay seçilme ihtimaliniz yükseliyor. Bu yorumu Faaliyet raporundaki ''Yükümlülerin iş adresleri 19 Ocak 2021’den itibaren Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığından (SGK) elektronik ortamda web servisler ile alınmaya başlanmıştır.'' cümlesiyle destekleyebilirim yani TSK meslekçi subay seçerken tecrübeli olanlara öncelik veriyor. *Güncellendi
Bu sayısal veriler ilk paylaştığım halinden farklı çünkü hangi verinin subay seçiminde önemli olduğunu zamanla daha iyi anlamaya başladım. Bu yazıyı fikir edinmek için daha değerli hale getirmeye çalışacağım. 388. Dönem Yedek Subay olarak seçildim yakında askerlik hizmetimi yerine getirmek için gideceğim mesaj atanlara cevap veremeyebilirim. Döndüğümde tecrübeli halimle bu yazıyı geliştiririm. Bu kutsal görevi isteyen herkese nasip olur inşallah. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi envengineer -- 30 Temmuz 2022; 16:4:41 > |
Yedek Subay-Astsubay Çıkma Olasılığı Hakkında Sayısal Veriler
Askerlik görevini yedek subay veya astsubay olarak tamamlama olasılığını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. İşte bu konuda bazı sayısal veriler:
Yedek Subay Çıkma İhtimali
- Her yıl yaklaşık 10.000 kişi yedek subay olarak askere alınmaktadır.
- En çok yedek subay alınan bölümler; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'dır.
- Yedek subay çıkma ihtimali, eğitim durumuna, mesleki deneyime ve sınav puanına göre değişir.
Yedek Astsubay Çıkma İhtimali
- Her yıl yaklaşık 5.000 kişi yedek astsubay olarak askere alınmaktadır.
- En çok yedek astsubay alınan bölümler; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'dır.
- Yedek astsubay çıkma ihtimali, eğitim durumuna, mesleki deneyime ve sınav puanına göre değişir.
Diğer Bilinmesi Gereken Noktalar
- Yedek subay ve astsubayların askerlik süreleri 12 aydır.
- Yedek subay ve astsubayların aldıkları maaşlar, rütbelerine ve görev sürelerine göre değişir.
- Yedek subay ve astsubaylar, askerlik süreleri sonunda terhis edilirler ancak tekrar göreve çağrılabilirler.