Şimdi Ara

Lamptron CW611 İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.822
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Lamptron CW611 İncelemesi

Lamptron ülkemizde bulunmayan yurt dışı menşeili genellikle bilgisayar modding parçaları üzerine yoğunlaşmış bir firma.Genelde fan kontrol üniteleriyle pazarda aktif olan firmanın son zamanlarda su soğutma bileşenleri üzerinede yoğunlaştı. Bu incelememize konu olan Lamptron ürünü ise FC5 V2 adlı fan kontrolcüsü.Ürün fiyat olarak fazla gelebilir kullanıcılara ama firmanın genel olarak çoğu ürünü alternatiflerine oranla fiyatları daha yüksek ve daha fonksiyonel kaliteli ürünlerdir.

Fan kontrolcüler son zamanlarda popülaritesi oldukça artmış ve ihtiyaçlar dahilinde kullanım özellikleri oldukça çeşitlenmiş hatta uzaktan kumandadan kontrol edilebilme özelligi dahi getirildi.Günümüz performans odaklı bileşenler genelde yüksek güç tüketim oranlarına sahip oldukları için ısınan bileşenler ve bu yüzden temiz havayı dışarıdan alıp, içerideki sıcak havayı ise dışarıya tahliye edebilecek fanlara ihtiyaç duyuyorlar.Piyasada oldukça çeşitli yüksek hava akımı sahip ve düşük seviyede ses üreten modeller olmasına rağmen belirli bir dönüş hızından sonra her fanda mutlaka ses oluyor.Bu yüksek ses genelde oyun vs gibi işlemler yapılırken rahatsız etmese dahi boşta internette gezinen bir kullanıcıyı oldukça rahatsız ediyor.Kaldı ki boşta duran bir bilgisayar fazla enerji harcamadığından ve bileşenler yük altına girmedigi için ısınmamasından dolayı bu fanların son devirde çalışması lüzumsuz geliyor.Kulak bu sese zamanla alışsa bile sessiz bir ortama geçtiğinizde kafanızın gerçekten ütülendigini anlıyorsunuz.Tam bu noktada fan kontrolcüler devreye giriyor.Fan kontrolcüler sayesinde bilsayarınız yükte değilken kısabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz.Yüke geçtiğinizde ise keyfinize göre fan devrini ayarlayabilirsiniz.

Üründe altı adet fan kontrol kanalı bulunuyor. Bu teorik olarak altı adet fanı hiç bir aparat kullanmadan sorunsuz bağlanabilir demek oluyor fakat ürün kanal başı 36W gibi oldukça yüksek bir rakımı sorunsuzca kaldırıyor. 12W=1A dersek 36W=3A tekabül ediyor.Şöyle örnek veriyim : Thermalright TY140 adlı fan 0.20A ve 0.20/2.5A= 15 dersek her kanala 15 fan toplamda 90 adet fanı çoklayıcılar yardımıyla çok rahat bir şekilde bağlayabilirsiniz. Ürün güç çıkışı olarak 0-12V biçiminde güç verebiliyor yani fanı tamamen kapatabilir ya da en yüksek devirde kullanabilirsiniz.

Ürünün kutusuna ilk başta baktıgınız zaman su resmi ve kutu üzerinde yer alan ''Watercooling Controller'' ibaresi hemen dikkati üzerine çekiyor ve hemen akılda ''Su soğutmanın kontrolcüsü mü olur ?'' gibi bir soru beliriyor. Bu özellik ilk değil,Alman firması olan AquaComputer'in Aquaero 5 diye bir ürünü var ama ürünün tüm paket içeriğiyle aldığınız ortalama bir bilgisayar kasası toplanacak düzeyde astronomik bir fiyata sahip.Zımbırtıda Water Cooling ibaresinin yazmasının nedeni su soğutmada kullandığımız pompaların ve flow meter hepsine sorunsuz şekilde tam desteklemesi. Flowmeter anlatmak gerekirse kısaca ,suyun miktarını ölçüyor. Bu flowmeter lar genelde su sogutma sistemine monte edilir ve su bunun içinden geçerken sahip olduğu yaprağı döndürerek ölçüm yapılır.Flow meter de ki kablo yu kontrolcüye takarsanız sorunsuzca suyun miktarını görebilirsiniz. İkinci bir özellik olan pompayla uyumluluk meselesine gelecek olursak, ürünün iddiasına göre tüm pompalarla sorunsuz şekilde pompanın çalışma hızını gösteriyor.Günümüz pompalarının çoğunda sinyal göndermesi için ayrı 3 pin kablo olur fakat gücü 4 pin molex ten alır. Siz 3 pin kabloyu modlayıp gücüde molex yerine 3 pin kablodan alacak şekilde ayarlarsınız hem pompanın devrini görebileceğiniz gibi bunu da ayarlayabilirsiniz .

Ürünü ilk başta kullanırken ciddi biçimde zorlandım çünkü daha önce kontrolcülerden kullanılmayan bir kontrol mekanizması kullanmışlar.Normalde kontrolcüler ya dokunmatik olur ya da her kanala atanmış ayrı potansiyometreyle ayarlanız.Ama bunda sadece 2 tuş ve toplamda bu tuşların 3 işlevi oldugundan durum biraz farklı.Her ne kadar anlatmaya çalışsam da anlatamayacağımdan video yu izlemekte fayda var.

Aşağıdaki video otomatik olarak sıcaklığa göre fan devrinin ayarlanmasıyla ilgili. Ayarladığınız sıcaklık delerine göre fanın devri artıp azalıyor. Fanın devriyle sürekli uğraşamam pwm gibi kendi takılsın diyenler için önemli bir özellik. Detaylar video da

Kutu ve Kutu İçerigi

Ürünün kutu içerigi olarak: Fanların baglantısı için 6 adet 3 pin kablo,6 adet ısı sensörü ,4 adet vida, 1 adet güç kablosu,Kullanım Kulavuzu ve lcd ekranı temizlemek için silme bezi..Ürünün montajı için tüm gerekli aparatlar kutu içeriğinden çıkıyor..Ayrıca kablolar sleeve kaplanmış şekilde. Genelde bu tarz ürünleri görselliğe önem veren kullanıcılar tercih ettiği için önemli bir özellik.

Ürünün Önden Görüntüsü

Ön kısma baktığımızda ön panelin tamamı ekran için ayrılmış durumda.Hemen sag tarafında ise üst tarafta yer alan büyükçe dügme seçenekler arasında geçiş yapmanızı ve kanallara girmenizi sağlıyor. Alt taraftaki ufak düğmeyse girdiğiniz menüde diğer ayarları yönetiyor.Ürünün dış kasasında fırçalanmış alüminyum kullanılmış. Bu hem görsellik açısında göze hoş geliyor hemde sürekli elle cihaza müdahale edildiğinde iz vs bırakmıyor.

Ürünün Arkadan Görüntüsü

Çalışırken

Ondan fazla faz kontrolcü inceledim ve açık ara en kaliteli ekrana sahip fan kontrolcü CW611. Daha önce Lamptronun yine digital fan kontrolcüsü FC Touch un ekranı az aydınlatılmış, farklı açılardan görülmeyen kullanıcıyı tatmin etmeyen bir ekranı ama CW 611 de bu sorun tamamen giderilmiş.Aşşagıdaki resimlerde anlaşıldıgı gibi her açıdan rahatça okunabiliyor ekran ve ışıgıda oldukça yeterli seviyede.Ayrıca ışıgın seviyesini istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz ya da kapatabilirsiniz.

Ürünün ana ekranının sağ üst köşesinde led simgesi yer alıyor.Ufak tuşla led ışığının seviyesini ayarlayarak led simgesinden bu seviyeyi görebilirsiniz. Hemen sag tarafında sıcaklık degeri yer alıyor .Bunu celcius ve fahrenheit olarak degiştirebilirsiniz. Hemen diğer tarafta alarm ın simgesi bulunuyor ve bunun sayesinde alarmın aktif olup olmadıgını görüyoruz. Ekranın merkesinde en büyük tarafı kaplayan yerdeyse fan kontrolcünün sahip oldugu kanalları görüyoruz ve onun altında fan devrinin yüzde olarak ayarlanması için bir çizelge var. %4 oranın artıma ve azalma yapabiliyoruz.Daha önce Fc touc da bu %1 di,Bu bir sorun teşlik etmese de hassas olması daha iyi olabilirdi. Hemen üste sol tarafa geçtigimizde burada fanın rpm hızı,voltajı ve gpm,lph degerleri yer alıyoru.RPM ve voltaj fan için ayarlanmış kısım.GPM ve LPH ise pompa ve flowmeter için ayarlanmış. GPM nin açılımı Gallons per minute yani dakikada geçen galon miktarını ifade eder. LPH ise liter per hour yani saatte geçen su miktarını ifade eder.Genelde pompa içi gpm kullanılır ama bazı pompaların sitesindeki bilgilere baktığınızda lph yide görürsünüz.
    <

Fan kontrolcünün performansı da olur mu? demeyin.Oluyormuş Şimdi bir fan kontrolcünün esas amacı üstünde yazan voltaj değerini verip veremedigidir. Biz hem bunu test edecegiz hem de kontrolcünün üzerinde yazan voltajı verdiğinin doğru olup olmadığını kontrol edeceğiz.

İlk testte aşağıdaki tabloda 36W=3A değerine tekabül edecek seviyede fan bağlayarak bir nevi stress testi yaparak sonuna kadar kastırıyorum 36W nın karşılığının olup olmadığını görmek için.Bunu %100, %75, %50 ,%0 seviyelerinde test ediyorum ve her kanalı tek tek test ediyorum.İlk başta fan kontrolcüde yazan voltaj değeri yazılı hemen yanında ise multimetrede gördüğüm voltaj degeri yazıyor.

İkinci testte sadece %100 de test ediyorum fakat 36W ,18W,7W olmak üzere üç farklı yükte gerçekleşiyor bu test. Yine ilk önce yukarıdaki tablodaki gibi en başa lamptron un üzerinde gördüğüm voltaj değerini yazıp hemen yanına multimetrede ki voltaj değerini yazıyorum karşılaştırma için.

Full yükte görüldüğü gibi makul sayılabilecek düzeydi bir kayıp oluyor fakat fan sayısını azalttıkça yani çekilen güç miktarını azalttıkça bu düzeliyor. Açıkçası bu pek sorun değil çünkü kanal başı 36W çok yüksek bir rakam, bu gücü çekecek fanları fan kontrolcüye bağladığımda odada durulmayacak düzeyde bir ses oluştu.Günlük kullanıcı 5000 rpm gibi hızında fanları kullanmayacağı için bu pek sorun teşkil edecek bir konu delil.

Açık ve net bir şekilde diyebilirim ki bu ürün şu ana kadar incelediğim en iyi kontrolcü.En büyük artısı, üzerindeki Lcd ekranı diğer o diğer dar açılardan baktığında gözükmeyen, az ışığı olan ekranların yanında resmen full hd kalır. Bunu haricinde ''WaterCooling'' özellikleri sayesinde pompa ve flowmeter larla sorunsuz şekilde çalıştığından ürünün piyasada pek alternatifi bulunmuyor.Üzerinde yazan 36W yi tam yükse %100 vermemede büyük oranda karşılıyor.Tek kötü özelliği, lcd ekranı geniş tuttukları için tuş koyacak alan az kaldığından dolayı 2 tuş bulunuyor ve bunlarada birden fazla görev atayınca insan ilk başlarda ciddi biçimde tuşların işlevini kavramakta zorlanıyor.Ama biraz kullandıktan sonra alışılıyor .Uzun lafın kısası su soğutma kullanıyorsanız,şık bir kontrolcü arıyorsanız ve kanal başı yüksek güç desteği istiyorsanız CW611 listenizin başında bulundurulması gereken bir ürün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OneTreeHill -- 18 Aralık 2017; 19:34:13 >

• Hocam yine bir incelemenizde görsel komasına girdim
  • Güzel inceleme. Üründe çok güzel zaten şu anda bende aynısından kullanıyorum
  • keşke abload dan upload etmeseydiniz. Resimleri açan karman çorman bir şeyler çıkıyor.
  • @Poyri!!!

Sen anlat birde Poyraz dügmelerin fonksiyonlarını kullanan biri olarak .Ben beceremedim .

@dualcoreyhy

Başka sitelere yüklediğim zaman resimleri simage koymak zorunda kalıyorum.Öyle olunca hem sayfa düzeni bozuluyor hem de sayfaya girme süresi uzadığı için abload a yüklüyorum bende
  • Hiç ilgim olmayan alanlar. Yazılanlara baktım sadece. Başka bir dünyadan gibi geldi .)

Güzel inceleme bu arada.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık yine güzel bir inceleme. Ben de var kontrolcü ama kullanmıyorum hiç
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Deepcool an600 cpu cooler
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: OneTreeHill

@Poyri!!!

Sen anlat birde Poyraz dügmelerin fonksiyonlarını kullanan biri olarak .Ben beceremedim .

@dualcoreyhy

Başka sitelere yüklediğim zaman resimleri simage koymak zorunda kalıyorum.Öyle olunca hem sayfa düzeni bozuluyor hem de sayfaya girme süresi uzadığı için abload a yüklüyorum bende

Aslinda 2 ana kullanımı var. 6 kanaldan birine girip alttaki düğmeye basarak degerler arasinda geçiş yapılıyor(rpm mi voltaj mi gozuksun gibi seyler degisiyor), diger ana kullanimi da ana menudeyken usttekine basili tutup onun cinsini belirleme(pompa akis olcer yada fan gibi). Birde baska kombinasyonlar var ama onlari hatirlamak imkansiz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• insipe12 İ kullanıcısına yanıt
    Siz kimsiniz? Senden başka kimler var bu mesajı okuyan?
    Ne bilip ne bilmediğin buradaki kimsenin zerre kadar umurunda değil, merak falan da eden yok.
    Önemli olan tek şey ne yaptığın.
    Bu çöpse eğer sen değerli yaptıklarını göster görelim.
    Gösterecek bir numaran yoksa da bilirim falan diye hikaye anlatma buradaki amcalara.
  • Haydaaaa....

Biri cami duvarına işiyo. Troller ekşiyle incideydi ama demekki buralara da düşüyorlar arada bir.

Not: Geçen pazartesi 1'ler okula başladı.
    Gerçi bu yazabiliyo.
  • quote:

Orijinalden alıntı: insipe12

Çöp

Yorum süper :) Kutlamak gerekir arkadaşı . 10-11 yaşındayken bizde böyle gereksiz yorumlar yapardık .

@OneTreeHill

Dostum eline sağlık , uzun süredir merak ediyordum aleti . Kendimde spariş verecektim ama Kustom da sadece ön spariş verilebiliyor .
    Ne kadar bekledin gelmesini ? Ayrıca flow meter takarak test edebildinmi ? görseller var mı bu konu hakkında ? Ayrıca bu alete sanırım
    pompayı 3 pin güç kablosu ile bağlayabiliyorduk diye hatırlıyorum , doğrumudur ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: trumpet

quote:

Çöp

Yorum süper :) Kutlamak gerekir arkadaşı . 10-11 yaşındayken bizde böyle gereksiz yorumlar yapardık .

@OneTreeHill

Dostum eline sağlık , uzun süredir merak ediyordum aleti . Kendimde spariş verecektim ama Kustom da sadece ön spariş verilebiliyor .
    Ne kadar bekledin gelmesini ? Ayrıca flow meter takarak test edebildinmi ? görseller var mı bu konu hakkında ? Ayrıca bu alete sanırım
    pompayı 3 pin güç kablosu ile bağlayabiliyorduk diye hatırlıyorum , doğrumudur ?

Ben ürün ilk çıktıgında sipariş vermiştim, 10 günde gelmişti. Yok abi takmadım hiç flowmeter.Poyraz pompa takılı kullanıyor.
    Evet 3 pin tüm baglantıları,zaten bizim d5 lerde en sag pinde sarı da sinyal oluyor tek onu takıyoruz. Ama sadece sinyali görüyoruz.Bence +12v ve ground kabloyu modlayıp takmak lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: OneTreeHill

quote:

quote:

Çöp

@OneTreeHill

Ben ürün ilk çıktıgında sipariş vermiştim, 10 günde gelmişti. Yok abi takmadım hiç flowmeter.Poyraz pompa takılı kullanıyor.
    Evet 3 pin tüm baglantıları,zaten bizim d5 lerde en sag pinde sarı da sinyal oluyor tek onu takıyoruz. Ama sadece sinyali görüyoruz.Bence +12v ve ground kabloyu modlayıp takmak lazım.

Pompanın güç kablosunu modlamayı düşündüm ama açıkçası pek gerekli gelmedi nasılsa pompanın hızını sabit kullanıyoruz sırf kaç rpm de onu görmek için kullanılabilir ama yinede ne kadar gerekli tartışılır tabi.

• Benim pompa 3 pin üzerinden motorun kaç rpm de döndüğünün bilgisini gönderiyor , örnek olarak ( rpm sinyali ) . Dediğin gibi ne kadar gerekli yada gereksiz tartışılır , ancak bu özelliği sayesinde pompanın sistem soğukken daha yavaş , ısındığında daha hızlı çalışmasını sağlayabilirim .
  • İnceleme için teşekkürler. Yine, detaylı bir inceleme olmuş.

Keşke ülkemizde satılsaydı, bende bu aralar fan kontrolcü bakıyorum, iyi bir seçenek olabilirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 12 Eylül 2013; 23:42:15 >
  • quote:

Benim pompa 3 pin üzerinden motorun kaç rpm de döndüğünün bilgisini gönderiyor , örnek olarak ( rpm sinyali ) . Dediğin gibi ne kadar gerekli yada gereksiz tartışılır , ancak bu özelliği sayesinde pompanın sistem soğukken daha yavaş , ısındığında daha hızlı çalışmasını sağlayabilirim .

Sadece 3 pin ise sadece hızını görmeni yarar. Benim pompada aynı şekilde 3 pin sadece devir hızını gösteriyor, pompayı kontrol etmek istiyorsan direk gücü kontrolcü üzerinden verebilirsin kontrolcü güçlü olduğu için sorun çıkartmayacaktır yada bazı pompalarda 4pin lik kablolardan oluyor onun ile olur belki. Gerçi kontrolcü hep 3 pin girişli ama bir yöntemi bulunur diye düşünüyorum. Yani elimdeki pompayı kontrol etmek istiyorsan molex deki 2 kabloyu söküp 3pin fan kablosu gibi hazırlarsın taktığın zaman kontrol edebilirsin kontrolcüden.

• Eline sağlık, ürün de inceleme de çok güzel olmuş.
  • tablolarda kanal3 %100 yük multimetre ölçüm sonucunda bi yanlışlık olabilirmi
  • mtk
  • quote:

Orijinalden alıntı: bhazer

tablolarda kanal3 %100 yük multimetre ölçüm sonucunda bi yanlışlık olabilirmi

Olamaz.Çünkü 2 tane farklı multimetreyle denedim.Hem başka incelemelerde de böyle oldugunu görürsünüz sonuçların. Kaldı ki bu ürün en iyi kontrolcülerden.Sonuçlar digerlerinde daha beter.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.