Şimdi Ara

Laptopta hızı hangi etken ne kadar etkiler???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bu konuda baya bi araştırma yapmış olmama rağmen tatmin edici cevaplar alamadım bi türlü. Benim merak ettiğim, örneğin iki laptop düşünelim birinin işlemci hızı 1,50 GHz FSB ise 667 MHz, diğerinin işlemci hızı 1,86 GHz iken FSB 533. Diğer bütün şartların eşit olduğu durumlarda bu iki makineden hangisi daha hızlıdır hangisi tercih edilmelidir. Bir diğer sorum ise işlemci model numarası ile ilgili. Örneğin T2350, T5250, T7300 gibi işlemci numaraları var. Bunlar neyi ifade eder. Birinin diğerine üstünlüğü nedir? Bir de chipset markası ve modeli var. Bunu da kısaca açıklayabilirseniz sevinirim. Hangi model chipset daha verimlidir? Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Not: TOSFIBA A200 1M4 ile ASUS F3WE arasında kararsızım. Bu konuda da yorumlarda bulunabilirsiniz. Tekrar teşekkürler.

• Arkadaşım maşallah sen de makalelik soru sormuşsun yani

Hıza etken bir çok unsur var bunu işlemcinin clock hızı ve fsb ile sınırlı tutmak yanlış olur. Clock hızı yani Ghz ile belirtilen değer işlemcinin saniyede yapabileceği işlem sayısını belirler, FSB ise chipset ile olan haberleşme hızını. O yüzden uygulamaya göre farklılık gösterir. İşlemcinin çok fazla işlem yapması gereken bir uygulama ise clock hızı önemli, ama işlemciye çok fazla veri taşınması gerekirse de FSB devreye girer. Bu konuda net bir yargı sunmak doğru olmaz kanımca.

Model numaraları mimarilere göre değişiklik gösteriyor. Mimariden kasıt ise piyasada duymuş olduğun Centrin Duo, Core Duo, Core 2 Duo, Santa Rosa gibi yapılardır. Örneğin Core 2 Duo platformundaki 7000 serisinde tek haneli olanlar 7100,7300,7500,7700 Santa Rosa mimarisindedirler ve FSB hızları 800 Mhz'dir. çift haneliler ise 7200,7400,7600 Core 2 Duo platformundadır ve 667 Mhzlik FSB hızına sahiptir. Şu an için en üstün mimari Santa Rosadır.

Chipsetler birbirlerine göre çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahipler elbette ki. Ancak son çıkan santa rosa mimarisi ve wireless Draft-N teknolojisi sayesinde Intel günümüzün dizüstü piyasasına güçlü bir yumruk indirmiş gibi görünüyor. Intel haricinde favorim olan chipset ise Nvidia chipsetlerdir. Ama dizüstlerinde kullanılıyor mu bilemiyorum.

Sorduğun bilgisayar modellerine gelince: (Yukarıdaki soruyu neden sorduğunu şimdi anladım :D)
    Toshibada bulunan işlemcinin mimarisi daha eski ve asusta ek olarak Draft-N teknolojisi var ve asusun kullandığı chipset diğerine göre daha iyi. Benim tercihim Asus.

• 1-Saat Hızı (2.00 Ghz gibi)
    2-FSB Front Side Bus (800 Mhz gibi)
    3-Ön Bellek Miktarı (1MB, 2MB yada 4MB)
    3-Ram Kapasitesi (2 GB gibi)
    4-Ram Hızı (533 Mhz yada 667 Mhz gibi)
    5-Ekran Kartının Gücü (X1600, 8600GT gibi)
    6-Hard Disk RPM'i (4200,5400 yada 7200)
    7-Kullanılan İşletim Sistemi (Mesela Vista Makinaları epey bi zorluyo ama XP'de daha iyi performan alınıyo)

Söylediğin modeller içinde tabiki Asus daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torinolu -- 4 Ekim 2007; 3:29:47 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Anakart Performansı etkiler mi?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.