Merhaba arkadaşlar. Ledlerile konular dağınık ve led hakkında paylaşımda bulunduğu konuya bir baktım ki sıcak fırsatlar konusunda başlığında gözüküyor .
Arada kaybolup gidecek . Bende bu bilgileri ortak bir yerde toplarsak daha faydalı olur diye bu konuyu açtım. Buna benzer bir konuyu aradım bulamadım. Ledler hakkında çok fazla bilgim yok. Evime 5-10 tane farklı ledli fener tipi aldım. bir kısmını sattım bir kısmını hediye ettim bir kısmını da ile çocuk projelerinde kullandım. değişilk tipte bir sürü pillerim var. Ledlerle az da olsa hobi olarak uğraşıyorum Kısacası bir fizikçi olarak ledlerden umutluyum fakat hala bazı eksikleri var-düzensiz ışık,düzenli akım ihtiyacı ,ısınma sorunu vs. Umarım ilerde bu sorunların üstesinden gelinir,yeşil çevreci bir pozisyonda hakettiği yere ulaşır.
Yaptığım paylaşımları buraya kopyalıyorum.. Sizlerden destek bekliyorum..
Merhaba, led aydinlatma cok hizli gelisti son 2 yilda ve bu baslik gercekten zamanlama olarak cok iyi olmus, saolun. Benim bildigim Led chipleri son 2 yilda cok hizli gelisti ve bugun evlerimizde, alisverismerkezlerinde, marketlerde, fabrikalarda kullanilmaya basladi bile, fiyatlarida sagladigi faydayla karsilastirildiginda alim yapilacak seviyede, ayrica bence diger en onemli faydalardan biri cevreye sagladigi fayda , insan sagligina zararsiz olmasi, bu konudahttp://www.lumelux.com/blog.aspx adresinde cfl lambalarin civa tehlikesinden bahsediliyor, led lerde boyle zararli maddeler kullanilmiyor
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Evde aydınlatma için kullanılan power ledler ile başlayayım. Malesef az ışık veriyorlar. Zaten güçleri 3w yani bu 3w için normal. Her nekadar satıcı 9w diye satsada bana 3w olduğu aşikar. ikinci el sitelerde buna benzer olanların 12 ledlisi olanlar var. belki ev için tekli kullanımı uygun olabilir diye düşünüyorum . Ama dikkat edin smd led olmasın .power led olanları tercih edin. Bu lambaların tasarım sorunu var. ışık düzensiz ortayı çok fazla aydınlatıyor kenarları çok az. Bu tasarım ile ilgili benim de fikirlerim var üzerinde uğraşıyoum. en yii dağıtım nasıl olur diye deneyler yapıyorum ara sıra.
Aldığım lamba şu resimde gözüküyor.
----------------------------------------------------------------------------- ebaydan satın aldığım e27 duylu lambalardan bazıları bozuk çıktı. Bozuk olanları açtım. içindeki tel devre kartından lehimden kopmuş. Tamir ederken de fotograflarını çektim. Sarı renkli ledler. Bimde satılan iyi kalite tek ledli fenerlerin ledine benziyor. MXD led diye geçiyor .Herbiri 1w ledler kulanılıyor. Çok ledli olanların ucuz ledleri kullanılmamış . 3 tane led seri bağlanmış. İçindeki devrenin voltaj çıkışı 9.3 volt olarak ölçtüm. 12 voltta bağladım üçünü daha güçlü ışık verdi. Bunlar zaten 3.7 voltluk pille rahatlıkla çalışırlar. 3V güç aldığı için düşük ışık veriyor.3.7 V çıkartıldığında ısınması çok daha fazla olacağından belki kullanılan devre o şekilde ayarlanmıştır. Devrenin gücünü ölçecek alet bende yok.
incelemeye devam..
Açtığım lambada kullanılan ledler bunlar. Bazı ebay yorumlarında dedikleri gibi 3x3w değil 3x1w lık ledler gibi gözüküyor.
Yani evde kullanmak için 5 veya 7lik avize gerekiyor hatta salon iki tane avize lazım olabilir. Bende öyle yapacağım . Bana göre en iyi aydınlatma tavana vurularak yapılan aydınlatma. O yüzden bu lambaları tavan vuracak şekilde salonda iki avizeye 5-7 arasında ampul gelecek kullanmayı düşünüyorum . Ledlerden yana ışık gelmediği için hiç bir zaman ışık direkt gözüme gelmeyecek. Evde plazma tv vs cihazlarda da yansıma yapmayacak. Gündüz güneş ışığını eve girmesi gibi yansıyarak girecek . bunlardan 5 tane kullanılsa bile 5x3w=15 w devre kartını gücünü vs . hesaplarsak 20w lık güç tüketecekler bu da eskisi ile aynı güçte ama en azında sarı ve doğal ışık olacak. Tabi avize kullanıpta her aivze de toplam 80-100w arası güç harcayan 4-5 lik floresan lambalardan daha tasarruflu olduğu aşikar. , Bazı insanlar ise avizelerde 40 wlık eski lambalardan baya sayıda kullanıyor bu israfında önüne geçilmiş olacak.
Product Details: Place of Origin Guangdong, China (Mainland) Brand Name MXD Model Number MXD-PC004WEG1-001 Model Number MXD-PC004WEG1-001 Light Source LED LED Chip Epistar/Bridgelux/Cree Chip Size 24*24mil Chip Quantity 2pcs Power Consumption 1W Luminous 80-100lm Voltage 3.2-3.6V Color Temperature 3000-3500K Lumens depreciation less than 3% on 2000 hours Light Color Scanning Usage Spot Lighting Shape Round Lamp Holder E27/MR16/GU10/B22 Lamp Holder/Base E27/MR16/GU10/B22 Correlated Color Temperature 3000-3500K Material Glass/PVS Input Voltage AC/DC
Benim olmasada kira da olsamda evimi sizlere açıyorum
Tamir ederken tüm değerleri ölçtüm. Işığı açıkken gözlerimi yakmasına ve tehlikeye ragmen ölçtüm. AC girişinden sonra 9-10v arasında değişen Doğru akım çıkış voltajını ölçtüm. Teli kopardım multimetre ile bu sefer amperi ölçtüm. 0.30-0.35 amper arasında değişken değerler ölçtüm. Bu da lambanın gücünün satıcının dediği gibi 9w değil 3w olduğunu gösteriyor. Karşılaştırma yaparken kullandığım floresan lamba 22w idi. Aynı zamanda 18650 pil kullanan Q5 cree led fener 4,14v ve 0.67 amper çektiğini ölçtüm bu da yaklaşık 2.7-3w aralığına denk geliyor.
Lamba düzensiz ışık veriyor ortaya daha çok veriyor. Hol ve lavabo da ciddi aydınlanma farkı var bu da video da görüldüğü gibi lavaboda daha iyi ışık veriyor. çünkü konulduğu kapalı kutunun içinden ışık saçılmasına yol açıyor.
kaliteli markaların lambalarının başında topuz olmasının nedeni bu olmalı..
İyi Seyirler.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme