selam arkadaşlar devreyi lehimlerken ufak devre elemanlarına zarar verme gibi bi olasılık var mıdır? bu konudaki teavsiyeleriniz neler ? teşekkürler
Elbetteki vardır eğer ısı devre elemanının azami dayanma sıcaklığını geçerse büyük ihtimalle bozulacaktır. Tavsiye bütün elemanlar için lehim süresinin mümkünolduğu kadar az tutulmasıdır. Bu zaten bir kuraldır birazda pratik gerektirir. Şunuda ekliyeyim ama ben hiçbir elemanın şu ana kadar lehimlenmekten dolayı bozulduğunu görmedim.
Eğer yeniysen yani bir lehim için bir saat uğraşıyorsan bir kaç tavsiyem var.
1- Entegreleri direkt lehimleme, yuva kullan. En azından burda satılan yuvalar çok dandik, uçlarını iyice temizlemeden doğru düzgün lehim tutmuyorlar. Zımpara kağıdıyla temizle yoksa işi kabusa çevirebilir!
2- Tekil elemanların bacaklarını lehimlemeden önce kesme, hatta mümkünse lehimlerken bacağı bir pense ile tut. Maksat ısı sığasını arttırmak.
3- Paraya kıy ve kaliteli bir havya kullan. Bu senin yaşam kaliteni bile etkiler!!
nick fury tavsiyelerin için çok teşekkür ederim.. lehim işi pek uğraştırmıyor aslında ama dediğin gibi yapmıyodum önce kesip sonra lehimliyodum mesela.. bi dahakine dediğin gibi yapıcam.. ayrıca iyi bi lehim makinası aldım çok güzel çalışyor ama 40 watt sizce iyimi? daha düşük wattlı bi havya kullanmam daha mi iyi olur 25 wattlık falan yoksa bu elimdeki sorun çıkarmazmı? yardımlarınız için çok teşerkkürleerrrr
Bilmiyorum kesin birşey diyemem ama bendeki 30W'lık havya ile kıyarlarsam 40W'lık havya hafif lehimlemeler için fazla güçlü gibi.
bence onemli olan devre elamanını (transistor,diyod) dogru lehimlemektir.havye ile tabiki uzun sure elamanı lehimlerseniz her devre elemanının belli bi ısıya karsı hassasiyeti vardır.fazla ısıya maruz kalırsa tabiki bozulur.ve bunla beraber soguk lehim ve yolun kalkması gibi problemle karsı karsıya kalabilirsin.havye ii olursa daha cabuk ısınır ve sende daha hızlı calısabilirsin ama ama tam lehimleme işini bilmiorsan daha dusuk degerli havya almak belki cozum olabilir.