Şimdi Ara

Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır) (146. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.093
Cevap
43
Favori
132.733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 144145146147148
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ve dediğiniz durum daha çok Alüminyum soğutma bloklarında geçerli. How Liquid Metal Affects Copper, Nickel, and Aluminum (Corrosion Test) - YouTube Bakır blog soğutucularda blogu pert etme gibi bir durumu yok sadece bakır rengi zamanla değişiyor, aksine içine işlediği yerlerde soğutma performansının daha da güçlendiği söyleniyor

• destannnn kullanıcısına yanıt

Cok fazla likit metal kullanan insan taniyorum, likit metal icin uygun metal nikel maalesef, bakira infuze ediyor likit metal. Lenovo servisi hangi macunu kullanmasi gerektigini bilmiyor garantiye gonderirsen duzelme sansi hic yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gen2 -- 17 Haziran 2023; 11:13:14 >

Pumpout olmadigi icin honeywell kullaniyorum zaten.

• Sıvı metallerin içerisinde Galyum bulunuyor ve Galyum ile bakırın tepkimesi şu şekilde;

Ga + Cu + O → CuGa2 [67%] + Cu3Ga [11%] + Ga2O3 [12%]

Bakır ve Galyum bir araya gelerek sert bir tabaka oluşturuyor. Oksijen katalizör görevi görerek tepkimeyi daha da hızlandırıyor.

Sıvı metali bakır yüzeylerde kullandığımızda galyum, bakır tarafından emilerek bakır üzerinde katı bir bileşik oluştuğunu biliyoruz. bunu temizlemek için bakır boruyu zımparalamanız gerekiyor.

Bu Yazıyı okuduktan sonra bilgisayarı riske atmayı düşünmüyorum şuan için.

Ancak bu katı tabaka oluşmasına rağmen soğutma performansı için kimi değişmedi diyor kimi bilgisayarım mahvoldu artık daha fazla ısınıyor diyor. Oluşan tabakanın zımparalanması gerekiyor, ilerleyen zamanlarda bakır plak zımpara da yapıldığında iyice aşınma meydana gelir diye düşünüyorum.

Asus un bazı Laptop modellerinde sadece CPU kısmında Nikel kaplı bakır soğutucuları var ve bu modellerinde Sıvı termal kullanılıyor videolardan gördüm. Siparişleri iptal edecem, uzun bir süre daha araştırmaya devam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destannnn -- 17 Haziran 2023; 12:35:28 >

• gen2 G kullanıcısına yanıt

Ben de sonuç değişmedi, sıcaklık değerlerinde oynama olmadı aksine sıcaklıklar yükseldi. Sipariş edilen firma önemli. Aldığınız yerin Linki mevcut olarak var ise paylaşır mısınız ?

Sana tavsiyem sadece macunlama degil temizleme islemine de onem gostermen. Mesela bakir mazgallar en onemli kisimlar. Ayrica fanlarin uzerinde 5 tane cok kucuk vida mevcut onlari cikartarak fanin icini acabiliyorsun ve daha iyi temizlemene olanak sagliyor. Macunu asagidaki linkten alabilirsin guvenilir site gelmesi 15-20 gun alabilir ancak. Macun versiyonunu tavsiye etmemin sebebi daha iyi performans gostermesi ve 7958 modeli olmasi 7950'den bir miktar daha iletken. Tekrar ustune basmak istiyorum bilgisayarin temizligini cok iyi yap. Padlere toz degdirmemeye calis, eger tozlanirlarsa padleri iso alkolle silebilirsin temizleniyor o sekilde. Linkte kavunici olarak gorunenler 7958 modeli. Ha birde laptop her isinmaya basladiginda macun degistirmene gerek yok. O macun uzun omurlu bir macun. Isinmaya baslarsa mazgallari ve fani temizle. Mazgala basincli hava tutabilirsin bu sirada fanlarin donmesine engel ol. Mazgal cok onemli. Macunu cok alma 1 gramlik al cunku cok kisa surede bayatlayan bir macun. Fazla almak istiyorsan da 1 gramlik modelden 2 tane al mesela cunku acildiktan sonra bayatlamaya basliyor.

https://www.ebuy7.com/index.php?route=product/product&product_id=eXmo2eVtDt3vvgktB96uzt0-peA2KqCgrr6xw8ghjn

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gen2 -- 17 Haziran 2023; 12:54:52 >

Legion 5 pro modelinde maalesef soğutma bloğunu kaldırmadan fanları sökmek mümkün değil. Fanların nasıl çıkarılacağını öğrendiğim de ise termal macun uygulamasını yapmıştım artık, tekrardan söküp yerine sürebilecek macun kalmamıştı elimde.

Ekstra olarak honeywell in pad olarak satılan versiyonunun linki de varsa atabilir misiniz ? Çünkü bir birinden farklı sağlam termal macunları denedim ( İce dragon pullwark, Thermal grzy elmas alışımlı, Mx-4 , Mx-5 ) ve sonuç sürekli olarak kötüydü. Büyük ihtimal ile ben kötü bir şekilde sürüyorum galiba, ki sürerkende dikkatli ve güzel bir şekilde sürüyorum. Hatayı kendimde bilip pad versiyonunu denemek istiyorum birde.

Teşekkür ederim link için, eğer pad versiyonu yok ise bunu sipariş edip deneyeyim

• Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır)

Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır)

Ve ekstra olarak, Hwinfo uygulamasında TjMax kısmında olan değerler bir yerde okumuştum termal macunun etkisini gösteriyor. Pc yük altında değil iken soğutmada etkisi 13 derecelerde, fakat güç uygulandığında bu değer 0 dereceye düşüyor, aldığım SS te 2 derece de kullanım ilerledikçe 0 a düşüyor. Yani soğutma kısmında hiç bir etki etmiyor pc ye işlemci kısmında, bundan dolayı da işlemci direkt olarak 95-100 derece arasında geziyor

• Evet cok buyuk ihtimalle kullandigin macundan kaynakli olarak bilgisayarin kotu durumda, macun surme yonteminin sicakliga 3 dereceden fazla etkisi olmuyor kesinlikle onunla alakali degil. Laptoplarda piyasada satilan macunlarin likit metal disinda hicbirini kullanmak mumkun degil bunu cok laptopta farkli macunlarla denedim hepsinde ayni sorun yasaniyor. Onemli olan endustriyel tip bir macun kullanmak yani otomotiv aviyonik server sektorunde kullanilan macunlar gibi. Asagiya linkini birakiyorum saticisi Honeywell zaten taklit cikma gibi bir ihtimal yok. Evet fanlari sokmek icin termal blogu cikartmak gerekiyor bu durumda da macunu yenilemek zorunda kaliyorsun. Tabi temizlik yapmak da lazim. En azindan macun degistirirken fanlari sokup temizlesen sogutma performansini arttirirsin. 40*80 boyutta almani tavsiye ederim hata payi birakmis olursun. Zaten 5 dolar kargo vereceksin almisken biraz buyuk al uzun sure rahat ol. Honeywell'i duzgun bir sekilde kullandiktan sonra sicakliklar normale donmezse sorun mutlaka baska birseydir. Fanlara birsey sikismistir veya bir yerlerde toz birikintisi kalmistir.

https://www.ebuy7.com/index.php?route=product/product&product_id=dMV3y6ofZt5DOb6iDB5Fet3-DO69Bxcpvr2qYp6U6K

• Sıvı metal uygulamam 22 haziranda tam 1 ay olacak. Şu ana kadar maşallah diyelim hiç bir problem yok :) Fanın en yüksek devire çıktığını görmedim hiç. Markadan dolayı biraz şüpheliydim, bu markayı hiç kullanan yok, testi ve incelemesi de yok. Keşke vlog çekebilen biri olsam da incelemesini yapsaydım.:D Ama korktuğum gibi çıkmadı çok şükür. Paketten kapton bant bile çıkıyor gpu ve cpu ya yetecek şekilde. 1GR yetiyor. İçinde kaldı bile, sıcaklıklar bozulmaya başlarsa bakırın sıvı metali emdiği sonucuna varıp tekrar yenilemek için açarım ama şu an problem yok.

Kimi incelemelerde bakır soğutucularda 1 ayı doldurmadan kuruma olduğunu ve tekrar yenilemek gerektiğini söylemişlerdi. Fakat onların bakırlarına baktığımda bildiğimiz pürüzlü mat yüzeydi. Ben ise bakırı cilayarak işlemci yüzeyi gibi parlattım. Ayna gibi yapmıştım tamamen pürüzsüz yüzey hazırladım ve öyle sürdüm. Ne kadar az mikro çizik varsa bakırı aşındırması da o kadar az olur dedim. Ve yöntemimden kaynaklı ya da markanın kalitesinden bilmiyorum şu an bir problem gözükmüyor.

Sıcaklıklarda 1-2 derece artış var o da ortam sıcaklığından kaynaklıdır sanırım. Sürdüğümde ev daha serindi 23 derecede yapmıştım testleri, bugün ortam sıcaklığı 24,8 derece, fanları hiç temizlemedim montajdan beri.

İlk sürdüğüm gün cinebech testini 74derece sıcaklıkta bitirirken bugün 76 derecede bitirdim. 13100 puan aldım.

Aida 64 sadece cpu testinde, sabit 66 derece sıcaklık alırdım, bugün ise sabit 68 derece sıcaklık aldım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 18 Haziran 2023; 4:11:8 >

• Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt

Hocam benim okuduğum yazılarda aşındırma gibi bir durum yok, bakır galyum ile etkileşime girdikten sonra tabaka oluşuyor iki malzeme arasında.

Bunun çok önemli olmadığını düşünüyordum fakat Asus un Rog modelin de CPU kısmının nikel kaplı bakır plaka olduğunu görünce bunda bir iş vardır diye düşünüp sürmekten vazgeçtim bende ^^

Ekstra olarak iletkenliğinin 73 Kw olması durumu da yalan bir haber politikası olduğu söyleniyor, Bakır ile etkileşim sırasında alınacak maksimum değerin 15 kw olduğu söyleniyor.

İşin aslına bakılacak olursa siz şuan En iyi iletkenlik seviyesi olan 15 kw iletkenliğini alıyorsunuz, zaten diğer türlü olsa ekran kartınızın hiç 60 derecelere bile gelmemesi gerekiyor, 40 derecelerde sabit bir şekilde kalmalı çünkü iletkenliği çok yüksek ve ısınma gibi bir durum ( 60 dereceler ) dahi söz konusu olmamalı. Tabi bakır değil de nikel kaplama vs daha iyi iletkenliği olan madde olsaydı o zaman işler değişirdi.

Pump-out olmayan 15 kw iletkenliği veren termal macun kullanımı olursa da sıvı termal ile aynı soğukluklara ulaşabilmeniz söz konusu olduğu söyleniyor.

3 derecelik farklar ise macun olanını sipariş edecem büyük ihtimal ile çünkü o kadar da kötü sürdüğümü düşünmüyorum :/ teşekkür ederim

2 pirinc boyunca macun surup verilen spatulayla her yerine dagilacak sekilde cok ince bir tabaka surmelisin.

Tercih sizin hocam,, ben laptopu aldığımdan beri bu güzel ısı değerlerine ve düşük fan devirlerine hiç ulaiamamıştım. Kaldı ki düzenli olarak laptopu temizleyen temiz tutan biriyim. Lenovonun ptm7950 kullandığını düşünürsek onunla bile stress testinde 85 ve peak olarak da 90 dereceleri görüyordum.

Nikelin ısı iletimi bakırdan daha düşük diye biliyorum. Sadece bakırda zamanla kuruma olmasın etkileşime geçmesin ufak bir kısım nikel kaplanıyor. Playstation da bu nikel kaplama olayı yok sanırım. Bazı firmalar işi sağlama almak için nikel uyguluyor. Bir video paylaşmıştım önceden. Sıvı metal bakıra zarar vermiyor zaten. İlk uygulamada birazını absorbe ediyor emiyor içine ve rengi değişiyor sadece. Oksitlendirme olmuyor. Onu temizleyip, parlatırsan hatta nikel kaplama gibi oluyor. Üstüne bir uygulama daha yap ve ömürlük kullan. Ama videodaki adam da meraktan açıyordu, ısı ile ilgili problemi yok uzun süredir kullanıyordum diyordu. Bir çok kişi konuşunca video çekmek için açmıştı.

ısı iletim değerlerinin yalan olduğunu ben de okudum neye göre yazıyorlar neye göre belirleniyor araştırmadım, o kadar yalan bir fark varsa, demek ki 7 8 diye satılanlar 1 2kw lık iletime sahip. şu zamana kadar kullandığım macunlarda, çin malı 13lük ve markalı olarak mx6 7,5kw kullandım. çin malı olan bir derece iyiydi ama çok akışkandı pumout oldu. MX 6 aşırı koyuu bir macun iyi olur dedim ama 4 kere uygulamama rağmen fan hiç susmadan çalışıyordu. 5 inci uygulamamda biraz iyi oldu azıcık sürmüştüm. Ama o da 1 ay sonra bozuldu. Atıyorum youtube da geziyorum, sekme açtım ettim bir şey yaptım, fan hemen devir arttıryordu, işemciye bakıyorum fırlamış 80 lere sonra yavaş yavaş düşüyordu. Gece çok rahatsız ediyordu. Ne yalan söyleyeyim ptm7950 de de benzeri vardı ama pupout olmadığı için sıcaklıklar macunlara göre bir tık daha iyi oluyordu.

Ben de ikilemde kaldım bir ara. Sipariş verdikten sonra sürsem mi sürmesem mi diye ama şimdi diyorum ki macunlara vereceğim parayı baştan sıvı metale verseymişim keşke. Tek merak ettiğim laptopun konumuna göre acaba akma damlama gibi bir problem oluyor mudur o. Onun için de bir ara laptopu açarım diye tahmin ediyorum fakat üşeniyorum şu sıralar.

Stres testinde 85-90 dereceler iyi degerler bu arada.

Bakırın kararmış durumu beni biraz üzüyor, olurda cihazı satarsam eğer ne gibi bir geri dönüş olur bilmiyorum. Sıvı termal macun öyle sanıldığı gibi akmıyor hocam, su tanesinin süzüldüğü gibi süzülmüyor bildiğim kadarı ile. Zaten kapton bant ile etrafını sarmıştınız siz iyice, bir sorun çıkacak olsaydı şimdiye kadar da çıkardı diye düşünüyorum.

Okuldan mezun olup bir yerde işe girdiğimde ilk işim masa üstü pc dizmek, 15-20 bin civarına rtx 3060 ekran kartı masa üstü dizilebiliyor. Sıcaklık derdi tasası problemi vs hiç bir durum ile uğraşmak istemiyorum artık..

Yok hocam ya ne gibi bir geri dönüş olsun ki. Garantisi zaten bu sene bitiyor, kaldı ki termal macun yenileme için servise yollasan ne sürdükleri bile belli değil. Legion'un kendi resmi servisi olsa anlarım. Veriyorlar taşeron firmalara, verdim yetkiyi görün etkiyi diyorlar işte. Şu taşeron servis işinin tamamen yasaklanması lazım ve firmaların büyük şehirlerde kendi servisini açması ve yetiştirilmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu olmalı. A firması lenovo'ya da bakıyor Asus'a da. Hiç sanmıyorum içeride çalışan elemanların birim birim ayrıldığını ben. Böyle bir disiplinli düzen bu ülkede imkansız :D Üçüncü parti servisler ise isteğe bağlı olmalı sadece mağazalar ile anlaşabilmeli. Ben müşteri olarak hangi servise yollayacağımı seçebilmeliyim. Garanti bitince mesela üçüncü parti bir firmaya yollarım orijinal parça ve uygun fiyata işçilik yapıyordur fakat garanti sürecinde markanın kendi yetkili servisine yollamak isterim gibi.

Neyse dediğin gibi benim de aklımda masaüstü bir sistem var ama kasayı toplasan da monitör işi zor. Şimdi laptopta bu monitöre alışınca da diğer ürünler düşük kalite geliyor. Ortalik leş gibi FHD kanıyor. Yüksek hz yüksek çözünürlükte ekran sayısı az ve getirmiyorlar fiyatları da düşmüyor. düşük fiyatta 2k ekran buluyorsun 6bit ekran 8bit FRC oluyor. Bizimki mis gibi 10bit hdr ekran bir de 500nit üstüne bile çıkıyor. En az kasa parasının yarısı kadar da monitöre para yatırmak gerekiyor. Ama tabi ileride upgrade yaparken monitörün kalıyor sadece kasayı yeniliyorsun o da ayrı bir güzellik :D

Bİlemiyorum kasa alır mıyım ama laptopun rahatlığı da bir başka ya. Hele yeni nesil işlemciler masaüstü performansını iyice yakalamışken. Sürerim sıvı metali mis gibi kullanırım laptopu diyorum Lenovo Legion 5 Pro (16'', AMD R7 5800H, Nvidia RTX 3070, 16ACH6H) (Benchmarklar ilk mesajdadır) 

evet laptop için kötü bir değer değil, 100 derecede de çalışabilir ama içim rahat etmiyor yüksek ısıda sürekli kullanmaya :D . Bloğu kurcalamamış ve stabiliteyi bozmamış olsaydım uğraşmazdım belki macunlarla. Ama işte geçen sene acaba daha mı iyi olur diye bir reddit kullanıcısının tavsiyesini uygulayınca 100 derecelere fırladı değerler. Blok sıcakken vidaları biraz gevşetip tekrar sıkarsanız daha iyi oluyor demişti :D Macunlarla da aramız iyi olamadı, memnun kalmadım bir türlü. Şimdi kafam rahat çok şükür. Beni en çok memnun eden şey soğuma hızı. Mesela az önce photosop açtım, ilk başlangıcı biraz uzun oluyor son sürümlerde işlemci max 63'e fırladı, fan devirlenene kadar photosop açıldı ve işlemciye yük binen geçince anında 50'lere düştü. Öncesinde böyle işlemlerde bir anda 75 80lere fırlıyordu, o sıcaklıklardan düşmesi sıvı metale göre daha fazla sürdüğü için fanın devri de hızlanyordu. Sürekli hızlanıp duran bir fan sesi oluyordu. ptm7950 varken de fena değildi fakat macunlarda felaketti durum.

Evet abi siradan macunlari kullaninca laptop perte cikiyor zaten. Bu laptopun duzgun fonksiyon gosterebilmesi icin ya PTM kullanacaksin ya likit metal. Aslinda bildigim birkac macun markasi daha var endustriyel tip ama PTM gayet iyi oldugu icin onlari aramakla ugrasmadim. Su anda macun olarak PTM 7950 ve pad olarak Upsiren U6 Pro kullaniyorum sicakliklarla ilgili hicbir problemim yok. Destan arkadasin sonuclari hic ic acici gorunmuyor yalniz, ya temizlik eksik yapilmis gibi ve yanlis macun kullanilmis.

Kardesim yolun ispartaya duserse laptopunun bakimini ben yaparim ucret falan istemeden yakinlardaysan gelme ihtimalin varsa getir yapalim.

• 
Sayfa: önceki 144145146147148
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.