Şimdi Ara

Li-ion 16850 BMS Devresi ve Şarj İşlemi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
4
Favori
21.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam aynı şeyi zamanında denemiş biri olarak size nacizane tavsiyelerim olacak.

Eğer elinizdeki piller laptop bataryası gibi bir üründen elde edildiyse yani sony vtc6 gibi akım verme kapasitesi yüksek piller değilse BMS ile 1 pil kullanarak cihazınızı çalıştırmak istediğinizde pil bu akımı veremediğinden voltajı çökecek. Bunun sonucunda BMS pili korumaya alacak ve cihazınız çalışmayacak. Üstelik bu dediğim olay öyle hızlı gerçekleşecek ki motor hiç dönmeyecek bile. Siz de nerede yanlış yaptığınızı düşünüp duracaksınız :)

Öncelikle cihaz içinde yer varsa 1 değil 2 pil kullanın. Pilleri paralel bağlayarak çekebileceğiniz akım kapasitesini yükseltmiş olacaksınız. Böylece sorun yaşama ihtimaliniz düşecek. Cihaz içinde yer yoksa yüksek akım verme kapasitesine sahip bir pil elde edin.

BMS tercih ederken 5A değil yine piyasada yaygın bulunan 15A modülü tercih edin. Şarjlı vidalama ürünleri içinde bulunan motorun, siz tetiğe bastığınız anda çektiği anlık akım yüksek olduğundan ideal değerde olduğunu sandığınız BMS devresi kendini korumaya alır. Bu nedenle motorun yüksüz veya yüklü halde çektiği akım değerine bakmak tek başına yeterli bilgiyi vermez.

Pilinizi şarj etmek için seri bağlı her hücre başına 4.2 Volt gerilim sağlamanız gerek. 1S BMS kullanırken pilinizi şarj etmek için 4.2 V gerilim sağlayan bir adaptör kullanmanız gerekiyor. Ayrıca pilin ısınmaması ve ömrünün hızla düşmemesi için yüksek akım kullanmadan şarj etmek gerekiyor. 500mA -1000mA akım sağlayarak şarj etmek sağlıklı olacaltır.

Cep telefonu adaptörünü kullanabilmek için dc-dc converter (buck converter) kullanabilirsiniz. Gerilimi düşürmek için üretilmiş bu modüllerden birini alarak üzerindeki trimpot yardımıyla çıkış gerilimini ayarlayabilirsiniz. Hatta micro usb girişli olarak üretilmiş uygun fiyatlı böyle bir modül var. Zaten çıkış gerilimi 4.2V olarak ayarlanmış. 1S şarj modülü diye aratırsanız çıkacaktır.

• zwanzig kullanıcısına yanıt

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Forumda daha önce yaptığım araştırmalarda dediğiniz akım yetmeme olayına rastladım çokça. Pillere o bakımdan güveniyorum. Şarjlı robot süpürge pilleri. Yani şarjlı matkap kadar olmasa da laptoplara göre daha çok akım çeken bir ürün için kullanıldıklarından sorun olmaz diye tahmin ediyorum. Maalesef 2 pil sığmaz yuvaya. Tek pille idare etmem gerekecek gibi. Burada benim aklımı karıştıran esasen BMS bağlantısı sonrası akımın yetip yetmeyeceğinden çok 4.8 volt olan aletin 3.7 ile randımanlı çalışıp çalışmayacağı. Yani pili doğrudan bağladığımda boşta iken sorun yok gibi ama az bir yüke binince ne olur emin olamadım.

Şarj konusunda dediğinizden anladığım kadarıyla 5 volt güç kaynağını direkt 1S BMS devresine bağlamam doğru bir çözüm olmayacak. O dediğiniz micro USB monteli şarj devrelerini gördüm. Ama anladığım kadarıyla onlar sadece şarj işini üstleniyor. BMS devresi gibi hem şarj hem deşarj için kullanamam yani sanırım. Bu durumda o devreyi BSM beslemesine bağlayıp şarjı oradan yapmak, matkaba da yine BMS beslemesi üzerinden güç vermek mi gerekir? Yani bahsedilen kartlar çok bir para değil, bu şekilde çözülecekse kullanabilirim ama yer sıkıntım var, bir devre daha eklemek zorlayabilir cidden. Diğer dediğiniz DC/DC converterler de aynı soruna haiz. Ayrıca daha bile pahalı sanırım micro USB şarj devresine kıyasla. Tabi başka çözümü yoksa mecbur ikisinden birini kullanacağız. Micro USB devresi daha mantıklı gibi her açıdan tabi.

Bu durumda şarj için 5 volt 1 amperlik şarj aletlerini kullanmayı düşünüyorum. BMS devresi için de tavsiyeniz üzerine 15 amperlik bakacağım.

Bu sistem için sizce kablolamada kaç mmlik kablo kullanmam gerekir?

Tekrardan teşekkürler.

• sahingurcay S kullanıcısına yanıt
    Kablo kalınlığı konusunda bir şey söylemek istemiyorum. Bu alana pek hakim olmadığımdan yanlış bilgi verme ihtimalim yüksek.

Pili şarj etme konusunda aynen dediğiniz gibi olacak. Micro usb girişli düşürücü modül çıkışına BMS bağlanacak ve şarj işlemi bu şekilde çözülecek. Zaten matkap çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi doğrudan BMS kartı üzerinden çekecek.

Bu micro usb girişli şarj modüllerinin 1s BMS özellikli olanları da var fakat çıkış akımı olarak 1A verebiliyorlar. Bu yüzden işinizi görmez. Ben bu tip bir kartı el feneri yaparken kullanmıştım.

Bahsettiğiniz 1 amperlik üzerinde BMS devresi de olan kart sanırım şu:

TP4056 Şarj Aleti 3,7V (robitshop.com)

Anladığım kadarıyla bunu kullandığımız zaman 1 amperlik çıkışın yeterli olduğu işlerde hem pilimizi şarj edebiliyoruz hem de bu kart üzerinden kullanacağımız alete güç çıkışı verebiliyoruz ve kart pil şarj/deşarj korumasını da yapıyor. Peki bu kartı yine bir micro USB şarj devresi gibi 15 amperlik başka 1S BMS karta güç vermek için kullansak ve şarjlı vidalamaya da 15 amperlik karttan güç versek olur mu acaba? Bunu sormamım nedeni zaten bu projeyi tecrübe kazanmak için yapıyorum ve BMS devreli micro USB şarj kartını ileride başka projelerde de kullanabilirim belki. Eğer üzerinde BMS olmayan micro USB şarj kartları ile aynı işi görecekse 15 amperlik karta bağladığımızda, bunları almak daha mantıklı olabilir benim için.

• sahingurcay S kullanıcısına yanıt

Hocam attığınız linkteki görsele baktığımda o devrenin sadece pili şarj etmek için kullanılabileceğini görüyorum. Benim dediğim modülün pil için bağlantı noktaları olduğu gibi güç çıkışı için de bağlantı noktaları var. Hatta tip-c olanı da üretilmiş. Aşağıya linkleri bırakıyorum.

https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/tp4056-korumali-lityum-pil-sarj-devresi-micro-usb-batarya-P240743288

https://www.robotistan.com/tp4056-type-c-1s-37v-lipo-li-ion-pil-sarj-devresi

Alıntı

metni:
    Anladığım kadarıyla bunu kullandığımız zaman 1 amperlik çıkışın yeterli olduğu işlerde hem pilimizi şarj edebiliyoruz hem de bu kart üzerinden kullanacağımız alete güç çıkışı verebiliyoruz ve kart pil şarj/deşarj korumasını da yapıyor.

Evet linkteki ürün korumalı şekilde hem şarj hem de 1A deşarj için kullanılabiliyor.

Alıntı

metni:
    Peki bu kartı yine bir micro USB şarj devresi gibi 15 amperlik başka 1S BMS karta güç vermek için kullansak ve şarjlı vidalamaya da 15 amperlik karttan güç versek olur mu acaba?

Elbette olur.

Alıntı

metni:
    Bunu sormamım nedeni zaten bu projeyi tecrübe kazanmak için yapıyorum ve BMS devreli micro USB şarj kartını ileride başka projelerde de kullanabilirim belki. Eğer üzerinde BMS olmayan micro USB şarj kartları ile aynı işi görecekse 15 amperlik karta bağladığımızda, bunları almak daha mantıklı olabilir benim için.

Bende bu şekilde yapardım. Projede ters giden bir şeyler olursa elinizde envanterinize katabileceğiniz bir modül olur en azından. Projenin sorunsuz çalıştığına ikna olursanız geliştirme yoluna gidebilirsiniz. Ben şarjlı matkap için yaptığım projede dc-dc dönüştürücü modülü (step down regulator) kullandığım adaptörün kutusu içerisine sokuşturdum. Böylece tam istediğim voltaj çıkışına sahip bir adaptörüm oldu :)

• Arkadaşlar merhaba
    Konuyu hortlatiyorum ama ...
    3s 2p şeklinde bir devre yaptım 12 volt lazım olduğu için .bms kartımı da kullandım .ancak şarj isini tam beceremedim .
    illa 12.6 volt adaptör mu gerekiyor ?
    Bende hep 12 v adaptör var .bı tane 12 v 10 a adj ozelli olan trafo mevcut ordan yükselterek versem amper çok mu gelir ?
    Yada Ortalama kaç amperlik adaptör kullanmam gerekir ?
    Herkese teşekkürler...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dj_citax kullanıcısına yanıt

Merhabalar;

Biraz gecikmeli bir cevap olacak ama umarım görürsünüz.

12.6 volt CC-CV özellikli şarj aleti ile şarj etmeniz gerekir. Şarj akımında kapasite önemlidir. 2 paralel piliniz toplam 5000 mAh ise sizin için 2500 mA şarj akımı idealdir. Daha az olursa sıkıntı olmaz, daha çok olursa pil ve bms özelliğine bakmak gerekir.

Ama günümüzdeki piller için 10 amper her halükarda fazla olacaktır.

Adaptörle şarj tavsiye edilmese de yapılabilir, 12 volt adaptör kullanırsanız 12 volta kadar şarj etmiş olursunuz. (Tavsiye edilmez, 3S 2A li-ion şarj aleti almanızı öneririm)

• Arkadaşlar 4s bms li bitane devre aldım 12li pil grubu yaptım aynı kapasitelerde ama devrenin balans dirençleri akşamdan beri ısınıyor ve soğumak bilmedi

• gs1991apo G kullanıcısına yanıt

Pillerin voltajları kaç?

Çok büyük ihtimalle olması gerekenden daha yüksek voltta olan pil var. Seri grupları teker teker ölçün, 4.2'den yüksek olan varsa ampul, direnç vs bir şekilde deşarj edin.

Tüm grupların eşit voltajda olmasına dikkat edin, örneğin birisi 4.01 ise diğeri 4.02 olabilir ama 4.05 olamaz, bu kadar fark fazladır.

• baştan başka grup pil yapıp sonra ona taktım 20 25 tane pil sıkıntısız şuan da çalışıyor.

• herkese merhabalar umarım konu aktiftir hala

3s 45a lityum pil yapacağım

Her pil 3.7 Volt 45a bunu şarj etmek için nasıl bir bms devresi seçmem lazım

Bms devresinin amper değeri ne olmalı

Bms devresine sadece şarj ederken kullanacağım?

• 2 sıra 4S batarya grubu oluşturdum. Bu devre için 4S 40 A balanslı BMS devresi kullandım. Pillerim 3.7 V 3.500 mAh (3C). Batarya bloğunu kullanma maksadım dizüstü bilgisayar için harici olarak yedek batarya gibi kullancağım. Ayrıca şarj için 1 Amper sabit akımlı 16.9 V'luk bir devre kullanacağım. Benden 1 haftadır her konuyu okudum neredeyese. BMS devresinin pilleri seri olarak şarj ettğini yaptığım ölçüm ile öğrendim. Bütün pilleri parelel olarak ayrı ayrı şarj ettğini düşünmüştüm hep. Yazdıklarımda düzeltilmesi ve eklenmesi gereken yerler varsa bilgili arkadaşların düzeltmesi veya eklemesini bekliyorum.

Sanırım 45 A pilin maksimum verebileceği değeri söylüyorsunuz. (Örneğin: 3.7 V 3.500 mAh (45 A veya 15 C) gibi). Piliniz 3.500 mAh ise %10 - %30 akım ile şarj etmeniz uygun olacaktır. Yani 350 mA ile 1 A arası sabit akım ile şarj etmeniz yeterli olacaktır.

BMS devresinin şarj etmekten daha önemli görevi pilden aşırı akım çekilmesini ve pilin voltajının 3 V'tun altına düşmesini önlemek. Pil voltajını sürekli kontrol edemeyecekseniz tavsiye etmem.

Anlık 45 Amper çekecekseniz 3S 80-100 A (balanslı) aralığı işinizi görür. Kullanım maksadını yzarsanız daha çok bilgi verecek olanlar çıkacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedat1966 -- 28 Mayıs 2023; 17:55:48 >

• Hobi için 6 adet Power Xtra PX18650-25P pil kullanacağım. Bu pilleri elimde sıradan 6lı pil yuvası içine koyup çalıştırırsam bms gereklimidir? (Şarj edeceğim zaman çıkarıp teker teker pilleri şarj edeceğim)

• Worstguy W kullanıcısına yanıt
    BMS sadece şarj ederken değil deşarj ederken de koruma sağlar. Yüksek akım çekilmesini veya pillerin zarar göreceği voltaj seviyesine inmesini önler. O yüzden pillerin sağlığı açısından gerekli.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Daha fazla açıklamak gerekirse 775 dc motor için kullanacağım. Motorun durdurma akımı 20-25 amper fakat pil zaten 30 amper verebilecek güçte, yinede bir BMS devresi gerekirmi?

• Worstguy W kullanıcısına yanıt

Aynı motor bende de var. Pil grubu ile de kullanıyorum.

BMS sadece OC (over current) için değil.

OCVP (Over Charge Voltage Protection)

Temp protection.

OD (Over discharge)

SCP(Short Circuit Protection)

RPP (Reverse Polarity Protection)

• Bu BMS kartı ile başım dertte. Çinlilere fazla güvenmemek lazım. Bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.

Scooter da kullandığı 10 s BMS kartı var. Bataryalar boşta iken ölçtüğümde hücreler 3,9 voltu gösterirken, 1 hücre (2 li pil) 2,9 voltu gösteriyordu. Bu yüzden belli bir süre sonra -2-3 km de ve 3 diş batarya varken- scooter kendini kapatıyordu. Şarja taktığımda ise kartın voltajı bütün hücrelere sabit değil dalgalı gönderdiğini gördüm. 3,5-4,5 volt arasında sürekli değişiyor(voltmetre voltu + gösteriyor). Ölçüm problarını yer değiştirdiğimde (voltmetre voltu - gösteriyor) ise voltaj değeri ilginç bir şekilde 0-4 volt arasında geziyor.

Şarj işlemi tamalandığında ise hücreler 4,2 volt ama az gösteren hücre ise 3,5 voltta kaldı? Bu BMS nin balans yapmadığından mı kaynaklıdır yoksa piller de mi sorun oluşmuştur acaba?

Harici olarak o 2 pili şarj etmeyi düşünüyorum şimdilik.

Fikir verebilecek olan var mı acaba?

• 3s 30 amper bms devresi aldım. Fakat hiç bşr yerinde 30 amper olduğu yazmıyor. Kaç amper olduğunu nasıl öğrenebilirim. Üzerindeki entegrelerden falan anlaşılır mı?

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.