Şimdi Ara

lim > 0 sin(1/x)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
6.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    x->0

grafiğini çizebilecek varmı acaba?

• Hocam bir sürü grafik uygulaması var oradan daha iyi görürsün ama genel olarak sinx grafiğini yanlardan sıkışmış gibi cizebilirsin çok küçük değişimlerde bile dalga oluşacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bunu çizebilirsin ama biraz sarsıcı ve yorucu olabilir.
    İlk başta x büyüdükçe lim sin(1/x) x giderken sonsuza durumunda grafik zaten 0'a yakınsayacaktır, el mahkum.

Ancak x’i 0’a doğru götürmeye başaldığınızda, dikkat ederseniz ki x=1/90 değerini aldığında fonksiyon tam 1 değerini alacaktır. Sonrasında x=1/180 için f(x)=0, x=1/270 için f(x)=-1, x=1/360 için f(x)=0 değerlerini alacaktır. Daha da devam edersek fonksiyonun 0 ile 1/90 aralığında, 0'a yaklaştıkça, mesela 1/450, 1/540, 1/630,1/720 için de sırasıyla 1,0,-1,0 değerlerini aldığını daha dahası bunu devam ettirdiğinizde x için 1/810,1/900, 1/990, 1/1080 içinde sırasıyla yine 1,0,-1,0 değerlerini aldığını göreceksiniz. Bu duruma OSCİLLATİON YANİ SALINIM, KARARSIZLIK adı veriliyor.

Gönderdiğim resimlerde çok daha rahat göreceksin. 0'a soldan geldiğinde de grafiğin 0'a yaklaştıkça nasıl net bir şekilde 0'a yaklaşmamaya kararlı olduğunu göreceksin, tıpkı 0’a sağdan yaklaştığınızda yukarıda ayrıntılı tarif etmeye çalıştığım gibi.

İşin ilginci bu fonsiyon x ile çarpılırsa bu salınımdan vazgeçiyor ve limit x.sin(1/x), x 0'a giderken oluyor.

Hocam ingilizceniz var ise burada çok güzel anlatmış. Bunu bilmişlik olsun diye değil matematiğin dili evrenseldir diye bırakıyorum. Grafiklerden çıkarabilirsiniz.

https://sites.math.washington.edu/~conroy/general/sin1overx/

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Çok güzel soruymuş.

• ilk olarak limit değeri sabit bir sayıdır grafiğide sabittir. İkinci olarak sinx sonsuzds belirli bir değere yaklaşmaz periyodik fonksiyondur dolayısıyla limiti yoktur.

• Gönderdiğim likte ayrıntılı olarak grafik çizilmiş ve mantığı anlatılmış.

Ayrıca sadece grafik istiyorsan şu iki siteye bakabilirsin.
    www.haruneskar.com
    ONLİNE MATEMATİK ARAÇLARI
    http://www.haruneskar.com/2010/07/online-matematik-araclari.html

www.wolframalpha.com
    Wolfram|Alpha Widgets: "Fonksiyon Grafigi Ciz" - Free Mathematics Widget
    http://www.wolframalpha.com/widgets/view.jsp?id=b06b5541a62ed438f956b662b4e1ec28

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi remy89 -- 11 Kasım 2017; 20:3:36 >

• arkadaşlar uygulama linklerini falan vermişsinizde zaten bir sürü uygulama linkine uğradım.ben üniversitedeyim ve hocamız grafiği sıkışık biçimde çizdi fakat daha sonra sürekli dalgalanma olarak gösterdi yani 0 a yaklaşma kısmını göstermedi.10 kaynağa baktıysam 5 i sıfıra yaklasmıyor 5 i sıfıra yaklasıyor diyor.thomas calculus kitabındada sıfıra yaklasmadıgını sonsuza kadar dalgalandıgını gösteriyor.yani kafam çorba gibi oldu ben hocanın yanlış anlattığını düşünüyordum ama bazı kaynaklardada doğruladığını görünce kafam karıştı.
  • soncuma37 S kullanıcısına yanıt
    bunun grafiğini çizemezsiniz.0 a yaklaştıkça dalgaların eni de 0 a yaklaşır, boyu 2 de sabit kalır.0 merkezli bir aralık alın(istediğiniz kadar küçük olsun),aldığınız aralıkta sonsuz tane dalga vardır

• quote:

Orijinalden alıntı: kartalyuvasi

bunun grafiğini çizemezsiniz.0 a yaklaştıkça dalgaların eni de 0 a yaklaşır, boyu 2 de sabit kalır.0 merkezli bir aralık alın(istediğiniz kadar küçük olsun),aldığınız aralıkta sonsuz tane dalga vardır

kardeşim birebir grafikmi çiziyoruz falan sanıyorsun?o aralığı karalayıp geçiyoruz orada çok sıkışıklık var diye.önemli olan devamında.thomas calculus kitabında sonsuza kadar salınım yaptığını söylemiş.ama başka önemli kaynaklardada sonsuzda 0 a yaklastığını söylemiş.
    grafiğin gayet iyi biliyorum ve devamının bir önemi yok.önemli kısmı 0 civarındaki kısımdır.

sin(1/x)=0 burdan 1/x=k(pi) burdan x=1/k(pi) {burada k eleman tamsayı}

k=1 yazarsak x eksenini kestiği en büyük değer 1/pi olur.onun sağ tarafında bir daha x eksenini kesmez(salınım yapmaz).x sonsuza gittiğinde sin(1/sonsuz)=sin0=0 olur.yani sonsuzda sıfıra gider.

1/pi nin sağ tarafında bir ilginçliği yok grafiğin

• .

• quote:

grafiğin gayet iyi biliyorum ve devamının bir önemi yok.önemli kısmı 0 civarındaki kısımdır.

k=1 yazarsak x eksenini kestiği en büyük değer 1/pi olur.onun sağ tarafında bir daha x eksenini kesmez(salınım yapmaz).x sonsuza gittiğinde sin(1/sonsuz)=sin0=0 olur.yani sonsuzda sıfıra gider.

bu fotoğrafların ikisinde senin dediğin gibi 0 a gittiğini söylüyor.diğer ikisinde ise grafiğin devamlı salınım yaptığını söylüyor.bunlardan biri calculus kitabından fotoğraf diğeri ise bir yerde videosunu izlediğim biri.0 a yaklaştığını söyleyen fotoğraflardan biri desmosa diğeride washington edu ya ait.yani neden farklı farklı bilgi verdiklerini öğrenmeye çalışıyorum.grafikteki ilginçliği bulmayı değil

lim > 0    sin(1/x)lim > 0    sin(1/x)lim > 0    sin(1/x)lim > 0    sin(1/x)

• quote:

Orijinalden alıntı: soncuma37

quote:

bu fotoğrafların ikisinde senin dediğin gibi 0 a gittiğini söylüyor.diğer ikisinde ise grafiğin devamlı salınım yaptığını söylüyor.bunlardan biri calculus kitabından fotoğraf diğeri ise bir yerde videosunu izlediğim biri.0 a yaklaştığını söyleyen fotoğraflardan biri desmosa diğeride washington edu ya ait.yani neden farklı farklı bilgi verdiklerini öğrenmeye çalışıyorum.grafikteki ilginçliği bulmayı değil

buradaki bütün resimler aynı grafik.son resimdeki 0.25 noktasında negatif almış.yukardaki yaptığım işlemde 1/pi=0.318... en büyük köktür.son resimdeki grafikle de uyumlu.sonrasında bir daha x eksenini kesmez.hepsi aynı aslında sadece son resimde devam ettirmemiş

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: soncuma37

quote:

buradaki bütün resimler aynı grafik.son resimdeki 0.25 noktasında negatif almış.yukardaki yaptığım işlemde 1/pi=0.318... en büyük köktür.son resimdeki grafikle de uyumlu.sonrasında bir daha x eksenini kesmez.hepsi aynı aslında sadece son resimde devam ettirmemiş

o zaman bizim hoca ezberden anlatıyor.kitapta şeklin bu kadar olduğunu görüp çizdi ve cevap bu dedi.bende hocam bu sıfıra gitmesi gerekmiyormu diye sorduğumda yok yok böyle dedi.

yani bilemiyorum hocanızın ne dediğini.işlemleri kendiniz de yapıp görebilirsiniz.sonsuzda dediğiniz gibi 0 a gidiyor.salınması için x eksenini kesmesi lazım,kestiği en büyük değer de 1/pi.daha büyükleri için kesmiyor

• Karşında değerli bir hocamız var üslubuna dikkat et.

• quote:

Orijinalden alıntı: Opethian v2

Karşında değerli bir hocamız var üslubuna dikkat et.

sen neyin kafasını yaşıyorsun ?
    Arkadaş tinercidir ama haklı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.