Geçen gün Ankara'dan dönerken Bolu öncesi TEM Bozbey dinlenme tesislerinde dinlenip yolu izlerken yarım saat içinde geçen 5 ayrı FIAT Linea araba yaklaşık 100 km üzerinde süratlerde geçtiler ve hepsi de istisnasız ıslık çalıyordu, onun dışında oradan geçen başka araçlardan duymadık o sesi. 5'i de rüzgarla ıslık çalarak geçti.
Arkadaşım da şaşırdı bu duruma. Acaba dizaynla, aerodinamikle ilgili bir sorun mu?
Turbo'ysa geçen Linea'lar (ki muhtemelen 1,3mj olabilir), ses turbodan çıkıyor olabilir..
quote:
Orjinalden alıntı: irf@n
Geçen gün Ankara'dan dönerken Bolu öncesi TEM Bozbey dinlenme tesislerinde dinlenip yolu izlerken yarım saat içinde geçen 5 ayrı FIAT Linea araba yaklaşık 100 km üzerinde süratlerde geçtiler ve hepsi de istisnasız ıslık çalıyordu, onun dışında oradan geçen başka araçlardan duymadık o sesi. 5'i de rüzgarla ıslık çalarak geçti.
Arkadaşım da şaşırdı bu duruma. Acaba dizaynla, aerodinamikle ilgili bir sorun mu?
Çok sayıda turbo dizel araç geçmiştir, malum TEM, bol bol Jetta, Passat geçiyor, TDI çok var yolda, bir tek onlardan gelmesi ilginç geldi.
Bence retro tasarımlı aynalardan kaynaklanıyor. Ben GP kullanıyorum. Aynalar aynı, içeriden de duyuluyor o ses.
araçlar tuboysa blow-off valve in sesi olmasın.
Turbo sesi değil, turbo olsa şehir içinde de sesleri çıkar yüksek vites devirlerinde...
Bu resmen rüzgar sesi...
kkvan arkadaşımızın dediği gibi ayna olabilir belki...
quote:
Orjinalden alıntı: kkvan
Bence retro tasarımlı aynalardan kaynaklanıyor. Ben GP kullanıyorum. Aynalar aynı, içeriden de duyuluyor o ses.
+1 dayımın GP sinde de aynı ses oluyor yüksek hızlarda,büyük ihtimal aynalardan..
quote:
Orjinalden alıntı: kkvan
Retro tasarım aynayı açıklayabilir misiniz?
Retro, nostaljik yani. Şöyle birşey
O bahsettiğiniz sesi hiç duymadım punto'da.
Ama çıkarsa bile umrumda olmaz çünkü arabanın aynalarını çok seviyorum. Büyük ve görüş açısı çok iyi.
Aynadan falan değildir o. Bizim eski Doğan SLX'te de vardı aynı ses. Havalndırma ıslık çalıyordu yüksek hızda. Bence aynı hastalığın devamıdır. Ne de olsa TOFAŞ:)
Özellikle Doğan S, SL ve SLX modellerinde rölantide bile hafif hafif o sesi duymak mümkündür. Büyük olasılıkla eksantrik veya V kayışının tırıldamasıyla ortaya çıkan bir sestir. tırıldama sesi çok yükseldiğinde ıslığı andırmaya başlar.
şahin ve doğnlardada duyuyorum ben aynı sesi. tofaş fiatla iilgili olabilir. araç yoldan geçerken (muhtemelen 70-100 arası hızlarda) çok rahat bir şekilde duyulan bir ses. demek ki lineadada varmış.