Şimdi Ara

Linux en yüksek kullanım oranına ulaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Linux en yüksek kullanım oranına ulaştı
    Masa üstü işletim sistemi pazarında Windows çok büyük bir orana sahip olsa da kaplumbağa misali Linux platformu ilerleyişine devam ediyor. 2024 yılını çok iyi geçiren Linux en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Linux rekor kırıyor

Son yapılan pazar analizlerine göre Linux platformu yüzde 4.5 kullanım oranına ulaşmış durumda. Yıl içerisinde yüzde 3.7 civarına kadar düşüş olsa da özellikle yaz aylarında bir sıçrama yaşandı ve en yüksek orana erişildi.

Ayrıca Bkz.AMD ekran kartlarına Linux özelinde sınırlama: Güç limiti eklendi

Bu yıl taşınabilir el konsollarında Steam OS işletim sisteminin yaygınlaşması ve Steam Deck konsolu yükselişin önemli unsurları oldu. Ayrıca Windows 11 ile kullanıcıları çok mutlu edemeyen Microsoft kaçışları engelleyemedi. Geçen yıla göre yüzde 42 büyüme gösteren Linux platformunun 2032 yılında 100 milyar dolarlık bir pazar oluşturacağı tahmin ediliyor.

Kaynak:https://wccftech.com/linux-os-market-share-4-5-percent-highest-in-years/

• Cross-Platform uygulamalar artık zorunluluk gibi bir şey bence. Hem donanımlar fazlasıyla güçlü. Eskisi gibi değil. Tek kodla Win, Linux, Mac, Andorid, İos çıktı alınabiliyor.

Asıl ilerleme büyük yazılım firmalarının desteğiyle olur ama onların da niyeti yok. Olsaydı şimdiye kadar yaparlardı. Adobe, Microsoft yazılımları official olarak gelse diğerleri de peşlerinden gider.

Kullanicisindan ilave teknik bilgi beceri istemeyen bir cok linux dagitimi var, terminal yuzu gormeden herseyi fare tiklamasi ile yapabiliyorsunuz. Insanlarin cogu kullandiklari programlarin linux'de olmamasindan sikayet eder, ama cok az bir kismi aslinda o programlari tam anlamiyla kullanirlar. Hemen herseyin bir alternatifi linux'de zaten var, onemli olan alternatif uygulama size yetiyor yetmiyor onu anlamadan kafadan reddetmemek.

Bu durumu da yadirgamiyorum, insanlar genel olarak aliskanliklarina bagli kaliyorlar, yeni seyler ogrenmek aliskanliklari degistirmek herkese hitap etmiyor. Bugun bazi donanimlari kullanmak icin hala windows'a mahkum insanlar var bunuda kabul ediyorum, ek olarak linux ile ilgili Turkce kaynak, aktif forum destegi vb ingilizceye gore cok daha az.

Ama tum bu eksikliklerin yaninda bir cok insan aslinda linux'e gecebilecekleri halde gecmiyorlar. En basit ornek kendi babam, yilarin muhasebecisi hayati windows logo-mikro-eta chennemiyle gecti. Sonunda luka muhasebe uygulamasina gectiler, browser ustunden calisan bulut tabanli bir uygulama bilenler bilir. Ne zaman ki luka'ya chrome destegi geldi, ofisin tum bilgisayarlarini formatladim ve debian'a gecirdim. Libreoffice + chrome ile simdi kafasi rahat.

Artik ne lisans derdi var, ne virus derdi var nede windows'un bitmeyen yavaslama update sonrasi acilmama vb dertleri var. Btrfs dosya sistemi ile snapshot destegide ekledim, artik arada uzaktan baglanip kritik bir guncelleme varsa yapiyorum o kadar. Ofisdekiler'de mutlu bende mutluyum.
    Bende bir Linux kullanıcısıyım. Linux dağıtımlarının son 1-2 yılda sıçramasının en büyük nedeni uygulama mağazaları oldu. Bunların Birincisi Flatpak, ikincisi Snap. Hangi Linux dağıtımını kurarsanız kurun, bu uygulama mağazalarına ulaşıp, istediğiniz tüm programları indirebiliyorsunuz. Eskiden Linux dağıtımı için, o dağıtıma uygun uygulama bulmak için dört takla atıyorduk ve komut satırı(Terminal) ile uygulama kuruluyordu. Şimdi ise işler çok fazla değişti. App Store'a gir ve kur de bitti. Bildiğiniz sistem. Microsoft Store veya Mac de ki Store gibi. Steaminde katkısı var tabi. Son olarak Win11 Linux dağıtımlarının ekmeğine yağ sürdü. Linux yürür gider. Not: Yakın zamanda çıkacak olan Pop! OS 24.04 işletim sistemini takip edin. Muhteşem bir şey geliyor.
    elimde istatistik yok ama Apple M1 işlemcilere geçtikten sonra muhtemelen geliştiriciler her işletim sisteminde çalışacak uygulama geliştirmeye başlamış olabilirler. gelecekte işletim sisteminin ne olduğu çok önemsenmeyecek. tıpkı internet browserlar gibi olacak.
    uygulamaları çalıştırsın yeter.
  • Sıradan kullanıcı için Ubuntu varyantları gayet yeterli
  • elimde istatistik yok ama Apple M1 işlemcilere geçtikten sonra muhtemelen geliştiriciler her işletim sisteminde çalışacak uygulama geliştirmeye başlamış olabilirler. gelecekte işletim sisteminin ne olduğu çok önemsenmeyecek. tıpkı internet browserlar gibi olacak.
    uygulamaları çalıştırsın yeter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 28 Ağustos 2024; 21:48:20 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

Cross-Platform uygulamalar artık zorunluluk gibi bir şey bence. Hem donanımlar fazlasıyla güçlü. Eskisi gibi değil. Tek kodla Win, Linux, Mac, Andorid, İos çıktı alınabiliyor.

Asıl ilerleme büyük yazılım firmalarının desteğiyle olur ama onların da niyeti yok. Olsaydı şimdiye kadar yaparlardı. Adobe, Microsoft yazılımları official olarak gelse diğerleri de peşlerinden gider.

• "Linux vites yükseltti" "Linux en yüksek kullanıma ulaştı" "Linux rekor kırıyor" Editör değil TJK yarış spikeri. SON DÖRT YÜZLÜĞE GELİRKEN GÜLBATUR BİRİNCİ
  • Steam Deck olmasaydı o oranlara ulaşması zordu.
  • Oyun desteği gelirse windows bırakılıp linux sürüme geçilebilir
  • Bende bir Linux kullanıcısıyım. Linux dağıtımlarının son 1-2 yılda sıçramasının en büyük nedeni uygulama mağazaları oldu. Bunların Birincisi Flatpak, ikincisi Snap. Hangi Linux dağıtımını kurarsanız kurun, bu uygulama mağazalarına ulaşıp, istediğiniz tüm programları indirebiliyorsunuz. Eskiden Linux dağıtımı için, o dağıtıma uygun uygulama bulmak için dört takla atıyorduk ve komut satırı(Terminal) ile uygulama kuruluyordu. Şimdi ise işler çok fazla değişti. App Store'a gir ve kur de bitti. Bildiğiniz sistem. Microsoft Store veya Mac de ki Store gibi. Steaminde katkısı var tabi. Son olarak Win11 Linux dağıtımlarının ekmeğine yağ sürdü. Linux yürür gider. Not: Yakın zamanda çıkacak olan Pop! OS 24.04 işletim sistemini takip edin. Muhteşem bir şey geliyor.
  • Kullanicisindan ilave teknik bilgi beceri istemeyen bir cok linux dagitimi var, terminal yuzu gormeden herseyi fare tiklamasi ile yapabiliyorsunuz. Insanlarin cogu kullandiklari programlarin linux'de olmamasindan sikayet eder, ama cok az bir kismi aslinda o programlari tam anlamiyla kullanirlar. Hemen herseyin bir alternatifi linux'de zaten var, onemli olan alternatif uygulama size yetiyor yetmiyor onu anlamadan kafadan reddetmemek.

Bu durumu da yadirgamiyorum, insanlar genel olarak aliskanliklarina bagli kaliyorlar, yeni seyler ogrenmek aliskanliklari degistirmek herkese hitap etmiyor. Bugun bazi donanimlari kullanmak icin hala windows'a mahkum insanlar var bunuda kabul ediyorum, ek olarak linux ile ilgili Turkce kaynak, aktif forum destegi vb ingilizceye gore cok daha az.

Ama tum bu eksikliklerin yaninda bir cok insan aslinda linux'e gecebilecekleri halde gecmiyorlar. En basit ornek kendi babam, yilarin muhasebecisi hayati windows logo-mikro-eta chennemiyle gecti. Sonunda luka muhasebe uygulamasina gectiler, browser ustunden calisan bulut tabanli bir uygulama bilenler bilir. Ne zaman ki luka'ya chrome destegi geldi, ofisin tum bilgisayarlarini formatladim ve debian'a gecirdim. Libreoffice + chrome ile simdi kafasi rahat.

Artik ne lisans derdi var, ne virus derdi var nede windows'un bitmeyen yavaslama update sonrasi acilmama vb dertleri var. Btrfs dosya sistemi ile snapshot destegide ekledim, artik arada uzaktan baglanip kritik bir guncelleme varsa yapiyorum o kadar. Ofisdekiler'de mutlu bende mutluyum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi symbiat -- 29 Ağustos 2024; 11:58:08 >

• MS Dos komutları ile PC ile tanışmış biri olarak, linux terminal'i beni korkutmuyor. Ama son kullanıcı mecbur değil terminal'e vakıf olmaya. Bazı distrolar yeterince terminalsiz kullanılabiliyor. Lakin asıl sorun şu: Oyun ve Bazı programların Windows dayatması.

Masaüstü PC si oyun için Windows 11, kişisel laptop'u Arch olan biri olarak şunu diyebilirim:

Eskiden güncelleme gelince Linux sistemler çöker, hatalara boğulur ve kullanılmaz hale gelirdi. İşin yok ise çözüm ara, yada verileri kurtarmaya çalış.

Şimdi Windows 11 e güncelleme gelmesin diye dua ediyorum. Ya ekran kartım ya işlemcim işlevsiz hale geliyor, hızı düşüyor.

Ben çözümü buldum.

İmmutable Linux kullanmak.

Sistem dosyalarına erişebilme hakkınız yok, indirdiğiniz uygulama yüzeysel çalışıyor. Sistem çökmeihtimali çok çok zor bence Arch vb sistemi kurcalama merakınız yok ise immutable bir fedora kullanmanızı öneriyorum. Aynı sistemi arşivleriniz vs patlamadan, verilerinizi koruyarak yıllarca kullanabilirsiniz. Ama linux kullanıyorum herşeye hakim olmalı, herşeyi değiştirme hakkım var diyecekseniz, immutable linux zaten açık kaynak felsefesine aykırı...

• WaylandIZMIR kullanıcısına yanıt

linuxta crome çalışıyor mu ? yani oyun oynanmıyorsa sadece internete girme video film izleme için linux yeterli mi ?

• mavikıs M kullanıcısına yanıt
    Chrome firefox opera edge chromium hepsi linuxta resmi olarak var. Ve steam kurup binlerce oyun da oynanıyor. Video film için ise muhteşem bir sistem linux. Şimdiden iyi kullanımlar
  • Yıllarca Ubuntu kullandım hiçbir sorun yaşamadım işin ilginç yanı laptop un eskidiğini bile anlamadım çok memnun kaldım tavsiye ederim
  • Lisans için para vermek istemeyen işletmeler ve borsa ile ilgilenen kişiler kullanıyordur.

Bende de var Linux. Sanal makina üzerine kurulu. Araştırma nasıl yapılıyor? Mesela ben de Linux kullanıcısı sayılıyor muyum? Haberin kaynağını da açtım, bilgi yok. Haberin yarısında da Linux övülmüş.

• Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

Windows a özgü uygulamalar maalesef yok. Saçma sapan alternatifler var ama kim tercih eder orası muamma. Ben Fedora Silverblue kullanıyorum. Güncelleme gelmiş çökmüş vs umrumda olmuyor. Kapalı kaynak bir linux öneriyorum. Yükledikleriniz sisteme temas bile etmiyor.

• steamos var, steam oyunları oynanıyor
  • Ben de linuxa geçtim 3 ay önce çok memnunum Windows 11 kullanırken başlat menüm bile bozulmuştu, sistem yavaştı nir sürü bug vardı ama şimdi Linux'a çok aşırı memnunum iyiki geçmişim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.