Şimdi Ara

Linux Sevenler ve Sevmeyenler Yorumlar Buraya (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
2.621
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Linux dediğiniz şey UNIX benzeri bir mimariye sahip işletim sistemlerinin temelini oluşturan çekirdek ve buna bağlı bileşenler topluluğudur. Tıpkı windows'un NT çekirdeği gibi. Veya MAC in Mach çekirdeği gibi.

Siz işletim sistemiyle, OS Kernel yapısını karıştırmışsınız. Ona bakarsanız her işletim sisteminde kernel vardır. İşletim sisteminin değerini kernelden daha ziyade GUI belirler çünkü son kullanıcı o katmanda işlem yapar.

quote:

Sonra kullanıcıları illaki müzik dinler film seğreder nette gezer ile işletim sistemi tercihleri bakımından kıyaslamayın. Ben grafikçi / yayıncı / reklamcı vs. vs.. olupta linux kullanan, wine ile PS kullanırım linux tercih ediyorum diyen birini duymadım daha.

Zaten windowsun sahip olduğu avantaj bu. Yaygınlık. Siz o grafiker / yayıncı / reklamcı camianın kullandığı programları linux'e port etsenize bakalım o camia windows kullanır mı bir daha kolay kolay

Sonuçta linux fanı değilim, kalkıpta linux uçar kaçar da demeyeceğim ama Sezarın hakkını Sezara vermek gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: blntplt42

quote:

Linux dediğiniz şey UNIX benzeri bir mimariye sahip işletim sistemlerinin temelini oluşturan çekirdek ve buna bağlı bileşenler topluluğudur. Tıpkı windows'un NT çekirdeği gibi. Veya MAC in Mach çekirdeği gibi.

Siz işletim sistemiyle, OS Kernel yapısını karıştırmışsınız. Ona bakarsanız her işletim sisteminde kernel vardır. İşletim sisteminin değerini kernelden daha ziyade GUI belirler çünkü son kullanıcı o katmanda işlem yapar.

quote:

Sonra kullanıcıları illaki müzik dinler film seğreder nette gezer ile işletim sistemi tercihleri bakımından kıyaslamayın. Ben grafikçi / yayıncı / reklamcı vs. vs.. olupta linux kullanan, wine ile PS kullanırım linux tercih ediyorum diyen birini duymadım daha.

Zaten windowsun sahip olduğu avantaj bu. Yaygınlık. Siz o grafiker / yayıncı / reklamcı camianın kullandığı programları linux'e port etsenize bakalım o camia windows kullanır mı bir daha kolay kolay

Sonuçta linux fanı değilim, kalkıpta linux uçar kaçar da demeyeceğim ama Sezarın hakkını Sezara vermek gerekir.
    fatalmind

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaten mesele Windowsun yaygınlığı.Bunun için Windows ön planda Çok iyi bir sistem olmasından dolayı değil.

Bizim derdimiz tabiki Linux' u mükemmel eksiksiz bir sistem olarak tanıtmak değil. Windows dışında Linux gibi, bir kullanıcının (öğrenci, öğretmen vs. olsun) Windows ta neler yapabiliyorsa onu yapabileceği ücretsiz a.k.k., özgür lisansa sahip bir işletim sisteminin var olduğunun bildirilmesidir.

Linux de sıradan bir ev kullanıcısının öğrencinin yaptığı şeyler bellidir. internete girmek ofis kullanma, mp3,video, internette gezinmek vs. gibi işlerdir. Tüm bu ve buna benzer işlevleri linux başarıyla yapabilmektedir. Dolayısıyla windowstan aşağı kalır bir yanı yoktur.

Donanım Uyumsuzluğuna gelince; Örnek. Ekran kartı üreticileri Microsoft ile anlaşma yaptğından dolayı Windows sürücü desteğini birinci elden sağlar. Linux de ise bu donanım üreticilerinin Linux la anlaşması olmadığı için belkide Microsoft gibi güçlü bir Linuxcu şirket olmadığı için Linux için sürücü desteği sunmazlar dolayısıyla en basit oyun bile linuxda çalışmaz. Vatandaşın biri linux yükler bakalım nasılmış der niyetlenir herşeyi beğenir programları çalıştıramaz zora düşer sonuçta wine, vs. ile programların bir kısmınıda açar. Ama o çok sevdiği Fifasını,nfs'sini, gta sını, crysis'ini,bilmem neyini çalıştıramaz çalıştırsa bile windowsdaki kalitede ve performansta çalıştıramaz sonuçla bu vatandaş Nalet olsun bu linuxa bir halta yaramaz en iyisi Windows der. Windowsun çökmelerini,viruslerini vs. hepsini unutur windowscu kesilir.... Burada doğal olarak haklı olur.

Donanım üreticilerinin windowsa verdiği driver desteğini linuxa verse emin olun ki Linux böyle olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imperium -- 10 Temmuz 2013; 22:58:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: fatalmind

quote:

E tamam iste dostum, linux'un kendi başına bir gui si varmı yok. O zaman neyi kıyaslıyorsun. Linux gui ye dağıtımlar sayesinde kavuşabiliyor. Dolayısı ile de sistemin altyapısını oluşturmaktan ileri gitmiyor. Üzerine ama ubuntu inşa edersin ama slax ama başka bişey. Dolayısı ile değerlendirmenide bu arabirimler üzerinden yaparsın. Onun için alt yapı ve bileşenler örneğini verdim, çekirdek kıyaslaması için değil. Biz burda windows linuxtan iyi, linux windowstan iyi diyemeyiz.O kıyas noktasında sadece falanca dağıtım vs. windows diyebiliriz.

Yine anlatamamışım demek ki. Neyse.

• son kullanici icin temel nokta fayda ve engel cikarsa bu engeli kolayca atlatabilme kolayligi.

karsilastirma yaparken hedef kitle bazinda karsilastirma yapmak lazim. aksi taktirde elma ile armutu birbirine karistiririz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 10 Temmuz 2013; 23:15:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

quote:

quote:

E tamam iste dostum, linux'un kendi başına bir gui si varmı yok. O zaman neyi kıyaslıyorsun. Linux gui ye dağıtımlar sayesinde kavuşabiliyor. Dolayısı ile de sistemin altyapısını oluşturmaktan ileri gitmiyor. Üzerine ama ubuntu inşa edersin ama slax ama başka bişey. Dolayısı ile değerlendirmenide bu arabirimler üzerinden yaparsın. Onun için alt yapı ve bileşenler örneğini verdim, çekirdek kıyaslaması için değil. Biz burda windows linuxtan iyi, linux windowstan iyi diyemeyiz.O kıyas noktasında sadece falanca dağıtım vs. windows diyebiliriz.

Yine anlatamamışım demek ki. Neyse.

Sonuçta Windowsta da bir GUI var. Ama tek bir GUI var. Gnome, Kde hepsi linux'un kendi GUI si sadece sayıca windowstan fazlalar. Zaten bu fazlalık standart bir yapıda olmasını engelliyor. Ama linux dünyasının derdi standart olmak değil çok çeşit bulunması ve kullanıcının kendi beğendiği GUI yi kullanabilmesi

Örnek; Windows 7 altyapısıyla tamamen 3rd parti yazılımı olmadan xp görünümünde sistemi kullanabiliyor muyuz? Linux Mint'te bu var. Ha gerek var mı derseniz açıkcası gerek yok ama kullanıcının çeşitlilik isteğine de bir örnek

Aslında aynı şeylerden bahsediyoruz, sizin GUI haricindeki örneklemelerinize hemen hemen katılıyorum fakat sistem kullanımı, hızlılık, kararlılık hakkında linux sistemlere çok büyük haksızlıklar da yapılmıyor değil. Sonuçta işletim sistemleri kullanıcıların kullanmasına bağlı

• Hemen hemen 1 yıl önce Ubuntu ile tanıştım ilk başlarda Windowsta olduğu gibi çarşıdan program cd/dvd Satın alıp gelip iki tıkla kurulacak sanıyordum ama öyle olmadığını gördüm. Sistem daha farklı Windows için başka firma/şirket tarafınca program üretiliyor ürettiriliyor ama Linux sistemlerinde durum farklı. Linux tarafında durum kendi yağında kavrulmak gibi. Yani tüm programları Linux sistemleri kendi üretiyor. Uzakta bir depo var ve sizin ihtiyacınıza göre kurmanızı bekliyor, sistem bu şekilde işliyor.

Ben Ubuntuyu ilk gördüğümde çok sevdim farklı bir masaüstü ortamı ve tarzı vardı. Windows'a alternatifimin olması hoşuma gitmişti. Virüs sıkıntısı olmaması tek başına yeterliydi benim için ama Başkaları için önemli olmayabilir. Ayrıca program eksiğiniz olmuyor bu da bir avantajdı benim için ve 2aylığına araştırıp okudum ve hemen hemen kendi ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar birikim sahibi olabildim ve az çok sistemi ve çalışmasını anlamaya çalıştım. İşte tam bu nokta da bence insanlar okumak ve öğrenmeye hatta daha önemlisi merak sahibi olamıyorlar. Biraz da sistemi tanımamaktan kaynaklı Linux sistemlerinin kullanım azlığı bence.

Evet oyun için uygun bir sistem değil. Ama bence sağlam sistemler var Örneğin; Mint, Arch ya da Sabayon. Ben halen Ubuntu ve Sabayon kullanıyorum ve memnunum. Okumaya ve öğrenmeye devam ediyorum. Herkesi Linux sistemlerini kullanmaya davet ediyorum. Güzel şeyler illaki bulacaksınız. Ama hemen pes edip havlu atmak yok :)

NOT: Arkadaşlar tartışmaya gerek yok gerçekten birbirinizi kırmayın

• quote:

Sonuçta Windowsta da bir GUI var. Ama tek bir GUI var. Gnome, Kde hepsi linux'un kendi GUI si sadece sayıca windowstan fazlalar. Zaten bu fazlalık standart bir yapıda olmasını engelliyor. Ama linux dünyasının derdi standart olmak değil çok çeşit bulunması ve kullanıcının kendi beğendiği GUI yi kullanabilmesi

Örnek; Windows 7 altyapısıyla tamamen 3rd parti yazılımı olmadan xp görünümünde sistemi kullanabiliyor muyuz? Linux Mint'te bu var. Ha gerek var mı derseniz açıkcası gerek yok ama kullanıcının çeşitlilik isteğine de bir örnek

Aslında aynı şeylerden bahsediyoruz, sizin GUI haricindeki örneklemelerinize hemen hemen katılıyorum fakat sistem kullanımı, hızlılık, kararlılık hakkında linux sistemlere çok büyük haksızlıklar da yapılmıyor değil. Sonuçta işletim sistemleri kullanıcıların kullanmasına bağlı

Bir türlü anlaşamadık seninlen. Nasıl anlatsam bilemiyorum ki. Benim derdim GUI veya Masaüstü ortamı değil. Çekrdek yapısı falanda değil.

Şimdi şöyle diyim bari;

Bir tarafta linux yapısı ve üzerinde inşa edilmiş ubuntu olsun suse olsun slax olsun fedora olsun pardus olsun vs. vs.. dağıtımlar var. Hatta ücretli olanları bile var. Birde bunların adı sanı duyulmamış 1000 lercesi..

Diğer taraftada nt yapısı üzerine inşa edilmiş bir windows var. Windows tek başına. Ama linux camiası üst satırda örneklediğim üzere birçok dağıtımdan oluşuyor. Biz hala GUI dir kernel dir i tartışıyoruz.

Kıyaslama yapacaksak bu yukarıda verdiğim örnek dağıtımlardan herhangi birini alıp windows'un karşısına koymalıyız dıyorum ben. Pardus ile windows'u karşılaştır, fedora ile karşılaştır, suse ile karşılaştır. Bunların hepsi birbirinin aynı değil ki, aynı paket sistemini bile kullanmıyorlar. Kendi aralarında bile çekirdeği çıkarınca dünya kadar farkları var.

Yine şöyle örnek vereyim. Diyelimki Ubuntu 9 ne zaman çıktı falanca tarihte, neye karşılık geldi winxp ye, winxp den ne + ları var ne - leri var. Sonra geçelim Ubuntu 10 neye karşılık vista ya, kıyaslayalım. 11...12...13... böyle gidecek...

Sen önce ubuntuyu kıyasladın, iyi kötü baktın olmadı, suse ye geçip ubuntunun eksiklerini oradan yamadın, daha da kalırsa başka bir dağıtımdan tamaladın, sonra kalktın linux windowstan iyi dedin. 40 tane dağıtımı birleştirip adına linux diyip windows'un tek bir versiyonu (Windows yapısını kullanan başka bir dağıtım olmadığına göre) karşısına çıkarırsan tabiki linux iyi olur doğal olarak.

Bugün bende sende gidip kendi distromuzu hazırlayalım. Altına bakarsan Linux. Windows'tan iyi olacakmı bu yaptığımız dağıtım. Her yönüylen ama. Sürücüsünden diline, desteğine kadar. Hayır olmayacak, o zaman linux daha iyi/kötü diyebilecekmiyiz, yine hayır. Falanca dağıtım daha kötü diyebiliriz ancak.

Bu da bize linux'un sadece bir alt yapı olduğunu, üzerine inşa edilen dağıtımlarında onları yapan "özgür" programcı ve grafikerlerin becerisne kaldığını anlatıyor. Alt yapıyı hazırlayan istediği kadar dahi olsun, üzerine çıkılan yapı yani son kullanıcıya hitap eden kısmı benim için esas kriter. Dosya sistemini iyi kullanamıyor, sistem kaynaklarını gereğinden fazla tüketiyor, fazla ısınıyor vs.vs. ise altında isterse 5x linux olsun bir yararı olurmu bize. ??

Daha nasıl anlatacam bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 11 Temmuz 2013; 7:25:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

quote:

Bir türlü anlaşamadık seninlen. Nasıl anlatsam bilemiyorum ki. Benim derdim GUI veya Masaüstü ortamı değil. Çekrdek yapısı falanda değil.

Şimdi şöyle diyim bari;

Bir tarafta linux yapısı ve üzerinde inşa edilmiş ubuntu olsun suse olsun slax olsun fedora olsun pardus olsun vs. vs.. dağıtımlar var. Hatta ücretli olanları bile var. Birde bunların adı sanı duyulmamış 1000 lercesi..

Diğer taraftada nt yapısı üzerine inşa edilmiş bir windows var. Windows tek başına. Ama linux camiası üst satırda örneklediğim üzere birçok dağıtımdan oluşuyor. Biz hala GUI dir kernel dir i tartışıyoruz.

Kıyaslama yapacaksak bu yukarıda verdiğim örnek dağıtımlardan herhangi birini alıp windows'un karşısına koymalıyız dıyorum ben. Pardus ile windows'u karşılaştır, fedora ile karşılaştır, suse ile karşılaştır. Bunların hepsi birbirinin aynı değil ki, aynı paket sistemini bile kullanmıyorlar. Kendi aralarında bile çekirdeği çıkarınca dünya kadar farkları var.

Yine şöyle örnek vereyim. Diyelimki Ubuntu 9 ne zaman çıktı falanca tarihte, neye karşılık geldi winxp ye, winxp den ne + ları var ne - leri var. Sonra geçelim Ubuntu 10 neye karşılık vista ya, kıyaslayalım. 11...12...13... böyle gidecek...

Sen önce ubuntuyu kıyasladın, iyi kötü baktın olmadı, suse ye geçip ubuntunun eksiklerini oradan yamadın, daha da kalırsa başka bir dağıtımdan tamaladın, sonra kalktın linux windowstan iyi dedin. 40 tane dağıtımı birleştirip adına linux diyip windows'un tek bir versiyonu (Windows yapısını kullanan başka bir dağıtım olmadığına göre) karşısına çıkarırsan tabiki linux iyi olur doğal olarak.

Bugün bende sende gidip kendi distromuzu hazırlayalım. Altına bakarsan Linux. Windows'tan iyi olacakmı bu yaptığımız dağıtım. Her yönüylen ama. Sürücüsünden diline, desteğine kadar. Hayır olmayacak, o zaman linux daha iyi/kötü diyebilecekmiyiz, yine hayır. Falanca dağıtım daha kötü diyebiliriz ancak.

Bu da bize linux'un sadece bir alt yapı olduğunu, üzerine inşa edilen dağıtımlarında onları yapan "özgür" programcı ve grafikerlerin becerisne kaldığını anlatıyor. Alt yapıyı hazırlayan istediği kadar dahi olsun, üzerine çıkılan yapı yani son kullanıcıya hitap eden kısmı benim için esas kriter. Dosya sistemini iyi kullanamıyor, sistem kaynaklarını gereğinden fazla tüketiyor, fazla ısınıyor vs.vs. ise altında isterse 5x linux olsun bir yararı olurmu bize. ??

Daha nasıl anlatacam bilmiyorum.

Nlite bilir misin? Nlite / Vlite ile windows install düzenleme çok kolay olduğundan beri bir sürü windows dağıtımı oluştu farkındaysan. Perfect xp, tncxp vs.. Aslında hepsi normal xp sürümünün modifiye edilmiş şekli, 3rd parti programlarla zenginleştirilmiş hali. Eğer windows kapalı kutu olmasaydı hatta her isteğe göre çok kolay özelleştirilebilir olsaydı emin ol bir sürü windows dağıtımı olurdu.
    Linuxun windowstan farkı bu işte bir sürü dağıtım olması. Bazen bir dezavataj bazen de bir avantaja dönen bir özellik bu.

• acik kaynak vs olayina girmeden tamamen arac olarak ele alinca kisisel olarak fikrim windows ve linux kullanmak cok buyuk fark yaratmiyor artik. xp ve ve vista doneminde ubuntu resmen gunes gibi parliyordu. xp virus paratoneri cirkin bir sey vista da performans fakiriydi. sonra win7 ile ms cok guzel isler yapti. bu sirada gnome 2 bitince en cok kullanilan dagitim ubuntu da bitti gibi oldu. unity hala cok yavas, sorunlu ve estetikten uzak. onun yerine kimse win95 gorunumlu lxde veya gnome look'ta tema pesinde kosmayi gerektiren xfce estetiginden bahsetmesin. su an linux dagitimlarinda en buyuk eksiklik hizli, stabil temiz, estetik gorunumlu masaustu ortami. belki mir ve unity next ile degisim baslar.
    baska zorlarsak donanim suruculerinden sikayet edilir. burada suclama yerine oneri olarak linux destegi olan ureticilerin urunlerini tercih etmeye ozen gosterilmeli diyebilirim. sahsen osx (hackintosh) ve linux kurarim diyerek donanim tercihi yapiyorum. intel platformu, nvidia gpu gibi. zaten linux'e iyi destek veren firmalarin windows destegi de harika oluyor mesela nvidia suruculeri. gidip via chipsetli anakart, linux surucusu olmayan wlan adaptoru gibi donanimlar satin alip sikinti yasamayin.

• Oyunlar ve Programlar linux da çalışsa 1 saniye beklemeden windows u silip kali linux kurarım
  • Ubuntu, Mint kullanmış adamlar gelip burda eleştiri yapıyor ya ne diyim. Ha bir de Kali kurunca hacker olmayı amaçlayanlar. Sistemi nasıl yöneteceğini bilmeyip çok şarj tüketiyor demeler, nasıl çalıştığını bilmeden windows'tan daha çok şişiyor lafları. Ben uzun zamandır windows kullanmıyorum, eksikliğini sadece ofis programlarında hissetmiştim onu da az çok wps ile çözdüm. Sistem kaynaklarımın yarısını kendi başına tüketen bir sistem kullanacağıma onu düzeltmekle uğraşacağıma, efendi efendi Linux'umu kurar özelleştirmelerimi yapar kullanırım. Oyun da var Valve sağolsun, hepsi yavaş yavaş port ediliyor. Eğer native port ise fps de windowstan yüksek olur emin olun. Her programın da alternatifi var. Yeter ki tembelleşmeden öğrenmeye gayret edin. Belki elinizde süper bilgisayarlar vardır hissetmiyorsunuzdur ama orta halli bi bilgisayar kullanın doğru ayarlayın sistemi farkı anlarsınız. Windows'u başlatınca açılmasını beklemekten sıkılıp bi sıçıp geliyordum, bi program açmaya çalıştığımda bi sigara yakıp bekliyordum. Ha bilmiyorsanız kullanmasını, derinlerine inemediyseniz eleştirmeyin arkadaş. Çünkü o iş öyle yürümüyor, her şey kolay değil. Evet değil, her ne kadar uğraşılsa da tam olarak son kullanıcıya uygun değil. Son kullanıcıdan kastım da önüne verileni yiyen, tembel, yeni şeyler öğrenmekten korkan hemen kötüleyip bildiğine kaçandır. Linux'dan nefret edenler her zaman vardı hep de olacak, sorun değil yani. Hadi eyvallah.

• Senin kullandıgın dagıtımlar dicem sadece ubuntu kullanmışsın sadece ubuntu kullanarak linux soyledir boyledir diyemezsin yaşadıgın problemlerin 10 da 1 ini yaşamadım kullandıgım dagıtımlarla birazda kullanıcı hataları ön planda sanırım
  • Bilgisayarla alaksı az olan insanlar sadece facebooka girip youtubedan video izleyen fakat hala windows fanı olan insanları anlamak zor.
    Hala korsana devam değilmi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne linux taraftariyim nede windows.
    Duruma gore hangisi isimi gorurse onu kullanirim suan oyun oynuyorum nette takiliyorum bunlarida windows eksiksiz yapiyor donanimlada uyumlu performanslida.
    Daha ne isteyeyim?

Linux hicbir zaman Windowsun yerini tutamaz Windowsda hicbir zaman Linuxun yerini tutamaz.

Steamde Linuxa oyun konusunda destek veriyor SteamOS ile ama ne kadar oyunlarla uyumlu olur orasi tartisilir.

Not: Linux dagitiminda program yuklemek hatalariyla ugrasmak neredeyse 10-15 dk surerken Windows da 2 dk da kuruluyor programlar.

Serverde kesinlikle Linux tavsiye ederim.
    Masaustunde ise Windows veya Linux Mint

• Linux beleş diye değil özgür olduğu için kullanılır free özgür manasında bedava değil...
  • sen masal dünyanda winzortla virüslere bulanmaya devam et netmahal.com virüsünde sana başarılar dilerim...
  • istemsizhareket İ kullanıcısına yanıt
    ms kölesi efendisinin emrini uygulamış... Linux konusuna ms linki koymuş boyu uzadı heralde...

http://www.linuxmint.com/release.php?id=23
    LinuXMint 17.1 Rebecca indirin özgürlüğü yaşayın...
  • quote:

Orijinalden alıntı: skoper25

Ne linux taraftariyim nede windows.
    Duruma gore hangisi isimi gorurse onu kullanirim suan oyun oynuyorum nette takiliyorum bunlarida windows eksiksiz yapiyor donanimlada uyumlu performanslida.
    Daha ne isteyeyim?

Linux hicbir zaman Windowsun yerini tutamaz Windowsda hicbir zaman Linuxun yerini tutamaz.

Steamde Linuxa oyun konusunda destek veriyor SteamOS ile ama ne kadar oyunlarla uyumlu olur orasi tartisilir.

Not: Linux dagitiminda program yuklemek hatalariyla ugrasmak neredeyse 10-15 dk surerken Windows da 2 dk da kuruluyor programlar.

Sistemle gelen paket yöneticisini kullanarak 10 saniyede hatasız bir şekilde uygulama yükleyebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: iHakan4s

quote:

Orijinalden alıntı: skoper25

Ne linux taraftariyim nede windows.
    Daha ne isteyeyim?

Sistemle gelen paket yöneticisini kullanarak 10 saniyede hatasız bir şekilde uygulama yükleyebilirsiniz.

1 yıl boyunca kullandım çoğu Linux türevlerini hepsinde böyle hatalarla karşılaştım mint hariç.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.