Şimdi Ara

Linux Sevenler ve Sevmeyenler Yorumlar Buraya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
2.621
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Linuxu sevenler; sizde Linux'u farklı kılan kullanma isteği uyandıran yanları yani Linux'u tercih nedenleriniz neler?

Linuxu sevmeyenler; sizde Linux karşıtlığı oluşmasına, linux'u sevmemenize neden olan etkenler nelerdir?

Yorumlarınızı burada paylaşın ki; Linuxu sevenlerin ve sevmeyenlerin gerçek nedenini bulalım.

Bahsettiğimiz Linux ki;

1. Ücretsizdir. Kuruş vermezsiniz.
    2. Türkçe dahil pek çok dil desteği vardır. Sizde istediğiniz dilde katkı sağlayabilirsiniz.
    3. Lisans sorunu yoktur. Lisansdaki temel anlayış özgürlüktür.
    4. Oldukça güvenlidir. Virüslerle uğraşmazsınız.
    5. Özelleştirilebilirdir. İstediğiniz gibi baştan aşağı sistemi arayüzü değiştirebilir kendinize göre uyarlayabilirsiniz.
    6. Hızlı çalışır fazla yer kaplamaz.
    7. Aradığınzız çoğu yazılım sürücü beraber gelir.
    ( windowsta rar zip açmak için Wİnrar kuracaksınız. Virüs programı, cd yazdırma vs yükleyeceksiniz Halbuki tamamı linuxun içinde var, xp de ses sürücüsü yüklemeden ses çalmıyordu bu bile işkenceydi xpde sistem çöktüğünde onlarca programı sürücüyü saatlerce arayıp yüklemek zorundaydınız daha sonra win 7 vs ile bu soruların bir kısmı çözülmeye başladı)
    8. Açık kaynak kodlu yazılımlar ile programlara para vermezsiniz kopyalayıp dağıta bilirsiniz.

*** elbetteki birçok olumsuz tarafında vardır olumlu taraflarının karşısında bunlar geride kalır. ***

+ dahası zamanı geldikçe ekleyeceğiz.

• Arkadaşın yazdıklarına ek olarak ayrıca şu bağlantıdan daha geniş bir incelemeye de ulaşabilirsiniz.
    Neden Linux daha iyi ?
  • Linuxu 1 ay denedim fakat genellikle daha fazla şarj harcamasını,daha fazla ısınmasını ,wine programı ile çalıştırılan oyunların performanslı olmaması genellikle hiç açılmaması ,adobe flash playerin daha güncellenmemesi,facebook oyunlarını dona kasa zar zor açmak,arşivden dosya çıkarırken bile hata vermesi vb. sebeplerden sonra daha tercih etmiyorum sadece banka kartı işlemlerinde kullanın
  • quote:

Orijinalden alıntı: 333

Arkadaşın yazdıklarına ek olarak ayrıca şu bağlantıdan daha geniş bir incelemeye de ulaşabilirsiniz.
    Neden Linux daha iyi ?

Hiç bişey için değil sırf şunu veren varmı diye girdim :)

Ta 2000 li yıllardan kalma bir site bu verdiğiniz, son güncellemesi de 2006 dır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: imperium

Linuxu sevenler; sizde Linux'u farklı kılan kullanma isteği uyandıran yanları yani Linux'u tercih nedenleriniz neler?

Linuxu sevmeyenler; sizde Linux karşıtlığı oluşmasına, linux'u sevmemenize neden olan etkenler nelerdir?

Yorumlarınızı burada paylaşın ki; Linuxu sevenlerin ve sevmeyenlerin gerçek nedenini bulalım.

Bahsettiğimiz Linux ki;

1. Ücretsizdir. Kuruş vermezsiniz.
    2. Türkçe dahil pek çok dil desteği vardır. Sizde istediğiniz dilde katkı sağlayabilirsiniz.
    3. Lisans sorunu yoktur. Lisansdaki temel anlayış özgürlüktür.
    4. Oldukça güvenlidir. Virüslerle uğraşmazsınız.
    5. Özelleştirilebilirdir. İstediğiniz gibi baştan aşağı sistemi arayüzü değiştirebilir kendinize göre uyarlayabilirsiniz.
    6. Hızlı çalışır fazla yer kaplamaz.
    7. Aradığınzız çoğu yazılım sürücü beraber gelir.
    ( windowsta rar zip açmak için Wİnrar kuracaksınız. Virüs programı, cd yazdırma vs yükleyeceksiniz Halbuki tamamı linuxun içinde var, xp de ses sürücüsü yüklemeden ses çalmıyordu bu bile işkenceydi xpde sistem çöktüğünde onlarca programı sürücüyü saatlerce arayıp yüklemek zorundaydınız daha sonra win 7 vs ile bu soruların bir kısmı çözülmeye başladı)
    8. Açık kaynak kodlu yazılımlar ile programlara para vermezsiniz kopyalayıp dağıta bilirsiniz.

*** elbetteki birçok olumsuz tarafında vardır olumlu taraflarının karşısında bunlar geride kalır. ***

+ dahası zamanı geldikçe ekleyeceğiz.

1-Ücretli versiyonları da vardır. Ücretsiz versiyonlar içinde adam gibi destek yoktur, soru sorarsın, dayak yemediğin kalır.
    2-Türkçe yarım yamalaktır, her an abuk sabuk yarı türkçe yarı ingilizce bir metin ile karşılaşabilirsiniz.
    3-Temel fikir özgürlük olsa da her programın kaynak koduna ulaşılmaz. Hoş ulaşsan ne yapacan. Herkes programcı sanki.
    4-Burası doğru.
    5-Özelleştirebilirsiniz ama her zaman aynı stabiliteteyi beklemeyin. Çok sevdiğiniz bir kabuk diğer ortamda tırtlayabilir.
    6-Hızlı falan çalışmaz, windows veya mac os neyse o da odur, hatta bazı versiyonları windows tan bile fazla kaynak tüketir, ısınır vs..
    7-Çoğusu gelir, en önemlileri gelmeyebilir. :)
    8-Winrar'a gerek yok, açık kaynak 7zip yeterli, cd yazma windows'ta mevcut. Bunların linux dağıtım cd sinden çıkması tamamen özel bir durum değil, kendi windows cd mizi hazırlayarak kurulumda gerekli tüm programları yükleyebiliriz.
    9-Milyon tane açık kaynak program windows içinde mevcut. Açık kaynak illaki linux ta var diye bişey yok.

Neyse, amacım kavga falan değil, nihayetinde kendim de iyi kötü kullanıyorum işte. Ama bırakın artık sürekli övmeyi bu linux olayını. İnsanlar aptal değil, geçrekten bu kadar + yönü olsa herkes kullanmak için bir çaba gösterir. Tr den bahsetmiyorum. Dünyadan bahsediyorum. Siz bu tarz şeyler yazdıkça sanki tüm linux kullananlar süper zeka bilgisayar dahisi, windows ve mac kullananlar da salak hiç bişeyden habersiz cahil kullanıcı gibi görünüyor.

Yapmayaın artık. Gereksiz tartışma çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor bu tarz konular. Onun yerine girin konu açın, ekran görüntüsü paylaşın, kısa kısa nasıl yapılır şeklinde videolar hazırlayın. İnsanların linux'a geçmesi için bir sebep verin, kaçması için değil. Bu güne kadar yapılan windows u kötüleyerek linux'a prim yaptırmak sözde. Bu konuda onlardan biri. Bırakın kıyaslama yapmayı. Neyiniz varsa onu gösterin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 4 Temmuz 2013; 8:01:03 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

quote:

Arkadaşın yazdıklarına ek olarak ayrıca şu bağlantıdan daha geniş bir incelemeye de ulaşabilirsiniz.
    Neden Linux daha iyi ?

Ta 2000 li yıllardan kalma bir site bu verdiğiniz, son güncellemesi de 2006 dır.

2006 'dan beri bu anı bekliyordum desem ?

• quote:

quote:

quote:

Neden Linux daha iyi ?

Doğrudur hocam, benim o kadar boş vaktim olmuyor malesef. Olsa da bunu beklemezdim zaten.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben 2 yıl kadar mint, ubuntu lubuntu kullandım, ininine dibine indim, sorunlar çözdüm uğraştım.
    Sözüm şudur.

Linux hiçbir zaman paralı ve üzerinde profesyonelce çalışılan bir windows olamaz, istenen stabil sürüm kararlı sürüm bulunsun, windowsun en kararsız sürümünden kararsızdır. Devamlı uyum sorunu devamlı program uyumluluk sorunlarıyla uğraşılıyor.

Misal ben dünyanın en güçlü satranç oyun motoru olan houdini 64 biti kullanmak istiyorum, linuxta bunu kullanmak için imkanın sınırlarını zorlamak gerekiyor, ben beceremedim, internette becerebilen görmedim.

Yıl 2013 olmuş artık kim ne yapsın sudoyla komut yazmaları bilmemneyi.
    Virüs türüs diyorsunuz, merak etmeyin windowsta ne yaptığınızı bildiğiniz sürece virüs sorunu diye birşey çok az.
    Windowstan daha fazla şişiyor gün geçtikçe.

Açık kaynak böyle şeylerin geliştirilmesi güzel, serverlar için ideal olabilir fakat son kullanıcı için windowstan ötesi yok, belki mac os, ama linux değil.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Neden Linux daha iyi ?

Doğrudur hocam, benim o kadar boş vaktim olmuyor malesef. Olsa da bunu beklemezdim zaten.

Üzüldüm sizin adınıza. Kendinize boş vakitler ayırın hele ki tükenmiş sendromu gibi bir bela varken aman diyorum bu kadar çalışmayın.. Dinlendirmek gerek beyni..

edit:
    BSOD li gökçek gif'i gönül kırmamak adına kaldırılmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 333 -- 4 Temmuz 2013; 20:14:50 >

• quote:

Üzüldüm sizin adınıza. Kendinize boş vakitler ayırın hele ki tükenmiş sendromu gibi bir bela varken aman diyorum bu kadar çalışmayın.. Dinlendirmek gerek beyni..

Espirinin ve düzeyli tartışmanın her türlüsüne sonuna kadar varım, lakin şu herifin gifini kaldırırsan sevinirim.
  • Geyiği bir köşeye bırakırsak, Linux kötülemelerinizin bir çoğuna katılıyorum.
    Eğer uyum sorunu yaşanıyorsa o uyum sorunu dibine kadar yaşatıyor kendisini. Eski bilgisayarımın ağ sürücüsü sorunu ile ne çektiğimi ben bilirim.
    Tıpkı @2smoke un dediği gibi yardım alırken bazen bir dayak yemediğiniz de kalıyor. Ama bunu bir işletim sistemine mal etmek biraz hata.. Üslüp çirkinliği her yerde karşılaştığımız bir şey.. Ki bazen bizler de yapıyoruz bunu.!

Ben GNU Linux kullanım tercihinde, kesinlikle Windows dan daha iyi demem. Çünkü elma ile armut kıyaslamak olur. Evet ikisini de yeriz ama ikiside farklı şeyler.
    @Halleluja ın bahsettiği gibi bir oyun için zorluk çekilebiliyor.
    @2smoke un dediği gibi birçok konuda zorluk çekilebiliyor.
    Donanım problemlerini çözebilecek tecrübede değilsek işin içinden iyice çıkılamıyor yardım almak gerekiyor. bazen çok güzel bir üslupla alıyoruz yardım bazense @2smoke un dediği gibi çirkin bir üslup ile.

Gnu Linux ile tanıştığım günden beri, iTunes ihtiyaçları haricinde hiç Windows u açmadım.
    Benim ihtyaçlarımı Linux fazlasıyla karşılıyor. Ama bu asla herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak demek değildir.. Ne yaptığını bilen kullanıcılar için bence Linux biçilmiş kaftan.

• @333, i.Melih'in gifini kaldırmadığınız için mesajlarınızı blokluyorum malesef. Şu dünyada hazetmediğim insan listesinin 2. sırasındadır kendisi. Kusura bakmayın.
  • Windowstan sıkıldığım çoğu zaman kurup deniyorum ama bi türlü randıman alamadım. Ubuntu ve Mint deniyorum genelde.Kurulduktan sonra:
    En başta mouse çok hızlı oluyor onu ayarlıyorum.
    Sonra güncellemeri yüklemeye çalışıyorum, 1-2 tanesi hata vermese bile güncelledikten sonra sorunlar çıkıyor.
    Daha sonra Türkçe yapmaya uğraşıyorum.(Belki bu bizim yeteri kadar ilgi gösterip yardımcı olmamızdan kaynaklanıyor olabilir ama uzun süreli kullanabileceğimiz kadar sorunsuz olsaydı belki çevirileri yapabilirdik.)
    Web tarayıcısı ve bazı programları kurduktan sonra masaüstüne oluşturduğum kısayolların adını bile değiştirsem link kırılıyor.
    Arayüzdeki fontlar çok kaba olduğu için yeni fontlar yükleyip sağı solu değiştirmeye kalkınca yamuluyor kalıyor.ondan sonra düzelt düzeltebilirsen.
    Bir iki defa daha açıp bana göre olmadığını anlayınca kaldırıyorum mecbur.

Fakat geçen gün forumun bu kısmında slax ı gördüm.hemen usb ile denedim.Ubuntudan daha sorunsuzdu.Yine aynı günlerde Elementary OS dan bahsedildiğini gördüm onu kurup denedim: görünümü ve hızını çok beğendim.gereksiz olan + gerekli olan 1-2 şey yoktu.Mesela masaüstü yok.altta Dock tarzı başlatıcı var ona tıklayıp başlatılabiliyor sadece.Sağ tıklayıp yeni klasör falan oluşturamıyoruz yani masaüstüne. Bunlar en başta biraz hoşuma gitti fazla kurcalayamadığım için uzun süre gidebilir diye sevindim ama bunda da sorunlar baş göstermeye başladı.Durup dururken hata raporu göndertiyor.Yüklediğim programları kaldıramıyorum.Listede gözükmüyor.
    Biraz saçmalamış olabilirim ama bu aralar Linux hakkında düşündüklerim bunlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Surrealist86

Windowstan sıkıldığım çoğu zaman kurup deniyorum ama bi türlü randıman alamadım. Ubuntu ve Mint deniyorum genelde.Kurulduktan sonra:
    En başta mouse çok hızlı oluyor onu ayarlıyorum.
    Sonra güncellemeri yüklemeye çalışıyorum, 1-2 tanesi hata vermese bile güncelledikten sonra sorunlar çıkıyor.
    Daha sonra Türkçe yapmaya uğraşıyorum.(Belki bu bizim yeteri kadar ilgi gösterip yardımcı olmamızdan kaynaklanıyor olabilir ama uzun süreli kullanabileceğimiz kadar sorunsuz olsaydı belki çevirileri yapabilirdik.)
    Web tarayıcısı ve bazı programları kurduktan sonra masaüstüne oluşturduğum kısayolların adını bile değiştirsem link kırılıyor.
    Arayüzdeki fontlar çok kaba olduğu için yeni fontlar yükleyip sağı solu değiştirmeye kalkınca yamuluyor kalıyor.ondan sonra düzelt düzeltebilirsen.
    Bir iki defa daha açıp bana göre olmadığını anlayınca kaldırıyorum mecbur.

Fakat geçen gün forumun bu kısmında slax ı gördüm.hemen usb ile denedim.Ubuntudan daha sorunsuzdu.Yine aynı günlerde Elementary OS dan bahsedildiğini gördüm onu kurup denedim: görünümü ve hızını çok beğendim.gereksiz olan + gerekli olan 1-2 şey yoktu.Mesela masaüstü yok.altta Dock tarzı başlatıcı var ona tıklayıp başlatılabiliyor sadece.Sağ tıklayıp yeni klasör falan oluşturamıyoruz yani masaüstüne. Bunlar en başta biraz hoşuma gitti fazla kurcalayamadığım için uzun süre gidebilir diye sevindim ama bunda da sorunlar baş göstermeye başladı.Durup dururken hata raporu göndertiyor.Yüklediğim programları kaldıramıyorum.Listede gözükmüyor.
    Biraz saçmalamış olabilirim ama bu aralar Linux hakkında düşündüklerim bunlar.

Yani yazdıklarınıza göre Lİnux hakkında genel olarak olumlu diyebileceğimiz görüşünüz var. Linux dağıtımlarının kendilerine göre artısı eksisi var birinde çok iyi bir özellik varken diğerinde yok yani sonuçta Linuxlarda en iyilerinin bir arada olduğu mükemmel bir linux yok. Bu durumu dünyada ve Türkiyede linux geliştiricilerinin önde gelenlerine sorduğum da cevapları genel olarak şöyle;

(yani linux dağıtımlarından iyi özelliklerinin tümünün bir araya getirilerek tek bir dağıtımın tüm dünyada kullanılması ve sonuçta en iyiye ulaşılması ve böylelikle program uyumsuzluluğu donanım , döküman,destek vs. sorunu kalmaz diye düşünenler için)

*** Bizim istediğimiz Linux'un tek bir dağıtım olamaması, her isteyenin küçük çaplı olarak bile geliştiride bulunması. Biz tüm linux dağıtımlarının iyi yanlarının toplanarak süper bir linux dağıtımının ortaya çıkmasına ve sonrada diğer linuxları rekabetten-geliştirlme desteğinden yoksun bırakarak onların yok olmasını sağlar. Sonrada o tek süper linux dağıtımına bir şirket-kurum vs. ortak olur satın alır vs. böylelikle özgür dağıtım ücretsiz dağtım gibi GNU/Lİnux felsefesine aykırı bir durum oluşur. ***
    (yazıyı epey kısalttım maksat durum anlaşılsın)

11 yıllık linux kullanıcısıyım. Kullanması en zor olduğu dönemde başladım. Bir ara benim düşüncemde böyleydi diyebilirim ta ki bu cevabı alana kadar. Onun için Linux dünyasının karma karışık olmasına tek standart oturmuş bir yapının olmamasına hak vermek zorunda kalıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: imperium

11 yıllık linux kullanıcısıyım. Kullanması en zor olduğu dönemde başladım. Bir ara benim düşüncemde böyleydi diyebilirim ta ki bu cevabı alana kadar. Onun için Linux dünyasının karma karışık olmasına tek standart oturmuş bir yapının olmamasına hak vermek zorunda kalıyorum.

İşte ben burda farklı düşünüyorum. Şöyle ki;

Windows vs. Linux karşılaştırması yapıyorsunuz. Bu durumda windows'un hangi versiyonu Linux'un 100 lerece versiyonu ile kıyaslanmış oluyor bunu bilmek lazım. Diğer konuda da aynı muhabbet döndü.

Tartışılması gereken Linux(UNIX) yapısı değil, bunu kullanan çeşitli dağıtımların Windows'a olan üstünlüğüdür.

Şöyle yapmalıyız. Güncel windows 3 tane örneğin. Xp-7-8 şeklinde. Bu durumda bunun karşısına örneğin Ubuntu 11-12-13 ü çıkarabiliriz değilmi. Yok bu olmadı, Mint ile kıyaslayalım, yok o da olmadı, Debian ile, o da olmadı Suse ile demeye başlayıp zilyon tane Linux dağıtımını kıyaslayıp, bunları karma yapıp sonra da genel terim itibarı ile Linux Windows' tan üstün dersek çok büyük hata yaparız. O zilyon dağıtımın %99 u Windows ile bırakın üstün gelmeyi ancak win95 seviyesindeler. Geri kalanlarda herksin bildiği büyük dağıtımlar. Onlarında en büyük + sı bana göre UNIX yapısıdır. Yoksa yine Windows'a 10 basar falan diyebileceğimiz büyük + ları yoktur.

Birde değiğim gibi, bişeyi övmek için diğerini yermenin bir alemi yok. Siz seviyor ve sevdirmek istiyorsanız dediğim gibi resimler/anlatımlar/videolar paylaşın. Nasıl yapılır sorunlarını çözün. Reklam ve rekabet konununa göre bile yasaklandı bu yaptığınız. Bir başka firma kötülenerek kendi firmanızı övemezsiniz. Örneğin eskiden deterjan reklamı diyelim, xxx firması direk yyy firmasının ürünü kötü bizimki iyi şeklinde reklam yapabiliyordu isim vererek. Artık diğerrlerinden daha iyi şeklinde verebiliyorlar.

Yani burda aslında yaptığınız Windows'un omuzuna basarak yükselmeye çalışmak. Ama olmuyor malesef..

Ben az çok tanıyan windows fanı falan olmadığımı da bilir. Daha çok MAC OS severim. 3 işletim sistemini de kullanıyorum nihayetinde. Ama hiç bir zaman bu iyiymiş diğer ikisini sileyim demedim. Hepsinin iyi olduğu gibi kötü olduğu bişey de muhakkak var çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 5 Temmuz 2013; 9:21:01 >

• Bence linuxün özelliği çok esnek olması. Mesela 12 megabayta linux dağıtımı da var 24 gigabayta dağıtım da var. ve linux kullanan çoğu insan farklı farklı nedenlerden dolayı kullanıyor. güvenliğe ve gizliliğe çok düşkün olanlar var mesela. yada süperbilgisayarda kullanan da. ya da çok küçük bi cihazın içine koymak için de. esnekliği de buradan geliyor. çekirdeğin bütün kodlarını görebiliyosunuz ve sisteminiz için en uygun neyse ona göre özellik ekleyip çıkarıyorsunuz ona göre kodları düzenliyorsunuz.
  • Kendimi güvende hissettiğim için Linux kullanıyorum. Bir ara Ubuntu, Linux Mint kullanmıştım. Ekran kartımda (Ati) yaşattıkları sorunlar nedeniyle bıraktım. Bu aralar Manjaro Linux kullanıyorum, XFCE masaüstüyle beraber yağ gibi akıyor mübarek :) Yakında oyun sorunum da ortadan kalkacak, zira Linux'ta oynanabilecek RPG oyunları yolda (Project Eternity, Wasteland 2, Torment : Tides of Numenera...)

Bu arada aklıma gelmişken yazayım, Ubuntu'da gizliliği sevenleri üzecek bazı yenilikler yapıldı. Örneğin Unity masaüstünde dash'te arama yapınca arama kayıtlarının Ubuntu'ya raporlanması vs. gibi. Hiç hoş olmayan Microsoft vari hareketler bunlar
  • Posttaki mesajları sonuna kadar okudum. Herkes giydirebildiği kadar giydirmiş linux sistemlerine. Ben bir fan değil de objektif bakan biri olarak bazı noktalara işaret edeceğim.

1. Yaptığımız en büyük hata windows klasmanıyla linux değerledirmesi yapmamız. Sürücü sorunlarından tutun da program uyumsuzluklarına kadar bir sürü şey yazılmış. Peki ben şöyle sorsam; Windows 7/Vista desteği olmayan bir donanımınız olsa windows 7/vista kursanız ve driver tanıtılmamış olsa ne yapardınız. Tabii ki de onu atıp daha güncel bir donanım alırdınız ki vista ilk çıktığında desteği olmayan bir sürü usb kamera vss.. donanımın değiştirildiğine defalarca şahit oldum. Peki bu fedakarlık linux için yapılıyor mu? Eğer uyumsuzluk sorunu olan donanım / program değiştirilirse uyum sorununundan bahsetmemiz sözkonusu bile olamaz. Burda linuxun eksisi donanım firmalarına resmi bir firma olmadığı için driver yazdırma baskısı olmaması.

2. Bir arkadaş linux'un arayüzünün win95 olduğundan bahsetmiş. O arkadaşa Metro UI kimden araklandığını araştırmasını salık veririm.

3. Madem windows mükemmel bir işletim sistemi, microsoft bir zahmet Directx kaynak kodlarını bir açsa ya :) Eminim ki bir seneye kalmaz oyun sektörünün %99 linuxe uyumlu hale gelir. Zaten microsoftun elindeki en büyük koz bu. Directx

4. Eşim tam bir bilgisayar özürlü. Amacı internet, mp3 video izleyen biri olarak 2 senedir linux mint kullanıyor ve daha hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık. Öğretmen arkadaşları okuldan getirdikleri usb virüslerden dolayı veri, zaman kaybı yaşarlarken eşim onlara sadece şaşırıyor. Ve şimdi ister inanın ister inanmayın windows sistemlerde bilgisayar kullanmakta zorlanıyor.

• Yazılanları okudum.. kendi halinde son kullanıcı olarak ;

--Linux dağıtımlarında destek almak biraz sıkıntılı. forumlarda dayak atarmış gibi cevap veriyorlar

-- Sudo komutlarından bıkabiliyor insan. yokmu şu işin grafik arayuzu anlamadım gitti.

- son kullanıcı bende dahil tembeldir. Linux sistemler çok uğraştırıyor insanları bazen.

Pardus'le başladım. Tübitak pardusu bitirinceye kadar başkasını kullanmadım.sonra ubuntuya geçtim.. Şu anda Pisi linux beta kullanıyorum. Memnunum. Beta olduğu için soruları var. Başkası olsa belki çoktan siler atardı.

Linux'te en önemli şey bence gönüllülük ve sevmek. Linux'u seven adam bir yolunu bulur sorunu çözer.

laptopum kablosuz ağ donanımı sorunluydu. Linux'te çalişmiyordu. Gittim 15tl verdim usbden çalişn bir aygıt aldım. şimdi sorunsuz kullanıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: fatalmind
    2. Bir arkadaş linux'un arayüzünün win95 olduğundan bahsetmiş. O arkadaşa Metro UI kimden araklandığını araştırmasını salık veririm.

Şahsınıza yönelik yazmıyorum ama sanırım beni kastederek bunu yazmışınız. Öncelikte sizde diğerleri gibi Linux ve üzerine inşa edilen çeşitli dağıtımları çorba yapmış durumdasınız.

Ben win95 derken 1500 tane linux dağıtımından ancak elle tutulur 5-10 tane olduğunu geri kalanınında ancak win95 arayüzüne sahip saçma sapan ne olduğu bile belli olmayan dağıtımlar olduğunu belirttim.

Bakın ne güzel yazıyorsunuz, win 7/ vista/xp vs.. diye.

O zaman yapmanız gereken hangi linux dağıtımının win 7 ile kıyasını yapmaktır. Kalkıp linux win 7 den iyi derseniz, bende win7 de o linux dağıtımlarının %99 undan daha iyi derim.

Hayır benmi yanlış anlatıyorum diye tereddüte düşer oldum artık. Nesini anlamak istemiyor yada gerçekten anlamıyorsunuz şaştım kaldım.

Linux dediğiniz şey UNIX benzeri bir mimariye sahip işletim sistemlerinin temelini oluşturan çekirdek ve buna bağlı bileşenler topluluğudur. Tıpkı windows'un NT çekirdeği gibi. Veya MAC in Mach çekirdeği gibi.

Windows'un karşısına neyi koyuyorsunuz once bunu bir çözün.

Alın bir tarafa win7 yi, karşısına Ubuntu koyun. Bu ikisini kıyaslayın. Win mi Linux mu demeyin. Win mi Ubuntu mu diyin. Veya başka bir dağıtım her neyse.

Sonra kullanıcıları illaki müzik dinler film seğreder nette gezer ile işletim sistemi tercihleri bakımından kıyaslamayın. Ben grafikçi / yayıncı / reklamcı vs. vs.. olupta linux kullanan, wine ile PS kullanırım linux tercih ediyorum diyen birini duymadım daha.

Kendinizinde ifade ettiğiniz gibi evet, bahsettiğiniz işler rahatça yapılabiliyor. Benim cihazımda da linux mint bu sebeplen kurulu. Ama işte herşey bundan ibaret değil. Ben şöyle yapıyorum kendime göre;

Örneğin en bilinen en çok sorulan linux dağıtımı Ubuntu olsun.

Ubuntu - Destek 10/2 ( Destek falan yok, anca azar var)
    Windows - Destek (10/7) (Bireysel destek her türlü var, bug ve açıkların çözümü iştelitim sistemin devasa kitlelere ulaşmasından dolayı zaman alıyor)

Ubuntu - Grafik OpenGL ye bağlı sadece görüntü kütüphanelerinden oluşmakta (OpenGL ses desteklemez) (10-4)
    Windows - Hem OGL hem DX desteğine sahip, canınız hangi oyunu veya 3d programını çekerse artık, PS dahil 3d kullanır. iş donanımızın gücüne kalır. (10/10)

Ubuntu - Özelliklen son sürümleri ile birlikte kesinliklen windowsdan hantal, hız mız hikaye. (10/5)
    Windows - Bildiğimiz windows. İşlem gücünüz ne ise o kadar çalışır, kalkıpta i5 işlemcinizi i7 gibi çalıştırdığını ima etmez :) (10/7) Dosya sistemi zamanla hantallaşma yapablir.

Ubuntu - Kesinliklen çökmez değildir, illaki çöker. Allah yapısı değil sonuçta. (10/8)
    Windows - Çökmeyen windows'a wndows demem :) (10/5) Bu kriterde birazda kullanıcı etken tabiki iki sistemde de.

Çekirdek ve işletim sistemi yapısı / tehditlere karşı dayanıklılık

Ubuntu - (10/9)
    Windows - (10/6)

Gibi uzatabileceğimiz kriterleri objektif olarak sayarsak ve linux değilde linuxtan türemiş bir dağıtımlan bu kıyaslamaları yaparsak o zaman herkese daha yardımcı olmuş olunur.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.