Şimdi Ara

Linux'un İşi Zor!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.899
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Adalet Bakanlığı Linuxa geçmeye çalışıyor, ama önlerinde bir engel var, Türkiye.de bu sistemin arkasında durabilecek ciddi bir şirket yok. Bu bakanlık iş yoğunluğu en çok olan bakanlık, türkiyenin sayısız ve ilçesindeki adleyelere onbinlerce bilgisayara linux kurduğunuz zaman o sistemin adam akıllı çalışması gerekiyor, destek alınabilmesi gerekiyor. microsoft gibi bir şirket arkasında olmayınca haliyle güvenilmiyor, linux için bulunan şirketler de büyük şehirlerde kurulmuş, taşraya ulaşamayacak şirketler.

Java ile çalışan Uyap sisteminin sorunsuz çalışması gerekiyor bu sistemde. donanım sorunu olmaz sanırım çünkü standart yazıcı ve tarayıcılar kullanılıyor, yani büyük markaların cihazları ve genelde tüm türkiyede üç beş marka var..

Gel gör ki Linux sadece bir grup gönüllünün elinde dolanıp duruyor, sağlamlığı güvenirliği filan iyi güzel de, kardeşim büyük olmak istiyosan kurumsallaşman lazım, yazılım ücretsiz olsun destek ücretli olsun. ahmetin mehmetin evinde bi deneyeyim mnatığıyla linux kurmasının ne faydası var. büyük kuruluşlara devlet kurumlarına yayılması gerekir linuxun.

• linux hiçbir zaman microsoft veya apple seviyesinde olamayacak bunu anlamak gerek, zaten olayın özü özgür yazılım yani bedava olması, birşey bedava olursa bir yere kadar gelişebilir, ne zaman pazarda ileri seviyeye hitap eder o zaman özgürlükten ve bedava olmaktan çıkar linux dağıtımları da paralı hale gelir, sadece destekle ve eğitimle para kazanılıp geliştirilecek iş değil bu, bu işin arkasında duranlar da ileride bundan bir menfaat sağlamak için arkasında duruyorlar

ayrıca herkeste windows paralı bedavasını kullanmak varken ne gerek var mantığı var, tamam ev kullanıcısı için ücretsiz olan daha iyidir gerçi ev kullanıcısının işletim sistemine vereceği bir kez 200 lira falan o ayrı mesele de herhangi bir şirket ne yapsın, bir kere vereceği lisans ücreti sayesinde sınırsız destek alabilecek birçok sorun yaşanmadan çözülebilecekken verecekleri lisans ücretine neden baksınlar? ha bilişim işinde olan şirketler zaten bu konuda profesyonel elemanlara sahip olduklarından linux kullanabiliyorlar, sonuç olarak linux şöyle olsun böyle olsun işin hayal kısmı

• quote:

Orijinalden alıntı: aliriza81

Merhaba,

Adalet Bakanlığı Linuxa geçmeye çalışıyor, ama önlerinde bir engel var, Türkiye.de bu sistemin arkasında durabilecek ciddi bir şirket yok. Bu bakanlık iş yoğunluğu en çok olan bakanlık, türkiyenin sayısız ve ilçesindeki adleyelere onbinlerce bilgisayara linux kurduğunuz zaman o sistemin adam akıllı çalışması gerekiyor, destek alınabilmesi gerekiyor. microsoft gibi bir şirket arkasında olmayınca haliyle güvenilmiyor, linux için bulunan şirketler de büyük şehirlerde kurulmuş, taşraya ulaşamayacak şirketler.

Java ile çalışan Uyap sisteminin sorunsuz çalışması gerekiyor bu sistemde. donanım sorunu olmaz sanırım çünkü standart yazıcı ve tarayıcılar kullanılıyor, yani büyük markaların cihazları ve genelde tüm türkiyede üç beş marka var..

Gel gör ki Linux sadece bir grup gönüllünün elinde dolanıp duruyor, sağlamlığı güvenirliği filan iyi güzel de, kardeşim büyük olmak istiyosan kurumsallaşman lazım, yazılım ücretsiz olsun destek ücretli olsun. ahmetin mehmetin evinde bi deneyeyim mnatığıyla linux kurmasının ne faydası var. büyük kuruluşlara devlet kurumlarına yayılması gerekir linuxun.
    Windows desteği taşraya nasıl ulaşıyor, her taşra ikametgahında Microsoft'un ofisi mi bulunuyor yani. Onların da büyük vilayetlerde ofisleri var sistemi kuruyorlar sonra uzaktan yardım ediyorlar. Aynı işi yapabilecek kurumlar Linux tarafında mevcut olabilir, yeterince araştırıldığını düşünmüyorum, araştırılsa kolaylıkla ulaşılabilir, örnek liste için aşağıdaki bağlantıya bakınız.

http://www.linux.org.tr/destek-ve-egitim-kurumlari/

Linux ile Java arasında bir uyumsuzluk sorunu ise mevcut değil, zaten java plotform üstü bir yazılım dili.
    200 lira ücret ödeyerek hangi işletim sisteminden sınırsız destek alınabiliyormuş Türkiye'de, ben bilmiyorum. Böyle bir desteğin bu ücrete veya daha üstüne verileceğini sanmıyorum.

Peki Adalet Bakanlığı veya bir başka devlet kurumuna kurulacak kapalı kaynak bu işletim sistemleri, yeterince güvenilir mi? Devlet kurumlarımlarındaki bilgisayarları gönül rahatlığıyla teslim edebilecek miyiz bu sistemlere. Pek çok ülke bu sebeplerden dolayı devlet kurumlarında ve hatta özel şirketlerde Linux gibi açık kaynaklı işletim sistemleri kullanmaya başladılar yıllardır. Bir bildikleri mi var acaba?

Devlet kurumları verecekleri lisans ücretleri yeine, kolaylıkla kendi teknik kadrosunu yetiştirip, bu alt yapıyı kurabilirler ayrıca. Bunun çok zor olduğunu da düşünmüyorum, bunu sağlayacak altyapıya sahip yüzlerce üniversite mezunu işsiz geziyor, bunların bu tip projeler için yetiştirilmeri, oryante edilmeleri de oldukça kolay olacaktır.

Evet Linux'u ve GNU yazılımlarını ücretsiz olduğu için kullanan bir çok kullancı mevcut. Ama bu tip İşletim Sistemlerini ve uygulamaları diğerlerinden ayıran fark ücretsiz oluşları değil, açık kaynak yazılım olmalarıdır. Maalesef ülkemizde bu fark yeterince kavranamıyor, açık kaynak yazılımlara sadece ücretsiz gözüyle bakılıyor, açık kaynak yazılımın güvenlik mahiyeti ve tekelleşmeye karşı tavrı ne yazıkki anlaşılsmıyor, bu üzücü bir durum.

Vesselam.

Düzenleme : İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 20 Mayıs 2012; 16:10:39 >

• açık kaynak uygulamaları aslında ticari ve tekel olmuş kapalı kaynak kodlu uygulamaların işine geliyor
    çünü zaten MS 2+2=4 ama linux ta bunu 2x2=4 şeklinde yapıyor
    diğer alternatifler ise 3+1=4 bir başkası ise 5-1=4 şeklinde uzun lafın kısası
    açık kaynak aslında alternatif ve rekabet edilebilinir ticari piyasaya yeni gireceklerin önünü kesmek için yaratılmış
    bir taraftan MS a para vermek istemeyen kullanıcıların bile kullanıldığı MS gibi tekel olan kartellerin
    piyasayı kapma ve kapatma çabasına linux aslında farkında olmadan destek oluyor !

dahası linux 2000 üzerin kişi kerneli yazdı şimdi sen o kerneli %100 ticari bir işletim sistemi olarak kapalı paket satamazsın
    anca donanım nakliye teknik danışmalık desteği olarak ücretlendirme politikasıyla linuxa yanda destek veren bir şirket olursun
    yani linux ne kadar büyürse ticari rekabet piyasası açısında yarın dişli bir rakip çıksa MS bunu linux kaynak kodu kullanıyor diye dava eder sonuç olarak açık kaynak kodu açısında yukarıda verdiği sonuçta 4 u elde ettiğiniz bir algoritma benzerliği yüzünden
    yeni doğan ticari rakip firma mahkeme sürecinin psikolojisi yüzünden sağlıklı bir gelişim sürecine gidemediği için borsada hisseleri bile adam gibi işlem göremez kısacası linux farkında olun veya olmayın bir noktada ticari yazılım anlamıyla var olan piyasanın daralmasına sebep olmakta ! zaten MS bu saatten sonra son kullanıcılar değilde kurumsal özelliklede kamu kurumu gibi ciddi anlamda büyük sistemler için çalışıyor çünkü buraya hizmet vermek her son kullanıcı CD yazmak paketlemek shoping nakilye vs. ile uğraşamak yerine 3-4 elemanla tam bir sistem kurumu yapılması çok daha karlı bir durum

bu arada küresel kriz nedeniyle kamu kurumları daha ekonomik alternatifleri yokluyorken
    TÜBİTAK neden elini pardus linux dağıtımında birden çekti sanıyorsun !? :)
    bu işler çok karışık menfaat ilişkilerine dönen bir süreç olduğu ortada !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 20 Mayıs 2012; 14:18:15 >

• Açık kaynak yazılımların, kapalı kaynak olarak piyasaya girecek diğer yazılıların önünü kesmek için üretilmiş olduğunu söyleyebilmek bence çok yanlış ve zorlama bir çıkarım olsa gerek. Kapalı kaynak yazılımların pazarlama mantıkları dikkate alındığında bu olasılık oldukça zor gözüküyor. Zaten açık kaynak bir yazılımın kapalı kaynak türevi varken niye böyle bir sürece hizmet etsin anlamak zor. Freeware diğer yazılımlar bu sürece daha fazla hizmet ediyorlar oysaki. Açık kaynak eşit değildir freeware.

GNU lisansına göre kodları kapatamazsın ama ürünü %100 ticari olarak satabilirsiniz. GNU lisansı işin ticari yönüne karışmamakda. Sadece GNU ile lisanslanan ürünün açık kaynak kodlarının yayınlaması ve/veya satın alan kişinin/kurumun yazılım veya sistemin tam sahibi (istediği gibi dağıtabilme, çoğaltabilme, değişikik yapabilme) olması şartı getiriliyor. Linux'un kaynak kodlarını kapattıktan sonra diğer sistemlerden ne farkı kalacak orasını anlamak daha zor açıkcası.

Bahsettiğiniz üzere Linux parayla satılamaz diye bir kavram yok ortada, isteyen kaynak kodlarını paylaştıktan (sattığı şirket ile arasındaki anlaşamaya bağlı) sonra satabilir. Linux Parayla satılsın veya satılmasın, bunun herhengi bir sürece etki edebileceğini zannetmiyorum.

Yani herhangi bir şekilde, ticari olarak dağıtılan bir Linux sürümünü, GNU kodundan dolayı Microsoft şikayet edemez. Zaten hukuksal olarak böyle bir şey yapma imkanı da bulunmamakda. Böyle bir başvuru yapsa hakim menfaat ilişkisi göremediği için davayı düşürecektir. Çünkü Microsoft ile GNU'nun hukuksal bir ilşikisi olmadığı için (taraf sayılmadığından) dava açma hakkı da bulunmamakda.

Bu sebeple Linux dağıtımlarının Microsoft'a dolaylı çanak tuttuğu gibi bir iddia hükümsüz sayılabilir.

Pardus'un geliştirilme sürecinin karışık menfaat ilişkileri ile alaka ihtimali bulunsa da, bunun GNU lisanlama içeriği ile alakası olacağını sanmıyorum. Olsa olsa bir takım çevrelerin tamemen duygusal olarak yönlendirilmeleri olabilir işin işinde. Böyle bir iddia'nın altyapısını sağlayacak bir bilgi ise bulunmamakda.

Düzenleme : İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 20 Mayıs 2012; 16:14:37 >

• Ben de merak ettim 200$ lisans ücreti karşılığı Windows güncelleme harici nasıl bir destek veriyor???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C9CA1DA90 -- 20 Mayıs 2012; 15:23:16 >
  • Destek verilen Linux yazılımları gayet mevcut.

http://www.redhat.com/support/

http://www.suse.com/support/

Bunlar girişimci şirketlere destek veren ve Milyar Dolar cirosu olan (RHEL) şirketler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: garui

Destek verilen Linux yazılımları gayet mevcut.

Bunlar girişimci şirketlere destek veren ve Milyar Dolar cirosu olan (RHEL) şirketler.

Tam bu ikisini söyleyecektim arkadaşım , ağzımdan aldın...

Evet open suse ve redhat ; ticari olarak linux dağıtımı pazarlayan iki firmadır en basitinden...

Adalet Bakanlığı iyi birşeyler yapmaya çalışıyor , Ancak Tubitak'ı anlamak zor... Pardus'u neden yüzüstü bıraktı anlamış değilim ???

Pardus gayet iyi bir yolda ilerliyordu halbu ki

• bakanlıktaki uzmanlar pardusun uygun olmadığını söylüyorlar, çok araştırmışlar. suse üzerinde çalışılıyor hala. ama bürokrasi işte. insanlar çekiniyor. komple bütün bir sistemi değiştirdiğiniz zaman, en az windowstan aldığınız verimi alabilmeniz lazım diyorlar, para vermeyecez derken sistem aksarsa daha büyük maliyetler doğar diyorlar.

gerçi tam bakanlığın ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş, bir suse var ellerinde ama bu proje olarak bile kalabilir diyorlar. ben kendim gördüm ankarada fellik fellik linux desteği verecek şirket arıyorlar ama ya anlaşılmıyor veya bulunamıyor tam orayı anlayamadım. adam akıllı tüm donanım sürücülerini de barındıran bir kurulum dvd.si hazırlanacak, bütün b.sayarlarda düzgün çalışacak, ondan sonrası sorun olmaz sanırsam, zira kısıtlı kullanıcı hesapları filan linuxta baya etkin, kullanıcının sistemi bozması biraz zor, hatta windows.ta daha sık bozuluyor sistem, hemen bilgi işlemden gelip imajı çakıyorlar gidiyorlar, antivirüs firmasına ödenen parayı da saymıyorum

böyle arkadaşlar durum..

• Kac defadir bu konuya giriyorum tam cevap yazicakken bosverip vazgeciyorum.Icimde kalmasin dokuyum icimi diyorum ama tartismayi sevmiyorum o yuzden sadece fikirlerimi soyleyecem.

Eger bakanlik gercekten Linux a gecmeyi planliyor ve Gecemiyorsa ben buna gulerim Bu iste nerdeyse Tekel olmus RedHat var.Uzun Uzun RedHati ovup avukatligini yapmiyacam ama benim gibi uzun yillardir linux kullanan merakli arkadaslar zaten fazlasiyla beni anliyicaktir.Bakanlikta calisan Bilgisayar Muhendislerinin yeteneklerini bilmiyorum ama Zaten Web server ve Veri Tabani olarak Unix turevi uzman kisiler olmazsa olmazdir bu gibi islerde ve Unix i kullanan Linux u kullanamiyicak degil heralde bir Linux/Unix Administrator'u bu isleri fazlasiyle bilir.Advance level ingilizcesiyle Gereken destek nerdeyse bulur ve alir.Hele bide Bakanlik butcesiyle!

Uzun sozun kisasi bence Ya Bakanlik bir on arastirma yapiyor yada Bakanlikta Calisan Administrator'ler yeterince donanimli degil

Ayrica Linux a verilen destek Hic bir Zaman Windowsla kiyaslanamaz tum dunyada gonulluler tarafindan gelistrilen hemen hemen tum universitelerin Operation Systems alaninda Master yapanlarin calistigi bu alan Maasli Programcilar ordusuyla kiyaslanamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhammedda -- 22 Mayıs 2012; 23:53:21 >

• sistemler artık değiştir !
    eskisi gibi HDD e kurulan programlar kullanılmıyor !
    şimdi yeni sistem WEB arabirimli nasıl bankacılık işlemi yapıyorsanız aynı şekil !
    yani kurum içindeki istemci makinelerin linux'a geçemesin bile lüzüm yok
    ana sunucunun tek başına linux'a geçmesi kafidir.
    ama ne hikmetse ihale olayları vs. çok fazla duygusal akrabağlık ilişkisi olduğu için olacak ki !
    yapılacak işler bile yapılamaz bir halde bu konuda bilirkişi raporu anlamıyla
    tübitak bile işine gelince 3 maymunu oynuyor
  • bu çok kapsamlı bir iş, türkiyenin bütün illerinde ve ilçelerinde her yaştan her eğitim düzeyinden insana hitap etmesi, yeni eski tüm b.sayarlarda çalışması gereken ve aksamaması gereken bir sistemten bahsediyoruz, belki sorun teknik personel eksikliğinde, taşrada linux bilen adam nerden bulacaksın diyorlardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aliriza81

bu çok kapsamlı bir iş, türkiyenin bütün illerinde ve ilçelerinde her yaştan her eğitim düzeyinden insana hitap etmesi, yeni eski tüm b.sayarlarda çalışması gereken ve aksamaması gereken bir sistemten bahsediyoruz, belki sorun teknik personel eksikliğinde, taşrada linux bilen adam nerden bulacaksın diyorlardır.

arkadaşım son kullanıcı erişimi açısından linux dediğim basitçe MS-DOS misali konsol komut sistemi misali bir şey

kamu kurumları sunucularını büyük bir kısmı artık WEB üzerinde kullanıcı şifresi ile açılan internet sayfası üzerinde işlem yapıyor
    bu açıdan teknik bilgi işlem personelleri zaten merkezlerde istihdam edilmektedir.

bu açıdan eski sistem makineleri değiştirmeden
    nasıl o memur iş saatinde facebook sayfasına girebiliyor ise
    aynı şekilde yeni pencereden kurumun işlem sayfasını da açabilmektedir. !

siz bağre gelipte buraya o kurumun bilgi işlem sorumlusunun üreteceği bahaneleri saymayın !

https://www.turkiye.gov.tr/

• Pardus projesini bitirme TÜBİTAK'ın insiyatifinde olmadı maalesef.

Daha yukarıdan, kasıtlı olarak bitirildi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: garui

Destek verilen Linux yazılımları gayet mevcut.

Azına sağlık arkadaşım bilmeden linux onun bunun seviyesine gelemez diyenlere gelsin bu

Şu an adliye,jandarma,hastaneler,ve diğer kurumlar bilgisayarcılara sadece format attırmak için nasıl kazık yiyorlar biliyormsunuz ?

Bilip bilmeden atıp tutmakla olmuyor bu işler.Silivrideki Koskoca Ceza evine sadece 1 bilgisayarcının baktığını biliyormusunuz siz ?

Bu işletmeler devlet dairelerini nasıl dolandırıyor,soyuyor haberiniz varmı ?

Normal kişiye format ücreti 20 lira,devlet kurumlarına 40 lira.

Linux'a geçilirse bu format atmaktan,toneri 100 e alıp 300 e satmaktan başka hiçbirşey bilmeyen cahillerin sonu gelecek inşallah.Devletimiz bir yandan da olsa soyulmaktan kurtulacak !

• quote:

Orijinalden alıntı: gezegenci

Pardus projesini bitirme TÜBİTAK'ın insiyatifinde olmadı maalesef.

Daha yukarıdan, kasıtlı olarak bitirildi...

Bana da öyle geliyor ya, neyse...
  • quote:

Orijinalden alıntı: RockForLive

Azına sağlık arkadaşım bilmeden linux onun bunun seviyesine gelemez diyenlere gelsin bu

Önce Linux'un seviyesine gelinsinde :) Microsoft'un mail serverları dahi zamanında Linux üzerinde çalışıyordu. Kendi sistemlerine geçtiler kaldırmamıştı aletler :) Tabi bunu değiştirdiler bir şekilde başardılar. Senelerce Microsoft Linux serverı kullanıyor dedirtilmez :D

Ama şu an bile İnternet'in yükünü, süper bilgisayarların (süper bilgisayar ilk tanımı biraz eski kaldı tabi) yani gerçek süper bilgisayarların yönetiminde Linux da var. Google, Facebook, Twitter, Amazon, eBay Lİnux üzerinde çalışıyor. Bizim devlet işlemlerimizin yapıp yapıcağı hacmin katlarını kaldıracak seviyede çalışıyor bu sistemler.

Bu arada bi düzeltme yapıyım. Yanlış görmediysem RedHat'ın cirosu milyar dolar değil birkaç yüz milyon dolarcıkmış. Yanlış bilgi için özür dilerim.

Linux ....izlenesi video

Linux Users

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garui -- 25 Mayıs 2012; 0:55:17 >

• Bir kaç millet vekili TBMM bünyesinde Microsofta ne kadar ödeme yapıldığına ve neden linux kullanılmadığına dair bir soru önergesi sunmuş.

Son 5 yılda sadece işletim sistemi ve ofis yazılımları için microsofta 452 bin 393 TL lisans bedeli ödenmiş.

Linux kullanılmamasının nedeni olarak [buraya dikkat] e-posta sistemi, aktif dizin ve sanallaştırma desteğinin olmaması [/buraya dikkat] verilmiş.

Verilen cevaptaki bilgisizlik ortada. Bu cevabı koskoca meclisin bilgi işlem departmanı vermiş.

Hele ki dünya üzerinde bu kadar parlamento linux sistemini kullanırken.

Neyse, Türkiye'de bu işler olmaz. Keşke olsa ama olmaz. Çünkü iş yapmanız gerekir, rahatınız bozulur, düzen değişir. Hiç gerek yok.

Kaynak'da gösterelimde salladığımız sanılmasın.

Soru Önergesi burda

Cevap burda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnnysn -- 28 Mayıs 2012; 14:09:39 >

• redhat full destek veriyor neden işi zor olsunki?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • destek 7/24 milyonlarca gönüllü çalışan
    ama microsoftun bünyesinde binleri anca bulur çalışan sayısı
    kuruculardan birinin o meşhur sözü geliyor aklıma
    yüzlerce göz üstünüzde iken yanlış yapamazsınız...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.