Şimdi Ara

Linux ve SSD+HDD? (SSD Optimizasyonu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kararımı aldım ve artık Windows'tan tamamen kurtuluyorum. 120GB SSD + 1TB HDD var. SSD'me güvenmediğim için Windows'ta kullanıcı klasörünü (Belgeler-İndirmeler-Masaüstü-Müzik-Resimler-Videolar) HDD'ye taşımıştım. SSD'de olan C:/Program Files yerine HDD olan "D:/Programlar" diye bir klasör açıp oraya programlarımı yüklüyordum. "Temp" klasörünü de yine "D:/WindowsTemp"e, Firefox/Opera/Chrome'un .temp'lerini de "D:/BrowserTemp"e atamıştım

Linux'ta da sanırım home,var,usr klasörleri "çok yazılan,çok okunan" klasörler olduğu için onları SSD'den HDD'ye geçirmek istiyorum. Aslında bir nevi Windows'ta yaptığım SSD ömrünü uzatan şeyleri Linux'ta yapmak istiyorum nasıl yapabilirim? Hangi klasörleri HDD'ye taşımalıyım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gorkemq -- 21 Temmuz 2017; 15:36:49 >

• SSD optimizasyonu gibi şeyleri söylüyorsanız.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives
    https://wiki.debian.org/SSDOptimization

Bana kalırsa SSD ömrünü uzatmak için ekstra şeyler yapmayın çünkü olacak olan olur. Dahası bunlar elektronik aletler olduğun hiçbir şeyin garantisi olmaz. Dolayısıyla yedeklemenizi düzenli olarak yapmanızı tavsiye ederim.

• Zaten cok yazilan, cok okunan klasorleri SSD ye tasimalisin ki; SSD'nin hizindan optimal oranda yararlanabilesin. Linux kurarken "mount point" belirlersin, root folderini ( / klasorunu ) SSD 'ye ; /home folderini da HDD ye kurarsan hem acilis hizi ve programlarin calisma hizi SSD den faydalanir; hem de Download ettigin seyleri, videolari vs HDD de tutmus olursun.

SSD ne guvenmiyorsan eger zaten isletim sistemi kurmak mantikli degil ; ama basina bir sey gelmesin diye hic bir sey yuklemeyeceksen dedigim gibi SSD nin nimetlerinden faydalanmamis oluyorsun : )

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Yok, beni sakınmak istediğim şey "geçici dosyalar"ın ve "ileride aha kesin bu programı yüklersem SSD'de yer kalmayacak" klasörünün SSD'de kalmasıydı. SSD'lerin 1 sektöründeki okuma/yazma ömrü eski nesil SSD'lerde daha azdı diye böyle bir şey yapmak istedim (benimki 2012-2013 model, TRIM şeysi yok sanırım)

Şu anda şöyle bir şey oldu

120GB SSD sda | 1TB HDD sdb

sda1 100M ext4 bootable
    sda2 120G ext4 / klasörü

sdb1 800G ext4 /home klasörü
    sdb2 130G ext4 /usr klasörü

Elbette sda2 kısmına Gimp, blender, ofis programları, playonlinux oyunu veya virtualbox kısmı yapacağım boş kalmayacak :)

Benim yapmak istediğim farklıydı aslında. sdb1 kısmına hem usr hem tmp hem home yapmaktı ama sanırım dosya sistem hiyerarşisi yüzünden olmuyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gorkemq -- 23 Temmuz 2017; 17:52:19 >
  • /home klasorunu HDD yap. SSD'yi sadece isletim sistemi icin kullan. SSD'nin faydasini ancak isletim sistemini yuklerken ve programlari calistirirken gorursun. Standart bir Linux dagitimi kurulum icin 20GB'dan fazlasina cok nadiren ihtiyac duyar. GPT olarak bolumlersen ilerde denemek istedigin her dagitim icin kisitlanmadan, ihtiyacin oldukca SSD'ye yeni bir partition acarsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.