Merhaba, elimde iç yapısı kuru akü den oluşan bir batarya var 24 volt. Bu akü artık miadını doldurmuş dış kasasını açtım içindeki ölü aküyü ayırdım. Aynı kabın içerisine 10 adet 18650 pillerden koymayı düşünüyorum voltajı 36 volta çıkaracağım. Yanlız bu durumda kutunun içerisinde hiç yer kalmıyor 10 adet 18650 pil sıfır boşluksuz bir şekilde sığıyor. Bu bataryanın komple girdiği bir yuva var o yüzden dışarıdan harici olarak bms kart ekleyemicem, zira içerisinde yer kalmadığı için içerisine de ekleyemicem. Bu durumda bir sorun yaşarmıyım? Şarj ünitesi olarak kaliteli akım kontröllü, şarj tamamlandığında akımı kesen bir ünite kullanacağım. Tavsiyeleriniz ne olur sorun yaşarmıyım sizce? |
Lityum Ion pil ve BMS
-
-
Bms kartı dışarıdan şarj soketi ile balansli şarj etmelisiniz.
Balanslı şarj kullanmazsaniz lı-on pillerde sorun olur.
Tak çıkar soketle olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba, sorun yaşarsınız.
Bms'in birçok görevi vardır.
1) Hücrelerin aşırı şarj olmasını engellemek. Siz 10 seri bataryayı 42 voltla şarj edeceksiniz, tüm hücrelerin eşit şekilde 4.2 volta gelmesini bekleyeceksiniz ancak bu her zaman böyle olmuyor. Pillerin geneli 4 volt seviyesinde iken 1 tanesi 4.2 voltu geçmeye çalışabilir. Bu konuda sıkıntı yaşarsınız. Bunu çözmek için balans soketi çıkarmanız lazım. Ve 10 pili balanslı şekilde şarj edecek bir şarj aleti bulmanız lazım. 10 seri için böyle bir şarj aleti bilmiyorum. Şu videom balans meselesini ve bms'siz kullanmanın tehlikesini anlatacaktır;
https://www.youtube.com/watch?v=tKTdQ9tcceQ&feature=youtu.be
2) deşarj ederken bms hücrelerin aşırı deşarj olmasını engeller. Diyelim ki siz hücre başına 3 volta, yani toplamda 30 volta kadar deşarj etmek istiyorsunuz. Hücrelerden birisi diğerlerinden daha düşük olabilir. Örneğin bütün hücreler 3.5 iken hücrelerden 1 tanesi 2 volta düşebilir. Toplam voltaja bakarsak 30 voltun üzerindesiniz ancak bir hücre kritik seviyeye inmiş. Bms kullanmadan bunu çözmenin bir yolunu bilmiyorum. Bir üstteki maddeyi uygulayıp deşarjda dengesizlik olmamasını ümit edeceksiniz.
3) herhangi bir kısa devre durumunda bms koruması olmayacak, bunu da engelleyemezsiniz.
Bence tehlikeli bir iş, bir şekilde seri sayısını indirip bms kullanmanızı tavsiye ederim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam birşeyi merak ediyorum.
Şimdi mesela adamlar homemade bicycle vs yaparken 10 paralel 10 seri pil grubu yapıyor. Her bir pil 1 amper olsa bu pil grubu 42 volt 10 amper yapıyor.
Bms kullanırken + ve - kutuplara kalın kablo bağlıyorlar ama ara pillere ipincecik kablo bağlıyorlar.
Benim sorum , bu batarya paketi 42 volt adaptör ile şarj edilirken , piller seri şekilde mi şarj ediliyor yoksa bms sayesinde her bir ayrı paralel pil grubu ayrı ayrı mi şarj ediliyor. 42 volt pil grubu seri şarj ediliyor ise , içlerindeki herhangi bir pil grubu diğer gruplardan önce 4.2 volta varırsa ? Bu pil nasıl devre dışı bırakılacak. Ve bu aralara bağlanan ince kabloların amacı nedir ?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
İnce kabloların tek amacı ölçümdür, voltajı ölçerler.
Siz pilin(ya da bms'in) artı ve eksi ucundan 10 amper verirseniz tüm gruplara 10 amper gider. Bms ya da o ince kablolar herhangi bir şekilde akım dağıtımı yapmaz.
Diyelim ki bir hücre diğerlerinden önce 4.2 oldu, bms'lerin bir over charge voltage değeri vardır, Bms'e göre değişmekle birlikte genelde 4.25-4.28 arası bir değer olur.
Bms balanssız ise 1 hücre over voltage değerine yani 4.28'e ulaştığında tüm sistemin enerjisi kesilir, şarj sonlanır.
Bms balanslı ise, genelde bir dengeleme voltajı olur, 4.10-4.15 volt gibi bir değer olabilir, bu değere gelince bms o hücreyi deşarj etmeye başlar, dengeleme ye yapmaya çalışır, düşük voltajlı hücrelerin de bu hücreye yetişmesini sağlamaya çalışır. ama sadece 50-100 mA gibi bir değerle deşarj eder, bu yüzden siz diğer taraftan 10 amperle şarj ederken pilin votlajı hızla yükselir. Pil 4.28'e geldiğinde yine tüm sistemin enerjisi kesilir.
Sonuç olarak o ince kabloların tek amacı voltajı ölçmektir. Aşırı şarj veya deşarj durumunda bms'in o hücrenin voltajını okumasını sağlarlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piladam -- 21 Kasım 2021; 18:20:5 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Anladım hocam teşekkür ediyorum
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Detaylı anlatım için teşekkür ederim o halde dediğiniz gibi gerekiyorsa hücre sayısını düşürerek batarya içerisinde yer açarak bir kart kullanmak mantıklı olacak. Peki bana önerebileceğiniz bir bms kart varmı yada bunların küçük ebatlı olanları vs. varmı konu hakkında pek bilgim yok. Zira araştırmadım ama hangi bms kartı benim için uygun olur vs. tavsiyeleriniz olursa minnettar kalırım. Bende araştıracağım tabiki.
-
Yapacağınız seri sayısına ve çekeceğiniz akıma göre bms belirlemeniz lazım. 10 seri için çok küçük bir bms bulunamaz sanırım.
Şu linkten seri sayısını seçip filtreme yapabilirsiniz;
birikim pilleri batarya sanayi tic.ltd.şti.Pil Koruma Devresi (BMS)https://birikimpilleri.net/pil-gruplama-ekipmanlari/pil-koruma-devresi-bms -
-
Batarya 10S değil miydi? 11 mi yaptınız? 11s bms bulmak zor olur.
13s bms'i 11s gibi kullananlar var ancak ben bilmediğim bms için bunu tavsiye edemem.
Diğer ürün ise sadece şarjda işinize yarar. Önceki mesajda yazdığım 2. ve 3. madde için bir yarar sağlamaz.
-
Durumu şöyle özetleyeyim. Yenilemek istediğim batarya elektrikli bisiklet bataryası. Bisiklet çinden gelme o yüzden yedek parçası, bataryası vs. TR de bulamıyorum. Batarya kutusunun içerisini açtım içinde aküye benzer iki adet hücre var üzerlerinde li-ion battery yazıyor ve herhangi bir elektronik kart/bms vs. yok.
https://www.herbirivar.com/ortec-12v-23ah-uzun-bakimsiz-kuru-aku-kuru-aku-urunaciklama-pi-es-aramakelimeleri-19249-49-B.jpg
Bir tanesi 10.8 volt ve ikisi birbirine seri bağlanmış 21.6 volt.
Ben bunları çıkarıp kutu içerisine 22 adet 18650 hücre koyarak bataryayı yenilemek ve voltajı da biraz arttırmak istiyorum (40volt). Kutuya maksimum 22 adet 18650 sığdırabiliyorum (ilk mesajımda adeti ve orjinal hücrelerin voltajlarını yanlış yazmışım) geriye çok az bir boşluk kalıyor. Batarya da kadro içerisine takıldığı için dışarıdan harici olarak bms bağlayamıyorum.
Altta linkini verdiğim bms karttan önlü arkalı koyarsam 4 adet sığdırabiliyorum diğer kartlar büyük kalıyor bunlar ile seri paralel vs. bir şekil yapılamaz mı :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 25 Kasım 2021; 18:16:23 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X