Şimdi Ara

Lithium-ion pil kullanımı, patlama riski?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
2
Favori
6.376
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • evde kullanmakta olduğum nicd bataryalı vidalama aletinin akuleri bitince youtube den gördüğüm modifikasyonu yapmak istedim. onlarca video seyrettim. elemanlar nicd pilleri çıkartıp li-ion pil koyup kullanmaya başlıyorlar. hevesle aliexpress den 4 adet icr samsung 18650 pil, şarj aleti sipariş ettim. bunlar gelinceye kadar evdeki laptopun pillerin kullanmak için pilleri çıkartıp şarj ettikten sonra akülü vidalamaya taktım. canavar gibi çalışmaya başladı alet. şans eseri denk geldiğim forumdaki bir konuda bu pillerin patlama ihtimalinin yüksek olduğunu okuyunca araştırma yaptım. akülü vidalama da kullanıp patladigini yazan görmedim ama elektronik sigaralarda sanırım patlayan birhayli fazla. Laptop tan çıkan piller sağlam ve kullanılabilir gözüküyor ama okuduğum yazılarda pillerin döngü süreleri dolduğu için patlama riskini ortadan kaldırmak amacıyla pc üreticilerinin bilerek bataryayı safdisi ettiklerini yazmışlar. pil riskli hale gelince pil üzerindeki elektronik devre pili şarj almaz hale getirip devreden cikartiyormis. Kısa devre yapmak kesin patlamasına sebep olur. Hadi bunu dikkat ettim bu riski eledim. şarj sırasında ısınır patlar demişler hadi bunuda sürekli kontrol ederek eledim desem asiri deşarj durumunda patlama riski var dediklerinden kullanmaya çekindim açıkçası. 12v luk akülü vidalamaya 3.7v dan 4 pil takmayı düşündüm. vidalama sırasında çekeceği akım ile pillerin aşırı deşarj sonucu patlama riski yasarmiyim diye bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. Laptop pilleri eski olduğundan patlama riski yüksekse onları kullanmam ama yeni sipariş ettiğim hiç kullanılmamış pilleri akülü vidalamada kullanayım mi yoksa hepsini çöpe atmak mı gerekir. Eski vidalama aletini Lithium-ion pil dünüşümü yapipta sorun yaşayan yada sorunsuz kullananlar varmı arkadaşlar?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ben eski laptoptan söktüm 1,8 ampersaatti sanırım. bayağıdır kullanıyorum 0,3 amper devamlı geçiriyorum sorun yok ama eğer fazla ısınır veya olması gerekenden fazla akım çekerseniz alev alabilir diye biliyorum. 1/10 muydu neydi(sanırım o kuru aküler içindi) öyle bir oranı var. eğer olması gerekenden fazla akım çekiyorsanız paralel bağlayıp akımı bölüştürebilirsiniz ama bu seferde deşarjı engellemek için diyot gerekecek.
  • şimdi vidalamanin ne kadar amper çektiğini de ölçtüm. tetiğe yavaş basınca 1.5 amper çekiyor. birden sonuna kadar basinca 2 amper çekiyor hızlanınca yine 1.5 amper e düşüyor. hızlı çalışırken ucunu tutup durdurmaya çalıştığımda 7 amper çekiyor.

bu ICR piller seri olarak bağlandığında bu değerleri karşılar mı sizce? bilmeden aldığım için bunları aldım ama araştırmayı önceden yapsaydım IMR alırdım.
    linkini verdiğin koruma kartındanı almayı düşündüm ama o kartı alınca balans şarj cihazı da almak gerekiyor sanırım. pilleri resmini koyduğum tek pil şarj eden cihazla şarj edip pil yuvasına takayım diye düşünmüştüm. pil yuvasına da koruma devresi taksam bu sefer pilleri ayrı ayrı şarj edemeyecem. pilleri devreden sökünce devre arıza olarak algılayıp kullanılmaz hale geliyormuş. Laptoplardaki gibi yani. Laptop pilleri ni yeni pille değiştiren kişiler yine şarj olmasını sağlayamamış pilleri sökünce devre enerjisiz kalıp bozulduğu için.
    pil yuvasına 4 pili seri bağlasam çekilen amperi karşılar mi bu piller acaba. paralel baglayinca pillerin dayanma gücü artar voltaj aynı kalır , seri baglayinca voltaj artar da çekilen akım piller arasında paylaşılır mı bilmiyorum.

• bende 18v vidalamaya li-on pil taktim süper calisiyor ama sarj ederken balansli sarj ediyorum
    deşarj da önemli li-on piller belli voltajın ustunde sarj edilmemeli ve belli voltajın altinda desarj edilmemelidir.
    Kisaca internetten li-ion protection devresi sipariş verdim geldi ama henüz takmadım.
    bu devre hem asiri sarj hemde asiri deşarj durumunda pili korumaya geçiyor ve pil güvende sizde güvende oluyorsunuz sizede tavsiye ederim.
  • savsat2000 S kullanıcısına yanıt
    Koruma devresi bende almayı düşünüyorum ama benim seri şarj cihazı yok. pilleri tek tek şarj edip pil yatağına koyup öyle kullanacağım. pil bittiği zaman tekrardan tek tek sşarj edeceğim. bu devreler lLaptop koruyucu devreleri gibi çalışıyormuş. pil ile devrenin ayrılması sonucu devre arıza olarak görüp devreden çıkıyormuş. Bende pilleri dışarıda şarj edeceğim için sökmek zorunda kalacağımdan devre işi sanırım bana uymuyor. seri şarj aleti, koruyucu devre, pil, pil yatağı derken maliyet çok artıyor. 100 tl üzeri harcama yapmam gerekir seri şarjı yapabilmek için. 200 tl uye çift lion akülü vidalama var piyasada. benimki zaten eski olduğu için 100 tllik masraf çok. sadece pillerle kullanabilirsem kullanıcam olmadı aleti kenara atıp ilerde yeni bir alet alırım.iki üç günde bir illaki lazım oluyor. şarjı beklerken bitmesin diye Lithium-ion dönüşümü yapmak istiyorum. siz nekadar zamandır kullanıyorsunuz. 18v için hangi türde ve markada ürün kullandınız. elimde vestel laptoptan çıkma 6 adet cgr18650 pil, samsung laptoptan çıkma samsung ICR 18650 26f pil ve çinden sipariş ettiğim 4 tane samsung ICR 18650 26f pil olmak üzere 16 tane pil var. 4 lü seri bağlı şekilde kullanmayı düşünmüştüm.siparis verdiğimpiller, sşarj cihazı ve pil yatağı resimleri
     Lithium-ion pil kullanımı, patlama riski? Lithium-ion pil kullanımı, patlama riski? Lithium-ion pil kullanımı, patlama riski?

• Dizüstü bilgisayar bataryalarinda sayaç var belli sayida sarj desarj olunca yazilimsal olarak pilleri kullandirmiyor
    bahsettigim devrede ogle birsey yok pilleri istediğiniz zaman cikarip takin problem yok budevre sadece pilin voltajini kontrol ediyor
    belli voltajın ustune cikinca sarji keiyor belli voltajın altina düşüncede yuku devreden cikariyor.
    ben unlu bir marketin cuma günleri satisa sunduğu zaman cin mali bir vidalama aldim 40tl onu kullaniyorum bir ara tetik bozuldu cikma bulup taktim birde
    motordan duman cikti epeyzaman yandi diye kullanmadım ama birgun sunu bir sokeyim dedim meğer mandren kisminda kullanilan yag cinmali dandik bir yag
    yazin sicaktan eriyip asagi doğru akarak motorun içine girmiş calistirincada duma cikti iyi bir temizlik ve bakim + li-on pillerle uzun zamandir kullaniyorum
    ama koruma devresini takmadigim için dikkat ediyorum.
    yakinda koruma devresinide takacagim
    ben pilleri eski laptop bataryalarindan kullaniyorum ayrica balansli sarj cihazim var uc cikardim onunla sajr ediyorum
    sadece koruma devresine para verdim
    http://tr.aliexpress.com/item/5S-10A-18-5V-li-ion-BMS-PCM-battery-protection-board-bms-pcm-with-balancing-for/32383376167.html?spm=2114.020208.3.2.KSfew4&ws_ab_test=searchweb201556_9,searchweb201644_4_10001_10002_10005_10006_10003_10004_62,searchweb201560_8,searchweb1451318400_6149

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savsat2000 -- 13 Ocak 2016; 20:37:45 >

• savsat2000 S kullanıcısına yanıt
    for 1-8S Lipo/Li-ion/Fe Battery Voltage 2IN1 Tester Low Voltage Buzzer Alarm Hot Selling
    http://s.aliexpress.com/3UzMjaiu
    (from AliExpress Android)
    https://youtu.be/dD9UbOzqZLA

bende şu şekilde birşey buldum. bunu genelde rc helikopter, rc araba gibi şeylerde kullaniyorlarmis. li po ve lityum için kullanılıyor. rc araçlar için kullananlar lipo piller belli voltajın altına düştüğünde hücrelerizzarar gördüğü için kullanıyorlar bende aynı mantıkla lityum pil de belli voltajın altına düştüğü zaman uyarı versin fazla deşarj edipte patlatma durumu oluşmasın diye kullanacağım. koruma devresi pilleri korumak için voltajı kesiyor bu kesmiyor ama üzerindeki Buzzer ile sinyal verip artık pilleri kullanma uyarısı veriyor. balans şarj cihazı olmadığı için dolum sırasında kontrol etmeye gerek yok. aldığım şarj cihazı piller doldumu duruyormuş. bu Buzzer ile de deşarjggüvenliği sağlamayı düşünüyorum
    ornek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi balabanpictures -- 14 Ocak 2016; 2:29:50 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lityum Ion pil ve BMS
    3 yıl önce açıldı
    Şarjlı pil ve voltaj
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Lion piller fazla deşarj edilince patlar diye bir şey yok ki ama benim bildiğim kadarıyla

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Li-ion cep telf. pillerinde kısa devre önleyici devre var. Bildiğimiz eski Nokia pilleri kısa devre yapın hiç bi şe yok. Bu pillerin kutup başlarının da olduğu siyah plastik başlık içinde devre barındırıyor.
    Acaip bi şe, montaj parçası sanılan plastik içinde devre... Bu devreyi çıkarıp kısa devre yapmıştım kabloyu eritmişti.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hür Beyin

Lion piller fazla deşarj edilince patlar diye bir şey yok ki ama benim bildiğim kadarıyla

Yani ilave edeyim . Şöyleki ; eğer koruma devresi yoksa pilin üzerinde alt limitinden fazla deşarj etmiş olursunuz. Devresi varsa zaten belirli bir voltaj değerine düştüğünde akımı keser. Isınması , eğer çok yüksek akımla deşarj ederseniz o zaman ısınır

• Hür Beyin H kullanıcısına yanıt
    aşırı şarj durumunda da ısınıp patlama yapıyormuş. şarj aletlerinin hepsi pil dolduğu zaman enerji kesecek şekilde yapıldığı için genelde fazla şarj edilemezler fakat Laptotan cçıkan piller yani eski piller arızalı olma ihtimali sıfır pilleri göre daha yüksek olduğundan şarj cihazı pilin dolduğunu anlayamayabiliyormuş. Laptop pilleri belli bir şarj sayısından sonra yada pillerde normal dışı ısınma olursa eprom denilen devre ile saf dışı bırakılıyor. yani pilleri kullanmak artık tehlikeli ömrünü doldurdu diyerek artık şarj almıyor. bu pillerden koruma kartını sökünce bundan dolayı kullanabiliyirmusuz. pilin doldur boşalt ömrü 5000 se Laptop koruyucu kartı 4000 de pilleri safdışı ediyorki sorun çıkmadan değişim yapılsın. kalan 1000 kullanım ömrü de biz soktuğunuz zaman kullandığımız şey işte. konu hakkında teknik bilgim yok fakat okuduklarım bu şekilde.

• LAPTOPDAN ÇIKAN 18650 DENİLEN PİLLER FELAKET PATLIYOR AV TÜFEĞİ MERMİSİ GİBİ FIRLAR

li-ion aşırı şarjda voltadan katmanlar şişer içeride yanıcı gaz birikir ve alevle birlikte patlar yanar.
  • günaydın elimde 12 adet laptoptan cıkma 18650 pil var 2li paralel baglı 3 seri şeklinde 6 hücreli yani biri lg markaydı sanırım digeri panasonic halen şarjlı boşta 12,30V gösteriyor 12 v 55w halojen lamba bagladıgımda 10,70 volta düşüyor bana kalırsa pillerin durumu halen iyi gibi bende buna güvenerek aliexpresden power bank kutusu sipariş geçtim umarım dediğiniz gibi bir patlama yanma durumu olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ali Arslan

günaydın elimde 12 adet laptoptan cıkma 18650 pil var 2li paralel baglı 3 seri şeklinde 6 hücreli yani biri lg markaydı sanırım digeri panasonic halen şarjlı boşta 12,30V gösteriyor 12 v 55w halojen lamba bagladıgımda 10,70 volta düşüyor bana kalırsa pillerin durumu halen iyi gibi bende buna güvenerek aliexpresden power bank kutusu sipariş geçtim umarım dediğiniz gibi bir patlama yanma durumu olmaz.

Iyi yapmışsınız. Ben de aynı şekilde ; 18650 pil ve kutusunu Alıp kendim topluyorum. Hiç olmaz ise içindeki pilin kalitesinden emin oluyoruz.

• Beyler yeni üye oldum yeni sayfa acamadim laptop adaptorunden ses geliyor nip bip diye ve normalde laptop açılmıyor büyük ihtimalle şarjı bitmiştir ama sarı ışık gelmesi gerekmezmi adaptörü taktığımda ses direk geliyor bilgisayarda ışık falan yok başka birisinde deneyemedim hep masaüstü kullanıyorlar. ŞARJ ALET ALAYAMMI SIZCE

• Ali Arslan kullanıcısına yanıt
    Lithium-ion piller tamamen deşarj edilmezler. şarj olduğunda 4.2 v gösterir ama en fazla pilin türüne göre 2.75v -3.00 v a kadar deşarj edilebilirler. sizin yaptığınız 12v ile 55w lik ampul yaklaşık 5 amper akım çeker. Laptop larda genelde ICR 18650 pil kullanılır. bu pillerin Max deşarj amper değeri 4-6 amper arasındadır. bundan yüksek amper çekmeye çalışıldığında ısınır patlar. belli voltajın altında deşarj edilmeye devam edildiğinde yine ısınma sonucu patlar veya şanslı isen pil patlamayıp kullanılmaz hale gelir. akülü vidalamada yüksek amper değeri veren IMR piller kullanılması gerekiyormuş araştırmalardan öğrendiğim kadarıyla. Power banklarda eski laptop pilleri kullanılabilirsede yinede dikkatli olmak gerekir. sonuçta Laptop bu pilleri ya ısınma olduğu için artık tehlikeli diye devreden çıkarttı yada pilin Maximum şarj deşarj sayısına ulaştığı için devreden çıkarttı. pil üreticileri bu pil 1000 defa şarj deşarj edilebilir diye sınırlama koydularsa Laptoplarda bunu 900 gibi bir rakam ile sınırlayıp piller kararsız hale gelmeden devreden çıkartıyorlar. üreticilerin koyduğu limit sonrası pil iç direnci değişip şarj aletlerinin pilin dolduğunu anlayamamasına neden olduğundan fazla şarj olup patlama riski oluşuyormuş. Lithium-ion piller tehlikeli ama Laptoptan çıkanlar iki kat tehlikeliymiş haberiniz olsun. .

• balabanpictures B kullanıcısına yanıt
    günaydın şarj ve deşarj işlemini kontrollü yapmak gerekiyor anlaşılan patlama durumu olmazsa güzel olur laptop tan cıkan pilde dediğiniz gibi ıcr idi mor mu desem o renkte birşey idi diger panasonic olan yeşil renkli onlarda dolu gibi, aldıgım power bank kutusu plastik patlama durumu olursa şayet kutu bir ihtimal şiddeti azaltır diye düşünüyorum henüz power bank kutusu gelmedi beklemedeyim.
  • Ali Arslan kullanıcısına yanıt
    dikkatli kullanmakta fayda var. plastik kutu hiçbirsşekilde ppatlamayı apsorbe edemez. fuze gibi patlıyor. Youtubedan bbirkaç video izlemeni tavsiye ederim.

• balabanpictures B kullanıcısına yanıt
    link gönderebilirsen iyi olur :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.