Herkese selam. Kendime yeni bir fonksiyonla el feneri aldım ayriyetten solar güneş enerjisi ile doluyor yalnız anlamadığım birkaç şey var 1 Bu resimdeki özelliklere göre kullandığım şarj aleti Bu ürünü kaç dakikada ya da ne kadar zamanda doldurmalı çünkü bir şarj göstergesi yok sadece ışığı yanıyor şarj oluyor diye 2 Ürünü çok beğendiğim için bir tane de aynı özellikte pil alıp paralel şekilde bağlamak istiyorum Bu durumda kullandığım şarj aletini değiştirmem gerekir mi gerekmezse bu sefer ne kadar zamanda dolum olur 3 Diyelim pikniğe gittim Bir yere paralel olarak 2 pili de bağladık bu durumda solardan yani güneşten aldığı enerji ile şarj etmesinde bir sorun oluşur mu acaba yoksa 2 pil olduğu için şarj olmama gibi bir durumu olur mu solarla ilgili bir bilgi var sanırım resimde ama anlamadım ben. Bilgi sahibi olan arkadaşlar bilgilendirirse çok sevinirim herkese iyi forumlar. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Pil Dolum süresi ve paralel pil bağlama ?
-
-
Merhaba, güle güle kullanın.
Böyle ürünler çin üretimi olduğu için çoğu zaman üzerinde yazan değerler gerçeği yansıtmıyor.
Pil için 2400 denmiş ama gerçekten öyle mi acaba. Mesela bende pil kapasite test cihazı var. Şahsen böyle bir cihaz almış olsaydım ilk işim pili söküp kapasite testi yapmak olurdu. Gerçekten 2400 mAh da çıkabilir çok düşük değerler de çıkabilir. Bilinmiyor...
İkinci husus üzerinde yazan solar panel bilgileri.
5v 2.5 watt yazıyor. Bu da 500 mA demek. Yani fotoğrafa bakınca pek de küçük bir panele benzemiyor bu değerleri verir gibi duruyor ama bu da ancak test ile ortaya çıkar.
Solar panel gerçekten 500 mA ise , pil de gerçekten 2400 mAh ise , bu panel bu pili %0dan doldurmya başlasa 5 saatte full şarj etmesi lazım..
Üçüncü husus , şarj adaptörü ile bu pili ne kadar sürede şarj ederim. Bunu da cihazın içindeki şarj modülü belirler. Şarj cihazının ne kadar akım verdiğinden ziyade şarj modülü pili kaç amper ile şarj ediyor ...
1 amper ile şarj ediyor ise pili 2.5 saatte doldurur..
500 mA ile şarj ediyorsa yine solarda olduğu gibi 5 saatte şarj eder...
Dördüncü husus ,, ekstra pil eklesem sorun olur mu ? Hayır sorun olmaz hiçbir şekilde. Sadece ikinci bağlayacağınız pilin de ilk pil ile aynı özelliklerde olması gerekir. Burda önemli husus şu ki biz cihazın içindeki pilin kapasitesini net şekilde bilmiyoruz.. o yüzden neye göre ikinci pili bağlayacağız....
Peki ben olsam ne yapardım ?
Aspilsan marka yerli üretim 18650'ler var 2900 mAh kapasiteli. İki tane paralel bağlansa 5800 mAh yapar. Cihazın çalışma akımını bilmiyorum lakin 580 mAh olsa ,,, bu demek oluyor ki bu cihazı 10 saat kesintisiz çalıştırır.
Merak ettiğiniz başka ne varsa sorabilirsiniz seve seve cevaplarım.
dfk24 ( Emekli Yarbay :)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Doğru Ben de duymuştum yurt dışından yani çinden gelen ürünlerin üzerlerindeki değerleri ile kendi değerlerinin farklı olabileceklerini.
Evde ölçüm cihazı var önce cihazı sökmek gerek ama söksem de ben şimdi pil alıp ekleyemeyeceğimden sökmeyeyim diye düşündüm normalde kardeşim elektronikçi farklı bir ilde yaşıyor ona götürdüğüm zaman hallettireceğim bu işi.
Yalnız onun da söylediği garip bir şey var internette araştırdığım şeyi de aynı sözde bendeki şarj aleti ile bunun bir buçuk saati dolması lazım 4-5 kere denedim sanırım 1,5 saattir dolmayla Bir buçuk saat sonra sönük yanmaya başlıyor ama 5 saat doldurup denediğimde cihaz neredeyse 4 saate kadar normal yanıyor benim de garibime giden bu oldu. Fazla şarjı tutup da pili de yormak istemiyorum. Kardeşim de ısrarla bir buçuk saat içerisinde o şarj aleti ile olması gerektiğini söylüyor anlam veremedim.
Siz...
Bunu da cihazın içindeki şarj modülü belirler. Şarj cihazının ne kadar akım verdiğinden ziyade şarj modülü pili kaç amper ile şarj ediyor ... Demişsiniz belki de biz bunu atlamış olabiliriz yani bizim taktığımız şarj aletindeki enerjiyi içerisindeki bir parça ile düşürüp pili o şekilde şarj etmeye devam ediyor demek istediğini sanırım doğru mu anladım belki de bu şekilde olduğu için ben 5 saat şarjda bıraktığım zaman verim alabiliyorum yani aslında şarj aletinin verdiği tam güçle şarj etmiyor herhalde benim de anladığım o yani sizin söylediğinizden yola çıkarak bana mantıklı gelen o bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum.
Saygılar 🖐️
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Evet doğru düşünüyorsunuz problem yok. Kardeşiniz elektronikçi olmasına rağmen yanlış düşünüyor.
Şarj aleti 2 amper veriyor olabilir ama şarj aletindeki akım direk olarak pile gitmiyor ki. Zira öyle olsaydı evet pil 1 saatten biraz uzun sürede full şarj olurdu ama arada şarj devresi var. Bu devre şarj aletinden gelen 5 voltu önce 4.2 volta düşürüyor çünkü li-ion piller için tepe şarj gerilimi 4.2 volttur.
Bu pile 4.2 yerine 4.3 bile verseniz pili bozarsınız. Bu piller hem tehlikeli hem hassas piller..
İçerisindeki şarj modülü hem 4.2 volta düşürüyor hemde şarj akımını ayarlıyor yukarda da yazdığım gibi , 500 mA da olabilir 1 amper de olabilir.
Elimde pil test cihazı var dediniz bence üşenmeyin pili söküp bir teste sokun hem siz hemde biz öğrenmiş olalım.
Ekstra Bilgi ;
Bende elektronik sigara var kendi pili 500 mAh.
Ben bu elektronik sigarayı 67 watt'lık telefon şarj aletiyle şarj ediyorum ama bunun hiçbir önemi yok çünkü elektronik sigara yine kendi içerisindeki devrenin özelliği kadar hızda şarj oluyor.
Kendi devreside yine 500 mA ile falan şarj ediyor ...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
O halde sizin de dediğiniz gibi bu şarj aletini kullanmam sorun oluşturmaz.
Bunun benzeri var.
Peki bu durumda 5 saatde falan mı şarj oluyor bu cihaz üzerinde bir bilgi yok.
Olmadı bir ara söker buraya video atarım pili ölçtüğümü.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu basit bir multimetre , bununla pilin ne kadar akımla şarj olduğunu ölçebilirsiniz. Pilin kapasitesini ölçemezsiniz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bir de benim mantığıma göre mesela bir cihaz iki saat şarj ettin daha sonra çektin yarım saat sonra tekrar taktın 2 saat daha şarj ettin 4 saatlik şarj olması gerekiyor geçen cihazı bir buçuk iki saate yakın şarj ettim daha sonra yani bir saat falan sonra 2 saat daha şarj ettim ama buna rağmen 2 saat içerisinde yaklaşık yani 2,5 saatteyim sönük yanmaya başladı kardeşim de buna deşarj olmuştur bir şekilde bu yurtdışı cihazlarda böyle şeyler oluyor olmuştur buna benzer bir şey dedi böyle birşey olması mümkün mü
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Pili 6 saat şarjda bırakıp ölçüm yapsam bulurum gibi geliyor kapasitesini yanlış mıyım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X