Şimdi Ara

Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: savsat2000 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 2 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
223
Cevap
54
Favori
27.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
122 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

maksimum 40 amperde düzgün çalışır anlamındadır.

Yani siz 2 amper, 17 amper, 29 amper çekerseniz yine çalışır.

40 tavsiye edilen değerdir.

Bms ile ilgili yanlış bilinen bir şey var, 40 amper bms 40 amperden fazla çekildiğinde kesme yapar sanılıyor, kullandığımız basit bms'lerde böyle bir özellik yok.

Yani siz 41 amper çekerseniz kapatma yapmaz, 45 amper çekerseniz kapatma yapmaz. Hatta belki 60 amperde de kapatma yapmaz.

Ancak kısa devre olarak algılayacağı çok yükse bir akım görürse kapatma yapar.

şu linkteki ürünün datasheetini koyuyorum;

http://www.bestechpower.com/37v10spcmbmspcbforli-ionli-polymerbatterypack/BMS-D823.html

Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

Ürün 30 amperlik, yani maksimum 30 amperde çalıştırılması öneriliyor ancak taa 200 amperde kapatma yapıyor.

Yani basit bmslerde bu özellik yok.

Elbette daha akıllı bms'lerde bu özellik vardır.

40 amper ile çalış 40.1 amper geçtiğinde kapan deriz ancak bizim kullandıklarımızda böyle bir şey yok.

Umarım kafa karıştırıcı olmamıştır.

• piladam kullanıcısına yanıt

anladım ucuz bms kartlarda bu akım sınırlama yok diyorsunuz , öyleyse 4s 40a bms bi karttan daha fazla akım elde etmek için 4 pile paralel 4 pil daha ekleyip kullanmakta bir sorun oluşturmaması lazım yanılıyor muyum ?

• axelfoly kullanıcısına yanıt

Yanlışlık olmaması açısından yazıyorum, belki tekrara düşeceğim ama olsun;

4S 40 amper bir karttan 40 amperden fazlası çekilmemelidir. Kart kısa veya uzun vadede kesinlikle bozulur.

Pilleri paralel yaparak pillerin kapasitesini ve doğal olarak akım verme gücünü arttırmış olabilirsiniz.

Eğer 1 pil size 20 A sağlıyorsa, 40 ampere ihtiyacınız varsa 2 pili paralel yaparak 40 amper elde edebilirsiniz.

Si isterseniz;

4 seri 4 paralel,

4 seri 8 paralel,

4 seri 160 paralel batarya yapın, bu bataryadan 40 amper ve altında akımlar çektiğiniz sürece herhangi bir problem olmayacaktır.

yani çekilecek max akım dikkat ettikten sonra eklenecek paralel pil sayısı sorun değil , ayrıntılı ve anlaşılır yorumlar için tşk

600 mah lik ni-cd pil 3000 mah lik ni-mh pilden daha güçlü şaka gibi...

Piller tam dolu ve sıcak iken;

Ni-cd pil 7 amperlik yüke binince 1.15v ta iniyor

Ni-mh pil ise aynı yükte 0.85 - 0.90v ta iniyor

Ni-cd olan daha fazla deşarj akımı veriyor

Bildiğim kadarıyla ni-cd piller üretimden kaldırıldı ama C değerleri çok yüksek.

• Bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandı ama ülkemizde yasak değil. Çin'de üretiliyor ve ithal ediliyor.

Her iki kimyanın da yüksek akım çekilen modelleri var.

Örneğin matkaplar ya da diğer güçlü uygulamalar için power Type ni-mh arayabilirsiniz.

3000 mAh 10C ni-mh piller var. Yani devamlı 30 amper verebilir ve çökme olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Adamlar pilin üzerindeki gücü yanlış yazmışlar gibi geldi.

Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler

118.4 kWh yazıyor fakat

118400 / 14.8 = 8000 amper çekilir demek ama bu doğru değil

14.8v X 8000 mah = 118.4 Wh doğru olan yaklaşık 120W

100C değeri ise 14.8v X 800A = 11.8 kW güce denk geliyor.

118 kW ne amaçla yazılmış olabilir?

Bu son sorumdu sizi fazla meşgul etmiyim. Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _ _ _FAST_ _ _ -- 24 Aralık 2020; 20:59:6 >

• Tamamen sallama bir değer.

En iyi ihtimalle yanlış yazmışlar diyelim.

O kadar kwh ne demek :)

Eğer 11.8 kw yazsalardı en azından anlık gücü yazmışlar derdim ama hem 118 yazmışlar hem de sonuna h harfi koymuşlar. O açıdan çok yanlış.

• pilleri akşam denedim. 1750 mah 30c ler 20 dk çalışma sağlıyor. 20 dk sonunda 3.7 ye iniyor piller. 4000 mah 30c piller de çok iyi ancak 1750lere göre daha fazla ısınmaya sebep oluyor. kullanim sonrasi her iki pilde baya ısınmış oluyorlar. el degmiyecek kadar değil ama 50 60 derecesi var. pillerde ısınma normal mi bilemedim. ancak motor verilerinde 26a max yazıyor acaba fazlasinimi çekiyor olabilirmi oyuzden mi ısınıyor piller.
  • bu pillerin içinde koruma devresi varmıdır. yoksa bunu esc mi kontrol ediyor. elimde 2s 3A lik koruma devreleri var, bu pile taksam mi acaba. Lityum İyon Piller Hakkında Genel Bilgiler
  • 1750 mah pillerden birtane şişti, diğeri sağlam iki tane almıştım. topu topu 4 defa sarj ettim. okadarda dikkat ettim 3.7 lerde aldim 4.18 de sarj zaten kendi devreyi durduruyor. 4.18 i hıc gecmedi ama ona rağmen sisme yaptı pil. sebebi ne olabilir acaba
  • harbay H kullanıcısına yanıt

Lipo bataryanın içinde koruma ve şarj modülü var. Bataryanın üzerinde yazan voltajla şarj işlemini yapabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: harbay

1750 mah pillerden birtane şişti, diğeri sağlam iki tane almıştım. topu topu 4 defa sarj ettim. okadarda dikkat ettim 3.7 lerde aldim 4.18 de sarj zaten kendi devreyi durduruyor. 4.18 i hıc gecmedi ama ona rağmen sisme yaptı pil. sebebi ne olabilir acaba

Li-on batarya aşırı şarj, sıcak ömrünü tüketir.

Şişen pil hatalı üretim veya kullanıcı hatasından dolayı arızalanmış olabilir. Yangın veya patlama riskine karşı artık o pili kullanmayın.

Geçmiş olsun.

Şişmenin birkaç sebebi vardır;

Aşırı şarj- Bu olmadı diyorsunuz

Aşırı Deşarj- Bu da olmadı diyorsunuz

Aşırı sıcaklık- bu olmuş olabilir ama ne kadar ısınmış olabilir ki?

ve kalitesiz hücre kullanımı. Ben açıkçası bundan şüpheleniyorum. Marka bildiğim bir marka değil.

Açtığım hobby bataryalarının çok azında koruma modülü gördüm.

Bu bataryalardan çok yüksek akım çektiğimiz için bunu koruyacak devrenin de çok büyük olması gerekiyor.

Bu pilleri kullandığımız yerlerde de büyük devre kullanılamıyor.

Bu yüzden bu ürünlerin birçoğunda koruma devresi olmuyor.

Şarj aleti aşırı şarj etmiyor, kullandığımız cihaz da aşırı deşarj etmiyor. Böyle olunca güvenli şekilde kullanıyoruz.

Bu pilden 3 amperden çok daha fazlasını çektiğiniz için 3 amperlik koruma devresi takmanız doğru olmazdı.

Buradaki devreler bms'dir.

Bms tek başına bir şarj devresi değildir. Genel olarak bir koruma kartıdır.

Yani bu kartı pile bağladınız, diğer ucunu prize bağlayamazsınız bi tane 4 seri piller için şarj aletine ihtiyacınız var.

Öyle bir şarj aletiniz olsa da olmasa da bu kartlardan almak zorundasınız. Her hücrenin kontrol edilmesi için bu kartlar şart.

Öyle bir şarj aletiniz yoksa, güç kaynağı ya da herhangi bi şeyler 16.8 volt dc vererek şarj edebilirsiniz.

Çekeceğiniz ampere göre kart seçmeniz lazım. 40 amperlik olan birçok uygulama için idealdir.

hocam yanlış anlamadıysam bu kart ile 4 seri pilden güç alabilir aynı zamanda da pilleri şarj edebilirim , şarj için 16v dc adaptörü kullanmam uygun olur yanlış anlamadıysam birde bu kartı elektrikli el süpürgesi için kullanacağım ondan 15a olması işimi görür düşüncesindeyim

18650 şarjlı Piller için 4 Pilli Şarj Devresi ( 4S ) Fiyatı ve Özellikleri - GittiGidiyor

Evet dediğiniz gibi yapabilirsiniz.

İdeal olan adaptörle değil de gerçek bir şarj aletiyle şarj etmektir ancak yoksa 16v adaptör işinizi görür.

• En kaliteli li-po piller hangileridir?

Bu pilleri düzgün kullansak bile 1 ayda şişiyor.Akü bile 5 yıl gidiyor.

Kalem piller gibi hücreyi saran sert metal kılıf olmadığı için li-po pillerin şişmesi kolay oluyor.

Dış etkilere dayanıklılığı az.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.