Şimdi Ara

Lnx sürücüler konusunu anlamak için soruyorum !?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Lnx sürücüler konusunu anlamak için soruyorum !?

hani bir söz vardır ya terzi kendi söküğünü dikemez misali
    özellikle ekran kartı sürücüleri ve ses kartı sürücüleri konusunda
    tam anlayamadığım bazı şeyleri bu konuda bilgisi olanlara sormak için yazıyorum.

örneğin bu sayfada
    wiki.ubuntu-tr.net
    Ekran kartları - Ubuntu Türkiye Wiki
    https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ekran_kartlar%C4%B1

quote:

Grafik kartı sürücüleri konusunda karşılaşabileceğiniz bazı kavramlar ve açıklamaları:

Vesa: 2B veya 3B desteği olmayan en temel grafik kartı sürücüsüdür. Dünya çapında standart olduğu için bütün grafik kartları tarafından desteklenir. Normal grafik sürücüsü sorun çıkardığı zamanlarda masaüstüne ulaşarak sistemi onarmak gibi amaçlar için kullanılır."Güvenli grafik modu" olarak da ifade edilir. Açılımı "Video Electronics Standards Association" demektir.
    Mesa: Açık kaynak sürücüler 2B desteği ile gelir. Mesa kütüphanesi yüklenerek 3B desteği de çalıştırılabilir.

ve ayrıca ;
    wiki.ubuntu-tr.net
    Wayland ve Xorg arasında geçiş yapma - Ubuntu Türkiye Wiki
    https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Wayland_ve_Xorg_aras%C4%B1nda_ge%C3%A7i%C5%9F_yapma

xorg ve Wayland konusunda sormak istediğim

1. sorum ; bu dosya tipleri kaba anlamda universal evrensel sürücü anlamında bir kütüphane sistemi mi dir ?!

2. sorum ; ayrıca AMD sürücüsü yüklenince 3D açısında FPS farklılıkları ne durumda !?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 28 Mayıs 2019; 17:56:46 >

• VESA(Video Electronics Standards Association)'nın sürücüsü bilgisayar ekranına çıktı almayı, hatta işletim sistemleri ötesi, BIOS veya UEFI arayüzlerini dahi ekrana gönderilmesini sağlayan bir standart.

Xorg ve Wayland, grafik uygulamaları ile işletim sistemi çekirdeği arasında bağlantıyı sağlarlar.

AMD açık kaynaklı sürücü kullanıyor, sürücüler Linux içinde.
    Masaüstü ise zaten AMD ekran kartı çalışıyor, dizüstünde iki ekran kartın varsa ufak bir komutla uygulamayı çalıştırıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 8 Haziran 2019; 23:44:8 >
  • Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    linux drv ve sürücüleri konusunda deneyimli değilim !

ilgimi çeken bir kaç proje var !
    bu kapsamda Tiny Core Linux kullanma çabasındayım
    masa üstü yazılımlarının mantığını çözdüm !
    bir tek xorg isteyen bazı yazılımlar var
    bu açıdan sürücü yükleme noktasında mantığı ve felsefiyi anlamadan pratiğe geçmeyi sevmiyorum

bu arada sormak istediğim soru şu ; youtube'de Xorg ve Wayland arasındaki farklı gösteren videolar
    var yerine göre çok ciddi FPS farkı oluştuğu ortada !

Tiny Core Linux da Xorg ve Wayland arası geçişleri hakkında biraz bilgiye ihtiyaçım var.
  • Eğer gerçekten GNU/Linux dağıtımı oluşturmak, nasıl çalıştığını anlamak istiyorsan bakacağın yer Tiny Core değil, LFS(Linux From Scratch).
    LFS'nin dökümantasyonunda bir dağıtımın nasıl hazırlanacağı ile ilgili bilgiye ulaşabilirsin. Ama en mantıklısı dağıtımların kendi forumlarında bilgi aramak.
    www.linuxfromscratch.org
    LFS Project Homepage
    http://www.linuxfromscratch.org/lfs/index.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 9 Haziran 2019; 16:30:41 >

• quote:

Tiny Core Linux da Xorg ve Wayland arası geçişleri hakkında biraz bilgiye ihtiyaçım var.

Tiny Core araştırdığım kadarıyla JWM kullanıyor, JWM ise sadece Xorg üzerinde çalışıyor.
    Wayland'a mı geçmek istiyorsun, yoksa yüklemeye çalıştığın program X11 bağımlılıkları mı istiyor?
    Hata mesajı varsa, buraya yazabilirsin. Yardımcı olmaya çalışırım.
    yardım sever yaklaşımınız için teşekkürler !

bilgisayar ortamına değilde !
    linux terimlerine yabancı olduğum için
    yazdığınız teriminolojiden hiç bir şey anlamamış gibi kaldım !
  • Hata mesajı veya alıyorsan şayet, onu buraya [code] etiketleri içerisine kopyala yapıştır ile gönderebilir misin?
    Ya da bu sorunla ilgili bilgisayarda aldığın bir mesaj.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    ilgiliniz için teşekkürler şu an TCL forumunda ilerliyorum

google çevirinin saçmaladığı, teknik noktalarda yardımınızı isteyebilirim :)
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.