Şimdi Ara

Lpg Benzinden ne kadar fazla yakar? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
4
Favori
23.298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Arabayı benzinlemi lpg ilemi kullanalım neye karar verdiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: chesscivic

Arabayı benzinlemi lpg ilemi kullanalım neye karar verdiniz.

benzinde 45 kuruş

LPG de 26 kuruş yakıyor sen karar ver artık
  • Mecburen lpg ozaman

• quote:

Orijinalden alıntı: stevie_ray_vaughan

bizim forumda benzinli aracı olanlar 5-6 litre, lpg li aracı olanlar 20 kuruş/km yakar, hepsi 1.90 ve mavi gözlüdür

• lpg litresi 2,09 (3 gun once 2,12 oldu) iken benzin almak biraz tuhafima gidiyor

• yol bilgisayarı ne gösteriyorsa onu yakarsınız
    benzinde 6 litre yazıyorsa lpgde 7-8 litre yazar zaten
  • escala kullanıcısına yanıt
    Ben öyle anladım ki lpg de iken yol bilgisayarındaki sarfiyatın üzerine yüzde 20 ekliyorsunuz? Doğru muyum? Doğru anladıysam devamını da okuyun lütfen

Yol bilgisayarındaki veri sizin anlık tüketiminizi ne yaktığınza bağlı olmadan verir. Yani lpg de iken yol bilgisayarı 7 litre diyorsa siz 7 litre yakıyorsunuzdur. Çünkü yol bilgisayarıındaki bilgi yakıt pompasından sonra borudan geçen yakıt miktarını ölçer. Yani benzinde yol bilgisayarı 5 litre gösteriyorsa aynı koşullarda lpg ile giderseniz yol bilgisayarı size 6 litre gösterecektir. Bir de 6 litrenin yüzde 20 sini alıp 7.2 tüketiyorum diyemezsiniz yani.

Dip not: Arkadaşımın aracı yüzde 10 fazla tüketiyormu. Arkadaşımın yalancısıyım bir şey söyleyemeyeceğim. Ve diğer sorularınıza da bir cevabım yok. Sadece bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek için yazdım.
  • Benim arabada yakıt sarfiyatı tam %15 arttı. Ve devir arttırdıkça yakıt sarfiyat farkı artmıyor. Ancak tabii ki araç daha çok yakıyor.

Bende Subaru Legacy var. LPG taktırdığımda araç 38.000km'de idi. Şu anda araç 125.000km'de. Araç km'sinin çoğunu otobanda 160km sabit hızla yapıyor ve bu sırada araç 100km'de 10.2lt yakıyor. Benim LPG tankım 72lt. Kullanılabilir 52-54lt LPG sağlıyor. Ankara ev - Gebze fabrika arası tam 440km. Trafik yoksa araç Fabrikaya geldikten sonra bir 30km daha gidiyor. Trafik varsa Fabrikanın önünde LPG kesiyor. Bu da tam %15 yakıt tüketimi arttı demek.

Benim araç şehir içinde sert kullanırsan 14lt benzin yakıyor. LPG'de ise 16lt civarında yakıyor. Aradaki fark 2lt. Sakin kullanılırsa 10 litre benzin yakıyor. LPG'de 11.5 litre yakıyor. Aradaki fark 1.5lt. Ancak yüzde olarak konuşur isek, aracım hep %15 daha fazla yakıyor. İnsanların kafasını karıştıran genelde bu oluyor.

Aracı şu anda tam 87.000km'dir LPG ile kullanıyorum. Şu ana kadar avans ayarı bozulmadı. Rolanti devri bozukluğu yaşamadım. Marş yememe yaşanmadı. Bu 87.000km'nin tamamını benzin ile yapsaydım, ortalama toplamda 43.000TL benzin parası ödeyecektim. An itibari ile 26.000TL yakıt parası ödedim. 87.000km'de 17.000TL ekonomi. Diyelim 33.000km daha motor arızası yaşamadan LPG kullansam (ki daha uzun süre kullanırım gibi duruyor), 87.000km'de 17.000TL ise, 120.000km'de 23.450TL ekonomi yapmış olurum. Subaru boxer motor toplama maliyeti tahmini 5000TL. 18450TL ekonomi yaptım. Aracı satacağım km'lere geldiğinde, SIFIR, BAZ, B SINIFI ARABA ALACAK KADAR EKONOMİ YAPMIŞ OLACAĞIM.

Kısaca bence değer. Motor arızası ne kadar geç gerçekleşirse, o kadar ekstra karda olacağımı da eklemek isterim. Es kaza arızasız binebilir ve aracı satar isem, fazladan 5000TL daha ekonomi yapacağımı da belirtmem lazım. LPG güzel bişiy kısaca.

• Benim focus1'de lpg'de tüketim farkı %10-15 civarı. Kesinlikle %20'nin altında.

• % 15 -20 civarı fazla yanar LPG
  • MERHABALAR,

Konuyu hortlatmış olacağım ama gördüğüm kadarıyla hesaplamalar hep ufak motorlu araçlara göre yapmışlar. Ben de NISSAN PATHFINDER 6 silindir 3.3 lt. (3300 cc) motor hacimli, 2 ton ağırlığındaki aracım ile yaptığım gözlemlerimi yazmak istedim.

Genelde en fazla yolu tatile gider veya memleket ziyaretine giderken yapmaktayız. Bu durumda aracımın bagaj yüklü olur ve yaklaşık ağırlığı (hanım+çocuk+kayın valide+herkesin bagajı) 2.4 tonu bulmaktadır.

Son olarak bu bayram tatilinde yaklaşık 2800 km yol yaptım ve aracım toplam yolun %80 inde şehir dışı ve bagaj yüklü, %20 sinde şehir içinde ve birkaç yolcu içinde olacak şekilde kullanıldı.

Yukarıdaki ayrıntıları neden belirtmek istedim, çünkü genelde firmalarca yapılan testlerin boş araba ile düz yolda yapıldığını tahmin ediyorum. Oysa sosyal hayatta durum hiç de öyle değil (işi gereği iş aracıyla boş gelip gidenleri saymıyorum).

Gelelim yaptığım gözlemlere, seyahat esnasında BENZİN ile toplam yolun %85 i 90-105 km/saat (yaklaşık 2200-2500 motor devri) hız ile %15 i 120 km/saat (yaklaşık 3000-3200 motor devri) ve bu hızdan biraz fazla olacak şekilde kullanım ile 3300 cc motor hacimli 2.4 tonluk araç ile 100 km de ortalama:

13,3 - 13,9 Lt arasında BENZİN tüketimi oldu.

Aynı şartlarda LPG ile gittiğimde 100 km de ortalama:

17,5 - 18,0 Lt LPG tüketimi olmaktadır.

Orantısal (LPG/BENZİN) yakıt artışı: % 31

Aynı yolu araçta tek başıma veya 1 yolcu ile yüksüz gidecek olduğumda ve aracı çok sıkıştırmadan sadece bayır aşağı 3000 devirini geçecek şekilde kullanır isem:

11,5 Lt BENZİN (bunu tam olarak ölçmedim katalog verisi ancak gözlemlediğim kadarıyla yaklaşık olarak bu miktarda)

15 Lt LPG tüketimi olmaktadır.

Orantısal (LPG/BENZİN) yakıt artışı:%30

Sonuç olarak araba yüklü iken LPG tüketimi BENZİNE göre bir miktar daha artmaktadır. Tahminim benzinin joule cinsinden sağlamış olduğu enerji miktarı LPG ye oranla daha fazla. bu nedenle boş araçlarda LPG tüketimi daha avantajlı hale geliyor.

Her ne şekilde gidersek gidelim yıllık yapılan yol miktarı arttıkça LPG için yapılan masrafın geri kazanımı daha çabuk olmaktadır.

Son bir hesaplama ile bunun ispatını da yapayım:
    Almış olduğum yakıt fişlerinin arkasına aldığım andaki kilometreyi okudum ve 21.06.2016 ile 19.06.2016 tarihleri arasında 1.830 TL lik (411,63 LT benzin) yakıt alarak 3232 km yol gitmişim, almışım. Büyük bölümü şehir dışı yüklü, az bölümü şehir içi yüksüz olarak;

Her 100 kilometrede yaklaşık 12,73 Lt/100 km yakıt tüketmiş oldum.

Eğer bu miktardaki yolu yukarıdaki hesaplamalar göre %30 daha fazla LPG alarak gitmiş olsam; 12,73 x 1.3 = 16,55 LT / 100 km LPG tüketirdim.
    Harcanacak toplam yakıt miktarı: 16,55 LT/100 km x 3232 km =535 Lt LPG tüketecektim.

LPG yi bazen ortalama 2,20 TL/Lt fiyatından almış olsam: 2,20 x 535 = 1.177 TL toplamda yakıta ödeyeceğim para.

Aradaki farkı hesaplarsak: 1.830 TL - 1.177 TL = 653 TL eder.

Yani 1 ay içinde LPG için harcanan paranın 653 TL sini karşılamış olacaktım. Yılda 2 defa 3000 km ayda 1000 km yol yaptığımı düşündüğümüzde: 16000 km yol yaptığımda BENZİN için yılda 9.060 TL, LPG için 5.825 TL veririm, aradaki fark
    3.235 TL dir.

Umarım bir hesap hatası yapmamışımdır. Herkese iyi çalışmalar dilerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: T.SERTAÇ

"yolda 100 km hız civarı seyrederken yol bilgisayarı 6,5 lt gösterdiğinde biz gerçekte %20 fazlası 7,8 lt lpg harcarken, 120 km hız civarı seyrederken yol bilgisayarı 7,5 lt gösterdiğinde biz gerçekte yine %20 fazla yakarak 9 lt lpg mi harcarız?"

Evet. Orantılı olarak artıyor.

Ayrıca çok devirli kullanımda, tabiki %20'nin üzerine çıkarız. Sakin kullanımda %20 hemen hemen doğrudur.

Yanlışım da olabilir. Diğer arkadaşlardan da cevap bekleyelim.

benim gözlemlerim tam tersi.

90 ile giderken %20 fazla harciyorsaniz 120 ile giderken %15 harciyorsunuz. yani kastiginiz zaman benzinde kar fazla evet ama lpg de fazla dusme olmuyor.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.