Şimdi Ara

Lpg Benzinden ne kadar fazla yakar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
4
Favori
23.298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: kimiferhat

quote:

Orijinalden alıntı: escala

Bu sorunun aklıma gelmesinin nedeni şuydu arkadaşlar; imzamdaki aracı 2 ay önce aldım ilk depo ile (36,1 lt lpg) 310 km yaptım, aynı güzergah ile kullanımı biraz daha yumuşatarak (yol bilgisayarı ilk depoma göre sadece 1,1 lt daha düşük gösteriyor) ikinci depomda (36,5 lt lpg) 380 km yaptım.

Yani demek istediğim yol bilgisayarında sadece 1,1 lt lik fark gözükürken (ilk depoda 11,1 lt iken ikinci depoda 10 lt yol bilgisayarı verisi) ilk depo ile ikinci depo arasında 70 km fark nereden kaynaklanıyor? Keza iki depoda neredeyse aynı idi hacim olarak sadece kullanımımı biraz yumuşattım

lpg kullanımında yol bilgisayarı hiçbir zaman doğru ölçemez, iptaldir yani senin anlayacağın, sadece depo hesabı ölçebilirsiniz yakıtınızı.

Lpg nin kullanımında yol bilgisayarının benzini varsayarak hesaplama yaptığını biliyorum. Zaten alıntı yaptığınız mesajımda kastettiğim şey benzine göre yol bilgisayarı verilerindeki fark 1,1 lt (yani lpg de %20 fazlasını düşünerek 1,32 lt az yakmalıydı 100 km de ama öyle olmadı)

Ayrıca 1.2 tsi konusunda size katılıyorum, ilerde jetta da golf kalitesine erişirse 1.2 tsi jetta düşünüyorum. (malum çocuk dolayısıyla bagaj gereksinimi)
    Benzini hesaba katarsak iki depo ile toplam 690 km (310+380) yol aldım, toplamda 72,6 lt lpg (36,1+36,5) karşılığı 183 lira lpg ve kış dolayısıyla 50 lira da benzin harcamış oldum. Klasik kuruş hesabı yaparsak 34 kuruş oluyor sanırım. (kış şartları ve kışlık lastik ile)

• 2005 model 1. nesil focus 1.6 zetec aracımı 0-83000km arası benzinli kullandıktan sonra 83000'de lpg taktırdım. aracım 98000km'de. Sürüş profilimin lpg takınca değişmediğini varsayarak, araçta yol bilgisayarı olmadığı için 8yıl boyunca yaptığım depo hesabı her 100km için;

Ankara ve bursa şehiriçi yaz= benzinli tüketim 8.1---lpgli tüketim 9.5lt lpg+ 0.4lt benzin
    ankara ve bursa şehiriçi kış= benzinli tüketim 8.8----lpgli tüketim 10.5lt lpg+ 1lt benzin (kış lastiği+ankara soğuğu+kısa mesafeli sürüş)
    ankara-eskişehir-bursa şehirlerarası= benzinli tüketim 6.2lt---lpgli tüketim 8lt lpg(uzun yolculukta kontak kapa aç olmadığı için benzinli kullanım sadece ilk kalkışta olması nedeniyle benzin tüketimi ihmal)

güncel pompa fiyatlarını temel alırsak;
    benzinli şehir içi kış= 42kuruş/km. Yaz=38 kuruş/km
    lpgli (benzim tüketimi de dahil) şehir içi kış= 30 kuruş/km. Yaz= 25kuruş/km
    benzinli şehirdışı= 29.5kuruş/km
    lpgli şehirdışı= 20kuruş/km

Benim hesabıma göre lpg ile yaptığım 13000.km'de lpg'ye yapmış olduğum yatırımı amorti ediyorum ve bu km'den sonra tasarrufa geçiyorum. Lpg'li araçta benzine göre 5000km'de bir hava filtresi değişimi(tavsiye,şart değil) ve 10000km'de bir lpg bakımı( lpg filtresi değişimi ve gerekirse basınç filtresi değişimi) olarak yıllık 100lirayı geçmeyen ek bakım masrafı bulunuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Ben yazıyorum 3,5 Lt fazla yakıyor..Benzinde gittiğin yolu LPG de 3,5 Lt daha fazla yakıp gidiyorsun.. Benzin 100 km 7 Lt ise aynı yol LPG ile 100 km 10,5 Lt.. Çok ayrıntılı araştırdım LPG ye geçmedim..9 yılda 107.000 km yapmışım.. LPG kullanımı arttıkça Lt fiyatına BİNDİRİYORLAR..Montajı, ruhsatı ayrı para..

Benzinde 7 ise 10,5 he mi ? O zaman benim aracın benzinde şehiriçi 7-8 litre yakması lazım.
    Bir de bu nasıl bir hesap,kime göre neye göre ? 20 litre yakan araç da mı 3,5 litre fazla yakıyor ?

• Dacia Sandero'nun fabrikadan LPG'li çıkan modellerinin değerlerine bakarak LPG ile şehir içi %5, şehir dışı da %4 daha yüksek tüketimi var.
  • Lpg nin benzinden fazla yaktığını yol bilgisayarına göre hesaplamamalıyız bence.Çünkü benim araçta yol bilgisayarı lpg de iken fazla gösteriyor.Mesela hergün gittiğim 4-5 km lik rampada sabit gazla sabit hızda lpg de iken 17 lt gösteren yol bilgisayarım aracı aniden benzine aldığımda hemen 11 litre civarına düşüyor.Bu fark her zaman yokuş çıkarken düz yolda gittiğimdekinden daha fazla oluyor.Yani araç yokuş çıkarken yol bilgisayarı benzinde iken gösterdiği değerlerden çok daha fazla gösteriyor.Demek ki araç yokuş çıkarken veya yüksek hızlarda düz yoldakinden daha fazla lpg tüketiyor.
  • quote:

quote:

quote:

Bu sorunun aklıma gelmesinin nedeni şuydu arkadaşlar; imzamdaki aracı 2 ay önce aldım ilk depo ile (36,1 lt lpg) 310 km yaptım, aynı güzergah ile kullanımı biraz daha yumuşatarak (yol bilgisayarı ilk depoma göre sadece 1,1 lt daha düşük gösteriyor) ikinci depomda (36,5 lt lpg) 380 km yaptım.

Yani demek istediğim yol bilgisayarında sadece 1,1 lt lik fark gözükürken (ilk depoda 11,1 lt iken ikinci depoda 10 lt yol bilgisayarı verisi) ilk depo ile ikinci depo arasında 70 km fark nereden kaynaklanıyor? Keza iki depoda neredeyse aynı idi hacim olarak sadece kullanımımı biraz yumuşattım

lpg kullanımında yol bilgisayarı hiçbir zaman doğru ölçemez, iptaldir yani senin anlayacağın, sadece depo hesabı ölçebilirsiniz yakıtınızı.

Lpg nin kullanımında yol bilgisayarının benzini varsayarak hesaplama yaptığını biliyorum. Zaten alıntı yaptığınız mesajımda kastettiğim şey benzine göre yol bilgisayarı verilerindeki fark 1,1 lt (yani lpg de %20 fazlasını düşünerek 1,32 lt az yakmalıydı 100 km de ama öyle olmadı)

Ayrıca 1.2 tsi konusunda size katılıyorum, ilerde jetta da golf kalitesine erişirse 1.2 tsi jetta düşünüyorum. (malum çocuk dolayısıyla bagaj gereksinimi)
    Benzini hesaba katarsak iki depo ile toplam 690 km (310+380) yol aldım, toplamda 72,6 lt lpg (36,1+36,5) karşılığı 183 lira lpg ve kış dolayısıyla 50 lira da benzin harcamış oldum. Klasik kuruş hesabı yaparsak 34 kuruş oluyor sanırım. (kış şartları ve kışlık lastik ile)

yok sıkıntı yok ben sorunuzu net anladım da açıklayamadım sanırım,

yol bilgisayarı benzin kullanımında da doğru ölçmüyor bazı araçlarda, bazen %5 sapabilir bazen %10 sapabilir benzinle kullanılsa dahi. bazı araçlarda bire bir ölçüyor tabi orası ayrı konu.

lpg kullanırken hele bu yol bilgisayarı verisine hiç güven olmaz, iptal diye o yüzden dedim, yani hiç bakmaya gerek yok.

yüzde olarak değişkenliği elbette ki vardır kullanışa göre ama çok küçük farklar olur. merak etmeye değmez yani, bu konu ölçülebilir bir durum değil. deponuzu doldurun keyifle sürün.

• quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

Dacia Sandero'nun fabrikadan LPG'li çıkan modellerinin değerlerine bakarak LPG ile şehir içi %5, şehir dışı da %4 daha yüksek tüketimi var.

golf bifuelin yaklaşık %30.
  • quote:

Dacia Sandero'nun fabrikadan LPG'li çıkan modellerinin değerlerine bakarak LPG ile şehir içi %5, şehir dışı da %4 daha yüksek tüketimi var.

+1

%20'ler 25 ler havalarda uçuşmuş ama bu değerler aracına henüz lpg bağlatmamışların, bağlatmaya karşı olanların ve lpg li aracını satıp benzinli tüp takılamayan bir araç alanların kendilerini rahatlatma avuntusu bence.

Hele hele yüzde 25 fazla yakması söz konusu bile olamaz, EGR ışığı yanar direkt zengin karışım dolayısı ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Division Bell -- 17 Mart 2013; 16:55:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugo

quote:

Orijinalden alıntı: umutsirvan

quote:

Kafamdan kaba taslak hesapladım..Toyota Corolla ile 107.000 km de ortalama 7 Lt ile harcadığım benzin 7490 Lt. Eğer LPG kullanıyor olsaydım ort. 10,5 lt ile bu 9 yılda toplam 11670 Lt gaz yakacaktım..Kaba taslak çok ayrıntıya inmeden hesap bu.. Montaj, ruhsat, kontrol, servis, belli zamanlarda lpg bakım, sızdırmazlık raporu vs. yok..

Hocam 107 bin km de TL olarak 35000 tl yakıt harcamışsiniz.

LPG olsaydı sizin hesaba göre 30000 tl yapıyor. Diger masraflar göz önüne alınırsa kafa kafaya gelir.

Benzinin 7 Lt yakacagi yerde 10,5 Lt LPG bence biraz abartı. % 50 fark yapar bu.

Lpg montajindan sonra hangi masraflar var?

Ben sadece bir yil icerisinde lpg filtresini (25 liraydi heralde) degistirdim. Lpg nin 1(bir) yilda bana 25liradan baska bir maliyeti olmadi.

Aceba baska yapilacaklardami var?

Ayrica Daha oncede dedigim gibi litre olarak butun olcumlerde %20 civarinda lpg fazla yakiyor.

Demek toyotada 7 litreden 10,5 litreye cikiyorsa toyotalar lpgye tam uyumlu degiller. Verimli calismiyor. Lpgye gecmemekte haklisiniz.

UGO Burada bir yıl değil 9 yılın hesabı yapılıyor...LPG li arabanın 9 yıllık ne masrafı var ? Onları yazacaksın..

• quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

quote:

+1

%20'ler 25 ler havalarda uçuşmuş ama bu değerler aracına henüz lpg bağlatmamışların, bağlatmaya karşı olanların ve lpg li aracını satıp benzinli tüp takılamayan bir araç alanların kendilerini rahatlatma avuntusu bence.

Hele hele yüzde 25 fazla yakması söz konusu bile olamaz, EGR ışığı yanar direkt zengin karışım dolayısı ile.

Oranı geç kesin litre olarak rakam veren var

• quote:

Orijinalden alıntı: sapultra

quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

quote:

+1

Oranı geç kesin litre olarak rakam veren var

O arkadaş zaten uçmuş. Verdiği oran %50 ye tekabul ediyor.

• quote:

yol bilgisayarı benzin kullanımında da doğru ölçmüyor bazı araçlarda, bazen %5 sapabilir bazen %10 sapabilir benzinle kullanılsa dahi. bazı araçlarda bire bir ölçüyor tabi orası ayrı konu.

lpg kullanırken hele bu yol bilgisayarı verisine hiç güven olmaz, iptal diye o yüzden dedim, yani hiç bakmaya gerek yok.

yüzde olarak değişkenliği elbette ki vardır kullanışa göre ama çok küçük farklar olur. merak etmeye değmez yani, bu konu ölçülebilir bir durum değil. deponuzu doldurun keyifle sürün.

Evet dediğiniz doğru en güzeli benzinliğe çekip depoyu doldur deyip (benzinde 300 liraya dolan depoyu 90 lira lpg ile doldurabilmenin verdiği haz ile ) keyif alarak sürmek

Ama yine de yaz olsun uzun yolda yol bilgisayarını sıfırlayıp 2 full depo ile ölçüm yapacağım. İlkinde biraz devirli kullanıp yol bilgisayarı ile yaktığım lpg oranına bakıp, ikinci depoda yumuşak ve dikkatli kullanarak orana bakacağım. Kimse net bir şey söyleyemedi yapmak farz oldu

• quote:

quote:

Evet dediğiniz doğru en güzeli benzinliğe çekip depoyu doldur deyip (benzinde 300 liraya dolan depoyu 90 lira lpg ile doldurabilmenin verdiği haz ile ) keyif alarak sürmek

Ama yine de yaz olsun uzun yolda yol bilgisayarını sıfırlayıp 2 full depo ile ölçüm yapacağım. İlkinde biraz devirli kullanıp yol bilgisayarı ile yaktığım lpg oranına bakıp, ikinci depoda yumuşak ve dikkatli kullanarak orana bakacağım. Kimse net bir şey söyleyemedi yapmak farz oldu

Arkadaşım senin sorduğun soruya gelince;

Benim kendi şahsi fikrim motor yük altındayken gaz tüketim oranı benzine oranla artıyor. Özellikle rampa tırmanırken ve yüksek devirli sportif sürüşlerde tüketim oranı değişiyor diye düşünüyorum.

• Bu oran dogru kit ve de motorun lpgye tam uyumuyla da alakalidir.
    Mesela hitler motor, toyotalar, honda civiclerde sikinti yok ancak diger modellerde sikinti yasayanlar var.
    Aracik hitler golf, ustelik 17inch jant ve 235 45 17lik lastikle son ortalamam 36km/h hizla 6.8lt gosteriyor ancak yaktigim tutar 8.5-9lt arasi yakmaktadir, bu oran sehir ici agirlikli oldugunda 9.5-10lt lpg yapmaktadir ancak ben yol bilgisayarinin da %5 civarinda benzinde bile uyumsuzluk var.
    2.45ten lpgmi aliyorum ve de sorun yok cidden 20-24 kurus arasinda kullaniyor olmak ayri bi keyif veriyor, lpg ile son 7 ayda 13bin km yaptim ve de kit kendisinj amorti etti

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim LPG'li Focus1 aracımda tüketim farkı burada yazılanlar kadar fazla değil.

Uzun yolda dikkatli kullanımda benzin 5.8-6 civarı yakıyordu, LPG ile dikkatli kullanımda 6.4-6.6 gibi değerleri görüyorum.
  • Bana fark yok gibi geliyor. benzin neyse lpg de de onu yakıyor.
    Araç 2000 model 1.6 vvti sol corolla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismail64 -- 18 Mart 2013; 10:33:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sapultra

quote:

Ben yazıyorum 3,5 Lt fazla yakıyor..Benzinde gittiğin yolu LPG de 3,5 Lt daha fazla yakıp gidiyorsun.. Benzin 100 km 7 Lt ise aynı yol LPG ile 100 km 10,5 Lt.. Çok ayrıntılı araştırdım LPG ye geçmedim..9 yılda 107.000 km yapmışım.. LPG kullanımı arttıkça Lt fiyatına BİNDİRİYORLAR..Montajı, ruhsatı ayrı para..

Benzinde 7 ise 10,5 he mi ? O zaman benim aracın benzinde şehiriçi 7-8 litre yakması lazım.
    Bir de bu nasıl bir hesap,kime göre neye göre ? 20 litre yakan araç da mı 3,5 litre fazla yakıyor ?

100 km yolda gitmenin karşılığı olan yakıt tüketimi diyorum...Şehir içi 100 km de 7 Lt değil..Şehir içi ve dışı bir arabanın kaç yıllık ortalama tüketimi dedim..İstanbul şehir içi 1600 cc benzinli motor normal efendi kullanım 8 - 10 Lt arası benzin yakar...Spor kullanım 11 - 12 Lt tutar..Gazda buna 3,5 Lt ilave edeceksiniz..Bunu yazdım.ATMIŞ, UÇMUŞŞŞ, YOK O KADAR DİYENLER İÇİN .Çok basit bir hesap 1 lt benzin kaç KCal enerji veriyor ? Çarp bunu 9 ile işte 100 Km de kullandığın enerji miktarı.. Atmasyon xxxxx kcal olacak..Devamı 1 Lt LPG kaç KCal ? enerji veriyor ? kitaplarda var...Bunu al...Toplam gittiğin yolu benzinde kaç kcal yakıp harcayıp gitmişsin toplamı bellli xxxx kcal.. Bunu 1 lt gazın Kcal gücüne böl...AYNI MESAFEDE 100 km de arabayı götürebilmen için KAÇ LİTRE GAZ YAKMAN LAZIM ? ortaya çıkacak..Bu arabayı yol yaptıran, götüren harcadığı yakıtın verdiği enerji..Bu arabayı 100 km öteye sırtımıza atıp götürmüyoruz...Biz itekleyerek götürmüyoruz..Önüne iki at bağlayıp çektirmiyoruz...İşte hesap böyle çıkar...Saygılarımla..

• Aman ne açıklama...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @taşkafa

kardeş nasıl 3.5 litre fazla yakıyor 10 litre yakan 13.5 litremi yakıyor. o senin dediğin bennzini ne kadar çok yakarsa ona göre değişir. mesela 15 litre benzin ykarsan 18 litre benzin yakarsın yani 1.2 fazla yakar. 8 litre yakan 9.5 litre yakar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dkerem2

@taşkafa

kardeş nasıl 3.5 litre fazla yakıyor 10 litre yakan 13.5 litremi yakıyor. o senin dediğin bennzini ne kadar çok yakarsa ona göre değişir. mesela 15 litre benzin ykarsan 18 litre benzin yakarsın yani 1.2 fazla yakar. 8 litre yakan 9.5 litre yakar.

arkadaş açıklamış, şehir içi 8-9 lt yakan benzinli arabaya göre oranlama yapmış, bende lpg taktırıp söktürmüş biri olarak bu oranın doğru olduğunu düşünüyorum, ayrıca benim tespitlerime göre şehir dışı otobanda yüksek süratlerde lpg tüketim oranı benzine göre daha fazla artıyor bunuda not olarak ekliyim...
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.