Şimdi Ara

Lpg Benzinden ne kadar fazla yakar? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
4
Favori
23.298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ykaya1983

Lpg nin benzinden fazla yaktığını yol bilgisayarına göre hesaplamamalıyız bence.Çünkü benim araçta yol bilgisayarı lpg de iken fazla gösteriyor.Mesela hergün gittiğim 4-5 km lik rampada sabit gazla sabit hızda lpg de iken 17 lt gösteren yol bilgisayarım aracı aniden benzine aldığımda hemen 11 litre civarına düşüyor.Bu fark her zaman yokuş çıkarken düz yolda gittiğimdekinden daha fazla oluyor.Yani araç yokuş çıkarken yol bilgisayarı benzinde iken gösterdiği değerlerden çok daha fazla gösteriyor.Demek ki araç yokuş çıkarken veya yüksek hızlarda düz yoldakinden daha fazla lpg tüketiyor.

Aynı gözlemi bende yaptım. Dediğiniz gibi yol bilgisayarı lpg'de iken ne benzine göre ne de lpg'ye göre hesap yapıyor. Fiat Punto 1.4 Fire aracımda lpg yokken ortalamam 5.9 lt/100km (1000 km ortalaması) iken lpg montajından sonra sürüş karakterim hiç değişmediği halde 6.5 lt/100km (1000 km ortalaması). Lpg kiti montajından sonra aldığım lpg miktarını ve tutarını hep not aldım. 3800 km kullanımda ortalama hesapladığıma göre 7.1 lt/100km çıkmaktadır. Bu sonuca görede %20 fazla yaktığını varsayarsak 5. 9 + 5. 9 * %20 = 7.08. Eski yol bilgisayarı değerine göre %20 yakmışım. Yeni yol bilgisayarı değerine göre %10 fazla yakmışım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ^^chicken_translate^^

quote:

Orijinalden alıntı: dkerem2

@taşkafa

kardeş nasıl 3.5 litre fazla yakıyor 10 litre yakan 13.5 litremi yakıyor. o senin dediğin bennzini ne kadar çok yakarsa ona göre değişir. mesela 15 litre benzin ykarsan 18 litre benzin yakarsın yani 1.2 fazla yakar. 8 litre yakan 9.5 litre yakar.

arkadaş açıklamış, şehir içi 8-9 lt yakan benzinli arabaya göre oranlama yapmış, bende lpg taktırıp söktürmüş biri olarak bu oranın doğru olduğunu düşünüyorum, ayrıca benim tespitlerime göre şehir dışı otobanda yüksek süratlerde lpg tüketim oranı benzine göre daha fazla artıyor bunuda not olarak ekliyim...

ben 5 senedir lpgli araç kullanıyorum. arabam 8 litre benzin 9.5 litre lpg yakıyordu. ş.dışında 6.7 litre benzin 8 litre lpg yakıyordu. ve bundan iç şaşmazdı bence ya siz hesap yapmayı bilmiyorsunuz yada ben yanlış kullansdım bu mereti. eğer sizin dediğniz gibi bişet olsa lpgde tasarruf diye bişey olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dkerem2 -- 18 Mart 2013; 13:51:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ocshooter

quote:

Orijinalden alıntı: ykaya1983

Lpg nin benzinden fazla yaktığını yol bilgisayarına göre hesaplamamalıyız bence.Çünkü benim araçta yol bilgisayarı lpg de iken fazla gösteriyor.Mesela hergün gittiğim 4-5 km lik rampada sabit gazla sabit hızda lpg de iken 17 lt gösteren yol bilgisayarım aracı aniden benzine aldığımda hemen 11 litre civarına düşüyor.Bu fark her zaman yokuş çıkarken düz yolda gittiğimdekinden daha fazla oluyor.Yani araç yokuş çıkarken yol bilgisayarı benzinde iken gösterdiği değerlerden çok daha fazla gösteriyor.Demek ki araç yokuş çıkarken veya yüksek hızlarda düz yoldakinden daha fazla lpg tüketiyor.

Aynı gözlemi bende yaptım. Dediğiniz gibi yol bilgisayarı lpg'de iken ne benzine göre ne de lpg'ye göre hesap yapıyor. Fiat Punto 1.4 Fire aracımda lpg yokken ortalamam 5.9 lt/100km (1000 km ortalaması) iken lpg montajından sonra sürüş karakterim hiç değişmediği halde 6.5 lt/100km (1000 km ortalaması). Lpg kiti montajından sonra aldığım lpg miktarını ve tutarını hep not aldım. 3800 km kullanımda ortalama hesapladığıma göre 7.1 lt/100km çıkmaktadır. Bu sonuca görede %20 fazla yaktığını varsayarsak 5. 9 + 5. 9 * %20 = 7.08. Eski yol bilgisayarı değerine göre %20 yakmışım. Yeni yol bilgisayarı değerine göre %10 fazla yakmışım.

konuya uzun süredir herhangi bir şey yazılmamış ancak merak edip araştırdığımda bu başlığa denk gelince kendi tecrübemi paylaşmak istedim.

benzin ve lpg ile giderken yol bilgisayarında ölçülen değerlerde bir farklılık olup olmadığını hiç kontrol etmedim; ancak benim de grande punto 1.4 fire (yarı otomatik) aracımda lpg ile yol alırken yol bilgisayarında ölçülen değer ile gerçekte tüketilen değer arasında %13-15 civarında bir sapma oluyor. iki dolum arasında yol bilgisayarında ortalama 7,6 lt/100 km göründüğünde, gerçekte genellikle ortalama 8,7 lt/100 km civarında lpg tüketmiş oluyorum. yol bilgisayarı 7,8 civarındayken ise gerçek lpg tüketim ortalaması 8,8 lt/100 km'yi biraz geçiyor.

• çok fazla yakar. örneğin şehir içi 10 lt benzin 50 lira, 10 lt lpg 24 lira. benzin devri kapandı gitti kül oldu geçmiş olsun. araç octavia 1.6. motorsiklet teknolojisi lazım 10 kuruş benzin yakanlardan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yol bilgisayarı tüketim ortalamaları benzin ve lpgde farklı oluyor benim araçta. Lpg de 12 lt, benzinde 9 lt oluyor. Kendim hesapladığımda da bu sayılara ulaşıyorum. Zaten anlık tüketim birden değişiyor lpg-benzin arası geçişlerde

• Yol bilgisayarım hiç olmadı. Onun için rakamlar ile konuşamayacağım.

Teorik olarak bildiklerimle pratikte öğrendiklerimi birleştirecek olursak. Düz yollarda sabit hızlarda litre bazında %15-20 fark olsa da aracın zorlanacağı yüksek hızlarda ve rampalarda bu oranın yükseleceğini düşünüyorum. Çünkü benzin LPG'ye göre daha fazla çekiş gücü veriyor bu bir gerçek. Yokuş yukarı aracı zorladığınızda LPG daha az çekiş gücü vereceğinden dolayı benzinliye göre gaza daha fazla basmak, silindirlere giden hava-yakıt karışımını yakıt lehine bozmak zorunda olacağınızdan dolayı benzinliye göre oransal olarak daha fazla yakıt harcanacağını düşünüyorum. Örneğin atmasyon rakamlarla konuşacağım; benzin ile 100 birimlik kuvvet uyguladığımız gaz pedalına aynı yokuşa LPG ile 120 birim basınç uygularız. Daha fazla basınç uyguladığımız için hava-yakıt karışımındaki yakıt oranı artacaktır. O halde aynı yokuşta, aynı hızda, benzine göre daha fazla LPG yakacağız. Tüme varım yoluyla anlamaya ve anlatmaya çalıştım, başarılı olabildiysem ne mutlu bana.

• UYAKSOY kullanıcısına yanıt
    Aslında kullanım karakterinde (tercih edilen ortalama hız, ivmelenme ve frenleme tercihleri vb) arasında farklılık olmadığı durumlarda dahi yol bilgisayarının LPG ve benzin ile kullanım arasında farklı değerler göstermesinin nedeni de bu olsa gerek: yani LPG'nin benzine kıyasla daha düşük performans göstermesi nedeniyle örneğin alışılan ortalama süratte yol alabilmek için gaza daha fazla basma ihtiyacının olması. Böyle olunca aynı güzergahı hem benzinde hem de LPG'de söz gelimi 90 km/s hızla aldığımız durumlarda dahi; yol bilgisayarının LPG ile ölçtüğü değer benzinle ölçtüğü değerden yüksek oluyor anlaşılan. Tabi gerçek tüketim değerinin yol bilgisayarında ölçülen değerden de yüksek olduğu tecrübelerle sabit. Bu durum da zannediyorum yol bilgisayarının yaklaşık tüketim düzeyini; yanma odasına giren hava miktarı, mevcut vites ve hızı dikkate alarak sanki benzin tüketiliyormuş gibi hesaplamasından olsa gerek.

• quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Kafamdan kaba taslak hesapladım..Toyota Corolla ile 107.000 km de ortalama 7 Lt ile harcadığım benzin 7490 Lt. Eğer LPG kullanıyor olsaydım ort. 10,5 lt ile bu 9 yılda toplam 11670 Lt gaz yakacaktım..Kaba taslak çok ayrıntıya inmeden hesap bu.. Montaj, ruhsat, kontrol, servis, belli zamanlarda lpg bakım, sızdırmazlık raporu vs. yok..

7lt ortalama 35 kuruş desek %30 tasarruf ile LPG de 25 kuruş yakardınız bu da 107.000km de 10.700tl cebinize kalacak demektir..
    Hesabınız biraz yanlış..
    Keyifli benzinli sürüşler size..

• Normal motor devri 3 'ü geçmediği zaman benzin lpg oranı %20 dir.

Ama motor devri 3'ün üzerine çıktığında bazı LPG enjektörleri'nin milisaniyesi düşük olduğundan bu hızı karşılayamaz ve lpg tüketimi daha fazla olur ama güç orantılı olarak artmaz.

piyasada bulunan KHEİN enjektörlerinin tepki süresi çok düşük olduğundan motor devri 6 ya kadar bu enjektörler dayanabilir.

Ayrıca KHEİN enjektörlerin normal durumda benzin lpg oranı % 10 dur.
  • Yıllık 8.000 km ve daha fazla yol yapıp aracına lpg taktırmayan zarardadır ve israftır.%20 maximum artıştır bence biri 7lt benzin 10,5 lt gaz yakıyor demiş o aracın gaz tankı deliktir. benim aracım 100 kmde 5,9 lt benzin yaktığı güzergahta lpg ile 6,7 lt yakıyor fiyatla da orantılayınca şehiriçi %30-35 şehirdışı %35-40 arasında tasarruf ediyorum sürekli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: turgay0651

Yıllık 8.000 km ve daha fazla yol yapıp aracına lpg taktırmayan zarardadır ve israftır.%20 maximum artıştır bence biri 7lt benzin 10,5 lt gaz yakıyor demiş o aracın gaz tankı deliktir. benim aracım 100 kmde 5,9 lt benzin yaktığı güzergahta lpg ile 6,7 lt yakıyor fiyatla da orantılayınca şehiriçi %30-35 şehirdışı %35-40 arasında tasarruf ediyorum sürekli.

Araç nedir?
  • Yanıldığınız bir nokta var...LPG de 7 Lt benzinle gidilen 100 km yol 7 lt gaz ile gidilmiyor...9,5 - 10 Lt gaz ile gidiliyor...Bu hesabı böyle yapacaksınız...Araba yüklü , dolu olursa gaz tüketimi daha artıyor..Üstteki arkadaşın yazdığı rakam doğru...100 km de 5,9 lt benzin...Uzun yolda 5 vites 90 - 120 KM /saat arası hızda gidilirken tüketim.Ben 1600 cc Corolla ile İST - Kırşehir arası o tüketimle gidip geldim...Ortalama tüketimi yazın.....Saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 23 Şubat 2014; 1:04:38 >
  • hesap yaparken nedense kımse aracı ılk kullanıldıgındakı benzını hesaba hıç katmıyor anlasılan,lpg 3 tlyı gectıkten sonra artık hesabı kıtabı kalmamıstır zaten çok çok 2 kurus kar edersın oda yıllık lpg nın kitine bakımına ıvırına zıvırına gıder motorun zamanla bogulması ölmesı de cabası ,yok ben cok kullanıyorum dersende bu sefer aracını fazla km yaptıgından dolayı elınde kalma korkusu sarar erken satmak zorunda kalırsın,bu gecen zamanda da aracıma birşey olmasında satana kadar dayansın dıye bakarsın riskleri diğer unsurlarınıda saymıyorum zaten,dedim gibi bu fiyatlardan bir avantajı olmadıgı içinde taktırmazdım emınım ama eger olurda bır gün fiyatı asagılara duserse taktırırım ,şu an ıcınse bu mümkün görünmüyor
  • Daha önce açılan konulardan sıkışık trafikte ve performanslı kullanımda dizel/benzin oranının dizel lehine oldukça bozulduğunu hatırlıyorum galiba burada anahtar kelime TORK.aynı durumun benzin/lpg oranında benzin lehine gerçekleşmesi şaşırtıcı olmaz

• Benim sattigim focus lpgdeki tuketimi gosteriyordu. Benzin harcma olayi mevsime gore degisir. Kisin cok yazin az benzin harcar.

• benim araçta lpg li ama benzinli kullanir gibi kullaniyorum, fazla devir cevirmiyorum, sakin bir kullanim tarzım var. ortalamada yol bilgisayarına cok yakın degerler cikiyor.
    belki bende bu oran yuzde 5 tir. aracım 1.33 corolla.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogretmenht

Benim sattigim focus lpgdeki tuketimi gosteriyordu. Benzin harcma olayi mevsime gore degisir. Kisin cok yazin az benzin harcar.

Aynen oyle,
    Ankarada cok soguk oldugunda yol bilgsyri 10,5 gosteriyordu.
    Gecen gunlerdeki guzel havalarla birlikte 10,2 dustu hemen. Boyle giderse yaz lastikleri ve daha sicak havayla dahada dusecektir.

• Bu hesaplara göre 1,2 motor lar lpg ye göre avantaj mi oluyor anlamı çıkıyor

• istanbulda en ucuz LPG 2,54 Benzin 4,99tl ne olursa olsun LPG karlı.

%100 fazla yaksa anca kafa kafaya geliyor.

• %15-20 arası bende de. Aracım Focus Mk1 1.6 otm.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.