Şimdi Ara

Lpg Benzinden ne kadar fazla yakar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
72
Cevap
4
Favori
23.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Öncelikle lpg kitinin markasına ve benzin ile lpg'nin içerdikleri enerji miktarına göre yaklaşık olarak %20 fazla yaktığını kabaca biliyoruz. Benim esas merak ettiğim konu aracın sakin ya da devirli kullanımı arasında fark oluşturur mu? Örneğin şehirler arası yolda 100 km hız civarı seyrederken yol bilgisayarı 6,5 lt gösterdiğinde biz gerçekte %20 fazlası 7,8 lt lpg harcarken, 120 km hız civarı seyrederken yol bilgisayarı 7,5 lt gösterdiğinde biz gerçekte yine %20 fazla yakarak 9 lt lpg mi harcarız? Yoksa devirli kullanımda %20 den fazla mı yakarız?
    Sanırım biraz uzun oldu umarım anlatabilmişimdir.

• "yolda 100 km hız civarı seyrederken yol bilgisayarı 6,5 lt gösterdiğinde biz gerçekte %20 fazlası 7,8 lt lpg harcarken, 120 km hız civarı seyrederken yol bilgisayarı 7,5 lt gösterdiğinde biz gerçekte yine %20 fazla yakarak 9 lt lpg mi harcarız?"

Evet. Orantılı olarak artıyor.

Ayrıca çok devirli kullanımda, tabiki %20'nin üzerine çıkarız. Sakin kullanımda %20 hemen hemen doğrudur.

Yanlışım da olabilir. Diğer arkadaşlardan da cevap bekleyelim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RCRICOS -- 17 Mart 2013; 11:19:34 >
  • Bende merak ettim. Bilgili ve tecrübeli arkadaslar bakalım ne diyecekler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benzinde hangi hızda ne yakıyorsa lpgde %20 fazla yakar dedikleriniz doğru yani
  • teorik olarak %10 fazla yakar. pratikte ise %15-20 leri bulur..

http://forum.donanimhaber.com/m_23109178/tm.htm
  • Benim arabada % 20 orani tutuyor. Aldigim lpg nin litresi ile yol bilgsyarinin gosterdigi degerleri hesaplayinca hep %20 civari cikiyor.

• Konu hakkında tam bir bilgim yok düşüncemi yazayım;

Yüksek devirde oranın dezanavtaj şeklinde arttığını düşünüyorum. Kullanım tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim özellikle otoban da yüksek süratli kullanımlarda çok fazla lpg sarfiyatı var aracımda. Sakin kullanımda sorun yok nerdeyse lpg ile katalog verilerini yakalıcam ama dediğim gibi devir biraz artınca normalin çok üstünde sarfiyat mevcut.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    LPG de en az yakan araba
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben yazıyorum 3,5 Lt fazla yakıyor..Benzinde gittiğin yolu LPG de 3,5 Lt daha fazla yakıp gidiyorsun.. Benzin 100 km 7 Lt ise aynı yol LPG ile 100 km 10,5 Lt.. Çok ayrıntılı araştırdım LPG ye geçmedim..9 yılda 107.000 km yapmışım.. LPG kullanımı arttıkça Lt fiyatına BİNDİRİYORLAR..Montajı, ruhsatı ayrı para..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 17 Mart 2013; 12:27:09 >
  • Kafamdan kaba taslak hesapladım..Toyota Corolla ile 107.000 km de ortalama 7 Lt ile harcadığım benzin 7490 Lt. Eğer LPG kullanıyor olsaydım ort. 10,5 lt ile bu 9 yılda toplam 11670 Lt gaz yakacaktım..Kaba taslak çok ayrıntıya inmeden hesap bu.. Montaj, ruhsat, kontrol, servis, belli zamanlarda lpg bakım, sızdırmazlık raporu vs. yok..
  • Genel olarak; "%20 artış gözlenir" diye ifade edilir.

Şehir içi, şehir dışı, kit-motor uyumu, ayar ustalığı, kullanım şekli vs. bu %nin değişmesine sebep olur.

%20yi orta nokta olarak alırsak. + ve - olarak %2-3-4 eklemek lazım...

Genelde lpg firmalarının sitelerinde "lpg montajından sonra %40 kar elde edersiniz" diye ibareler ve hesaplama cetvelleri vardır.
    Bu hesaplama cetvelleri, sadece lpg ve benzin arasındaki farkı hesaplar ve alıcıya sadece onu verir...

Oysa; Lpg kiti + Ruhsat + Lpg yıllık bakım + Aracın 1 yılda harcadığı benzin(yaklaşık 1 depo) hesabıda maliyetler ve geri dönüş içine
    dahil edilmelidir -ki en doğru hesaba yaklaşılabilsin.

Örneğin: Yıllık 13.000km şehir içi(10lt harcasın) ve 2.000km şehir dışı(7lt harcasın) yapan bir c sınıfı araç...
    lpg kiti ve ruhsat masrafının hesabın içinde erimesi ve lpg bakım+ benzin sarfiyatının her sene sürekli maliyete eklenmesi ile.......

Lpg Benzinden ne kadar fazla yakar?

olarak gerçekleşir.

İşte bu durumda tek değişecek faktör. Yukarıda belirtilen "Şehir içi, şehir dışı, kit-motor uyumu, ayar ustalığı, kullanım şekli vs." istinaden
    değişebilecek %2-3lük değerdir. Tabi bu değer sadece sarfiyatta gözükeceği ve diğer maliyetleri etkileyemeyeceği için, gerçek sapma
    %0.5 ila %1 oranında olur. Yani Yukarıda bulunan rakamlar ancak maksimum %1 sapma yaşar...

Not: Aracım lpg'li değil. Aracımı aldığımda araştırmış ve bir takım verilere ulaşmıştım. Bunun doğrultusunda basit bir excel tablosu yapıp
    konu açmıştım. Bilgiler ona istinadendir.

• quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Kafamdan kaba taslak hesapladım..Toyota Corolla ile 107.000 km de ortalama 7 Lt ile harcadığım benzin 7490 Lt. Eğer LPG kullanıyor olsaydım ort. 10,5 lt ile bu 9 yılda toplam 11670 Lt gaz yakacaktım..Kaba taslak çok ayrıntıya inmeden hesap bu.. Montaj, ruhsat, kontrol, servis, belli zamanlarda lpg bakım, sızdırmazlık raporu vs. yok..

Hocam 107 bin km de TL olarak 35000 tl yakıt harcamışsiniz.

LPG olsaydı sizin hesaba göre 30000 tl yapıyor. Diger masraflar göz önüne alınırsa kafa kafaya gelir.

Benzinin 7 Lt yakacagi yerde 10,5 Lt LPG bence biraz abartı. % 50 fark yapar bu.

• Normal şartlarda 1.5 lt yi geçmiyor
  • bizim forumda benzinli aracı olanlar 5-6 litre, lpg li aracı olanlar 20 kuruş/km yakar, hepsi 1.90 ve mavi gözlüdür
  • 6 yıldır lpg kullanırım. Kendi gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki, adam gibi işinin erbabı bir ustanın yaptığı kalibrasyon ayarı ile yazın %10, kışın %15 fazla tüketiyor benzine oranla. Bu oranı aşağı çekmek veya yukarı çıkarmak sizin elinize, aşağı çektirirseniz bariz bir şekilde az yakarsınız ama araç fakir karışımla çalıştığı için performans hissedilir derecede düşer ve şimdi yeni musallat olan bir bela olan yeni nesil eu5 motorlarda sübap deformasyonu meydana gelir. Değeri yukarı çekerseniz de performans bariz bir şekilde artar, hatta araç benzinli halinden bile daha iyi yürür ama araç kuruş bazında benzinle neredeyse aynı yakar. Yani lpg kullanmanın bir avantajı kalmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: umutsirvan

quote:

Kafamdan kaba taslak hesapladım..Toyota Corolla ile 107.000 km de ortalama 7 Lt ile harcadığım benzin 7490 Lt. Eğer LPG kullanıyor olsaydım ort. 10,5 lt ile bu 9 yılda toplam 11670 Lt gaz yakacaktım..Kaba taslak çok ayrıntıya inmeden hesap bu.. Montaj, ruhsat, kontrol, servis, belli zamanlarda lpg bakım, sızdırmazlık raporu vs. yok..

LPG olsaydı sizin hesaba göre 30000 tl yapıyor. Diger masraflar göz önüne alınırsa kafa kafaya gelir.

Benzinin 7 Lt yakacagi yerde 10,5 Lt LPG bence biraz abartı. % 50 fark yapar bu.

hocam o yüzden diyoruz ki dizel Can dır Canan dır .Düşük km iyi fiyatlı bir dizel asla kaçırılmamalı

• herkes %20 ortak paydada birleşiyor ama araç ısınana kadar geçen benzin hesap edilmiyor,

Pratikte sene boyu hesaplarsak %30 gibi bir sonuç çıkıyor normal kullanıcı için.

uzun yolda %20 civarı olduğuna katılıyorum ben de. ama bu durum da kitin ve ustanın kalitesine ayrıca motorun lpgye tepkisine göre de az da olsa değişebilen bir oran.

yani pratikte senede 15 bin km yapan bir kullanıcının yakıt harcamasını yaklaşık olarak hesaplarsak.

lpg 2.45 benzin 4.75 alıyorsa.

ortalama 8 litre benzin yakan bir araba yıllık 9.6 litre lpg + yılda 2 depo çalıştırma benzini yakacaktır. (karma kullanım)

benzinde: 5700 TL

lpg de: 3528 + 475 (çb) = 4003 TL

ancak güncel 1.2 tsi motorların pratikte 6 litre benzin yaktığını düşünürsek yıllık 4275 lira ile sıfır araç düşünenlerin ilk tercihi olması yönünde bir tavsiye verebilirim.

teknolojiden soyutlanmamak lazım.

mevcut aracına lpg düşünenler ise hiç düşünmesin hemen geçsin lpgye.

• Bu sorunun aklıma gelmesinin nedeni şuydu arkadaşlar; imzamdaki aracı 2 ay önce aldım ilk depo ile (36,1 lt lpg) 310 km yaptım, aynı güzergah ile kullanımı biraz daha yumuşatarak (yol bilgisayarı ilk depoma göre sadece 1,1 lt daha düşük gösteriyor) ikinci depomda (36,5 lt lpg) 380 km yaptım.

Yani demek istediğim yol bilgisayarında sadece 1,1 lt lik fark gözükürken (ilk depoda 11,1 lt iken ikinci depoda 10 lt yol bilgisayarı verisi) ilk depo ile ikinci depo arasında 70 km fark nereden kaynaklanıyor? Keza iki depoda neredeyse aynı idi hacim olarak sadece kullanımımı biraz yumuşattım
  • quote:

Orijinalden alıntı: escala

Bu sorunun aklıma gelmesinin nedeni şuydu arkadaşlar; imzamdaki aracı 2 ay önce aldım ilk depo ile (36,1 lt lpg) 310 km yaptım, aynı güzergah ile kullanımı biraz daha yumuşatarak (yol bilgisayarı ilk depoma göre sadece 1,1 lt daha düşük gösteriyor) ikinci depomda (36,5 lt lpg) 380 km yaptım.

Yani demek istediğim yol bilgisayarında sadece 1,1 lt lik fark gözükürken (ilk depoda 11,1 lt iken ikinci depoda 10 lt yol bilgisayarı verisi) ilk depo ile ikinci depo arasında 70 km fark nereden kaynaklanıyor? Keza iki depoda neredeyse aynı idi hacim olarak sadece kullanımımı biraz yumuşattım

lpg kullanımında yol bilgisayarı hiçbir zaman doğru ölçemez, iptaldir yani senin anlayacağın, sadece depo hesabı ölçebilirsiniz yakıtınızı.
  • quote:

quote:

Lpg montajindan sonra hangi masraflar var?

Ben sadece bir yil icerisinde lpg filtresini (25 liraydi heralde) degistirdim. Lpg nin 1(bir) yilda bana 25liradan baska bir maliyeti olmadi.

Aceba baska yapilacaklardami var?

Ayrica Daha oncede dedigim gibi litre olarak butun olcumlerde %20 civarinda lpg fazla yakiyor.

Demek toyotada 7 litreden 10,5 litreye cikiyorsa toyotalar lpgye tam uyumlu degiller. Verimli calismiyor. Lpgye gecmemekte haklisiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: ugo

quote:

quote:

Lpg montajindan sonra hangi masraflar var?

Ben sadece bir yil icerisinde lpg filtresini (25 liraydi heralde) degistirdim. Lpg nin 1(bir) yilda bana 25liradan baska bir maliyeti olmadi.

Aceba baska yapilacaklardami var?

Ayrica Daha oncede dedigim gibi litre olarak butun olcumlerde %20 civarinda lpg fazla yakiyor.

Demek toyotada 7 litreden 10,5 litreye cikiyorsa toyotalar lpgye tam uyumlu degiller. Verimli calismiyor. Lpgye gecmemekte haklisiniz.

Bakım 100x10=1100 tl mesala.
    Ayrıca fazladan muayene ücreti gibi.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.