Şimdi Ara

M.T.O.K yazmayı düşünüyorum ama ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
4.464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), ÖSYS Kılavuzu’ndaki teknoloji fakültelerine ilişkin duyuruların yer aldığı bölümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtı.

TMMOB’dan yapılan yazılı açıklamada, ÖSYS Tercih Kılavuzu’nda, basına yansıyan hatalar yanında, mühendislik fakültelerini tercih edecek öğrencilerin de kendi aralarında eşitsiz bir uygulamaya maruz bırakıldığı ileri sürüldü

Fen bölümlerinden mezun olan öğrencilerin, mühendislik bölümü tercihinde dezavantajlı duruma düşürüldüğü iddia edildi.

2010 ÖSYS Tercih Kılavuzu’nda; Afyon Kocatepe, Fırat, Gazi, Karabük, Marmara, Sakarya ve Süleyman Demirel üniversitelerinde mesleki ve teknik eğitim fakültelerinin ismi değiştirilerek kurulan teknoloji fakülteleri mühendislik bölümlerine, iki ayrı türde kotenjanla öğrenci alınacağının duyurulduğuna dikkat çekildi.

“Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından (MTOK) mezun olanların YGS-1 puanı üzerinden, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanların ise LYS sonuçlarıyla, MF-4 puan türü üzerinden AOBP’leri 0.15 katsayısı ile çarpılarak tercih sistemine dahil olacakları anlaşılmaktadır.” denildi.

Genel liselerin, ‘fen, fen bilimleri, klasik fen, matematik ve tabii bilimler’ alanları dışından mezun olanların ise teknoloji fakültelerindeki mühendislik bölümlerini tercih etmeleri durumunda AOBP’lerinin 0.12 katsayısı ile çarpılacağı belirtildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Kılavuzda, ‘Teknoloji Fakültesi lisans programlarına MTOK kontenjanından yerleşen adaylara bir yıllık intibak programı uygulanır. İntibak programından muaf olmak için matematik ve fen derslerinden muafiyet sınavında başarılı olmak gerekmektedir. İntibak programında başarılı olan öğrenciler, birinci sınıfa devam ederler. İntibak programı süresi, öğrenim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir’ bilgisi yer almaktadır. Kılavuzdaki tüm koşullar, yasalara aykırılığın yanında evrensel bir meslek olan mühendislik için ülkeden ülkeye değişemeyecek kriterleri göz ardı etmiştir. YÖK’ün mühendisliği yalnızca pratisyenliğe indirgeyen, mühendislik kimliğinde belirleyici olan bilgi, formasyon, mühendislik etiği ve tasarım unsurlarını dışlayan bir yaklaşıma sahip olduğu anlaşılmaktadır.”

açıklama uzun uzadıya okumaka istemeyenler için şöyle özetleyim.. kısacası tepkililer bu mühendislikler için ve tam anlamiyla bu bölümü bitirenlerin mühendis olamyacaklarını savunuyorlar.. ve imza yetkisi vermeyiz diyorlar..

ben 1 sene daha hazırlanmak yerine bunları yazip gitmeyi düşünüyorum :( çok sıkıldımmm üstümdeki baskıdan...2 sene hazırlandım bölümüm olan bilişim sistemleri öğretmenligini 5 puanla ıskaladım...

o yüzden ek yerleştirmeleri sabırsızlıkla bekliyorum ve şöyle bir liste yaptim kendime yardımlarınızı bekliyorum gerçekten fazla bir bilgiye sahip degilim mühendislik alanlarında aklıma takılan birşey daha var ki o da inşaat mühendisliklerinin puanının yerlerde oldugudur..

benim ek li puanım 377 alan dışı puanım ise 351'dir.. Sakarya makine müh. dısında bütün bölümleri yazmaya hak kazaniyrum gibi..NidderuN ' un dedigi gibi belki de kırılmaz puanım o yüzden listemde yer alacak bu bölüm de..

işte tercih listem :

Üniversite Adı ------ Bölüm ---------- Taban Puan

1-Gazi Üniversitesi - Otomotiv Mühendisliği - 346

2-Gazi Üniversitesi - İnşaat Mühendisliği - 287

3-Afyon Kocatepe - Otomotiv Mühendisliği - 334

4-Afyon Kocatepe - Makine Mühendisliği - 346

5-Sakarya Üniversitesi - Makine Mühendisliği - 360

6-Sakarya Üniversitesi - İnşaat Mühendisliği - 272

7-Fırat(Elazığ) Üniv. - Otomotiv Mühendisliği - 310

8-Fırat(Elazığ) Üniv. - Makine Mühendisliği - 326

bölüm sıralaması yapmadım Ankara'da oturmaktayım..sadece mesafye göre sıraladım sizden.. tam tersini bölüm ve iş imkanı olarak sıralamanızı rica ediyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankarap -- 29 Eylül 2010; 16:05:51 >

• Gazi Otomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.)348.850 puan hocam bu dalda bilmiyorum bölümdü iş imkanıydı o konuda yardımcı olamayacağım
  • Ankarap sen hangi bölümsünki ek puan dedigine göre mesleksin inşaatla otomotivi yazan hangi bölüm varki ?:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: MasterYodaa

Ankarap sen hangi bölümsünki ek puan dedigine göre mesleksin inşaatla otomotivi yazan hangi bölüm varki ?:)

bilemiyorum ki :)) varsa bilgin paylaş da bilelim
  • up
  • Ben bilgisayar bölümü mezunuyum anadolu ticaret meslek lisesi mtoktan ben inşaat mühendisliğini yazabiliyormuyum bilgisayar bölümü olmasa bile bunu öğrenmek istiyorum...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.