Şimdi Ara

M1 Ultra, Nvidia RTX 3090 ile rekabet edemedi: Apple daha iyi demişti (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
0
Favori
9.630
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

"Şimdi bakıyoruz Apple, 5nm ile ürettiği mimarilerini, 8nm Samsung üretimi 3090 ile karşılaştırıyor. Nvidia 5nm TSMC üretimine geçtiğinde kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Kaldı ki işin içinde rt ve tensor core meselesi var. Oraları kimse konuşmuyor ama ray tracing işinde Nvidia'nın rakibi yok. Diğer taraftan dlss desteği olan oyunda onu da hesaba katmak gerek. Bunlar işin içine girince Apple yalnızca verimliliği konu edebilir durumda kalıyor. Onu da aslında Nvidia 5nm'ye geçince tam olarak göreceğiz."

Bu kısıma kesinlikle katılıyorum hocam. Yalnız şöyle bir durum daha var, Nvidia, Intel, AMD yüzlerce farklı modelde anakart işlemci ve ram çeşitliliği ile windows altında çalışırken Apple aynı tip donanımla hiç bi konfigürasyon değiştirmeden üretip milyonlarca aynı bilgisayara tek bir işletim sistemi yapıyor. Bu performansı mobil kökenli bir işlemcide alabilmesinin ana nedenlerinden biri de bu. Yazılım optimizasyonu noktasında çok daha avantajlı. Yoksa Intel gibi bir yonga devi değil. Ya da AMD veya Nvidia gibi çok çeşitli bir CPU/GPU üreten altyapısı yok. M1 hali hazırda ARM teknolojisi üstünde modüllerin bir araya getirilip birbirine bağlanması ile oluşturuluyor. AMD'deki Infinity Fabric gibi. Mobil işlemci olduğu için temelde güç tüketimi düşük. Ama mühendisliğe ve ağır işlere yönelik bir PC yaptıklarında altından nasıl kalkarlar o mimari ile onu bilemeyiz.

• ben size almayin diyorum. apple cihazlar kotu pc gibi ustun degil. apple firmasi essegi boyayip babasina satan hikayesi gibi.. pc ibm onu ilk cikarttigindan beri kraldir.. windows disinda bir isletim sistemine zaten gerek yok.. windows dunyanin en sezgisel kolay kullanimli ve yaygin isletim sistemidir dunyanin en buyuk ve en iyi yazilim firmasi microsoftun urunudur buna herhangi bir dinazor unix ve benzeri isletim sistemi alternatif olmamistir ve olmayacaktir..

apple cihazlarin ne isletim sistemi yazilima benziyor ne tasarimi tasarima benziyor.. bu cihazlarin tasarimindan ancak 10 yasinda kiz cocuklari hoslanir isletim sistemini de hayatinda ilk defa bilgisayar goren adam kullanir ki zaten macos un amaci da budur.. performans olarak da pc ler zaten her zaman oldugu gibi bunlari tokatliyor.. aldiktan sonra bir ram modulu bile ekleyemeyecegin arm tabanli cep telefonuna binlerce dolar vermeyin.. applein m1 lerle yaptigi sukse sadece birkac ay surdu zaten.. almayin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Übermensch24 -- 19 Mart 2022; 17:10:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anlaşılan bir çok uygulama o kadar çok çekirde eş olarak süremiyor. Teorik olarak Ultra'nın performansta en fazla %10-15 kayıp yaşayarak Max işlemcisinin 2 katı gücünde olması gerekiyor. İlerleyen günlerde bu performans farkı kapanacaktır.

• 2 kat düşük ne demek yaw??? Daha doğru Türkçe lütfen!

• Bir Lambo'nun hala iki kat daha hızlı gidebileceği gerçeğinden bahsetmeden." şeklinde değerlendirdiler.

Yukarıdaki açıklamaya göre elma 1 birim ise 3090 3 birim hızda olması gerekir. Fakat 3090 2 birim hızında.

Doğrusu ise -> Bir Lambo'nun hala iki katı hızında gidebileceği gerçeğinden bahsetmeden. şeklinde değerlendirdiler.

Googlelumun editörleri her köşeyi kapmış.

GeForce RTX 3090 grafik kartına sahip bir PC'den iki kat düşük performans gösterdi.

İki kat düşük performans göstermesi için elmanın EKSİ performans göstermesi gerekir.

Bu editörün matematik hocası kafasını duvarlara vururken görülmüş :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mav1li -- 19 Mart 2022; 20:18:12 >
  • scientia kullanıcısına yanıt
    Türkiye de elektriğin kw/s non fiyati hakkinda bilgin var mi?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • scientia kullanıcısına yanıt

eder bence 200 watt demek 8 saatte 1.6 kWh ediyor 30 günde 48 kWh, ayda 80₺ fark ediyor elektrik faturasında. Senede 1000 ₺.

• klasik apple haraketleri. ilk m1 tanıtımında da yapay zeka hızlandırması olmayan işlemcilerle m1'i karşılaştırmışlardı.

nvidia çıkıp ray tracing karşılaştırması yapıp karşılık verisin iyice leş olsun ortam.

apple bir moda ürünleri şirketi olduğunu daha önce açıklamıştı. fanatiklerine güncelleme henüz gelmedi.

• sriiouss kullanıcısına yanıt

Fiyat da kıyaslanır ama bu savunma saçmalık olmuş. RTX 3090 50.000 lira diyor ama bu cihaz da (testteki gpu 48lik mi 64lük mü bilmiyorum ama) duruma göre 70.000 ya da 87.000 ve 3090’ın yarısı kadar performansı var. M1 Ultra ile eşdeğer performans veren sistemin maliyeti hemen hemen aynı olacaktır.

Basit matematikle Mac Pro 3090’ın performansına ulaşırsa fiyatı da 140.000 ile 180.000 arasında olacaktır. 50.000’i ekran kartına versen geri kalan sistemi aynı maliyetle hatta daha ucuza toplayabilirsin sanki. Bu durumda Apple iddia edildiği gibi ucuz filan da değildir.

• Ortalama üstü bir oyuncu için bile fazla bir kart. 4080 bile bunu tokatlayıp geçecektir illa ki...

• Bu da patates çıktı. 

• Übermensch24 kullanıcısına yanıt
    Şu mesajdaki tek doğru ifade Apple'a alındıktan sonra bir yükseltme yapılamayacağı. Hayatımda ne iPhone kullandım, ne de Mac kullandım ama teknolojiyi takip etmek, kimin ne yaptığını görmek bu kadar zor olmamalı.

Hiçbir creator yoktur ki gidip Windows ile çalışsın, hele ki M1 çıktıktan sonra Windows cihazlar video işleme teknolojileri, müzik miksleme, photoshop vs. gibi kulvarlarda Lamborghini'nin yanındaki katır gibi kaldılar. Hem de bu Lambo'nun yakıtı PC katırından çok daha ucuz yani çok daha az enerji harcıyor, ısınmıyor, ses çıkarmıyor.

M1 nispeten yeni, hatta x86'ya göre emekleme aşamasında bir teknoloji, M1 duyulana kadar kimse ARM mimarisinin bilgisayarlarda bu kadar ciddi şekilde kullanılacağına ihtimal dahi vermemişti. Bu yüzden yazılım dünyası da bir hayli hazırlıksız yakalandı. Windows'a özel (Mac versiyonu olmayan) yazılımlar Mac üzerinde Boot Camp ile Windows kurularak çalışıyordu ve Mac'e özel dizayn edilmiş uygulamalar kadar verimli çalışmıyordu. M1 ile Windows kurulamamaya başlayınca bu yazılımların hiçbiri de çalışmamaya başladı.

Mac versiyonu olan yazılımlar bile halen tamamen M1'e geçemediler. Rosetta isimli bir emülatör ile M1 üzerinde verimsiz, yani M1'in yeteneklerini kullanamadan çalışıyorlar.

Peki M1 için optimize edilmiş yazılımlar ne durumda hiç baktınız mı? Windows ile karşılaştırırken optimizasyonu tamamlanmamış yazılımları karşılaştırmak adil mi sizce?

Apple'ın buradaki hatası M1 optimizasyonunu yeterince hızlı ilerletememesi oldu. Yıllar geçtikçe, optimizasyonlar tamamlandıkça yazılımlar sürekli, sürekli daha iyi performans göstermeye başlayacaktır. Bunu şu anda optimizasyonları tamamlanmış olan creator yazılımlarının Windows ve M1 Max/Ultra performanslarını karşılaştırarak rahatlıkla görebilirsiniz. Mac Studio bu uygulamalarda en gelişmiş i9'ların, Ryzen 9'ların yetişemeyeceği bir hızda çalışıyor.

Bu işin sonu aynasız fotoğraf makineleri gibi olacak. Canon ve Nikon aynasız fotoğraf makinelerine yıllarca direndiler, inatla eski teknoloji olan DSLR'da kalmaya çalıştılar. Sonuç ise kendisine saygısı olan her fotoğrafçının Sony ya da Fujifilm gibi kaliteli aynasız makinelere geçmesi oldu. Ümidim o ki Intel ve AMD burada Canon ve Nikon gibi vizyonsuz davranmadan gerçeği görüp ARM tabanlı işlemciler için çalışmaya başlamıştır.

Evet, Apple belki Intel kullanırken boyanmış eşek satıyordu. Sonuçta çok yakın bir performansı çok daha fazla fiyata veriyordu. Bu konuda haklı olabilirsiniz. Fakat Apple'ın minimalist ve efektif tasarımı için "10 yaşındaki kızların beğeneceği tasarım" sözleri çok talihsiz olmuş ve isteseniz de istemeseniz de M1 bilgisayar dünyasında bir devrim gerçekleştirmiştir. Kendisine saygısı olan hiçbir teknoloji editörünün farklı bir söz kullandığını duyamazsınız.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• 6000 küsür dolar nedir yav? 6000 dolarlık PC alsan Mac Studio Ultra'yı hesap makinesi niyetine kullanırsın.

• Normaldir. Burada enerji verimliliği devreye giriyor. Normalde elektrik tüketimini pek kafaya takmam ama ülkemizdeki elektrik fiyatları ve Nvidia'nın yeni nesil ekran kartlarındaki artan güç ihtiyacı filan artık donanım alırken de ne kadar tükettikleri konusunda düşünmemize yol açıyor. Verimlilik önemli şey.

• adam hayatimda mac kullanmadim demis ama hic kullanmadigi sey uzerine bilmemkac satir sacmalik yazmis yukarda.. gerci kullansan bile bir sey ifade etmezdi..

essegi boyayip satma olayinda o zaman pc yi boyayip satiyorlardi simdi ipadi boyayip satiyorlar degisen bir sey yok.. hatta daha kotu oldu cunku o zaman kazik yesen de aldigin sey windows da calistirabilen gercek bir bilgisayardi simdi oyuncak tablet aliyorsun..

video editing konusunda disney pixar hepsi pc ve windows belki linux kullaniyor arastir ogrenirsin

Windows çalıştırma kimin umrunda! Çok çok önemsiz bir yüzde... En kötü windows çalıştıran ucuz bir makine daha alırsın tamam olur zaten. Bu adamlar evet pazarlama ustası evet bilgisayarı arzu nesnesi haline getiriyorlar ama bu demek değil ki kötü bir şeyi boyayarak satıyorlar. Çocuğuma zamanı için en ucuz ipad'ı aldım. Bu salgın döneminde dersleri için. Aynı fiyata alacağım laptopla internette gezininirken bile sıkıntı yaşayacakken bu ucuz tablette render bile almadan video edit ön izlemesi yapılıyor tek bir kez takılma olmadan aynı şeyi yapabilmen için en kötü 1050Ti kartlı 9-10 bin TL'lik masaüstü PC lazımdı.2020 fiyatları ile. Video editing konusunda dediğinin konuyla hiç alakası yok hayatını bu işten kazanan biri olarak söylüyorum. Senin dediğin 3D model ve animasyonla ilgili. Bahsettiğin firmalar da zaten son kullanıcı değil bir nevi fabrikasyon iş yapıyorlar kendi yazılımlarını scriptlerini geliştiren firmalar. Apple giriş ve orta seviye içerik üretici firma ve kişiler için üretim yapar (seviyeden kastım profesyonellik değil içerik ve bütçe ile ilgili). Ama bu üretime 3d yoğun bir şekilde girerse zaten apple ile işin olmamalı. Bu zaten bilinen bir gerçek. Reklamcı, fotoğrafçı, 2d animasyoncu, video editçi isen Apple kullanırsın.İnşaatçı, mühendis ve mimarsan genelde windows kullanırsın. Giriş seviyesi yada low poly işler yapıyorsan da apple iyidir daha ötesi yukarıda bahsettiğim gibi...https://www.youtube.com/watch?v=3Iu1Z0h1i1Y bu videoyu izlersen pixar sanatçıların bazen windows bazen mac kullandığını görürsün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylosoft -- 20 Mart 2022; 10:09:48 >

• 3090 ne kadar?; ortalama fiyat 45.000 diyelim. Bu karta zaten alacağınız işlemci 10 bin Tl civarı, 64 gb ram, anakart ve diğer donanım ürünleri 20-25 bin TL... Yaklaşık 90 bin TL aslında yeterli kalite için 100'ü zorlarsınız... Mac studyo ne kadar: m1 ultralı model 64 gb ram ile 70 bin TL. İş yapacak adamın tam ihtiyacı olan sırt çantasında bile taşınacak bir model. Bu iş burada bitmiştir. Sadece ve sadece içerik üretmek için NVIDIA karta ihtiyaç duyanlar dışında artık içeri konusunda, reklam ve eğlence dünyası için hangi bilgisayarı alsam düşüncesi tarihe karışmıştır... Herkese hayırlı olsun...

• feylosoft kullanıcısına yanıt

Arzu nesnesi mi? Pazarlama ustası mı? O yüzden mi Mac denen çöpler %10 kullanım oranına sahip? Madem pazarlama ustası bunlar PC'leri neden dünyadan silemiyorlar? Ellerinde reklamdan tut herşeye kadar olanak varken neden o üstün pazarlama kabiliyetlerini kullanarak PC'leri yok edemiyorlar? Haydi yok etmelerine gerek yok neden en azından iphone kadar basarılı olamıyorlar? para kazanmak istemiyorlar mı?

Bence bilgisayar alan insanlar bunları senin gibi arzu nesnesi olarak görmüyorlar.. Demek ki mavi yesil pembe renklerde bilgisayarlar cıkartıp üzerine ısırılmıs elma koymak sadece %10 sattırıyor diyebilir miyiz?

Dünya'da ona gelene kadar o kadar çok arzu nesnesi var ki normal biriysen aklın gider..  

Windows kullanmak benim çok umrumda ve dünyanın geri kalanının yani %86 gibi elbette umrunda..

Burada yazılım yaygınlıgından tut, donanım uyumluluguna, upgrade edilebilirlikten tut, sınırsız model secenegine ve donanım özellestirmesine, geriye uyumluluktan tut, kullanım kolaylıgına (anneannemin de kullanabilecegi bir isletim sistemi kullanım kolaylıgı anlamına gelmiyor. rezalet finder ve kullanıssız dock örneklerini verebilirim) daha tonla sey Windows ve PC'yi insanlar icin vazgecilmez ve rakipsiz kılıyor..

Alıntı

metni:
    6000 küsür dolar nedir yav? 6000 dolarlık PC alsan Mac Studio Ultra'yı hesap makinesi niyetine kullanırsın.

Bak sana kısaca yukardaki arkadaşın mesajıyla yanıt vereyim.. Macler her zaman fiyat performans acısından berbat cihazlar olmustur ve öyle olacaktır.. Bunun istisnası sadece su anlık iste o web surf cihazları falan en base model mac mini falan ya da air falan dersen 2020'de belki öyleydi.. fakat simdilerde intelin yeni nesil i3'ü bile m1'i yarı fiyatına tokatlamaya basladı..

Parayı bastıktan sonra her zaman daha ucuza daha güçlü PC satın alabilirsin..

Eğer Apple daha ucuza veriyorsa ki hiç sanmıyorum cünkü yeni nesil x86 islemcileri cıktı ve apple'ın süksesi bitti git onu al ama ben almam.. Çünkü o çöplük ekosisteme ve cöplük isletim sistemine girmem.. O sacma bilgisayarlara ve sacma işletim sistemine girmektense, PC daha pahalı bile olsa emin ol yine PC alır ve Windows kullanırdım.. Yapacağım is her ne ise.. Para kazandığım cihaza para yatırmak problem olmazdı yani..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Übermensch24 -- 20 Mart 2022; 10:49:9 >

• Max Tech videosunu izleyin

M1 Ultra optimizasyonu gelmediği için uygulamalar M1 Ultranin tum gücünü kullanamiyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Hocam verilere değil gördüklerine bakarsan böyle yanlış sonuçlara ulaşırsın acaba 1 Trilyon doları geçen dünyadaki tek donanım üreticisi dell mi yoksa asus mu? ya da apple mı? Silikon vadisi gibi en yüksek maaşlı insanların ev kiralayamadığı yerde kasaba büyüklüğünde bina kompleksini gigabyte'mı, HP'mi yaptırttı. Yoksa Apple mı? Dünyanın en karlı yazılım ve donanım üreticisi kim? Sen ortalama ayda ortalama 250 -300 dolar kazanılan memleketten bakınca öyle görüyorsun. Bir de bu adamlar ucuza aynı ürünleri satsa nolurdu düşün. Ben kimsenin android kullanacağını sanmıyorum belki bir azınlık...

Belirli işler için apple cihazlar kullanılır çünkü başın ağrımaz. 700 dolara HP alacağına 1200 dolara macbook air alırsın tepe tepe kullanırsın. Batıda bakış böyle oyuncu gözüyle veya bazı spesifik alanlardan bakınca apple orada yoktur zaten bu adamların umrunda değil ki. Telefonda ayrı bir olay telefon ve uygulamalarının başarıya kavuşması için çok insanın kullanması lazım tablette öyle. Ama bilgisayar yani macler belirli alanlar için herkese satmak gibi dertleri yok ilk macintoshtan beri bu böyle.

Ben kazancımı 20 yıldır bilgisayarla sağlıyorum. Ve benim alanımda aşağı yukarı herkes bir üst apple ürününü ister. Sorsan hayır der ama hep hüzünlü hüzünlü Apple.com.tr'ye bakar. Çünkü bu memlekette alınmaz zordur. Ben aynı şartlara sahip olarak ABD'de yaşıyor olsam her ay peşin olarak 1 yada 2 yeni çıkan Mac studyoyu alabilirim. Sence kasa toplamakla kablo ve windows sorunlarıyla uğraşılır mı 500 dolar fark için. Çok farklı yerlerden bakıyoruz çoook. Bugün macbook m1 maxlerin ekranlarıyla aynı kalite ekranlar 50 bin TL'den başlıyor hala fiyat performans diyorsun:)

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.