Şimdi Ara

MAAŞLAR GEÇ VE DÜZENSİZ ÖDENİYOR

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
7.503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle eğer konuyu yanlış yere açtıysam affola. Çalıştığım şirket 2-2,5 yıldır maaşları düzensiz ve gecikmeli olarak yatırıyorlar. Ama bu son zamanlarda işler iyice cıvıklaştı. Bu ayın sonunda 4 aylık maaş alacağımız olacak ve üstüne üstlük bir de işe geç kalırsan tavır yapıyorlar. Artık iyice bunaldım ve şimdi de ben onları bunaltmak istiyorum. Maaşlar zaten bankaya yattığı için bunu ispatlayabilirim, çünkü hangi gün hangi ayın maaşının yattığı gözüküyor. Şimdi ben nerelere başvurmalıyım? İnternetten biraz araştırdım, noter yoluyla ihtar çek sonra Çalışma Bakanlığına şikayet et gibi şeyler okudum. Bu işi bilen,bu işten anlayan arkadaşlardan yardım bekliyorum, artık çok bunaldım. Ve sizlerden bir ricam var lütfen bana ee niye çıkmadım o zaman işten gibi şeyler sormayın lütfen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İşten kovulmak sorun olur mu?

İhtar çekersiniz şirket takmaz sizi büyük ihtimal.

Avukat tutmanız gerekir sonra avukat kazanırsak şu kadar yüzde alırım der kalan maaşın tamamını alamazsınız.

İşten atılma riskinizde büyük.

Şirket ekonomik olarak mı zor yoksa sizin maaşlarızla oynayıp kar mı ediyorlar?
  • İşten kovulmak sorun değil ama ben yasal hakkımı kullandığım için mi beni işten çıkaracaklar, o zaman ben yine dava açarım bunlara. İkinci sorunuza gelecek olursak size şöyle diyeyim. Bu şirket 3 yıldır battı batacaz diyorlar ama bi türlü batamadılar nasıl iş anlamadım. Şirketin önünde kendi arabaları haricinde 4-5 tane de kiralık arabalar var. Yapılan işin haddi hesabı yok , tek birgün boşta kalan işçi görmedim. Patron akşama kadar altında BMW ile dolaşıyor. Bu arabalar hava ile çalışıyor sanırım. Şimdi ben size sorayım; sizce şirket ekonomik sıkıntı mı çekiyor yoksa işçi maaşı ile kar mı elde ediyor?

• Avukatsız bu işi halledemez miyim, İşçi Mahkemesine falan gitsem

• MOST WANTED GÖKHAN kullanıcısına yanıt
    Şirket alanı ne?Bu arada mesela belli şeyler var o araçların maliyeti düşülüyor vergiden vs.den benim tavsiyem gidin patronla konuşun deyin ki tamam burada maaşımızı geç alıyoruz ama nereye kadar deyin.Şayet şurket batıyorsa yeni bir yol bulup birlikte kurtaralım birası ekmek kapımız deyin böylece hem iyi bir intibah bırakıp amaca ulaşırsınız.Birde önemli olan mesela patron sadece o alan da mı çalışıyor yoksa başka işide var mı?Mesela ticaret yaparken batan adam ya başkaniş açar kendini kurtarır ya da bankalardan çektiği kredilerle içeride olsa da batmayıp yuvarlanıp gider aradan kardan da kendine pay çıkarır ama bu durumda şirketi kurtarmak zordur.Büyümeye gidilir fabrika açılabilir ya da kurtarmak için çabalar ve batar.Annemin arkadaßı özel hastanede 6 ay maaş alamadı ihtarname çekti sonunda ayrıldı şu an davası sürüyor ondan örnek verdim sizin duruma.Bence önce sendikaya ondan sonra da bir avukata danışın derim.

• özelden ulaş aynı durum bana da oldu maşımı ve tazminatımı 2 ay sonra eksiksiz ve tam aldım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalosi

özelden ulaş aynı durum bana da oldu maşımı ve tazminatımı 2 ay sonra eksiksiz ve tam aldım.

Özelden ulaşmak yerine buraya yazsanız da aynı sorunu yaşayanlar veya düşebilecek olanlar da öğrense

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: kymelria

quote:

Orijinalden alıntı: metalosi

özelden ulaş aynı durum bana da oldu maşımı ve tazminatımı 2 ay sonra eksiksiz ve tam aldım.

Özelden ulaşmak yerine buraya yazsanız da aynı sorunu yaşayanlar veya düşebilecek olanlar da öğrense

Haklısınız.

Hocam öncelikle yapılması geren maaş hesabı hangi bankaya yatıyor ise. O bankaya gidip hesap hareketlerinizi çıkartıyorsunuz.

Sonra iş vereninizle konuşup anlaşmaya calışıyorsunuz ve bu kanundan bahsediyorsunuz.

Maaş ödeme tarihinden itibaren 20 sine kadar ödenmez ise; 21 inci gün itibariyle İş Kanununun 26. maddesine göre 6 günlük (hak düşürücü) süre içinde 4857 sayılı iş kanunun 24. maddesi II e bendinde tanımlanan “ İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse” maddesini gerekçe göstererek hizmet akdini haklı sebeple tazminatını almak kaydı (eski 1475 s. İş K. md.24) ile fesih edebilir.
    İş kanunumuz işçi ücretinin zamanında ve tam olarak ödemesi gerektiği esasını getirmiştir. Kanun koyucu, 20 günlük süreyi, işçinin iş görmekten kaçınma hakkını kullanmaya başlaması için tanımıştır. Zamanında ödenmeyen maaş içinde mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmasını emretmiştir. Tabi bildiğiniz gibi realitede bunun uygulanması işçi ile işveren arasında ciddi sorunlar oluşmasına sebep olabilir. Fakat işçi dava açarak geciken ücretini faizi ile talep edebilir.

ve sonra siz
    İş aktinizi fes edeceğinizi diliniz ile bildiriyorsunuz kesinlikle noter dışı hareket etmeyin. İmza vs atmayın. Patron buna itibar etmez ise en yakın notere gidibp ihtarınızı yazdırıyorsunuz ve eke maaş almadığınız banka özetlerini ekliyorsunuz. İş yeri 3 gün için de cvp vermez ise en yakın iş kura gidip iş yerini şikayet ediyorsunuz gerisi onlara kalıyor ve 100 de 100 haklı çıkıyorsunuz. En geç 3 ay da paranızı alıyorsunuz olay mahkemeye taşınırsa 2 senelik bir taminat 50 bin tl ücrete kadar çıka biliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kutu149

Şirket alanı ne?Bu arada mesela belli şeyler var o araçların maliyeti düşülüyor vergiden vs.den benim tavsiyem gidin patronla konuşun deyin ki tamam burada maaşımızı geç alıyoruz ama nereye kadar deyin.Şayet şurket batıyorsa yeni bir yol bulup birlikte kurtaralım birası ekmek kapımız deyin böylece hem iyi bir intibah bırakıp amaca ulaşırsınız.Birde önemli olan mesela patron sadece o alan da mı çalışıyor yoksa başka işide var mı?Mesela ticaret yaparken batan adam ya başkaniş açar kendini kurtarır ya da bankalardan çektiği kredilerle içeride olsa da batmayıp yuvarlanıp gider aradan kardan da kendine pay çıkarır ama bu durumda şirketi kurtarmak zordur.Büyümeye gidilir fabrika açılabilir ya da kurtarmak için çabalar ve batar.Annemin arkadaßı özel hastanede 6 ay maaş alamadı ihtarname çekti sonunda ayrıldı şu an davası sürüyor ondan örnek verdim sizin duruma.Bence önce sendikaya ondan sonra da bir avukata danışın derim.

6 ay maaş alamadı ise kesinlikle haklı konumuna düşer bu gibi olay olmadı ise. Mücbir sebep; ( deprem, su baskını, yangın, toprak kayması, kasırga, savaş durumu, hatta genel grev gibi önceden tahmini ve önlenmesi mümkün olmayan, çoğunlukla doğal afet türü olaylar) bunlar yaşanmamış bir şirket kendini başka bahaneler ile savunamaz.

Bir arkadaşım 2 sene için tam 60. bin tl para aldı.

• Sağolun arkadaşlar, bu dediklerinizi hemen yapmaya başlıyorum. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: -NightFLY

Nerelisiniz bilmiyorumda o tarz battım batacağım deyip yıllardır batamayan, sürekli yeni işler alıp kapısının önünde bir sürü kendi aracı ve kiralık araçların bulunan ve patronu son model mercedes ile iş peşinde koşan bir işyeri tanıyorum.
    bu işyeri firma çeklerini zamanında düzenli olarak ödüyor. Bunlar ödenmezse zaten işyeri batar. maaşları ödemekte gerçekten zorluk çekiyor, yine de maaşları ödüyor.
    son aylarda piyasada para dönmüyor. bir çok firma bu tarz sıkıntılar içinde. bu durum en güvenilir dediğimiz, en sağlam yerlerde bile mevcut. dahası bu senenin sonuna kadarda işler pek parlak görünmüyor.
    siz çalıştığınız firmaya karşı hukuki bir atak yaptığınızda işinizden olma olasılığınız çok büyük. eğer ekonomik durumunuz biraz daha beklemeye elverişliyse bekleyin. bakın o firma mutlaka maaşlarınızı ödeyecektir ve piyasa düzeldiğince önü açıktır.
    Mercedes ile dolaşıp duruyor dediğiniz patronunuz yeni iş görüşmeleri peşindedir. Bu türlü işle alakalı giderleri karşılayacak parası vardır. Ancak bu durum çalıştığınız yerin keyfen maaşınızı ödemediği anlamına da gelmemektedir.
    Firmanın bir sürü çalıştığı diğer firmalara da açık hesapları vardır. Muhtemelen telefonlarınız alacaklılar tarafından gün içinde defalarca çalıyor ve bir çok insan sürekli parasını tahsil etmeye çalışıyordur.
    Çalıştığınız firma zor durumda olmasına rağmen düzelecektir. Umarım batmaz valla batarsa kelimenin tam anlamı ile bende b.ku yerim.

Patron geldi en sonunda :)

• Firmanın borcu var da işçinin borcu yok mu? Adam nerdeyse 4 ay içerdeyim diyor, hep bu laflarla uyutuyorlar.
  • Arkadaşlar size şöyle söyleyeyim. Evli değilim, ailem ile yaşıyorum. İçkim, sigaram, alkolüm, karı kız ayağım da yok.Yani demek istediğim paraya çok sıkışık bi insan değilim, ama bu paraya ihtiyacım olmadığı şeklinde anlaşılmasın. Evin faturalarını vs. Ben ödüyorum. Şimdi diyeceksiniz ki eee o zaman niye bu kadar dert ettin. Şimdi 1-) Bu patron güya Hacı. bu adam madem ki hacı o zaman Peygamber Efendimiz'in " Çalışanın alnının teri kurumadan, hakkını verin " Hadisi Şerifi'ni hiç mi duymadı. Eğer maddi yönden hakkımı veremiyorsa eğer en azından manevi yönden hakkımı versin. Yani şunu demek istiyorum; Eğer para veremeyeceksen çağır bizi yanına 10 tane çay söyle hem içelim hem dertleşelim. Bize deki arkadaşlar kusura bakmayın bu aralar çok sıkışığım maaşlarınızı şu kadar zaman yatıramayacağım, eğer hakkınız kalırsa helal edin. Ya da ben işe geç kaldığım zaman bana surat asacağına, hayırdır niye geç kaldın diye sorsun. Ama bunların hiçbirini yapmıyor. Adam sanki biz köpekmişiz gibi davranıyor. Kısaca demek istedğim; Bu adam benim damarıma bastı, ben de O'na basacağım.

• Selamlar. Öncelikle açtığın başlık bundan birkaç yıl önce BMC/İzmir' de ki çalışanları hatırlattı bana. Önce geç yatan, sonra yatmamaya başlayan maaşlar yüzünden intahar eden insanlar... Dikkat et kendine, Allah yardımcın olsun. Ama hukuki boyutunu araştır derim. Böyle bir yerde de uzun süre durma, gözün dışarıda olsun.
  • Arkadaşında dediği gibi firmanın borcu varda işçinin borcu yok mu? Bu şirkette ev geçindiren arkadaşlarda var. Ama neyse bi arkadaş sayesinde ALO 170'i aradım, şikayetimi bildirdim. :)

• BekirHan kullanıcısına yanıt
    Sağolasın. Zaten biraz şunlarla uğraşayım, bırakacağım zaten bu lanet yeri.

• MOST WANTED GÖKHAN kullanıcısına yanıt
    Sizinle aynı dertten muzdarip çalışma arkadaşlarınız var mı; yoksa sâdece sizin başınıza gelen bir durum mu?
  • Cok buyuk slklntldlr bilirim... 2010-2012 arasinda maaslar 3 ayda bir yatiyordu hatta bir seferinde 120. gune girmistik. Ne hikmetse ne ben ne de baskalari ihbar cekmedi ya da dava acmadi. Neyse o donemlerde bende arastirmistim. Hala ayni kanun yururluktemi bilmiyorum ama metalosi'nin dedigi gibi noterden ihbar cekerek ve sonrasinda isyerinin cevapsizligi karsisinda gerekli kurumlara basvurarak icerdeki tum parani alabiliyordum. Sabretmeyi sectim. Kira+giderleri borcla harcla dondurdum. Isin bitiminde de baska bir is bulup ayrildim. Ama sozlesmemi firma feshetmis gibi gosterdiler ve kidem,ihbar,izin ne var ne yok 3 ay sonrasina yazilmis bir cek ile odediler. .
    Tavsiyem; boyle firmalarla calisilmaz. Benim icin ders oldu, birdaha kesinlikle ayni tecrubeyi yasayamam.
  • sonofrhye kullanıcısına yanıt
    Çoğu çalışma arkadaşımın başı aynı dertte. Ama neyse maaşlar yattı :D

• sürecin bir kısmını zaten arkadaşlar açıklamış ve eğer bir şekilde birikmiş paranızı hukuki yollarla aldıktan sonra sizi işten çıkartırlarsa ayrıca haksız yere işten çıkarma davası açıp yine tazminat alabilirsiniz.

ayrıca mümkünse diğer iş arkadaşlarınız ile de görüşürün ve birlikte hareket edin gerekirse ortak avukat tuttun.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.